Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Хм, трябва да го има, но поне на мен ми е допадало, когато липсата му води до някакъв проблем, който може да ти коства жизнени точки или да увеличи проблемите ти, но не е директно смъртоносен.
Според мен всичко зависи от целта на автора. Не може без шанс, ако искаш да вкараш тръпка в играта. Но аз бих използвал шанс примерно така (опростена схема):...и т.н.
В една по-сложна схема авторът би следвало да принуждава героя да рискува при нужда - понякога да го вкарва в ситуация, когато само с консервативна игра не може да спечели. Повечето добри игри със зар наблягат на тази точна преценка кога и какъв риск си заслужава да поеме човек.
Шанс трябва да има и Майкъл мисля че добре го обясни в една от книгите си. Майкъл Джордан не се вдига над 50 процента, това е привилегия на центровете като Шакил да кажем, който стига 60. Кажи ми как в книгата игра от едно твоя вярно решение Еър Джордан да вкара като успеваемостта е такава. Шанса е единствения начин да се изравнят нещата. Той е задължителен в спортните книги игри.
Ще си позволя да обобщя.
1. Шанса не трябва да се използва в ключов преход или с фатален изход. Това дразни всички.
2. Шансът служи за вариатор на играта. Приключението може да се преиграва при нови условия.
3. Избора на играча трябва да допълва и компенсира шанса.
4. Добрия автор използва шанса за да побутва играча към определени сюжетни линии.
Препоръчвам втория пост, перфектно обяснение от Майкъл Майндкрайм.Според мен всичко зависи от целта на автора. Не може без шанс, ако искаш да вкараш тръпка в играта. Но аз бих използвал шанс примерно така (опростена схема):...и т.н.
В една по-сложна схема авторът би следвало да принуждава героя да рискува при нужда - понякога да го вкарва в ситуация, когато само с консервативна игра не може да спечели. Повечето добри игри със зар наблягат на тази точна преценка кога и какъв риск си заслужава да поеме човек.
Предполагам vg има предвид, че аз опитвах да използвам шанса като вариатор, а не като ключов преход. Да не говорим за ранните игри където слагахме една "таблица за случайни числа". Голяма отврат беше.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas