• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
[Дискусия] За Шанса.

[Дискусия] За Шанса.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
06 Апр 2011 00:51
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
[Дискусия] За Шанса. #7841

Moore писа: писа:
Шанс трябва да има и Майкъл мисля че добре го обясни в една от книгите си. Майкъл Джордан не се вдига над 50 процента, това е привилегия на центровете като Шакил да кажем, който стига 60. Кажи ми как в книгата игра от едно твоя вярно решение Еър Джордан да вкара като успеваемостта е такава. Шанса е единствения начин да се изравнят нещата. Той е задължителен в спортните книги игри.
На тази логика е още по-задължителен при битки! Едва ли някой ще почне да обяснява, че НБА е по-хаотична обстановка от масово меле с опасни предмети.
По мои наблюдения шансът дразни, когато е еднократен и фатален, махни едно от двете, и повечето хора ще го приемат.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Апр 2011 03:27
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #7871

kartacha писа: писа:
Мен ме дразни, когато е фатален. А при Сим шансът е нееднократен и фатален... Не махайте едното, защото виждате резултата.
При Сим шансът е точно еднократен! "Избери от два епизода и ако сбъркаш, почни отначало" или "хвърли зар, при 1-4 умираш" са еднократен шанс.
Пример за нееднократен шанс са битките в "Кървав меч", "Пътя на Тигъра" или "Ярост във Виетнам" .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

06 Апр 2011 23:28
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
[Дискусия] За Шанса. #8044

Асен писа: писа:

Мен ме дразни, когато е фатален. А при Сим шансът е нееднократен и фатален... Не махайте едното, защото виждате резултата.
При Сим шансът е точно еднократен! "Избери от два епизода и ако сбъркаш, почни отначало" или "хвърли зар, при 1-4 умираш" са еднократен шанс.
В реалността точно еднократният шанс е решаващ. Сим просто беше реалист.

07 Апр 2011 02:32
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8064

Meriadoc писа: писа:

Асен писа: писа:

В реалността точно еднократният шанс е решаващ. Сим просто беше реалист.
В реалността толкова динамично променящи се фактори влияят на едно събитие, че еднократният шанс е реалистичен при екстремни стойности, до които КИ не стигат, или във вселена, която се подчинява на различни закони от нашата !

07 Апр 2011 02:44
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
[Дискусия] За Шанса. #8066
Вярно е, че в нормални условия можеш да прецениш ситуацията и да минимизираш шанса. В книгите-игри обаче често говорим за екстремни положения. Аз не отричам, че е много тъпо да умреш в книга-игра заради някакъв си шанс. Лошото е, че и в реалността може да ти се случи.

07 Апр 2011 03:02
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8068

Meriadoc писа: писа:
Вярно е, че в нормални условия можеш да прецениш ситуацията и да минимизираш шанса. В книгите-игри обаче често говорим за екстремни положения. Аз не отричам, че е много тъпо да умреш в книга-игра заради някакъв си шанс. Лошото е, че и в реалността може да ти се случи.
Разбира се, че може, точно това написах!
Просто между "напълно невредим" и "умрял" точно в реалността, дори в екстремни ситуации, стоят 1234567890 варианта на неприятни последствия с различна степен на тежест. Това може и да доведе до смърт на персонажа, но почти винаги има шанс за "втори опит" .
При разните претендиращи за "реалисти" автори (кавичките не са случайни), шансът е нещо от рода на 1:2, 1:3 или 1:4, независимо дали хвърляш зар, или директно избираш между епизоди. Повечето КИ просто нямаха система да отчитат подобни екстремни вероятности ;).

От опит казвам, че след като персонажът ти се отърве от сигурна смърт след хвърляне с вероятност за успех 1:5000, което същите автори нямаше да са отчели, почваш да гледаш по друг начина на този въпрос :mrgreen: !

07 Апр 2011 16:25
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
[Дискусия] За Шанса. #8136
Аз съм против шанса изобщо, но ако ще има, по-добре да е еднократен и фатален, отколкото да хвърлям зарове по стотина пъти за една книга-игра. Някой почитател на "Кървав меч" да се опита да сметне колко пъти се хвърлят зарове там. За мен са "безброй".

Книгите-игри все пак са КНИГИ и е безумно докато четеш книга да хвърляш зарове. Направо е противоестествено. Авторите да си запазят шанса за настолни и ролеви игри.

07 Апр 2011 21:54
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8179
Е, феновете са Сим Николов може да са съгласни с мнението ти, но според мен това е едно от основните оплаквания срещу него.
Сметнал съм колко пъти се хвърлят зарове в "кървав меч", броят е "колкото трябва - толкова".

Книгите-игри освен книги са и ИГРИ и е напълно естествено, докато играеш, да хвърляш зарове, както е и в настолните и ролеви игри.

08 Апр 2011 08:59
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
[Дискусия] За Шанса. #8214
Бтв, поредицата "Виртуална реалност" (Ново поколение книги игри) е реализирана изцяло без шанс - при това доста добре. Да не говорим за повечето неща от Майкъл. :)

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

08 Апр 2011 10:07
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8220
Е, и това не е така - шанса в лицето на случайните числа (или случайния избор) е различен от това да знаеш откъде да минеш и какво да направиш.
По тази логика всяка игра си губи смисъла "като й хванеш цаката", независимо дали книга или каквото й да е - след първото преиграване просто знаеш как да я "смачкаш". А ако изхода от играта толкова зависи от случайността, получаваме Сим-ския модел на "счупена" Скинърова кутия (т.е. нещо не играемо, защото каквото й да правиш, зависиш от шанса).

08 Апр 2011 10:41
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8227
Зависи и какъв е изхода от избора. :D

08 Апр 2011 10:43
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
[Дискусия] За Шанса. #8228
Как какъв е изхода!? Падаш от скала или скала пада върху теб.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

08 Апр 2011 10:48
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8230
Предлагам да не коментираме идиотските варианти.
В добре издържани книги като КМ например, в началото е пълен хазарт кой Маг ще подкрепиш. На теория единия избор е много облагодетелстващ, на практика обаче имаш равни шансове да спечелиш и да загубиш и от трите варианта.

08 Апр 2011 13:27
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
[Дискусия] За Шанса. #8245
Специално началото не е чак толкова зле - има си опции да извлечеш информация. Разпознаването на убиец и мaг на маскения бал беше по-кофти. Но тези избори са фиксирани. Връщаш се, преиграваш и се справяш по-добре. При зарчетата е идиотизъм. Примерно правиш Робско омaйване на нещо с 11 Психически способности. Трябва да преиграваш, докато не хвърлиш 12 от раз. И за какво? Какво удоволствие носи това? В КМ поне такива битки не са задължителни и могат да се избегнат. Но има книги, в които няма как. И особено ако е към края, чийтваш или преиграваш като идиот. Наистина изборите без допълнителна информация са вид шанс. Но на тях можеш да се прецакаш 1-2 до 3 пъти. Със зарче можеш да преиграваш и 100. Именно това трябва да се избегне. Трябва да има алтернативен път, независещ от random вариaтор (или поне шансът за директен летален изход да е малък). Като цяло КМ беше много добре издържана - началните статистики бяха еднакви. В Битки Безброй се кълняха, че дори с Умение 7 нямаш проблеми да завършиш, ако знаеш правилния път, но далече не във всички беше така.

08 Апр 2011 14:37
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
[Дискусия] За Шанса. #8261
Мен Йетито ме уби 2 пъти с умение 11. :neutral: Как да се кефя на шанса?!...

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
[Дискусия] За Шанса.
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg