Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Точно така! Вариаторът е точно предварителна „рандомизация” и никога не съм казвал, че изключва шанса. Просто настройва първоначално играта. Нямах предвид да се използва като „всички хвърляния на зара предварително”, просто защото не се бях сетил. Обаче идеята ми харесва! За сега ще я оствим като „резерв” ако всички други възможности се изчерпят.… Това, което разбрах аз като предварителен "вариатор" не е нищо друго, а предварителна рандомизация - не е изключване на шанса, а хвърляне на всичкия шанс… и т.н.
С това въобще не съм съгласен. Нямам предвид да се направи вариация на „… какво се е случило и как ще пукна…”. Говоря за примерно три самостоятелни, преплетени сюжетни линии. Достатъчно различни за да може да се каже, че имаш „три игри на една тема”. Освен това никога не съм казвал, че е ново и невиждано, посочих го като възможен модел. Имайте малко търпение, за сега само структурираме играта, после ще направим и подробна схема-модел.… Иначе за прословутия кодов вариатор... хах, чете ли Котарака? Аз така го виждам. И не дава нищо ново. Намаля броя преигравания на принципа на: Ще я преиграя, просто за да видя, къде ще пукна. И, бтв, вариатор или Кодова Дума си е все тая. Просто начин да се определи какво се е случило и как. Скука а и за наистина комплексен сюжет се получават 20 редови епизоди свързани с проверки на кодове…
1. Шанс за определяне на противника. Да започнем с типична фентъзи ситуация. „Вървиш по горски път. От храстите се чува шум и…” – не можеш да знаеш кой или какво ще се появи, затова „слепия избор’ няма да дразни. (тук може да се разнообрази с умения на героя, но за сега ще се придържаме към опростена схема на битка). И така…
а) атакува те орк с брадва и щит.
б) измъка се гоблин с две къси копия (вариатор: гоблина може да хвърли едното копие преди да се покаже)
в) появява се „леко облечена дама” (вариатор: вместо да се появяви противник - чува се вик за помощ, атакува те магия, нападат те с хвърлен от прикритие кинжал…)
Няма такова нещо. Първо предлагам опростен пример за демонстрация на схемата. После казвам какво би могло да се случи, не какво ще пише в избора. Най-лесното е "избери от епизоди с номера..." но това въобще не е единствения начин. И накрая - давам примера за да посоча, че шанса трябва да е логично обоснован.Ще се учудиш колко малко почитатели на Сим Николов има тук. Това което предлагаш по начина който си го предложил звучи точно като неговите варианти:
а) Срещу теб изкача орк мини на 16
б) Мила дама излиза от храстите давай към легл... епизод 23
в) Не се случва нищо, ходи да спиш на 47.
@gbm Може би е изглеждало че те обвинявам в това твърдение, в който случай трябва да се извиня и поясня - реалността е че след моите размишления че в системата Играч-Книга единственият независим елемент е шансът, vg отново изтъкна този вариатор и реших че или нещо тотално не е наред, или аз наистина не разбирам терминаТочно така! Вариаторът е точно предварителна „рандомизация” и никога не съм казвал, че изключва шанса. Просто настройва първоначално играта.
Да, разбирам те и не се обиждам. Съгласен съм с теб. Съгласен съм че шанса е може би единствения независим елемент. Знам ли - някой може да измисли и друг@gbm Може би е изглеждало че те обвинявам в това твърдение, в който случай трябва да се извиня и поясня - реалността е че след моите размишления че в системата Играч-Книга единственият независим елемент е шансът, vg отново изтъкна този вариатор и реших че или нещо тотално не е наред, или аз наистина не разбирам термина
![]()
10 спаринга днеска, с един и същ противник, с над ниво на способности. 2 победи, 7 загуби и 1 равен. На равен терен, без допълнителни пречки. Само споменавам...
![]()
Интересно ми е, как стигна до този извод от този текст?Въпросът с битките не е обсъждан засега, но явно той те вълнува най-много.
Ерго, и при социалните сблъсъци е хубаво да има шанс, ако ще има преиграване. Системата в дадения от теб за пример "Син на пустинята" е абсолютно еднаква за социални и физически сблъсъци!Бъркаш само за социалните. При тях също има конфликти
!
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas