• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 15
  • 1
  • 2
  • 3
  • 15
22 Юни 2014 19:43
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90940
Ето и моите коментари след няколко преигравания с различни герои:

- стилът е същият хубав както от едно време - сякаш времето не е оставило отпечатъка си :-) - топъл, романтичен, на моменти избързващ и леко суров
- различните видове герои предполагат различни варианти за преиграване и стъобразяване с техните силни и слаби страни - тук критикита ми е относно системата и дали някои герои ( професии ) не са предпочетени пред други ? кой ли е най-слабият персонаж с който може да се изиграе книгата ?
- в доста от съвременните игрални системи има т.н. achievements ( или постижения ) - успешно приложени в "Да намериш дракон" мисля, че и тук могат да се използват - примерно в началото така и не можех да открия този отец Малвино, а исках да проследя и това възможно разклонение на приключението
- бойната система ми хареса и пасва на книгата добре - бърза и неангажираща е - просто мяташ зарове и гледаш таблицата
- краят на книгата ми се стори малко набързо приключен - ядваха се малко повече описания, малко напрежение, ефект на изненада, че това всъщност е космически кораб - мисля, че можеше малко по-добре и повече епизоди да има в пиратската цитадела

Относно "Пътуващият цирк"

- хареса ми този разказ-игра - много добро изпълнение и като стил ( типичен за АнП ) и като сюжет ( добри описания и обрати-изненади в текста )
- макар, че липсва бойна система с точки и зарове това, което е вложено в играта е много добро
- изборите се базират на логиката и няма нищо случайно - човек трябва да помисли преди да реши какво да направи

Истински се забавлявах с книгата - чакам за още ... :-)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Юни 2014 20:46
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90942
Допълнение към "Ледената цитадела":

- щеше да е наистина хубаво да има страничено приключение/задача/изпитание/разклонение на сюжета за всеки различен тип герой като професия; а така като няма и разликата е само в точките някак си се губи пълнежът ...
- ледените пирати, капитанът на ледените пирати, великанът с който се биеш - никой няма име, няма история, няма вдъхнат живот на противника ( да не говорим за многопластов герой )

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

23 Юни 2014 10:05
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90958
Ето и на Ал Торо мнението за книжката, което не може да пусне заради творческия си бан:

"Изиграх я за около 30 минути с разглеждане тук там на страничните опции, като я минах почти честно, при това с Механик (с максната бяла магия, обаче). Финалната битка ме провали, но вече знам как може да се мине с този герой - просто в началото трябва да игнорира човек това, което уменията му казват (макар да не е логично) и да вземе един важен предмет.
Мисля че всичко на всичко минах през 4 сцени (малко по-общо казано).

Книжката е готина, приятна като литература, "класическа" като КИ приключение от едно време, по-скоро детска и приказно-наивна, без това да я разваля.
Системата ми се стори добра, макар и не напълно елегантна с тези таблици. Правенето на герой определено ми хареса, балансът по-скоро не - някои герои са почти обречени да загинат в първите избори, я застреляни, я загубени и т.н. Битките са една идея по-сложни от необходимото, но пък готини и в тази си форма, много по-добри от скучното "противникът губи 2 живот". Като най-голям минус бих определил това, че огромната част от gameplay-а е проверка на умения, а изборите, независещи от умения, са почти липсващи. Има и много произвол, което е характерно за автора, но това не ме подразни."

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

23 Юни 2014 17:19
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90968

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
само аз ли забелязах, че джуджетата са три?

Джуджетата не са три. :-) Ето значи два забавни въпроса за отгатване.

1. Колко на брой са дребните (на фона на Огъра) хора на предната корица?
2. Каква е животинката на задната корица?

23 Юни 2014 21:33
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90973

Правенето на герой определено ми хареса, балансът по-скоро не - някои герои са почти обречени да загинат в първите избори, я застреляни, я загубени и т.н.

Не знаех, че в геймдизайн науката се работи "почти"-та. :-) Мислех, че или нещо е възможно, или не е.

"Изиграх я за около 30 минути с разглеждане тук там на страничните опции, като я минах почти честно, при това с Механик (с максната бяла магия, обаче). Финалната битка ме провали, но вече знам как може да се мине с този герой - просто в началото трябва да игнорира човек това, което уменията му казват (макар да не е логично) и да вземе един важен предмет.
Мисля че всичко на всичко минах през 4 сцени (малко по-общо казано).

Мисля, че СИЛНО се преувеличава тук, не знам с каква цел, сигурно случайна грешка. Иначе бих заявил, че горните две твърдения са си чиста лъжа. ЛЦ е със стандартния за новите КИ обем от 40+ хиляди думи (Пътуващият Цирк е БОНУС от 9х. думи.) Може би си я разцъкал набързо през обедната си почивка (което тя не заслужава), но дори така няма как да я минеш за по-малко от час, и това е само четенето без играта. Фактите: дори най-краткият възможен път е над 12х думи, което е една четвърт роман и е поне един час само четене. Сцените през които се минава, са над десет: от 12 до 15 в зависимост от пътя.

Иначе - няма проблем, а и едва ли ни се различават особено мненията по тези въпроси. Но съм длъжен да изяснявам кое от казваното тук е вярно и кое не е.

23 Юни 2014 21:35
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90974
Мнението на Ал Торо е подвеждащо и съдържа значителни неточности. Май не е чел внимателно. Аз (като редактор на „Ледената цитадела”) съм запознат задълбочено със цялостната схема и с отделните моменти от играта, затова ще го поправя. Ето как стоят нещата всъщност.

При едно изиграване на „Ледената цитадела” по най-прекия (но не непременно най-добрия) път с професия механик, каквато си е избрал Торо, се изчитат 12 000 думи – от въведението до успешения край – което прави 30% от общия обем на текста. Подчертавам, тук говорим за най-краткия път. И това никак не е малко, особено като се има предвид прилично разклонената схема на играта. Само в съвсем линейни игри може да се изчете значително по-голям дял от текста, но както и Джордж беше писал едно време, обикновено от една книга-игра се прочита до около 1/3. А със своите близо 40 000 думи (колкото има и в „Ледените пирати”) „Ледената цитадела” е по-обемна от повечето български книги-игри, така че и един неин прочит няма как да е по-краткотраен от обичайното.

Сега относно баланса. Не е вярно, че някои професии са „почти обречени”. Напротив, Цитаделата може да се изиграе успешно с всички, ако действате разумно, дори с уж най-слабите. Всички ситуации могат да се преминат успешно поне от няколко типа герои, а има и такива, в които уж най-силните професии са в най-неблагоприятно положение, докато уж по-слабите имат значително предимство. Всяка ситуация може да се мине успешно поне по два начина, често по три или повече, да не говорим, че при сполучливи решения може и да не попаднете в нея. При това проверките на уменията са съобразени както с първоначалното разпределение на допълнителни точки, така и с възможните загуби на 1 или 2 точки за тях поради спадане на ЖИВОТА.

Ето един красноречив пример. В битката с първия „бос” има цели девет начина за победа. Освен това има пет начина тя да се избегне и още един начин за спасение след загуба. Това прави общо 15 (!) варианта само в тази част от играта. Такова огромно разнообразие със сигурност се среща в твърде малко книги-игри, ако изобщо го има другаде.

При система с цели 16 умения няма как голяма част от изборите да не са свързани с тях, но въпреки това изборите имат смисъл и сами по себе си и употребата на уменията е съгласувана с вътрешната логика на ситауциите. Също така всички умения са полезни – по различни начини, в различни случаи и в различна степен, което е напълно закономерно. За разлика от „Ледените пирати”, в „Ледената цитадела” всички умения се използват поне по няколко пъти.

И още нещо: никакъв произвол няма в тази игра – можете да победите и без нито веднъж да прибягвате до заровете. Шансът се намесва само в битки и то ако способностите и изборите ви не са достатъчно добри.

23 Юни 2014 21:50
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90975
Стандартният минимум при четене с разбиране, който се предполага, че трябва да покрива студент-първокурсник, е 400 думи в минута. За човек, завършил висше образование, нормалното средно количество е 575. Ако най-прекият път наистина е 12,000 думи, дори читател, който още не е развил уменията си, спокойно може да го изчете за половин час. Смятам, че Торо чете доста по-бързо, така че не виждам никакво противоречие.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin

23 Юни 2014 22:06
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90976

Anardil писа: писа:
Стандартният минимум при четене с разбиране, който се предполага, че трябва да покрива студент-първокурсник, е 400 думи в минута. За човек, завършил висше образование, нормалното средно количество е 575. Ако най-прекият път наистина е 12,000 думи, дори читател, който още не е развил уменията си, спокойно може да го изчете за половин час. Смятам, че Торо чете доста по-бързо, така че не виждам никакво противоречие.

А, значи Торо е "читател, който още не е развил уменията си", щом е прочел книгата за половин час. Ти го каза. Разберете се с него за това.

Но въпросът е, че мнението на Торо внушава, че "Ледената цитадела" е кратка книга-игра, което определено не е вярно.

23 Юни 2014 22:09
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90977
Юри - еми тогава да изчете Котарака 1 също толкова припряно и да засече с хронометъра и да обяви резултата. Или която и да е от досега излезлите книги. След като обемът им е еднакъв - и резултатът ще е.

Аз също мога да чета светкавично - когато съм зубрил два семестъра материали в нощта преди изпита, съм покривал и 1000 страници за една нощ. 8-)

Но когато чета за кеф хубава КИ, обичам да се настаня удобно, да чета внимателно и да мисля преди да избирам. :wink:

23 Юни 2014 22:20
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90979
Не мисля, че това е тема, в която се разисква Котарака за колко се изчита, така че ако може по темата.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
И Котарака и Асасините съм ги изчел за половин час, Ледената цитадела пак някъде толкова.

Избери своето приключение

23 Юни 2014 23:41
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90985
Ледената цитадела се чете за:
- 2 минути ако не си чел Ледените пирати (въведение -1-134-117)
- 30 секунди ако си чел Ледени пирати (1-134-117)

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
П.П. Само на мен ли прави впечатление, че всяка дори и най-малко критично мнение към ЛЦ се приема на нож от издателя и се благодари само за изцяло положителни мнения:) Странно ми е и нелепото агресивно мнение на същия по адрес на Торо. Ама все пак е нормално да има и авторова завист. Все пак Торо е на светлинни години напред по отношение на разбираме на гейм механика, а и по умения за създаване на смислен текст. :)

23 Юни 2014 23:44
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90986

vg писа: писа:
При едно изиграване на „Ледената цитадела” по най-прекия (но не непременно най-добрия) път с професия механик, каквато си е избрал Торо, се изчитат 12 000 думи – от въведението до успешения край – което прави 30% от общия обем на текста. Подчертавам, тук говорим за най-краткия път. И това никак не е малко, особено като се има предвид прилично разклонената схема на играта.

Торо:

"Прочит 1 - 54 от 325 епизода и 2 битки със зарове, 1 мин дневник на лист и правене на герой (механик + бяла магия)

1 - 143 - 134 - 112 - 97
136 - 69 -155 - 6 - 138
146 - 39 - 115 - 89 - 130
104 - 119 - 29 - 11 - 149
145 - 107 - 116 - 126 - 140
122 - 84 - 93 - 19 - 114
35 - 62 - 92 - 54 - 80
65 - 101 - 17 - 118 - 159
200 - 210 - 230 - 240 - 324
234 - 257 - 323 - 227 - 315
300 - 290 - 215 - 325"

24 Юни 2014 00:38
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90988

nixata писа: писа:

П.П. Само на мен ли прави впечатление, че всяка дори и най-малко критично мнение към ЛЦ се приема на нож от издателя и се благодари само за изцяло положителни мнения:) Странно ми е и нелепото агресивно мнение на същия по адрес на Торо. Ама все пак е нормално да има и авторова завист. Все пак Торо е на светлинни години напред по отношение на разбираме на гейм механика, а и по умения за създаване на смислен текст. :-)

Пълни глупости, както обикновено - а и изцяло несвързани с темата.

А личното си мнение (ако изобщо си вярваш ти самият) колко по-напред бил Торо от Колин, по-добре си го пази за себе си. :-) Съветче.

В този пост трябваше да е мнението ти за новата книга - ама на, нещо не ти върви приказката по тази тема.

24 Юни 2014 02:00
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90989

nixata писа: писа:
Ти толкова си прочел, защото си загинал набързо, след като не си си направил труда да се замислиш и за миг. С такова "постижение" официално си най-слабият играч. :grin:

24 Юни 2014 08:04
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #90991
Мога да повярвам, че Торо може да изчете подобно количество текст за половин час, но ако беше обикновена книга. Все пак в КИ трябва да се отделя време за прелистване (1 - 112 - 23), за обмисляне на изборите и за писане на статовете (които в ЛЦ не са малко). Така че не вярвам, Торо да е изчел и ИЗИГРАЛ ЛЦ за толкова време, освен ако не го е давал като мен по време на битките (хич не им обръщах внимание) .

kiril-ps.itch.io/

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 15
  • 1
  • 2
  • 3
  • 15
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Time to create page: 0.107 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (522 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 14:37
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност