• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари

• 1
  • ...
  • 13
  • 14
  • 15
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
15 Дек 2014 22:33
Oрк
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #99503
Wukong викам тука да те питам, да не спамим темата с ревютата - защо е задължителна точката по история?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Дек 2014 22:51
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #99507
написал съм в темата за счупените умения.

03 Мар 2015 19:31
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 788
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #103046
След спечелената златна никса реших да я прочета за трети път и видях, че не съм писал коментар, та да си дам и аз мнението :grin:
Благодарности, че Ледените пирати получиха своя край. Приятно приключение, добре и увлекателно написано. Доста разклонения (няма да коментирам класовете герои и дали някой са счупени - мисля, че всичко е казано...факт е, че с някой е по-лесно, а с други не, което лично мен не ме дразни, но да 16 умения са си много, за да се постигне баланс)
Книгата ми хареса като цяло! Все пак до еп.35 (намирането на острова) всичко вървеше добре. Случките на острова някакси не ми допаднаха...те ми оставиха вкуса за претупаност и непълнота(но само те!)
Пак казвам, като цяло ми хареса Ледената цитадела, класическа книга-игра, която наистина си заслужаваше да излезе, въпреки голямото чакане!

10 Мар 2015 01:37
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2308
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #103665
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Четохме я с жена ми (само тя правеше изборите, де, без да й подсказвам) - мина я от първия път с магьосник, само на първата битка (пиратския капитан) получи щети (18), но въпреки намалените статистики последният звяр нямаше особено шанс срещу 8 намалени щети (нанесе 1 щети), макар и при -6 умение; единствената опасност е да се хвърли 2 за директна смърт.

Намерих и перфектното изиграване - магьосник с 1 точка на кинжал, бяла магия, меч и хитрост (последната не съм сигурен дали е нужна дори) - с правилните избори завършва без загуба на пари и дори на жълтици, а дори и без Малвинио се минава безупречно (или пък с Малвинио без точката на бой с меч). Определено с този герой е много по-лесно, с механика видях 300 зора.

На втори прочит - най-много ми хареса средата (търговците и бурята), най-малко - последните епизоди с принцесата. Направи ми впечатление, че има поне 3-4 избора, които са директно отказване от книгата - да се върнеш в Менония, да се откажеш от търсенето на хорхоните, да се предадеш в робство. Чудно ми е защо са тези :)

ПП. Откъде се получава лък и има ли някъде в книгата подсказка, че имат термични камери пиратите, или е до научкване при проникването на острова?

10 Мар 2015 02:01
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 788
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #103668

Ал Торо писа: писа:

ПП. Откъде се получава лък и има ли някъде в книгата подсказка, че имат термични камери пиратите, или е до научкване при проникването на острова?
За лък не знам...дисков арбалет има :? А подсказка за това, че виждат на тъмно има!

10 Мар 2015 09:46
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1177
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #103673
Стрелбата с лък се ползва за да можеш да стреляш с горепосочения дисков арбалет иначе няма да знаеш как се натиска спусъка или нещо от тоя род. Имаше някъде подсказка за демони виждащи топлината, но пък на мен ми се стори най-логично да се маскирам на пряспа в снега и така да напредвам, в последвие ми наприви впечатление, че било засечено нещо. И да и аз с мага го превъртях ама метнах еци и си записах една смърт.
Това с отказването от играта е неприятно, но пък те води и до най-добрия финал, където двете кралства са обединени и помирени.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Мар 2015 10:52
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2308
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #103675
Предмет лък ми е интересно откъде се взема - в последната битка имаш опции за дисков арбалет (него го знам) и за лък.

06 Апр 2015 11:44
glatzial
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #104585
Чаках тази книга от доста време и се зарадвах като я видях издадена. Препрочетох си и Ледените пирати. За съжаление магията от четенето е понамаляла с възрастта ми :-) Но е приятна приказка, която най-вероятно ще разказвам на децата си (като ги проимам).
Все пак няколко неща:
1. Стила на писане си е класически Колин, като има приемственост м/у пиратите и цитаделата
2. Щеше да е доста по-добре, ако вместо Цирка бяха обединени пирати и цитадела в един том
3. Не ми хареса, че ако играеш пиратите и си прехвърлиш героя в цитаделата е почти невъзможно да я завършиш - в пиратите имаш възможност да си увеличиш само конкретни умения, докато в цитаделата можеш да си сложиш точките, където посикаш, което много помага. С нов герой само на Цитаделата я минах от раз (монах, като занех, че трябва да тръгна на север)
4. Кратка е - прочетох я за час някъде. Не съм сигурен, че има много стойност за преиграване - доста линейна ми се струва
Въпреки критиката не съжалявам, че си я взех и прочетох. Беше приятно. Моят съвет за бъдещи книги е да са по-обемни и с повече възможности да се стигне до финала, които са паралелни и независими, а не минават през едни и същи ситуации.

06 Апр 2015 11:53
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1177
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #104586
Добре дошъл на форума. ще се радвам ако споделиш спомени и за други книги.

Игрите с теб!

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

17 Юли 2020 18:26
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #136194
Реших да се пробвам с магьосника и я минах без никакъв проблем от първия път, като дори забравих да си добавя 4-те допълнителни точки към някои умения. Не съм играл с другите професии, така че не мога да взема отношение по толкова обсъжданата по-горе липса на баланс между тях. Относно уменията, в това разиграване някои като "отключване на ключалки например" не ми се наложи да използвам никъде, а други като наблюдателност, хитрост или бой с кинжал използвах поне по два пъти.

Историята не впечатлява с някаква особена оригиналност - поредната отвлечена принцеса, която героят трябва да спаси, за да получи ръката ѝ, но пък поне сетингът е малко по-оригинален. Писана е сякаш за деца на 10-12 годишна възраст.

Много ме учудва това, че почти всички казват, как разпознават типичния за Колин стил на писане. Мен пък никой не може да ме убеди, че тази книга е писана от него. Литературата е на доста аматьорско ниво и съм убеден, че Любо би написал десет пъти по-добър текст дори недоспал и с тежък махмурлук.

Повечето разклонения сякаш бяха след проверки на уменията, а не след избор. А и половината от малкото избори, през които минах бяха от типа "наляво или надясно", а останалите твърде прозрачни.

Всички герои до един ми се сториха ужасно плоски, държаха се нелогично през повечето време, а диалозите с тях бяха доста неестествени.

Стоковата корица е готина, но след като прочетеш книгата разбираш, че няма нищо общо със случващото се в историята, освен че и в двете има сняг. Същото важи и за илюстрациите, които на всичкото отгоре не изглеждат много добре отпечатани на тази груба хартия

Не знам за какви 3 часа игра/четене бълнува Уейн. Изиграх я цялата за под 30 минути и то без да чета особено бързо.

С две думи - дори и да беше излязла по време на старата вълна, когато бях доста по-безкритичен, едва ли бих я наредил сред по-добрите заглавия в жанра. По-скоро някъде между слаба и средна хубост.

Оценка 3/10

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Ал Торо, Асен, Stayfun

21 Юли 2020 23:54
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #136239
Пътуващият цирк

Разказът започва с епизод, в чийто край авторът задава въпрос към читателя, представянията на кои трима от петима герои иска да изгледа. Този избор ми стои малко а ла Сим Николов - "Избери си какво искаш да се случи сега?". След като изгледаш представянето на съответния герой имаш възможност да преминеш към следващия или да изгледаш демонстрация на още някое от уменията на същия, преди да продължиш нататък. Не успях да открия никакъв игрови елемент в тази поредица от избори. Ако целта е била да се запознаем с героите и уменията им, това можеше да стане в един епизод, но предполагам, че по-скоро е била да се нацепи този епизод на няколко, за да създава разказът илюзията, че съдържа в себе си повече игра, заради по-големия брой епизоди. Иначе героите сами по себе си са колоритни и е жалко, че потенциалът им като образи не е разгърнат достатъчно по-нататък.
Следват няколко избора при опита да познаеш скрития предмет, първият от които за мен беше твърде очевиден, а в останалите ми е трудно да се съглася с логиката на автора.

След това е срещата с евентуалният ти бъдещ учител, при която имаш няколко избора, които ми стоят малко изсмукани от пръстите, само и само да има там още някакви избори, че да нацепим историята на още епизоди.
После минаваме през салам от 6-7 епизода, което е доста дълъг салам за разказ от 80 епизода, който завършва с откровено безсмисления избор, дали ще предупредиш спътниците си, за надвисналата над всички ви опасност или ще си траеш. Вероятно целта му е била да скъси поне малко салама, а и да добавим още един епизод към бройката, в който героят ни да се гътне, барабар с всички останали.

При битката с хашишините поемаме ролята на трима от циркаджиите един след друг за по един избор на тактика, към която да се придържат в боя. Никога не съм бил фен на този подход в игрите, при който поемаш ролята на няколко различни герои, но да речем че това е въпрос на вкус. Тук е малко трудно да се определи най-удачната тактика с всеки от тримата герои, тъй като авторът не ни дава кой знае колко информация за ситуацията и изборите ми се струват леко на сляпо. Следва проверка как сме се справили с тактическите избори (колко хашишини сме убили) и при успех минаваме през още един малко по-къс от предния салам, с който разказът приключва.

Атмосферата е приятна, а литературата е сякаш на леко по-високо от обичайното за Уейн ниво. Съвсем не липсваха характерните за него залитания към поетичен изказ, зад който се крият логически счупени или зле построени изречения, които обаче звучат приятно, ако не се замислиш над тях.
Игра на практика почти няма. Ако махнем очевидните и фиктивните избори, както и саламите, разказът вероятно би се свил до трийсетина - четирсет епизода.
Трите стокови илюстрации са приятни, но толкова очевидно несвързани с текста и сложени само за да има някакви, че по-добре да ги нямаше изобщо.

Оценка: 3,5/10

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, comics_ross, turbobobi, Stayfun

26 Авг 2024 22:32
lagrestin
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 29
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #142938
Изиграх "Пътуващият цирк" .Харесаха ми тактическите избори.Хубаво е да има повече подобни книги-игри.За мен няма значение дали героите са няколко или е само един,дали тактическите избори се базират на различни умения,оръжия или на комбинация от двете.Бих се радвал да има повече игри където шансът не е основен фактор и където не се разказва основно за чудовища.Добре е и когато има игри,които не са играят по дълги или сложни правила,а са с по-опростена система.Понякога твърде дългите и подробни дневници също са нещо което е добре да се избягва.
Самата история на "Пътуващият цирк" обаче е твърде кратка:една загадка в началото и една битка на финала.Определено щеше да е добре,ако приключението беше по-дълго.

• 1
  • ...
  • 13
  • 14
  • 15
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (2 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Radko
    • Today 00:56
    • Уимбълдън (книга-игра за Григор Димитров) (37 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:05
    • Токораз Исто? Дали си заслужава? (23 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • 15 Май 2025 11:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg