• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 15
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
24 Юни 2014 17:53
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91034
Можеш да си отвориш една отделна тема, в която да се жалвате колко лоши играчи сте (умрелите скоростно).

Интересно ми е коя книга-игра НЕ е "кратичка" тогава?

Също и с какво ЛЦ била "по-надолу", лол, от ЛП?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Юни 2014 17:57
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91035

Ейдриън Уейн писа: писа:
Можеш да си отвориш една отделна тема, в която да се жалвате колко лоши играчи сте (умрелите скоростно).

Е, аз на няколко пъти питах, но не вярвам да получа отговор. Къде е грешният избор при следните избори - епизоди - 1 - 151 - 134- 112 - 83 край? Очевидно, грешният избор е направен при процеса на избор на персонаж и неправилно разпределение на точките по уменията.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin

24 Юни 2014 18:11
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91037

Лисичков писа: писа:

Е, аз на няколко пъти питах, но не вярвам да получа отговор. Къде е грешният избор при следните избори - епизоди - 1 - 151 - 134- 112 - 83 край? Очевидно, грешният избор е направен при процеса на избор на персонаж и неправилно разпределение на точките по уменията.

Би трябвало да отнесеш въпроса си към Колин. Може би той ще даде някакво обяснение, което на теб ти е убягнало.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

24 Юни 2014 18:49
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91039
Идеята ми беше да говорим сериозно върху системата с уменията, но щом никой не проявява желание и разбиране, спирам. :wink:

24 Юни 2014 19:24
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91041
Уейн, хората ти се дранят, защото се държиш като тарикат-търговец на женския пазар.

Изнасяш една сергия на пазара и слагаш щайга с домати. Започваш да викаш "насам народе" и на всички обясняваш, че това са най-добрите и най-качествени домати и никой не е виждал такива домати, които са с най-добро и високо качество и отглеждани и брани от най-големите специалисти. Човекът идва и какво да види – домати като домати. Ти обаче му обясняваш, че само лъжец или глупак може да каже, че това са обикновени домати, защото това са супер-мега-уникалните-феноменални домати. И хората ти се дразнят, защото ги взимаш за глупаци, които можеш да излъжеш с подобни номера.

След това някой все пак си купува от теб домати и вижда, че целият шум е бил за нищо. Доматите са си най-обикновени домати, на всичкото отгоре имат и един куп кусури - я някой е смачкан, я някой е развален. Тогава обаче ти казваш "Ти нищо не разбираш. Щом не можеш да оцениш доматите и си недоволен, значи си много прост". Защото, разбрираш ли, изведнъж дефиницията за разбирач и "простак" много угодно се свежда до това дали ти харесваме стоката или не (ако не я харесваме, значи сме прости). И хората пак ти се дразнят, защото не само ги взимаш за глупаци, които можеш да излъжеш, но на всичкото отгоре и изнагляваш и им се подиграваш след като вече са ти дали парите си.

Точно това е положението и с Ледената цитадела. Какви ли не изхвърляния бяха в началото, какви ли не намеци. Книгата излезе и се оказа, че много от това, което си говорил или намеквал не е вярно и сега както винаги даваш обратен ход. Ако книгата беше само твоя, това вероятно нямаше да е голям проблем, защото хората са ти свикнали. Това обаче е книга на Любо Николов. Имай поне малко срам и уважение заради него. И обърни внимание, че хората критикуват теб, а не него. Критикуват нералните очаквания, които изграждаш, начина ти на общуване, отношението ти към хората и тарикатските номера.

Затова в момента няма абсолютно никакво значение каква е системата, каква е корицата и дали книгата се минава бързо или бавно. Проблемът е в това, че подвеждаш хората и казваш на бялото черно, без да ти мигне окото. Затова и всякакво броене на епизодите и търсене на дефиниции за шанс е безпредметно - не е в това проблема.

И за да е градивно, ето ти и един съвет - другия път като издадеш нещо, ей така, за разнообразие, обяви нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ти се иска да бъдат или каквито мислиш, че биха продали повече бройки.

24 Юни 2014 20:23
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91046

Всичко това разбира се няма нищо общо с коментарите по Ледената Цитадела. :-)
Всъщност всичко написано е именно по отношение на Ледената Цитадела, защото описва какво не е наред в нея, а именно: Проблемът не е в Ледената Цитадела като съдържание, а в издателя като манталитет и поведение. И именно затова е публикувано в секцията за "общи коментари", а не в секцията "рецензии".

Иначе поредна проява на друг любим твой номер – когато стане напечено, пълниш темата с глупости, после пишеш, че се е отклонила и е офтопик, с надеждата, че някой ще я изтрие и така ще ти се спести поредната излагация.

24 Юни 2014 20:35
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91049
Пътят на Дракона не е кратичка - близо 6 часа игра има в нея. Арена въпреки 150те си епизода се играе над час и половина.

Избери своето приключение

24 Юни 2014 20:37
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91051

Лисичков писа: писа:

Според мен в горепосочения казус няма допусната читателска грешка при правенето на избор. Въпрос на малшанс. Но не знам защо това е проблем за Лисичков. Подобно нещо може да се намери и в други любими негови КИ. (Още си спомням първия си опит в КМ1)

kiril-ps.itch.io/

24 Юни 2014 21:24
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91057

А за уменията, вече беше казано:

vg писа: писа:
Сега относно баланса. Не е вярно, че някои професии са „почти обречени”. Напротив, Цитаделата може да се изиграе успешно с всички, ако действате разумно, дори с уж най-слабите. Всяка ситуация може да се мине успешно поне по два начина, често по три или повече, да не говорим, че при сполучливи решения може и да не попаднете в нея. .

Посочих конкретен пример при който се действа "разумно" и изборът е да се тръгне на изток към мястото, където има хора, при които да се послониш. Следващата ситуация в селището на рибарите може да се мине по три начина, като и трите изискват определено ниво на 3 от 16 - те умения и конкретно ниво на същите. При липса на това ниво или пълна липса на самите умения следва смърт. Каква е логиката зад всичко това? Шансът за смърт при потегляне на изток е огромен, на практика около 95%.

kiril_ps писа: писа:
Според мен в горепосочения казус няма допусната читателска грешка при правенето на избор. Въпрос на малшанс. Но не знам защо това е проблем за Лисичков. Подобно нещо може да се намери и в други любими негови КИ. (Още си спомням първия си опит в КМ1)

Отново стигаме до думата шанс. Точно така, напълно съм съгласен. Заровете се хвърлят, образно казано, при избора на герой и разпределянето на четирите допълнителни точки, тъй като нямаш ясна и конкретна информация какво точно те очаква. Някои от уменията можеш да предугадиш, че евенутално биха ти потрябвали - примерно география. Но със сигурност не можеш да предвидиш какво е "разумното" ниво, на което трябва да ги владееш при стойности от 1 до 6. В конкретната ситуация 3 точки на ХИТРОСТ се оказаха недостатъчни, макар и само с една. Казано на геймърски език нямаш представа какъв е "the difficulty level of encounters".

Подобна система е изключително слаба и е въпрос на чист шанс и налучкване, но мисля, че казахме достатъчно по този въпрос.

В Кървав меч 1 не си спомням за смърт, поради липса на умение. Имам спомен за подобно нещо в трети том, ако нямаш Тарикат в отбора, но може и да бъркам и това да не е така. Някой да ме поправи, ако не си спомням правилно. Наистина, ако нямаш някой клас в партито играта е по - трудна, но все пак говорим за книга на почти тридесет години?!

Като стана дума за Кървав меч - четвърти том 4 се чете/играе доста по - дълго от Ледената цидатела. Ето отговор и на въпроса на Уейн.

24 Юни 2014 21:32
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91058
Аз говорех за това, че в КМ можеш да се гътнеш, поради липса на късмет, без да си направил грешен избор - лошо нещо според мен, но мога да го превъзмогна.

kiril-ps.itch.io/

24 Юни 2014 21:42
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91059
В Ледената Цитадела също можеш за се гътнеш при липса на късмет, без да си направил лош избор, не само при битките, които също са със зарове, както в Кървав меч, но и като добавка, и от това, че не си имал шанс при избор на сполучлив персонаж и налучкаването на евентуалния the difficulty level при чековете на уменията.

Не знам как си привъзмогнал двойния шанс в системата на Ледената цитадела.

24 Юни 2014 21:53
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91060
О, значи Кървав Меч 4 е по-дълга? :-) А някоя по-съвременна КИ, щом го изтъкваш като минус?

Казах ти за другото, отишъл си в селото неподготвен. Пропуснал си да изследваш разклоненията преди това. Не е до героят ти - и най-слабият има шанс. В ББ пак ли така хленцаш като те убият - и то при избор ляво-дясно?

Иначе, всичко е до тип игра. Ако не ти харесва този на ЛП (и оттам ЛЦ) - няма лошо. Прочел си Пътуващият Цирк, та не си капо - там няма шанс. :-)

24 Юни 2014 22:00
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91061
Сори, че отговарям вместо Лисичков - по-дълга игра от новите - Да намериш дракон.

Избери своето приключение

24 Юни 2014 22:03
Cliff_Burton's Avatar
Cliff_Burton
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91062
От новата вълна по-дълга също е Калоян :-)

PEACE & LOVE

24 Юни 2014 22:13
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи коментари #91065
За Калоян определно съм съгласен. :-) Значи (според Лисичков) може да делим книгите в две графи:

1. "кратички"
2. "Калоян"

Иначе, личното ми мнение е, че от 40х+ думи може да се изкара много по-дълга игра. (Асасините са пример за това, ако не за друго.) А с Валенс съм се опитал да покажа колко дълга И разклонена игра може да се изкара от същия обем - но ще видим.

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 15
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Time to create page: 0.107 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За ценообразуването на книгите-игри (32 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Общи приказки
    • от dechoto
    • Today 18:57
    • 52. Софийски международен панаир на книгата 2025 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • Today 13:22
    • Коледното чудо на бат Коце (11 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от ringlas
    • Today 11:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност