Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Stancho Stanchev: Можеше да е малко по-дълга, но има достатъчно избори и варианти за минаване.Бойната система е приятна , може би щеше да е добре да има нещо подобно и при ползването на останалите умения. На първо изиграване с Монах-войн си умрях подобаващо при единият от "босовете" .На второ , с друга професия я минах без почти никакви проблеми ( без да издавам твърде много - това е обикновено "счупеният" клас в рпг-тата ) . Като цяло - останах доволен .
На първо четене ми се набиха някои неща. Това са повърхностни впечатления, та да не ми се цупи някой...
За корицата няма да коментирам, досадно ми е вече, а и няма смисъл. Хората са я харесали, браво на тях. Аз не съм сред тях и толкова.
Илюстрациите са скромни, четири или пет, най вече разни пейзажчета. Красиви са, но нямат кой-знае каква връзка с историята, нито се връзват особено с тези на Иванчев от първата част. По-добре от нищо все пак.
Друго което не ми е по вкуса - странно е да се издава втора част на нещо излязло преди 20 години. Не се оплаквам, но ми е странно. Не можеше ли примерно да се съберат "Пиратите" и "Цитаделата" в един том? Вместо това имаме някакъв придатък за индиец-циркаджия. Не е на място, леко казано.
Самата "Ледена цитадела" има както плюсове, така и минуси. Като основен плюс е естествено стилът на Колин. Това беше главната причина да си взема книгата. Човекът просто знае как да пише едни такива леко наивни, но много приятни за разтуха книги. Героите са смели, злодеите са коварни, принцесите са принцеси - въобще онова приказно фентъзи, което обожавах като хлапе и все още ми стопля душата. Който е чел Колин знае какво може да очаква и няма да бъде разочарован откъм стил.
Шрифтът е подходящ, хартията е подобаващо дебела, та няма да се скъса на първия, нито на десетия прочит. Печатни грешки не видях, та браво.
Минуси...
Минуси също има обаче. Финалът идва доста бързо, докато се усети човек и се е оказва че чете последният епизод. Действието е доста претупано накрая и доста бързо приключват нещата. Епилогът си е съвсем назадоволителен. Пример - героят среща разни интересни хора в първата половина от книгата, дори им обещава това и онова ако спаси принцесата, а във втората даже авторът май ги е забравил, което си е срамота... Един истински епилог щеше да е на място.
Друг минус е липсата на логическите загадки и визуални "пъзели" от първата част. Сещате се - онова с луната, онова с тръбите и топчетата, онова с "познай шпионина по снимка". Има един-два момента които звучат като че е трябвало към тях да има подобни главоблъсканици - да кажем поправката на един сложен механизъм в началото, който сега се минава с помощта на умение и толкова.
Има и един момент който изобщо не ми се връзваше с историятаВнимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]Става въпрос за онези демони които виждат инфрачервено, много странно ми се видя и много не на място. Самата идея би могла да сработи, но е натресена на читателя по много тежък начин и звучи някак фалшиво.
Но това са си бели кахъри.
Като цяло съм доволен от това, че тая книга ми е в ръцете и след толкова години най-сетне успях да дочета историята... Със сигурност е приятно четиво. С малко повече старание сигурно щеше да е шедьовър, но и така си струва. Ако имаше още 50-тина епизода, бяха добавени още някои елементи и беше малко по-разтеглена финалната част, сигурно щях да съм в еуфория, но какво да се прави.
Всъщност само с "Рицаря" човек има възможност да изиграе честно играта до край, заради оценката 6 на бой с меч. Както и да се стараеш, в играта има няколко битки които не можеш да избегнеш, там загубата на издръжливост е неизменна, а невъзможността да се излекуваш те прави недееспособен. Така бързо стигаш до фатален край.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas