Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Понеже съм сред първите, чели (и превъртяли?) „Градска вещица“, няма да издам най-голямата изненада в нея дори в спойлър. Само ще кажа, че:
– постройката ѝ е страхотно нововъведение във формата „книга-игра“;
– ако ви се е усладила, допочерпете се с Cross†Channel и Life Is Strange.
Другият основен плюс е стилът: свежарски, свойски, стегнат, тичащ по тесния ръб между безличната безописателност и прекомерната образност. (В хоръра има такова нещо като прекомерна образност. Тук авторът оставя въображението ни да допълва толкова детайли, колкото си поиска/понася.)
И аз чакам „Хилтън“ да падне, барабар с двете чудовища, които поникнаха покрай Витошка, хаха.
И, хахаха, Атанас Славов! Хахахаха, истината за бързото строителство на метрото!
Най-високо повдигах вежди на реакциите/липсата на реакции от страна на случайните минувачи при екшън сцените. Толкова ли безучастни ни е направила София? Наръгват някой в метрото, а ние само се свиваме по-назад зад таблетите си? Това би било най-гадният хорър в цялото...
Препоръчвам при следваща версия да се вкарат кодови думи, вместо да се разчита на паметта/честността на читателя. Всъщност това с паметта е яко (насърчава внимателно четене, за което съм винаги „за“ , но като питаш читателя „знаеш ли еди-що си?“, му издаваш какво да чака. А заради един ключов епизод изциклих два-три пъти, понеже не си изтълкувах вярно какво точно ме питат; кодовата дума спестява „грешките в превода“.
Искам ли да чета още истории с отраканата ни вещица? Да, но при две условия:
– зад шеметното насилие да прозре и малко смисъл („правим го да спасим света“ е такова клише, че смисълът му отдавна е изфирясал)
– да видя що за характер носи нашата вещица. (Дотук видях колко носи на бой и на банички.)
(бел.Торо offtopic изтрит)
* * *
„Ловец на вампири“ не е „Раиа“. И „Калоян и златният печат“ не е. Георги Караджов може повече. Очакваме повече. (Новия „Калоян“! Очакваме го! Зимъска! )
Все пак превъзхожда „Градска вещица“ в едно отношение: реалистичните последици от п(р)остъпките на героя. Ако митологичните твари наистина са се запътили към „Червената книга“ (оная с изчезващите и редките видове, не някое оплискано в кръв копие на „Некрономикона“), някак си не върви да ги насолиш с биоенергийното си пушкало („Рьорих“, хехе), а после да се разхождаш безнаказано като номенклатурчик-ловджия от епохата на Пенчо Кубадински. Същото важи и за стрелбата по гардовете на частни партита. (Ние, природозащитниците, милеем за всеки живот. )
И в още едно: добрата употреба на кодови думи.
* * *
Забравих да похваля картинките. Сладурски са.
С риск Уейн да ми се разсърди жестоко... поддържам почти всички критични бележки на Спас. Искам само да внеса яснота но някоко точки:1. И стигаме до редакторите...
2. За сметка на това нещо жестоко се е омазало при текстовете, защото има сливане на думи. Все едно някой е „сърчвал” за интервали в текста и е задал да бъдат изтрити. Ма хайде, за това можем да обвиним предпечата. той да не мисли че така ще му се размине?3.
3. Незнам кой е бил излъган че в книга-игра задължително трябва да има илюстрации.
4. Платил съм пет евра за някакви гифчета на хелоинска тематика, вещичите нали се въртях някъде окол тоя празник, използвай всичко то тая папака, какво значи наподходящи, зомби плюшено зйче върви на всякъде, харата ще си вземат книгата заради сладурските гифчета нея, па ваднъж платят ли я, няма книжар който да ми върне парите.
5. Рисувани са в три четири различни стила и въобще не са пригодени за печат, или поне този тип печат.
6... няколкото „глуми” от автора включват и линк с деветцифрен код в него, отваряш книжката пренабираш текста и кода и вече си в мрежата. Не сте ли чували за съкращанаве на линкове бре?
7. Интервалът за маната е избран да варира от -15 до +15, всъщност горна граница не е фиксирана, но защо аджаба трабваше да се работи с отрицателни числа? 0-30 с какво е по-различно, освен с удобството за смятане?
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas