• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта

• 1
  • 1
22 Юни 2015 10:24
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #107110
Тема за общи коментари и впечателния за Ловец на Таласъми на Георги Караджов.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Юли 2015 18:02
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #107863
Явно ще сефтосам темата :-)

"Ловец на таласъми" е по-малката книга-игра в сборното издание. В нея влизаме в ролята на чиновника Бориславов, който от няма на къде трябва да обикаля по улиците на Варна и да се оправя с всякакви свръхестествени твари - таласъми, караконджули, вампири и върколаци.

За играта: Мисиите протичат на принципа "въоръжи се, избери победна тактика, избери как да се отнесеш към тварите, вземи си наградите". Читателят трябва да се съобразява с няколко допълнителни фактора - как клиентът да остане доволен, да не изхарчи много пари и да не ядоса прекалено много "природозащитниците". В дневника има повечко графи, но играта не би затруднила никого - просто имаме няколко различни наказания - "кмет", "грешки", "травми" и отчасти - "пари". В края всеки от тези показатели може да ни препъне, така че балансирането между тях е важно. Може да се добави и обща оценка на базата на показателите, което да даде още възможност за преиграване, но и така е интересно - имаме две нива на трудност, които ни поставят различни прагове на тези показатели.
Изборите пък и последствията от тях са логични, клонящи към "лесни", което прави прави играта по-подходяща за по-детска аудитория; на първо преиграване си я минах на "трудно", макар и на границата за два от показателите, но все пак съм играл предната й версия преди няколко години.
Предметите, между другото, са малко неизползвани - тази част можеше да е по-развита; взех си два предмета в началото, после още 2 за една конкретна мисия и си бях съвсем ок с тях.

Книгата. Определям я по-скоро като забавна, отколкото като смешна, но категорично си има хитрите хрумвания и от по-детска аудитория ще се приеме още по-добре. Имаме характерния за Георги неофициален авторов глас, украсен с паразити и забавни вметки - на някои ще им хареса, на други - не. Има три големи стилови проблема. Първият е липсата на описания, които биха внесли малко повече цвят в произведението - не говоря за "готическите орнаменти по свода на сградите", а за дори най-базовото ниво - срещаме караконджул, може да се напишат 1-2 реда какво представлява. Вторият е разностилието. На едната страница пръскаме главата на някакви същества, разкъсани хора падат от таваните, а на други правим тест какъв номер бихме спретнали на сестра си, за да направим хумористичен номер на караконджул. Нещо като Тери Пратчет + Мартин си представете на две съседни страници - подобни проблеми тежаха и в романа "Раиа". Третият проблем е недовършеността на света. Да, не е лоша идеята да се развива действието във Варна, но няма грам "Варна" в книгата, освен че е казано, че там се случват събитията - това е неизползван коз. По-лошото е, че стъпваме на някаква реалност, в която хем тези същества са част от ежедневието на хората, хем няма нищо адекватно, интересно и развито в тази посока - няма някакви интересни отношения между хората и тези същества, няма ясни правила, полицията свива рамене в ситуациите и т.н. Книжката е малка и хумористична, не очаквам невероятна дълбочина в тази посока тип Пратчет или патрулите на Лукяненко, но така просто стои счупено.

И все пак, лоша ли е книжката? Не, приятна е - идеята сама по себе си е интересна, ще ви накара да се усмихнете на места, да се позамислите над изборите и в общи линии ще ви забавлява, без да се взема на сериозно. Мисля, че с малко преработка биха станали още по-добре нещата, лично аз не усетих особени промени от стария вариант, предполагам само текстът е поизгладен и е осъвременен, актуализирани са поп-културните референции :-)

28 Юли 2015 17:57
alamo's Avatar
alamo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #107878
Току-що таласъмския ловец беше минат доста успешно, почти перфектно от първи опит. Само проблемите с кмета малко ме издъниха, но за това доста помощ получих от колегата Венциславов и малко повече се охарчих за неща, които така и не използвах. Нещо май много съм свикнал с фентъзи или хамериканските имена и сега тия Бориславов, Венциславов ми се струват прекалено дълги и трудни за четене :wink: Това шеговито казано:)

Играта сама по себе си е лесна. Малко само такива неща да е чел или гледал човек, и ще се справи без проблем. Изборът на оръжията/предметите, които се закупуват не е никак голям, но въпреки това пак е много;) Просто май не се използват, колкто би ми се искало. Убеден съм ,че при втори изиграване ще взема възможния максимум (дори Венциславов няма да навреди). Графата "Грешки" беше съвсем изключена от съзнанието ми до самия край и кодовите думи, които нанасяха такава вреда така и не ги срещнах. Изглежда има файда от книгите и филмите на ужасите... е може и късмета да е помогнал.

Заключителното ми мнение е, че играта е забавна, но не е моя тип харесвания. Предпочитам повече стандатното фентъзи от колкото тия чудесии. Българският сетинг също не ми допадна. Не е толкова фантастично :-) с българските имена и местности, а и не разбрах на Варна къде й е морето. Спокойно можеше да е в Пирдоп, примерно и пак да си е същото. Едва ли ще се пробва скоро отново.

Кефометърът спира на... 4/10:)

09 Сеп 2015 23:01
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #108362
Само две ревюта, но казват много за произведението.
В Ловец на таласъми влизаш в ролята на Бориславов, нещо като български колега на Дийн и Сам Уинчестър. Имаш 4-тири случая. Вампир, караконджул, таласъми и бос
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
върколак
Преди всяка мисия може да се въоръжиш и след това имаш тактически избор как да се справиш с гадовете...общо взето накрая всичко се свежда до това, дали ще ги биеш или ще ги стреляш 8-) има доста показатели, които могат да ти объркат успешния край - кмет, грешки, травми...играта е силното звено, за съжаление литературата е слабото, светът не е развит, липсват описания на местности, съществата...романтичната история между Бориславов и секретарката е с потенциал, но не добре развит и други неща, които ги има в горните мнения.
Като цяло произведението ми хареса, изпипано е и е добро. Има варианти за преиграване, въпреки че е само 126 епизода.
Заслужава си!

03 Юли 2016 19:20
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 218
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #116242
Хареса ми ! Определено бие Градската вещица . Забавна и лека е . Напомня за някои от книгите на ММ , но в доста по малък мащаб. Само четири мисии , общо взето не вярвам някой да има проблеми с минаването им , идеята тук е , как ще ги минеш и крайните оценки и късмет разбира се . Стори ми се доста лесна и бях буквално шокиран , как последния показател е издъни буквално за една точка . Е това ме накара да се поровя ида видя за чий ме е наказал автора .
Бъдете добри драги деца :)
Искам продължение , искам продължение !
Ако може и секс с вампирка :P

ПП . Торо - има си описание на караконджула
ПППП . За мен не е недостатък, че не е описана Варна . Тия глупости от типа на Вещицата - на еди коя си улица си , на еди коя спирка си не виждам с какво щяха да ми подобрят играта , по вероятно да ме подразнят

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

02 Окт 2017 13:37
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #124473
Няма какво да добавя ново към предишните коментари, затова ще кажа направо, че ми хареса. Повече от вещицата, макар че беше по-кратко. Едно добро показно как да се напише кратко интерактивно произведение.

Always Outnumbered, Never Outgunned

02 Окт 2017 21:40 02 Окт 2017 21:45 от Добромир.
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 91
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #124502
Варнааа, Варна! Крепост на Книгите-игри от новата вълна! :woohoo:
И веднага да опонирам на Торо - в разказа "има" Варна - верно, в дискретни и ненатрапчиви дози(напр. еп.24), но има! Може би, наистина си прав, че можеше да се експлоатира тоя момент повече, но пък от друга страна - може би това щеше да досади на всеки, който не е от Варна ;) (Както аналогично е описал психо впечатленияат си от Вещицата)
Иначе разказът е чуден! В този малък обем, не знам дали може да се разгърне по-добра игра*, от тази която Караджов ни предлага! И то, гарнирана със супер леко-вървящо повествование и много свежи моменти, на които се смях от сърце. Даже подбора на самите кодови думи ме забавлява, отделно че си пасват органично със стила на произведението.

Вторият е разностилието. На едната страница пръскаме главата на някакви същества, разкъсани хора падат от таваните, а на други правим тест какъв номер бихме спретнали на сестра си, за да направим хумористичен номер на караконджул.

Още веднъж ще ти опонирам. И не защото принципно не си прав, а защото конкретно теста на еп.71 въобще не ме издразни и не го приех за чуждо тяло, "рушащо единостилието", а по скоро като филмаджийски трик от типа сюжетно отваряне на скоби с внезапен зуум-ин на камерата, типично за "Малкълм" или още по-точно 10-секундна сюрреалистична импресия а-ла "Кухня".(апропо, и двата - любими комедийни сериали). B) Не знам дали правилно обясних каквото исках да обясня, който е гледал тези сериали, мисля, че ще ме разбере.
______
*Всъщност, сигурен съм, че може, ама нямам примери. Вие ако имате - дайте ги насам!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ейдриън Уейн

03 Окт 2017 01:16 03 Окт 2017 01:18 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #124510
Не искам да цапам темата с натрапване на мнение, пиша, понеже ми се струва, че се очаква някакъв диалог.
Моето мнение е силно субективно и се кефя да чета различни такива - не ми е идеята да го наложа като миродавно и ще бъда кратък.

За атмосферата на града - мен ме кефи супер много да се усеща духа на някакво реално място, например Бургас през 90-те в "Ламя ЕООД" или пък някакво си градче в Мейн в книга на Кинг. Убеден съм, че ако се направи добре, не е нужно да познаваш конкретното място, за да ти е приятно четенето за него. Това не е проблем на ЛнТ, а изпуснат потенциал. Тук усещането ми е не че се случва в конкретно място всичко, а просто действието е ситуирано някъде, има просто щрихован град на фона.
За разностилието - ок. Разбирам начина по който си го приел, при мен не работи така и като цяло Колин Уолъмбъри с щипка Клайв Баркър не е моето нещо, но гледната ти точка е валидна. Не отричам техниката сама по себе си, просто не сработи при мен.

Иначе книжката е съвсем симпатична, даже бях драснал на Георги за нея и вероятно щяхте да я видите в ПГ (макар и в доста по-различен вид) , ако вече не я бяха договорили с Уейн. Фактът че двете най-големи издателства за КИ по това време :lol: са се заинтересували от произведението сам говори за качествата му.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Добромир

03 Окт 2017 02:22 03 Окт 2017 02:23 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Ловец на Таласъми - коментари и ревюта #124511
Поначало не беше във Варна - а в Навар ;) ситуирано действието.

Може би затова няма твърде много, даже хич, актуални препратки към реалния град. За което повече от компенсира Върдж в другата книжка - с нейните баничарници, умопомрачителна теория за метрото, НДК и т н :)

Та - така и нямаше да е във Варна, ако не бях настоял аз, многократно. Но това се оказа гениален маркетингов ход (типично за мен) - който вдигна в пъти продажбите и успеха на книгата - така че добре, че го направих.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност