• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Хиперкосмос
/
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
25 Май 2016 22:09 25 Май 2016 22:30 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Topic Author
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115676
Още от малък съм бил голям фен на фантастиката. Умирах с Терминаторите на Джеймс Камерън, Възкръсвах със Соларис на Станислав Лем, пътешествувах с капитаните Немо и Пикард. Искрено се зарадвах, когато видях нова книга-игра - фантастика. Времето на Джордж М. Джордж (Легионът на отмъстителите), Върджил Дриъмнд (Окото на Бога) и Тед Грей (Мистерията Пегас 500 С), бе твърде отдавна, нужен ни бе свеж полъх. Още по-радостна вест бе , че Рей Уайт се е нахванал да твори в пост-апокалиптична атмосфера - досега само Блонд опита нещо подобно (Пустинен Огън). Повечето фантастики в книгите игри са най-вече в жанра "научна фантастика".

Много приятно съм изненадан от дизайна на играта. Има умения, които са новост. Умението Аура ми напомни за Магията, срещана в някои от книгите на Върдж и за Маната - в Онирогаф на Уилко - но като цяло това е нова идея, която приветствам. Нюхът също е добре замислен, още повече че ще ви се наложи при разпределянето на точките да избирате - ловкостта или дедукцията. А и двете качества са ценни. Лично аз си признавам, че първия път се издъних на самия финал защото не ми достигнаха две точки ловкост с които да доубия гадината. Втория път минах по възможно най-лошия епилог и едва третия път нанесох цели три поражения на чудовището.
Много добра идея са "кодовите букви", които спомагат за това да получиш награди. наистина - можеше да се направят по-обмислено, например, какво става ако получиш три пъти буквичка D получаваш ли награда или не получаваш? донякъде това ми напомняше на Звездните рейнджъри на Джордж М.Джордж като система за оценяване, но бе по-новаторско. :hello:
Много приятно впечатление прави, че и тук както в "Убежището" има няколко възможни епилога - цели три на брой.
С добри впечатления останах от илюстрациите, особено от тези на страница 101 и стр. 68- Разбира се - не може да се гони нито бройката на "Кръвта на зомбитата", нито тамошното въздействие, но личи че е работено професионално. Похвала за художниците - и на вътрешните илюстрации и на корицата-
Без да съм езиковед - литературният стил също ме грабна. Прост, четивен, ясен, без архаизми. Особено ако го сравня с тромавият език на "Цитаделата" и пиперливият език на "Калоян" смятам че Генезис е нещо по средата - прост в сравнение с Калоян, но разбираем, в сравнение с Цитаделата
Рей Уайт е написал една чудесна, надъхана с много напрежение книга-игра.
И за да не излезе, че прехвалвам книгата - ето ви една критика. Сюжета не е никак оригинален. Който гледал Пришълецът 2, че почувства към средата на книгата, че знае с точност какво предстои . Мисля си, че начетен човек като Рей Уайт можеше да се опита поне малко да избяга от шаблона и не просто да смени имената на главната героиня ( лейтенат Рипли) и андроида ( Бишоп), или формата на чудовището - а директно да опита нещо по-различно. да вкара нова случка, да вкара нов герой - нещо такова.
накратко - книгата е чудесна, вдъхновяваща, особено за някой , който си пада по фантастика. горещо я препоръчвам на всички маниаци на тема "Пришълецът". Но ако ме питате можела ли да стане още по-добра? Да! малко и е трябвало да стане Неповторима! Искрено съжалявам, че не е и се надявам със следващата си книга този автор да успее да се издигне до още по-големи висоти.

П.С. Поздравявам Ал Торо, за това че най-накрая издаде Абаносовия Дракон - толкова дългоочакван от нас. Пожелавам му успех с продажбите.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, nixata

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Май 2016 08:26
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115681
Нека тук да е темата за обсъждане на книгата.

P. S. Някой ако може да метне ревюта на George-AL тук.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

27 Май 2016 16:49
vertigo13
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115709
Много добра книга! Опитах да я прочета наведнъж след работа, но моята мацка не ме остави... така, че я довърших днес. Действието се развива доста динамично, изборите са доста смислени (не се чудиш да ходиш за банички или бира) , имаш дори избор дали да си гад или от ''добрите'' . Първият път я минах с идеята да съм честен, но не успях. Оказа се, че тези 5 точки за разпределяне не съм ги разпределил както трябва -
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
ако сложиш една точка на който и да е показател и тази точка се оказва напълно безсмислена
да не говорим, че не трябваше да се мушкам в каквито и да е дупки...
Превода ми се стори доста лек за четене, без някакви тежки изречения или безсмислици ( прочетох въведението на Котарака и там ми направиха впечатление 1-2 тромави изречения, на пример) Номера на един епизод ми се изгуби - 309 мисля, че беше, ама се разбира лесно къде започва. Довечера ще я пробвам с други избори, да видим дали съм изтървал нещо интересно. Браво на автора, преводача и целия екип за работата по книгата и дано следващите части видят бял свят по-скоро.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

27 Май 2016 17:34 27 Май 2016 17:35 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115712

vertigo13 писа: писа:
ако сложиш една точка на който и да е показател и тази точка се оказва напълно безсмислена
Това впрочем е кофти стратегия почти във всяка (книга-) игра.

vertigo13 писа: писа:
да не говорим, че не трябваше да се мушкам в каквито и да е дупки...
И мен там ме "наиграха" :)

27 Май 2016 22:10 27 Май 2016 22:17 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Topic Author
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115716
Така - минах играта за четвърти пъти. Този път за около 40 минути.
Стори ми си суперлесно, защото вече знаех какво да правя.
Първо - установих че
боя с хладното оръжие е рядкост и разпределих 3 точки на ловкост и 2 на Нюх (общо взето трябва да имате 33 точки ловкост и 5 точки нюх освен на едно -две места където се искат повече.)

после се пъхах по мисиите и
помагах на Синти и Лейра, което увеличи аурата ми до 7 точки.

раних чудовището три пъти на епизодите 105, 74 и 152

Накрая опитах да спася Лейра, а после спасих и Синти

Планът как да убиете чудовището е елементарен - влизате в глайдера.
Там не трябва да се бутате в шахтата, защото както знаем Пришълецът обича шахти и канали а търсите голямата командна зала. В нея си е записано -убивате ги с ток.
.

Оттам нататък всичко е ясно -
сцената с басейна е повторение на сцената от Пришълецът 3, само че не е с лава или каквото е тама, а с вода и електричество в нея. Всъщност тази сцена много напомня на едан от последните сцени в "ОКото на Бога" на Въджил Дриймънд, където побеждавате врага с лазера.

иначе максимално се накефих като тичах с
меча, съветвам ви да си го вземете от Плантуш. Атакааааааа

Любими момент -
скорпионът ме напада с опашка. Точно този момент го има в .Conan The Champions и аз подходих като Конан - право през краката. Скорпиона ме жили отгоре, но аз не се давам, надявайки се да го обездвижа-

получиn медал А - пожарен II, I - спартанец, три медала бойна слава V,един разузнавач S, един любимец на жените Q. :hello:

за съжаление не е ясно колко е максималната оценка и дали тя се определя само от медалите или не?

П.С. в някои аспекти Генезис ми напомни за Кръвта на зомбитата, особено където
вместо с резачка да погнеш зомбитата използваш меча срещу чудовището.

Истината ще те направи свободен

31 Май 2016 19:21 31 Май 2016 20:39 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115756
Прочетах Генезис веднъж, но определено ще го разкостя. Стигнах до успешен край, но има какво да се желае. Ще пробвам да спася Синти, да убия звяра по друг начин и други...въобще голяма възможност за преиграване. Понеже не бях сложил точки на Бой с хладно оръжие и само бягах от звяра, то сега ще имам друг подход.
Историята макар и силно клиширана е супер. Има си атмосфера, езикът е ок.
Мога много да хваля книжката, защото смятам,че е едно от най-добрите неща, но искам да видя всички варианти и тогава.
Ще изброя някои слабости, които ми се сториха на пръв поглед -
1. Ясно ми е, че книгата е писана в стил като компютърна игра и ми стана (сега) ясно, че медалите са да се сравняват с други играчи, но...системата за оценяване има голям потенциал, който не е развит...
Тук вкарвам и оценката аура - през цялото време правя добри неща, аура стига 9 точки и накрая за нищо не ми е за нищо, щото съм ранил звяра веднъж...примирявам се :), но наистина има огромен потенциал в това.
2. Шрифтът на епизодите...не знам, но този шрифт не ми харесва, не се е отпечатал добре - може да е малко, но го отбелязвам.
Има и няколко други дребни неща, но те са към автора...например е можел да сложи по 1 кратък епизод за преход на някои места, че като нямаш кодова дума или като пропуснеш нещо...после ти се струва нелогично - като положителен такъв пример ще дам смъртта на Нодрик ), но на едно-две други места си го е спестил (това е бял кахър)
Последно - За оценките вместо това разпредели 5 точки, между трите, може би по-удачно щеше да е имаш право да увеличиш едно от уменията с 3 точки, друго с 2, а последното остава непроменено ...
Нямам търпение за Катарзис :)
Никса - Какво става с Катарзис?

01 Юни 2016 13:40
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115765

Monevwww писа: писа:
Никса - Какво става с Катарзис?

Далечно е още там много. Най-рано може да се очаква или догодина по това време или за по-следващия Коледен панаир.

04 Юни 2016 11:53 04 Юни 2016 11:55 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115815
Генезис
Очаквах Генезис със смесени чувства. Дали ще е някое скучно обикаляне из станция и трепене на гадове в стил Кръвта на зомбитата или ще е нещо повече. Мина времето на книги-игри без сюжет и без герои и Авторът на Генезис, за моя радост, се е постарал да ни спретне завързана сай-фай история и игра.
Корица и оформление:
Генезис притежава най-ефектната корица в новата вълна книги-игри. Гледайки я, сякаш потъвам в ледената пустош на отдалечена планета, наслаждавайки се на мрачния космос. Вътрешните илюстрации са на много добро ниво, като ярко впечатление прави тази с увисналите трупове и тази с пипалата и жертвата под тръбите. Като недостатък относно оформление мога да изтъкна само шрифта на номерата на епизодите. Предполагам, че се е търсел ефект на замръзналост, но не се е получило.
Искам да се похваля, че книгата пристигна с много красив дневник-приложение, който си сложих на етажерката да му се радвам всеки ден.
История:
Историята не е особено оригинална, нито впечатлява с особени литературни изяви. Но пък и не ме остави да скучая. Очевидно силата е в усещането за опасност и екшън , напомпан с добро количество адреналин. Кръвта се лее и няма прошка за никого – добър или лош. Това доставя качествена доза реализъм и достоверност. Има си и щипка мистерия, че дори и крими.
Игра:
Играта е завързана и многообразна. Повечето избори са тактически поставени в опасни ситуации, но в хода на сървайвъл историята на читателя се предоставят и чисто междуличностни дилеми, което разнообразява геймплея (хареса ми опцията да бъда лош, добър или смес между тях). Изборите не са прозрачни и е трудно да предвидиш развоя на събитията.
Малко ме озадачиха началните точки на уменията (почвам с Ловкост 30 и Нюх 3 и друго, като мога да разпределям 5 точки – математическата логика ми се губи), като те не се променят много в хода на играта.
Най-голямата ми критика е към оценката, свързана с медалите. Не е даден критерий и не са обяснени добре правилата. Така и не разбрах какво да ги правя, докато не питах във форума.
Герои:
Героите са достоверно представени, като не е дадена възможност за задълбочаване в техните характери с оглед на смъртоносния сюжет. Харесаха ми образите на капитана, двамата братя и Синти.

Личното ми усещане – Генезис е най-добрата сай-фай книга-игра, която съм чел. Мразовит екшън-хорър, който силно напомня за любима на много хора поредица – Пришълеца.
Браво на екипа на СКИ за добре свършената работа.

kiril-ps.itch.io/

04 Юни 2016 14:37 04 Юни 2016 14:39 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115817
Най-после научна фантастика (в комбинация с екшън и ужаси) на родната сцена. Компилация между атмосферата на The thing, ситуацията в Alien 3 и героя Ридик. Началото ме грабна изключително много, изградената атмосфера определено е най-силната част на "Генезис". Илюстрациите също са чудесни, корицата е хубава, но аз съм по-малко впечатлен от нея от останалите - изглежда ми като 3d модел някак си. Литературата не гони някакви висоти, но и не дразни, непретенциозна е - залага се повече на динамика, отколкото на описателност

Най-голям недостатък са изключително слабите и наивни герои Синти и командирът (полковникът, или какъвто там беше), както и една безумна романтична сцена, която чупи отвсякъде логиката и атмосферата на книгата, освен това е слаба дори сама по себе си. Тук също се разграничавам с мненеито на повечето - намирам цялостно героите за слабо развити и несъответстващи на атмосферата - все едно са изкарани от "Патрул за Ада" и са вкарани в "Пришълеца", само Езъл дето не долитна. Тоест, горе долу като "Пришълеца 4" :cheer: нямат и добре изградена мотивация, някои от тях. Също ме подразни идеята за система, в която разликата между 30 и 33 ловкост е колкото между 5 и 8 нюх, но съм склонен да го преглътна :) Малко е асиметрична и загубата на живот - в началото губех все по 2-3 точки, накрая ме погнаха на дебело с по 10-20 на кофти локациите, но това също е валидна тактика, ако искаш всички да стигнат до края или почти до него и там да отсееш.

Като се тегли чертата, едно много приятно заглавие, което освежава жанрово новата вълна и честно казано и на мен много ми се четеше нещо такова. Имам известни притеснения за Катарзис, защото атмосферата ми хареса най-много тук, а там нещата ще са по-екшън ориентирани, но всъщност отзивите са, че е дори по-добра от "Генезис".

05 Юни 2016 22:31
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115862
Имах чувството, че участвам в Пришълеца. Много реалистично, много напрегнато и много страшничко. Определено въздействаща. А има даже и криминална загадка - та се оказва, че цялата касапница си имала съвсем основателна причина, а не е просто апетита на случайно появило се чудовище (както се оказа - нищо случайно няма). Който не е разгадал загадката - да започва отначало ;-)
Определено съм впечатлен - изобилие от напрегнат екшън, страховити сцени, болка, ужас, тъга и надежда.... и много много кървища.
Преводачът се е справил.
В сюжета няма нищо оригинално - на гледалите Пришълеца всичко ще им се струва познато, но реализацията е страхотна!
Накрая ми липсваше оценка на играта на базата на спечелените точки. Свикнал съм с това от нашите (българските) книги и искрено се изненадах, че оставаш в неведение доколко успешно си се справил

06 Юни 2016 10:55
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115870
Определено много силна книга. Има си кусури, но другото преобладава. Аз имам два въпроса- може ли да се спаси Синти и да се прави секс с Лейра? Отговорете ми, че съм на работа и мира нямам ;)

06 Юни 2016 11:02 06 Юни 2016 11:02 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115871

Nichy писа: писа:
Определено много силна книга. Има си кусури, но другото преобладава. Аз имам два въпроса- може ли да се спаси Синти и да се прави секс с Лейра? Отговорете ми, че съм на работа и мира нямам ;)

Да. Можеш да се спасиш Синти. Не, не можеш да правиш секс с Лейра.:))) Работи си спокойно. ;)

06 Юни 2016 11:09 06 Юни 2016 11:10 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115872

nixata писа: писа:
Не, не можеш да правиш секс с Лейра.
Това може да се оправи с фенски експанжън...

06 Юни 2016 11:39
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115873
Евентуално ако имаш Дар, може да заведеш нея в градината вместо Синти...

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

06 Юни 2016 13:33
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Хиперкосмос: Генезис - ревюта и мнения (СПОЙЛЕРИ!) #115879

Вилорп писа: писа:
Евентуално ако имаш Дар, може да заведеш нея в градината вместо Синти...
Да, ама после няма секс с Синти ;)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Хиперкосмос
/
Time to create page: 0.124 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1009 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:24
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (523 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:11
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност