Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Определено за мен е по-добре Калоян и всеки друг исторически цар да не се представят като "добри". Както в наши дни всички политици гледат собствените си интереси, така е било винаги в писаната история. Имаме си и пресен пример с цар Симо, който беше обичан преди народът да се запознае по-отблизо с него.Може да не е много патриотично, ама ми се струва по-уместно да разкажа историята на Калоян не от позицията на "добрия", всеправеден герой, който раздава заслужена справедливост, а от позицията на цар, преследващ своите интереси и интересите на народа си, който трябва да внимава какви средства използва и да носи последствията от грешките си.
За мен като цяло книгите, в които има добро и лошо са ми детински и не могат да ми дадат това, което търся в литературата и са ми детински. Макар на някои да им отива и това да важи още повече за филмите (където в някои жанрове са нужни точно едностранни, гротескни герои), все пак предпочитам повече дълбочина и оттам нататък всеки читател да си има "любими" герои, да оправдава едни и да не понася други и т.н. Това е много силно застъпено в съвременните сериали, където се разглеждат в голям детайл повечко герои с характерните им черти (пороци, морал и т.н., всякакви странности) и честно казано най- ми допада като вариант.дали той да е добър или само главен герой на книгата.
Историческият Калоян обективно погледнато не е много добър човек - убийства и злодеяния определено тегнат на съвестта му.
Обратно - противниците му са изкарани кофти хора. Лоши хора.
Нещата, за съжаление, не са толкова прости..
Много ми се иска да направя нещо като: Оценка за Богохранимост на Града и всяка мощехранилница в църквите му да я увеличава с 2-3 точки...
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas