• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Главен или добър герой

Главен или добър герой

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
25 Сеп 2012 19:23
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Topic Author
Главен или добър герой #61786
Намерих къде да го вмъкна пренасянето на мощите - като дейност, която се отключва, ако си завладял дадена област. Пренасяш едни мощи срещу скромна сума и ето ти 1 точка отношения с Църквата, а която иначе трябва да построиш поне 2-3 манастира.

Оставя да видя къде са били погребани Иларион Мъгленски е от Мъглен, в Македония, Филотея е от Поливот в Тракия, Михаил Воин е от Потука, край Крън, в Балкана - би трябвало градът да е завладян още от Асен, но това ще го уточнявам.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Сеп 2012 09:57
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 114
Главен или добър герой #61800

xenox писа: писа:
Интервюто на Любомир Николов и разразилата се олд скуул дискусия около нея ме накараха да формулирам една идея относно Калоян, която ме занимава отдавна:

дали той да е добър или само главен герой на книгата.

Повечето нещата които си написал надолу не носят смисъл. Немислимо е да сравняваш морала на съвременен човек с този на средновековен по една много проста причина - обществото и нравите тогава са били коренно различни в сравнение с днешно време.

Ако искаш да разработиш добре героите си, и в същото време се притесняваш, че може да излязат злодеи, може би трябва да обясниш добре мотивите им в аспекта на морала на обществото тогава, като добър историк.

Главния герой е добре разработения герой, върху чиито действия се гради цялата история, дали ще е добър или не, зависи от морала и вижданията на автора и читателите. По този повод дилемата ти "добър или главен герой" е само в твоята глава.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

26 Сеп 2012 12:53
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1869
Главен или добър герой #61821
Има много логика в думите на Пешката, но като се говори за морални оценки за герой и морално послание на творба, по-основен е мирогледа на публиката, а не на съвременниците на героя.
Поведението му и оценката на тогавашното общество са по-важни за издържаността и реализмът на произведението; за мен са по-важни от моралното послание към публиката, но според мен Xenox в тази тема се интересува от него - какво ще си кажат читателите за Калоян и автора след като прочетат книгата.
Самата формулировка на темата е объркваща за мен (главен или добър ми е като "платноходка или червен"), така че се извинявам, ако се бъркам нещо.

26 Сеп 2012 13:14
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Главен или добър герой #61824
На всички ви препоръчвам да прочетете малко от Пол Дохърти. Освен че са готини книги, точно този проблем е решен много елегантно. За жалост метода е неприложим за този проект. Но да. Можете да имате морален главен герой И историческа действителност.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

26 Сеп 2012 13:51
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Главен или добър герой #61829
Чел съм Дохърти и те уверявам, че за съжаление е пълен с психологически и битови анахронизми. Предпочитам Грейвз, Дрюон, Перес-Реверте, Елис Питърс и - най-вече - Бърнард Корнуел. Ето там историзмът и връзката на читателя с героя са най-успешни.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

26 Сеп 2012 13:58
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Главен или добър герой #61831
Въпросът беше в метода на повествование, подпомагащ наличието на морален герой И исторически коректен владетел.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

26 Сеп 2012 15:29
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Главен или добър герой #61836
Както казва онзи от Стартрек - Аз съм доктор, не съм литератор. Пиша ви игра, съобразена с историческите факти. Като има някакъв факт, гледам да го включа - за Калоян без друго не е писано много, нито пък ясно и конкретно, та поне това, което е писано може да се включи в книгата.

Всичко друго е само бонус - разработване на герои, литературни похвати, драматични обрати и прочие. Все пак старая се да ги има.

Тия филми дето посочих илюстрират как историческите личности могат да бъдат пречупвани през гледната точка на режисьори и сценаристи, така че хора като Калоян и Мехмед сами да не могат да се познаят, ако гледат лентата. Това се прави за да се харесат на съответната публика - нито българите ще се зарадват на Калоян Главореза, нито турците - на Мехмед Развратника. За това питах - да видя какво ще се понрави на публиката тук. Радвам се, че повечето хора си искат достоверност, не героичност.

22 Май 2015 01:04
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Главен или добър герой #106107
Калоян е политик. и дипломат. за такива няма определения "добър" или "лош". За нас е бил добър, за ромеите - лош. Използвал е ума си за да увеличи територията на българската държава. Сключил е една уния с Рим при положение че е имало точно 5 процента католици, защото Рим го е признал за държавен глава, дали са ни прав на собствен архиепископ, влиянието на папата е било слабо. Лесно е получил Белград и Браничево - без една схватка. Сключил е договор с ромеите, че ако му помогнат срещу Балдуин ще остави техни гарнизони в градовете стига да си плащат данъци.
Успял е да се наложи над сепаратистите.
разбира се ако питам ромеите или латинците Калоян е зъл варварин.
Същото се отнася и за Левски - революционер и човек с държавническо мислене или опасен терорист. Кирил и Методий - хората създали славянското слово или агенти на Византия.
не може да има една оценка за исторически личности - те биват съдени по делата им, не по квалификации.

Истината ще те направи свободен

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Главен или добър герой
Time to create page: 0.060 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 23:15
    • КИ Мемета (23 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 18:44
    • Твърдокорични версии на Призвание герой (16 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Ал Торо
    • Yesterday 11:04

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg