• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
(Калоян и златният печат) Тема за плюене

(Калоян и златният печат) Тема за плюене

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
21 Сеп 2013 07:21
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #77801
Да се подготвя овреме :)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Сеп 2013 19:12
illithid
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78256
На моето копие от книгата са му сериозно прецакани страниците, След 128-ма идва 149-та, но на гърба й си стои 130. После следват 131, 152, 145, 134, 135, 148, 157, 138, 139, 160... Някои страници липсват, други ги имам по два пъти и така. Та много бих се радвал ако книгата ми бъде заменена :)

What can change the nature of a man?

28 Сеп 2013 19:32
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78257
Непременно! Прати ми координати.

02 Окт 2013 10:51
Oрк
Командос
Командос
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78556
пу-пу-пу
Не можах да си легна навреме зарад таз книга. Към 1 ми се скара жена ми и не успях да довърша 2ра глава.
Не почвайте да четете вечер!

02 Окт 2013 11:24
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78562
Понеже повечето е мрънкане пиша тука иначе сутринта я наченах.

Отварям си аз книжката и ни в клин ни в ръка четата някаква прокламация на БГ книга в която се говори за издаване на книги под етикета фабрика за книги, при това в издателското каре липсва издателство, камо ли пък БГ книга и нииде не видях въпросния етикет „фабрика за книги”. - Да речем че това е някакъв вид реклама.

Продължавам нататък и в очите ми се набива огромното вътрешно поле, за сметка на почти никаквото външно. Знам че е направено заради епизодите* но това не го прави по-малко грозно. Нито ми прави палците по-малки. Външните полета са по големи не само за да си почива окото на края на реда, а и за да не се зацапва текста на книгата от мръсни пръсти. Мръсни стават при не достатъчно засъхнало мастило, което пък се „размеква” от потта... ама да не навлизам в тая тема - Надявам се за следващия път автора да си вземе урок =)

И като споменахме епизодите, да, неудобно е да са от вътрешната страна, дори по-големите размери и бели полета не спасяват от това.

Продължаваме напред и попадаме на правилата подредени като епизоди от книгата, доколко е удачно не знам но ми направи впечатление лошото описание на това що е то кодова дума: кодовите думи кодират текста. Сериозно, дайте да сложим някакъв стандарт за това, а не да се мъчат хората да оригиналничат. То всъщност това е проблем на редактора де. Докато сме на темата за Думите... Колко място ще спестите ако си изписвате кодова дума, или времена дума. Лично мен това съкращение КД ме дразни още от вълните. Какво става ако си не си задраскам ВД, същите ли думи се ползват в другите глави и ако Не, защо въобще ги има? Въобще механиката с временните думи ми е доста подозрителна.

Напред напред по правилата и достигаме до: Дневника е в края на книгата. Да, ама дневника не само не е в края на книгата, а е боцнат сред епизодите сравнително в началото. Наистина в края щеше да е по удобно да бъде и нямаше да има такава дупка между самите епизоди. След 10-ти има 1/2 бяла страница, дневник на две страници и продължението на играта.

Неприятно впечатление ми направи и че главата започва на лява страница, но това е проблем и в Призванието. =/ Силно се надявам тая нова мода да отшуми за отрицателно време и да я няма за в бъдеще.

Веднага като намерих батко си игнорирах подтика да бастисам телохранителя дето за пореден път не може да спаси повереника си (Много ми допадна опцията да му скоча, защото наистина ми е подозрително) и хукнах да вдигам стражата уверен че аз съм новия монарх. Чак по късно ми хрумна, че чеветата на бате ми би трябвало да са наследниците. Поправете ме ако бъркам нещо за наследствеността.

За момента спирам с плюенето, че Гошо още не е дочел Дракона, а и аз не съм започнал Калояна. Ще видим натам как са нещата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

02 Окт 2013 14:25
illithid
Котарак
Котарак
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78588

illithid писа: писа:
На моето копие от книгата са му сериозно прецакани страниците, След 128-ма идва 149-та, но на гърба й си стои 130. После следват 131, 152, 145, 134, 135, 148, 157, 138, 139, 160... Някои страници липсват, други ги имам по два пъти и така. Та много бих се радвал ако книгата ми бъде заменена :)

Книгата ми беше заменена с изправно копие. Благодаря за бързата реакция на автора, както и на Клиф Бъртън.

What can change the nature of a man?

02 Окт 2013 16:16
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78599

Вилорп писа: писа:
За момента спирам с плюенето, че Гошо още не е дочел Дракона, а и аз не съм започнал Калояна. Ще видим натам как са нещата.

казваш: да внимаваме кой какво пише, че да не стане страшно. ;)

по въпроса за престолонаследниците: не се знае на колко години е бил Иван Асен Втори през 1197-1198. има един източник, според който е бил малко бебе, когато са отвеждали Калоян в Цариград и съм се спрял на него. понеже ми е по-изгодно да е някъде 16-17 годишен, когато пристигнат кръстоносците. това го прави някъде 11-12 годишен когато е убит Петър. все още е бил малък, за да властва сам.
освен това братята са много коректни едни към друг. Асен и Петър първо изчакват Калоян да избяга от Цариград, не се карат за трона докато царуват едновременно, никой не оспорва царската корона на Петър след преврата на Иванко, Калоян не гони децата на Асен, както прави Борил след смъртта му, Александър не оспорва властта на Иван Асен Втори.
За това съм се спрял на версията, че Калоян е напълно законен цар след смъртта на Петър, като негов престолонаследник е Иван Асен. Драмата е какво става с евентуален мъжки наследник на Калоян, но това отива към спойлърите за втори том.

за всичко останало: позволих си експерименти (недоглеждания също), събирам мнения и някои експерименти май няма да се повторят.
ама КД и ВД си ми харесва! КД и ВД са напълно различни, така че и да не задраскаш нищо не е фатално. дори да объркаш КД с ВД не е фатално. но за по-голяма прегледност и по-лесно намиране на кодовите думи ми се стори удобно да се задраскват тия, които със сигурност няма да се използват по-нататък в текста. понеже в книгата има доста кодови думи и към края пада бая взиране, особено ако пишеш дребно като мен.

съгласен съм, че трябва да има някакъв стандарт за основните понятия в книгите-игри. дори самото описание на книги-игри във всяка книга-игра може да се стандартизира и опрости. все пак съм написал, че КД кодират случки и решения, а не текст.

правилата са направени като епизоди, за да ги подавам на читателя на малки порции, а са изнесени отпред, за да се намират по-лесно. не се прави на ударен :D , в "Дракона" правилата са на епизод по средата на книгата! това е нововъведение, което също харесвам. но аз харесвам и големите номера на епизодите, но никой друг не е съгласен с мен. а книгата все пак е за хората, не за мен.

02 Окт 2013 16:43
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2028
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78602
ВД дори да има някакъв смисъл, зачеркването им е допълнително разгръщане и действие, без особена стойност. Реално всички КД са ВД в по-цялостен план - ползват се до последния път, в който се ползват...
Има проблеми по правилата и ужасни разминавания, например графи в дневника, описани в правилата и текста да се срещат под други имена в дневника. Как се допуска грешка в такъв мащаб?
Липсата на речник е силно осезаема, далеч съм от човек с богата обща култура, но съм сигурен, че между 50 и 80% от читателите няма да са по-добре, а дори и да са 20%, пак заслужават справка с историческите термини. Отговор "подразбира се от текста" не е задоволителен, ясно е че се подразбират, но това не дава нужното усещане на читателя и не му помага да си ги представи.
Има изречения, които са почнати по един начин и завършени по друг - личи си как са били в началото и как е искал авторът да ги промени, но е останало нещо половинчато. Липсата на редактор и коректор е крещяща, пп предпечата грешките също не са малко.
Корицата не ми допада.
Предпечатът имам много забележки по него, разместени са дори главите и header-ите.
Имам и стилови забележки - прекалено дръзкият хумор чупи цялата атмосфера на места, колкото и да е добър сам по себе си и считам, че крайно необходимо е да се махнат делничните съвременни изрази. "Константинополчани" и "Калоян е пън" направо ме разбиха, например.
Употребата на Константинопол и Цариград в едно изречение ми е странна, според мен в главата на главния герой и респективно навсякъде извън пряка реч трябва да се нарича по един начин (това е дребно или дребнаво, но ми направи впечатление и го споменавам).
Има в повече многоточия и още няколко проблема в структурно отношение.
Всичко това е по мое мнение, нямам претенции да е миродавно.

Отчитайки всичко от казаното по-горе, това е една от най-добрите книги-игри, които съм чел, макар че го казвам само на базата на първите две глави. Представете си колко е добро съдържанието, щом има толкова проблеми и въпреки това е изключително четиво. Диамант, който е ужасно шлифован, това е "Калоян и златния печат", не мога да разбера поради небрежност или какво. И все пак, диамант.

Повече по темата обаче, като прочета книгата и й напиша ревю.

02 Окт 2013 18:04
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 370
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78607
Аз викам след като излезе втори том да съберем пари, да се изгладят всички грешки - в текста, в играта, в предпечата и да си пуснем едни 200-300 бройки с твърди кожени корици с декоративни орнаменти по ъглите, както подобава на мащабна историческа книга-игра. :)
(казвам го без да съм чел книгата още, искам да си освободя достатъчно време да я прочета наведнъж)

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

02 Окт 2013 21:04
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #78619
Основният недостатък на цялото издание е това, че го правих на своя глава, с много ентусиазъм, но без да имам опит и нужните умения. Намесата на професионалисти успя да спаси някои неща, но далеч не всички. Спомогна и бързането накрая.
Дописах епизоди след теста (понеже исках да подобря някои ситуации), добавях текст след корекцията и редакцията, да не говорим, че не съм и наполовина толкова добър писател, колкото искам да бъда.
Научих доста, предстои да науча дори повече.

Благодаря все пак за хубавите думи.

11 Окт 2013 10:17
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #79224
Попаднах на следния проблем:
Имам 6 месеца затривам 3 с аристокрацията и ми се предлага да продължа с ромейте с наемниците или там някаква друга сволч беше. Спирам се на наемниците и са запознавам с Шаро Мецанин.
Първо по някаква странна причина французина почва да ме нарича фон Булгария вместо льо Булгария или там както беше на френски.
Второ предлага ми да разкаже за рицарите и аз приемем, после обаче ме връща на същия епизод в който трябва да токажа за да продължа, а после ми гълта 4 месеца време които нямам, после ми гълта още 1 преди да ме върне в основната игра.
Какво ставаше в такъв случай? В правилата май се казваше, че не можеш да се захванеш с нещо което ти иска повече време от колкото имаш, ама тука се захващам и после ми казва колко време губя...

След това минаваме на още едни епизод с объркана препратки:
156 ти епизод
ти предлага да минеш на 149 за да действаш веднага или да изчакаш на 151.
От текста става ясно, че епизодите са разменени:
149
Резултата от изчакването е, че се измъква.

151
Бързата ти реакция печели.

Докато се измъквах от константинопол имаше един доста стране избор:
Решетка е наполовина във вода, вземаш камък и трябва да решиш как ще блъскаш по решетката та да я счупиш:
а) Засилваш и удряш направо
б) Гмуркаш се и блъскаш с камъка под водата

Разбирам защо в първия случай ще трупаш негативи, ама не разбирам как ще замашваш под водата и ще успееш да свършиш работа!?

Аха аха да се измъкна от Константинопол и ме кара да прибавя Шанс, що ровене беше докато разбера че такъв параметър въобще няма. За книга в която шанса ще се ползва е неудачно решение да кажеш на читателя: Ако се наложи намери си начин да се оправяш!
Силно препоръчвам в следващата книга или да има таблица с числа или зарове по страниците.

Тамън се измъкнах и се надянах на битка:
Ако се придържаме към текста от книгата прибавям еднократен шанс към живота (Сила) и умението за Бой на мен и противника. Получава се следната ситуация: Аз имам живот+бой 8, противника живот+бой 9
прибавям какъвто ида е шанс но за примера 3 -> 8+3<>9+3 победа за противника, моя живот намалява с 1
Следващ рунд 7+6(шанс)<>9+6 победа за противника, моя живот намалява с 1
Да виждате нещо нередно със системата?
Предполагаме смело че шансът е различен за мен и противника!
8+3<>9+5 победа за противника, моя живот намалява с 1
7+5<>9+2 победа за мен, неговия живот намалява с 1
7+2<>8+2 победа за противника, моя живот намалява с 1
6+4<>8+2 няма щета
6+3<>8+3 победа за противника, моя живот намалява с 1
5+...-> Какъв е шанса?
Живот+Бой+шанс мой<?>Живот+Бой+шанс противник

Да виждате нещо нередно в тая система? Да се използва параметър определящ сбора може да е „реалистично” колкото повече те бият толкова повече те бият, но не е добра механика за игра.

Битката продължава докато Противника стигне до 0 Сила/живот или героя до 1 сила/живот. Героя умира при достигане на Сила=0. Изненадващщо е, че при препратката където стигаш до 1 живот/сила те цапват по главата и изпадаш в несвяст. После ти казват: Губиш 1 Сила...!?!?!? и разказа продължава как се свестяваш и разни други мъки.

Глава 2 страшно ми хареса, до толкова че зарязах играта и си четох чинно всички възможни положения. След като продължих с играта и навлязох в по-динамичните части дългите самали тотално ми скапваха удоволстивието. Много нехумогени бяха. Та стигнал съм до Първи стъпки и ще продължа на там да видя как е.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

11 Окт 2013 12:47
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #79235

Попаднах на следния проблем:
Имам 6 месеца затривам 3 с аристокрацията и...
Какво ставаше в такъв случай? В правилата май се казваше, че не можеш да се захванеш с нещо което ти иска повече време от колкото имаш, ама тука се захващам и после ми казва колко време губя...

това е отразено в правилата - когато месеците ти станат равни на 0 веднага отиваш на 188. ако попаднеш на епизод, на който ти свършат месеците можеш да го прочетеш, но не печелиш точки или кодови думи, само губиш точки, ако това е упоменато.

156 ти епизод

вече е отразен в хаматрикона.

Докато се измъквах от константинопол имаше един доста стране избор:
Решетка е наполовина във вода, вземаш камък и трябва да решиш как ще блъскаш по решетката та да я счупиш:
а) Засилваш и удряш направо
б) Гмуркаш се и блъскаш с камъка под водата

Разбирам защо в първия случай ще трупаш негативи, ама не разбирам как ще замашваш под водата и ще успееш да свършиш работа!?

идеята ми е, че водата ще заглуши ударите. да, под водата ще е по-трудно, ама чак невъзможно не е.

Аха аха да се измъкна от Константинопол и ме кара да прибавя Шанс, що ровене беше докато разбера че такъв параметър въобще няма. За книга в която шанса ще се ползва е неудачно решение да кажеш на читателя: Ако се наложи намери си начин да се оправяш!

тъй вярно!

Тамън се измъкнах и се надянах на битка:

Да виждате нещо нередно в тая система? Да се използва параметър определящ сбора може да е „реалистично” колкото повече те бият толкова повече те бият, но не е добра механика за игра.

защо не ти харесва тази реалистичност? като отнесеш един-два удара в битка действително започва да ти става по-трудно да се биеш. пък и битката приключва по-бързо, ако е представена по този начин.
специално битката с Торвалд е трудна, но не и фатална, понеже искам Калоян да има удар по главата, който да му предизвиква гневни изблици.
шансът, разбира се, винаги е различен и се прибавя към сборовете на двамата противници.

Битката продължава докато Противника стигне до 0 Сила/живот или героя до 1 сила/живот. После ти казват: Губиш 1 Сила...!?!?!? и разказа продължава как се свестяваш и разни други мъки.

тъпо... :neutral:
всъщност битката Е фатална значи.

Глава 2 страшно ми хареса, до толкова че зарязах играта и си четох чинно всички възможни положения. След като продължих с играта и навлязох в по-динамичните части дългите самали тотално ми скапваха удоволстивието. Много нехумогени бяха. Та стигнал съм до Първи стъпки и ще продължа на там да видя как е.

тая глава 2 мислех, че ще срещне най-голяма съпротива, понеже е дълга и пълна със скучна материя, пък се приема доста добре (може би защото хората само до нея са стигнали).
вчера говореха Торо и Трип за нехомогенност и прецакана динамика. говореха за проценти салами спрямо интерактивни епизоди. не знам кое точно е правилното. аз просто разказвам история. на места тя позволява избори и динамика, на други трябва да се предостави нужната информация на читателя, понеже е доста вероятно да не е запознат с тематиката, на трети места - имаме периоди, през които Калоян не е действащо лице - управляват Петър и Асен, а той трябва да изпълнява.

не знам какъв пример да дам в подкрепа на решението си. може би някоя от онези дълги готик метъл композиции с лирични вокали и агресивни китарни сола. или ранният Корн, където нямаше структура на песните, а Джонатан се дереше както го кефи. после преминаха на куплет-куплет-припев-куплет-припев-соло-припев и отече работата.

21 Окт 2013 12:53
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #80293

xenox писа: писа:

Битката продължава докато Противника стигне до 0 Сила/живот или героя до 1 сила/живот. После ти казват: Губиш 1 Сила...!?!?!? и разказа продължава как се свестяваш и разни други мъки.

тъпо... :neutral:
всъщност битката Е фатална значи.
.

Е, dobre de , какъв точно е правилния вариант на тая ситуация все пак? Трябва да останеш на 2 Живот преди да прекъснеш битката? или пък не ти се отнема 1 Живот ако си останал на 1 Живот,? или като в сегашния вариант -реално ставаш на нула, но това е изключение от общото правило за смърт (щото примерно ти оказват незабавна помощ) - и когато в следващия епизод възстановяваш 3 Живот - просто продължаваш с него? Или просто не се занимаваме с глупости и битката си е до смърт - твоя или на викинга.

Ама не може така, читателят ти казва "тука има грешка", и ти вместо да кажеш какъв е правилния вариант просто викаш "А, да, прав си , вярно има грешка" и да ни оставяш да си донаписваме правилата сами :roll:

21 Окт 2013 13:07
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #80295
Не се губи тази фатална точка Сила.

Прав си, не може така. Епизодът описва какво се случва по време на дуела между Торвалд и Калоян и загубените точки Сила в нея са отразени в предишния епизод, в зависимост от хвърлените числа Шанс. Няма нужда да се губи още Сила. Тя вече е загубена по време на битката.
Вариантите са:
Калоян да остане с 1 точка - при това положение не искам да го убивам, а само да получи лошата кодова дума "главоболие". Заради това Тодор Едноокия идва да го спаси точно навреме.
Торвалд да остане без точки Сила, което означава, че е убит. Него няма кой да го спаси - той е наемник, не царски син, а другарите му бягат да си спасяват василевса.

31 Окт 2013 10:42
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #81305
След онзиденшния ни разговор с Ксенокс в чата днес седнах и прехвърлих първите трийсет епизода от главата Българин в константининопол.
Ето и думте,които според мен няма как да са употребявали тогава
Писта,студенти,гаранция,дангалак,интелектуалчета,фундаментален,кеф,леке,италианци,потенциален,наивен,парапет.
Възможно е и да греша за някои и със сигурност съм пропуснал други.Също така е ясно че ако махнем всички съвременни думи текста може да стане неразбираем,още повече в комбинация с голямото количество гръцки думи,които ползваш.Също така е ясно че напълно достоверно няма как да стане щото просто не знаем как са говорили хората тогава,а и да узнаем по магичен начин най вероятно половината думи няма да ги разберем.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/