• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
(Калоян и златният печат) Тема за плюене

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
06 Ное 2013 10:18
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 839
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #81938
Първо лошо впечатление - има сгрешени препратки, ядосах се, но като почна да чета може и да се успокоя.

knigi-igri.bg/shop/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Дек 2013 13:20
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1275
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85213
Така след като я хвалих наляо-надясно книгата покрай Панаира, реших да взема да я прочета докрай :-)

Ето нещата, които не ми харесаха:

1. "Мистерията Варна" - не знам дали аз не пропускам нещо ама нещо ми се стори нелогично с всичките тези обещания за превземане на Варна. Първо, за да избягам на Константинопол обещах на венецианците в епизод 76, че ще превзема Варна и се сдобих с КД "Варна". После в епизод 380 пише "Първо потеглихме към Варна и Месемврия, които паднаха след кратка съпротива, и докато силите на василевса бяха заети да си ги възвръщат, истинският удар се стовари въху Сердика, Стоб и Ниш". Така от това изречение разбирам, че Варна вече е превзета и, че василевсът се опитва да си я възвърне, но не става ясно дали попада отново във византийски ръце. Аз тук се израдвах, че съм си решил проблема с обещанието към венецианците. Да, ама не. В епизод 576 отново се обещавам на венецианците, че ще превзема Варна. Едно на ръка, че до този момент си мислех на база епизод 380, че Варна вече е българска, второ, че на тези това вече им го бях обещал. Също така в епизод 211 им обещах, че ще намаля за тях митата по българските пристанища и взех кодова дума "мита", после при преговорите с мореплавателите се спазарих за същото и получих кодова дума "намаление". Вярно, че последното важи за всички морски търговци, но странното е че точно някакъв венецианец го предложи. Според мен тук трябваше да има някакви проверки за КД "Варна и КД "мита".

2. "Мистерията с титлите" - епизод 422. Първо се казва, че в дневника има графа "титли", а такава графа в него няма. Тоя епизод като цяло ми беше пълна мъгла. Описва се идването на Белото, стар приятел на баща ми от Видин. После се представят тримата ми братовчеди. И накря авторът ме кара да избера на да дам кой от видинските боляри титли. Първо изобщо не и става ясно, че и братовчедите ми са от Видин и че спадат към "видинските боляри". А в същия епизод се казва че "боляринът който получи тази титла ще има неограничена власт в своята област", което пък води към мисълта, че те не са от Видин, а от други области. Второ, в епиозд 622 се създава впечатлението, че трябва да избирам само измежду тях тримата, но не и Белота. Затова после бях много изненадан в еп. 625 като ме питаха дали съм дал титла на Белота.

3. "Мистерията Григорий" - еп. 642. Това ми беше най-наивната случка от цялата книга. Царят с шефа на стражата изнасят чувал с труп и "никой не ни видя да се измъкваме от двореца". Колкото и да е таен този излаз, ако не е остаята на самия Григорий, просто не виждам как може това да се случи без никой да ги види. А и не си представям самият цар да мъкне чувал с труп. Най-малкото че обикновено би трябвало да има охрана по коридорите или такава, която да го съпровожда постоянно след толкова убийства на роднините му.

Очаквайте продължение на "плюенето" :-)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

24 Дек 2013 14:33
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85217
- не е ясно дали Асен е превзел Варна, цитирах даже не източник, а историческа книга. дори да я е превзел, градът не остава в негово притежание - нападението е било диверсия, ромеите си я връщат веднага, а истинския удар отива другаде. прав си, от текста това не става ясно.

- думата е видни, а не видниски боляри :grin:

- най-слабата страна в целия сюжет е пустото на двореца. той е пуст по време на заговора срещу Петър, нищо, че часът е ранен, пуст е и на сватбата, нищо, че трапезите са сложени на двора. невъзможно е - гъмжал е от хора, всякакви прислужници и придворни. оставих така нещата, защото ми беше удобно.
а охрана си има, най-верния страж е с него.

следобед ще поместя текст със спойлери относно логиката на обещанията, защото там не съм разяснил добре нещата.

24 Дек 2013 17:43
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85227

xenox писа: писа:
- думата е видни, а не видниски боляри :grin:

:D Toва 100 пъти го прочетох като "видински". Мдам, значи е ок, но не отменя неяснотата кои са "номинираните" и къде е графа "титли".

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
4. хКД "подозрителност". Според мен тук логиката е обърната. В книгата колкото повече от тези кд имаш, толкова е по-добре за героя ти се получава при бягството от Константинопол. Даже ако имаш повече успяваш да "изненадаш" този който те пази. А трупаш 2 кд "подозителност", когато правиш неуспешен опит да избягаш. Разбирам, че логиката на автора е, че вече си известен, че те следят, но много по-силна според мен е логиката след като си опитал да избягаш, тези които те пазят да са много по-мнителни и по-подозрителни и да си в по-неизгодна позиция, когато се опитваш да избягаш. Например аз си трайках съвсем тихо и кротко, не правих опит да избягам сам, и накрая за "награда" започнах боя със стража с -1 точка сила. За мен логиката трябва да е обратна при прилагането на тези хкд "подозрителност". Впрочем не открих как се сдобиваш с повече от 3 кд "подозрителност". Мнимото бягство ти дава винаги 2 от тях (209 или 219), а Евсевей ти дава 1 кд "подозрителност". Може в мен да е грешката и да пропускам следващите.

24 Дек 2013 18:04
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85228
Логиката в обещанията на Калоян

Спойлери!!! Зверски!!!

1 - ниски мита и изкупни цени за венецианците и морските търговци - осигурява лесно бягство от Константинопол, също така гарантира по-висок резултат при преговорите с търговците, но митата в морските пристанища и търговията с жито е един от основните доходи на България, която няма много парични източници, освен грабежа на ромейски градове. Да си подбиеш цевните сам не е много добра идея.

2- строежи - Царят обикновено има пари да построи всички обещани обекти, но някои трябва да бъдат с приоритет, защото носят повече пари. Кои са те - това е оставено на логиката на читателя, а резултата: във Втори Том.
- морски пристанища - там се върти добра търговия.
- речни пристанища - подчертано е, че търговията по Дунава не върви.

3 - войни - войните, както казват, започват когато искаш, но не свършват когато пожелаеш. за това е опасно да се обещава война. Особено със силни противници:
- Византия - при правилно обучение Калоян ще разбере, че всяка агресия спрямо ромеите ще води до раздвижване на тяхната дипломация и най-често удар в гръб. от кого - не е трудно да се досетите?
- Варна - равностойно е на агресия спрямо Византия.
- нападение срещу Хриз или Иванко - Калоян не е воювал с тях, пък и са съюзници на Византия и тя може да се погрижи за тях.
- Маджарите - от текста става ясно, че маджарите са опасни.
- Мир - да се обещава мир е безопасно, но може да стане трудно за постигане. Във всеки случай Калоян не е нападал никого поне 2 години, така че решението за мир е и исторически правилно.

Когато има вариант да се обещае едно нещо на две фракции - по-добре да се обещае и на двете. Така и така трябва да го свършиш, поне да имаш бонус от две места.

24 Дек 2013 18:08
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85229
...вече изяснихме, че Дневника има пропуски.
номинираните, смятам, са ясни. в целият епизод става дума за четирима души и се обяснява кой какъв е и за какво се бори.
тука виждам, че има хора дето са се подвели по историческите си познания - титлите севастократор и деспот са дадени на Стрез и Слав чак от Борил, след смъртта на Калоян. трябва да се прецени от чии способности и вярност би имало по-голяма полза. и струва ли си Белота да е с титла при това сурово наказание.

може пък и да си струва. ;)

Теодосий изпуска още една хКД подозрителност още в първия си разговор с Калоян.

За другото - не знам, ромеите са били достатъчно високомерни, за да решат, че са свили сърмите на Калоян при първия му опит за бягство. Освен това не е било прецедент българин да се полакоми за ромейска служба, така че Калоян им приспива бдителността като приема привидно предложението на Исак.

25 Дек 2013 11:07
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85236

Логиката в обещанията на Калоян

Спойлери!!! Зверски!!!

1 - ниски мита и изкупни цени за венецианците и морските търговци - осигурява лесно бягство от Константинопол, също така гарантира по-висок резултат при преговорите с търговците, но митата в морските пристанища и търговията с жито е един от основните доходи на България, която няма много парични източници, освен грабежа на ромейски градове. Да си подбиеш цевните сам не е много добра идея.

2- строежи - Царят обикновено има пари да построи всички обещани обекти, но някои трябва да бъдат с приоритет, защото носят повече пари. Кои са те - това е оставено на логиката на читателя, а резултата: във Втори Том.
- морски пристанища - там се върти добра търговия.
- речни пристанища - подчертано е, че търговията по Дунава не върви.

3 - войни - войните, както казват, започват когато искаш, но не свършват когато пожелаеш. за това е опасно да се обещава война. Особено със силни противници:
- Византия - при правилно обучение Калоян ще разбере, че всяка агресия спрямо ромеите ще води до раздвижване на тяхната дипломация и най-често удар в гръб. от кого - не е трудно да се досетите?
- Варна - равностойно е на агресия спрямо Византия.
- нападение срещу Хриз или Иванко - Калоян не е воювал с тях, пък и са съюзници на Византия и тя може да се погрижи за тях.
- Маджарите - от текста става ясно, че маджарите са опасни.
- Мир - да се обещава мир е безопасно, но може да стане трудно за постигане. Във всеки случай Калоян не е нападал никого поне 2 години, така че решението за мир е и исторически правилно.

Когато има вариант да се обещае едно нещо на две фракции - по-добре да се обещае и на двете. Така и така трябва да го свършиш, поне да имаш бонус от две места.

Аз не съм писал, че няма логика в самите преговори, а проблемът е, че на 2 пъти обещаваш едно и също нещо на едни и същи хора - при бягството ти при Константинопол и при преговорите с мореплавателите. 8-)

26 Дек 2013 20:35
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1214
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85302
Да се включа и в темата за критиките.

Като цяло виждам един основен недостатък - много от специфичните термини в играта не са обяснение. Според мен липсва речник в книгата. Какво е дромон, какво е стратегикон, какви са келиотите и т.н. Един подобен речник с кратко обяснение кое какво е би бил добър бонус за читателя. Не че не може все пак да гугълне каквото не разбира, но трябва да вдигне поглед от книгата ....

Друг дребен недостатък според мен е липсата на карта на балканският полуостров по онова време. Тя би дала дълбочина в някои политически решения на Калоян. Според мен картата трябва да изглежда стара, черно-бяла с арт подобен като тези:

www.bergbook.com/htdocs/Cache511.htm

Редактор - 26 произведения
Автор - 20 книги (8 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2023

26 Дек 2013 21:44
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85304
тия пропуски вече са отчетени:

kaloyanproject.com/?p=448

kaloyanproject.com/?page_id=397

27 Дек 2013 15:16
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85319

За другото - не знам, ромеите са били достатъчно високомерни, за да решат, че са свили сърмите на Калоян при първия му опит за бягство. Освен това не е било прецедент българин да се полакоми за ромейска служба, така че Калоян им приспива бдителността като приема привидно предложението на Исак.

Ами не знам колко високомерни са били ромеите, въпреки че това с приспиването на бдителността не е никаква обосновка, тъй като той прави неуспешния опит между първото предложение, когато Калоян иска отсрочка и "фиктивното приемане". Така че надали може да приспи нечия бдителност, опитвайки бягство точно след като е получил такова примамливо предложение за ромейска служба. Просто ги отбелязвам тези неща. Така че тази аргументация е още по-нелогична. Както и да е, ти си авторът и си имаш своя логика за нещата. Просто ми направи впечатление, че по-скоро КД "подозрителност" трябва да ти правят по-трудно бягството, а не по-лесно.

И продължаваме:

5.
Ей тази ситуация в епизод 250 ме разби: "Измъкнах се от стаята и.... се сблъсках с една от домакините ми. Бедната жена! Проснах я с един удар, преди да успее да извика, после внимателно положих тялото й на пода."

Първо какво неестествено има Калоян да излиза от стаята си, в която живее посред нощ, за да трябва да "просва" една от домакинките си. Не е с багаж (само кинжал и кесия скрити в пояса), а и ако се е отдавал на гуляи и обикаляне по бордеи по нощите не виждам с какво ще усъмни жената, че да трябва да я удря. Даже е доста по-опасно и рисково, отколкото да я послъже нещо. А и може да отива просто да двора да пикае :grin: Другото е само "просване". Така и не мога да разбера как след като си "проснал" някога, след това го оставяш внимателно на пода. Самата дума предполага, че така си го ударил, че той се е ПРОСНАЛ на пода/земята. Май тука редакторите поне според мен са проспали този глагол ;)

27 Дек 2013 17:30
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85322
и т.н.

Сега се поразтършувай из източниците, виж кога е отведен Калоян в Константинопол и кога е избягал и ще откриеш кое още не е наред в играта! :wink:

27 Дек 2013 17:45
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85324

и т.н.

Сега се поразтършувай из източниците, виж кога е отведен Калоян в Константинопол и кога е избягал и ще откриеш кое още не е наред в играта! :wink:

Ами не мисля, че някъде изобщо засягам темата за историческата достоверност, нали? Не мисля, че е необходимо да бъде исторически достоверно. Мисля, че всяко едно от тези неща щеше да си е пропуск дори и да беше фантастика или действието да беше в праисторическата епоха :wink:

Спокойно, ще стигна и до темата с похвалите :wink:

27 Дек 2013 19:27
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85327
наистина ще ти е интересно. видях го твърде късно и успя само да замажа положението.

01 Ян 2014 19:13
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1214
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85409
Разцъквам си и хванах няколко дребни грешки

- на страници 125 и 127 горе етикета за главата трябва да е "Българин в Цариград", а не "Бягство от Константинопол"
- на страница 187 горе етикета за главата трябва да е "Бягство от Константинопол", а не "Битка в Тревненския проход"
- на страници 201 и 203 горе етикета за главата трябва да е "Битка в Тревненския проход", а не "Първи стъпки"
- на страници 213 и 215 горе етикета за главата трябва да е "Първи стъпки", а не "Опознай родината"
- на страница 269 - горе етикета за главата трябва да е "Опознай родината", а не "Красива като куманка"
- на страници 297 и 299 горе етикета за главата трябва да е "Красива като куманка", а не "Епилог"

Според мен "header"-ите са се изместили с 1-2 страници напред при обработката на страниците.

Редактор - 26 произведения
Автор - 20 книги (8 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2023

01 Ян 2014 20:50
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
(Калоян и златният печат) Тема за плюене #85412
Да вметна че това не са футери, а хедери.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 (38 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Ал Торо
    • Today 00:08
    • Продавам книги-игри на Английски език (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 29 Ное 2023 16:30
    • Истинска Магия от Роджър Уилко (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Aleks~
    • 28 Ное 2023 21:27

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg