• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
21 Сеп 2013 07:22
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #77802
Давайте!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Сеп 2013 18:44
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 60
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #77815
Никсата да ми напомни да му върна 12 лв. ;)

Попрехвърлих "Калоян" и, макар че мисля утре да го изиграя, засега ми изглежда добре написан и структуриран. Почти моментално ми попадна сгрешена препратка обаче - от епизод 142 читателят е изпратен на 171, ако иска да научи за темите, докато техният епизод всъщност е 173.

Епизод 142 го отворих напълно случайно иначе и ми стана интересно съдържанието му. Лично за мен не е правилно и описанието на останалото от империята по време на войната с Персия и аварите и техните славянски съюзници ("от обширната империя останали единствено столицата и няколко морски града") - в смисъл няма стойност като историческо помагало, иначе спокойно героят може да си мисли така. Дори в най-тежкия период от нашествието (619 г., мисля) Константинопол е контролирал по-голямата част от днешни Гърция и Албания, около една трета от Италия със Сицилия и Сардиния, Северна Либия, част от днешни Алжир и Тунис и на практика цяло Мароко (Картагенския екзархат). Самата Мала Азия също остава до голяма степен под римски контрол - повечето сражения се водят с северната ѝ част, струва ми се, докато западна, югозападна и южна Мала Азия (цялото Егейско и Средиземноморско крайбрежие и вътрешността) е почти незасегната от персийската кампания.

Anyway, това е тема от интерес за мен и още двама, вероятно, така че не е истинска критика :).

Ще прочета книгата с голямо желание!

25 Сеп 2013 01:02
Tigermaster
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78012
Нямах време да изиграя цялата игра, макар че ми допадна доста. Това, което ще напиша, няма да е много, тъй като успях да мина само първите две глави - на средното ниво на трудност, имам предвид, а и в момента книгата не е пред мен. На моменти имаше печатни грешки, каквито се надявам в следващия том да липсват, но това е бял кахър.
В игрално отношение забележки нямам, а и май за първи път от десетина години насам се видях забол нос в книга игра за повече от час време, без да ми хрумне да я оставя. Единствената ми истинска забележка е към самия текст. На моменти хуморът ми идваше леко насилено - когато книгата ми е под ръка, може и да дам примери, а и на места се срещат съвременни думи от рода на "инфлация", които поне на мен ми идват не на място в история, разказана през очите на човек от ония времена.
Като цяло, обаче, впечатлението ми е много положително. Когато изиграя цялата игра, ще пиша по-подробно.

25 Сеп 2013 10:58
Away
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78026

Tigermaster писа: писа:
на места се срещат съвременни думи от рода на "инфлация", които поне на мен ми идват не на място в история, разказана през очите на човек от ония времена.

Да се включа неканен като човек, който не е чел книгата все още, но първата му дипломна работа е на тема "Инфлация". Последната е събитие, което се е наблюдавало още по времето на Александър Македонски, какво остава за Калоян. Естествено, като термин с нужните специфики е обособена доста по-късно от времето на нашия цар, но аз мисля, че авторът я е използвал правилно и на място - ние вече знаем какво е инфлация и можем да я дефинираме за разлика от хората тогава, но ефекта и преди, и сега е един и същ: покачване на количеството пари в обращение и обезценяване на последните. По-добре е за сегашните читатели да се дефинира така и веднага да разберат за какво става дума, отколкото да им се описват ефектите и да се мъчим да ги пречупим през погледа на средновековните българи.

25 Сеп 2013 11:38
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78029
Да се намеся преди да стане ожесточена дискусия за "инфлацията". Има такава КД, за по-лесно разбиране от читателя. Калоян не използва "инфлация" в своя разказ, тя фигурира само в авторовия текст.
Самият феномен на инфлацията си го има и дори е много силно изразен - една от причините за краха на балканските икономики, подвластни на ромейската такава. Думата е латинска, не съм проучвал дали са я използвали навремето.

За хумора в книгата: половината читатели ме обвиняват, че не е достатъчен, другата половина - че е твърде много. Една от целите ми при писането бе да избягам от клишето на сериозните автори преди мен, които описват царете ни без никакво чувство за хумор. Не се знае какви са били точно - веселяци или епично-трагични герои, но щом Никита Хониат си позволява шеги в трудовете си, мисля, че и при една книга-игра е уместно да има такива.

Моите впечатления: книгата определено има нужда от още една редакция, която щеше да я изпрати за печат някъде преди Коледа, но твърде много бързах да я видя готова за он!фест. на места липса плавният преход от епизод в епизод, което доста ме дразни, защото се старах да го избягна. на места текста ми тече мудно и разпиляно.
има си недостатъци произведението. за сега се надявам силните и страни да компенсират слабите.

от епизоди 426, 427 и 430 се отива на 412, а не на 422. Грешката не влияе сериозно на играта, но за тези, които искат да постигнат високи резултати е добре да коригират това недоглеждане.

25 Сеп 2013 15:17
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78050
Ксенокс. Направи една тема за грешни препратки и въведи там поправките.

Избери своето приключение

25 Сеп 2013 15:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78052
Един pdf също можем да качим на сайтовете.

25 Сеп 2013 16:20
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78054
Чакам да се понасъберат.

Пдф-а мислех да го пусна като се преполови тиража.

25 Сеп 2013 20:17
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1275
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78059
A може ли някъде да качиш na файл дневника, за да си го разпечатам.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

26 Сеп 2013 10:09
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78077
kaloyanproject.com/?page_id=402

Дневникът е качен на сайта. Днес за първи път имам време да са занимая по-подробно с книгата, пък и да погледна Призванието и Пътя на Тигъра.

26 Сеп 2013 13:04
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78083
Нещо против да го redistribute_на ?

26 Сеп 2013 13:07
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78084
Не, разбира се? Как и къде?

26 Сеп 2013 13:26
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78086
Тук и така :)
www.legacyofkreya.com/bg/books/k ... iat-pechat

26 Сеп 2013 14:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1110
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78090
Саше, грешна корица си сложил.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

26 Сеп 2013 17:02
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
(Калоян и златният печат) Тема за конструктивна критика #78102
Ще си остана с дневника, който сам съм си направил в Уърд. Не знам как да редактирам ПДФ.

Така и така съм в темата. Не че имам нещо конструктивно, но все пак.
Изиграх веднъж играта. Умрях преди да съм избягал от Цариград. Направи ми впечатление, че има тук-там печатни грешки, които са пропуснати от коректора или редактора-там който се занимава с огледа. На прима виста се сещам, че на всяка нечетна страница горе в дясно пише името на главата. Това добре само че например "Българин в Цариград" завършва на страница 127. Докато на страници 125 и 127 вече пише "Бягство от Константинопол". Така като гледм всички глави бягат по същия начин с 1-2 листа. Незначително е ама Жоро да им дърпа ушите в печатницата следващия път.
Един въпрос обаче сериозно ме разтревожи. В главата с бягството се опитах да поискам помощ от Евсевий. Попитан бях колко хКД наивен имам. Ами аз КД нямах. В предната глава бях получил 1ВД, обаче те нали се трият след края на всяка глава. Общо взето не съм прегледал всички варианти, но ми се струва че е невъзможно да се изкарат нужните 2ВД "наивен", които се искат в главата "Бягство от Константинопол". Да не би в предната глава да има грешка и да се печелят КД, а не ВД както е в текста. Или аз просто съм пропуснал нещо.

Както и да е. Като цяло впечатленията ми от първите 3 глави са страхотни. Имам чувството че половината варианти за убиване на времето от пленничеството са чиста загуба на време, но това си е клопка. Нещо за което с Жоро си говорихме като се видяхме. Че има включени прекалено много герои. Ми за сега не са ми много поне на мен.
Та така. Ако успея да я мина цялата пак ще пиша.

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Coblin
    • Today 13:01
    • Вълча дупка - коментарна (37 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Der
    • Yesterday 22:44
    • КИ Мемета (87 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Efix7
    • Yesterday 16:28

За контакти