• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Следващия проект?

Следващия проект?

• 1
  • 1
24 Дек 2013 11:45
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Topic Author
Следващия проект? #85205
1.
Беше времето на цар Константин Асен, наречен още Тих. Беда голяма постигна земите български. Бог и светиите оставиха народа без вожд и без наставник, предадоха го на върли врагове, за разорение и смърт. Беди върху беди връхлитаха изтерзаните люде заради многото им грехове и от никъде не идеше помощ.
Привечер в кръчмата на село Бойковци се бяха събрали всички възрастни мъже, що имат имот и са вече женени. Тук бяха селските първенци, поп Грую, занаятчиите, ловджиите, орачите и копачите – все дрипави, изплашени, посърнали. Разтрепераните им ръце държаха чаши с кисело вино, а слабата светлина от двете кандилници криеше в сенки изпитите им лица. Думите им бяха изпълнени със страх и отчаяние, рисуваха картини на страдание и задаващи се бедствия.
Вратата се отвори с трясък и в притъмненото помещение влезе Кирил Жътваря, син на старият Стою от горната махала. Мъжът бе твърде подобен на своите съселяни, слаб и окъсан, дишаше тежко, като след дълъг бяг, а в очите му се четеше лудост.
- Татари! Татари идат! - изхъхри той с пресъхнало гърло.
Думите стреснаха мъжете в кръчмата, накараха ги да наскачат от местата си, да започнат да се кръстят и вайкат.
- Що думаш! Къде са! Тука ли са?
- В Поройно, на ден езда! С очите си ги видях. Бог да ни е на помощ!
- Що са дирили в Поройно?
- Що да дирят! Избили са мъжете, отвлекли са жените и малките, стадата са отвели... дяволски дела татарски!
- Господи Исусе Христе!
- Смили се над нас, Богородице!
- Татари! Тук! на един хвърлей от Търново! Пред прага на българския цар, проклето да е името му! Къде е той?! Кой ще му пази земите, ако не ги пази той, дяволите го взели?
- Царят е слаб и куц. Болярите нехаят. Крият се по твърдините и носа си не подават навън.
- Те ще се оправят, не ги мисли тях. Ами нашите посеви и къщи? Стадата и стоката? Кой ще ги пази? Нали болярите трябва, нали царят?
- Че що да сторят цар и боляри срещу татарите. Туй не са хора, а дяволи!
- Да мълчиш, Димитре, овча главо! Хора са...
- Хора, друг път. Идат от нощта, вземат каквото искат и пак в нощта изчезват, а подир тях...
- Че аз ги видях по светло! Не говори без да знаеш!
Тогава се изправи Момчил Дългия – огромен като мечка, с яки пестници като канари, с гърди като бъчва и юнашки мустаци по цяла педя дълги. Гласът му прогърмя и накара всички да замлъкнат.
- Не знам за вас, но аз още днес взимам домочадието, натоварвам каквото мога на каруцата и тръгвам за Търнова града, на Царевец да диря помощ.
Мъжете закимаха, съгласни с най-едрия и силен измежду тях. Щом великанът Момчил ще бяга, на тях какво друго остава.
- Тъй, тъй. Наше село няма твърдина, трябва у града да идем.
- Няма да излезе царя да се бие, той и не може...
- Куц и хром, Бог го е проклел!
- Да бягаме, да се спасяваме. Против татарите насреща не можем да стоим.
- Бог да ни е на помощ! Само той може да ни избави от тази беда. Само чудо!
- Чума да им прати или друга болест някаква...
Двама-трима по-бързи в решенията и делата, гаврътнаха виното и напуснаха кръчмата. Останалите се готвеха да ги последват – към Търново, към високите стени и яки порти.
- Колко пъти Бог е пращал чума на татарите, що години вилнеят вече!
Гласът идеше от ъгъла, където незабелязана досега сянка се раздвижи и разкри мъж с гугла и тежко наметало, що бе стоял неподвижен и търпеливо бе слушал думите на хората. Лицето му се подаде изпод качулката – сурово, грубо, покрито с гъста брада, с очи сини и страшни. Кой беше и от къде идеше – бойковци не знаеха.
- Колко пъти? - попита отново непознатият.
Никой не отвърна.
- Николко! Кажете ми още, поне по-учените от вас, колко пъти Бог е пратил чума на враговете еврейски, що са били народ божи?
Малцина бяха запознати със Светото писание, за това погледите се обърнаха към поп Грую. Той смутено заби поглед в краката си и не понечи да даде отговор.
- Николко! Бог не праща чума на враговете. Не! Той праща избрани хора при своите верни, да ги учат и да ги поведат. Пращал е пророци на евреите. Прати и при нас свой избраник.
- Кой? Ти ли? - рече Кирил Жътваря подигравателно.
- Аз!
Непознатият стана и извади дълъг меч, блестящ и лъснат, от чисто желязо, що само най-изкусни ковачи могат да сътворят. Такива мечове имаха само болярите и другите видни люде, а не бедни скитници.
- Името ми е Ивайло! - рече мъжът и очите му блеснаха. - ...
Време е за първото решение в играта, читателю! Премисли добре и избери следващите думи на Ивайло!
... Пресветата дева, Богородица, ми се яви в съня и ми каза да поведа българите против татарите. (2)
... Водил съм война отпреди, опитен съм във военното дело и знам как да поведа хората срещу татарите. (3)
... Хванете оръжие и се бийте редом с мен и ви обещавам не само геройска смърт, но победа и вечна слава! (4)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Дек 2013 12:10
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1008
Следващия проект? #85206
Избирам епизод 2, защото хората по онова време са били много набожни.

Ти верно ли гледаш след "Калоян" ?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (5 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2021
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

24 Дек 2013 13:07
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Следващия проект? #85211
Вдъхнових се малко нещо аз... вчера, докато чаках един пациент и четях във фейсбука как всеки мърмори, а на никой не му се протестира.

ПП - да, епизод 2 е верният избор. Ивайло точно такива работи е разправял.

24 Дек 2013 13:28
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Следващия проект? #85214
Идеята е следната:

Ивайло е син на Овечки болярин, има българско военно обучение. баща му е убит при първите нападения на Татарите, а той е взет в плен. В стана на татарите блесва със сила и съборазителност и се запознава с младия хан Ногай. С негова помощ успява да избяга и се завръща в България. Вдига бунт, изгонва татарите (той ги познава много добре какво представляват), сваля Константин Тих. Следват битки с ромеите и отново татарите, прочува се, завърта му се главата. Накрая селяните го напускат и той отива при Ногай, своя приятел. Ханът обаче го предава и го убива.

Няма да има добър край като Калоян тази история.

24 Дек 2013 14:27
mu6-more-rock
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Следващия проект? #85216
1.А трябва ли да е владетел отново в главната роля?
не може ли да е обикновен/полуобикновен човек,а историята на царя да е паралелна в далечината или близината?
по този начин ще имаш възможност да напишеш история,с какъвто искаш край и пак няма да бягаш от фактите...

2.по нашите земи чума имало ли е?

3.нещо по-близо като история и време не ти ли се пише или те е страх да не те заклеймят като....:-)

ТЪРСИ

25 Дек 2013 03:39
vertigo13
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Следващия проект? #85231

mu6-more-rock писа: писа:
2.по нашите земи чума имало ли е?

Като се има предвид, че пандемията от чума наречена Черната смърт тръгва от Кафа, което си е причерноморски град и е принадлежал на Генуа, които са били най-големите търговци по онова време, е много вероятно и тук да е чумна пандемия. Все пак няма записки или документи по темата, както за Западна Европа, така че не се знае до каква степен е била засегната нашата територия. Тук намерих доста инстересна статия по темата:

liternet.bg/publish8/ivelin_ivanov/chumata.htm

25 Дек 2013 08:54
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1008
Следващия проект? #85232
Българите са нагъвали чесън и не им е "пукало" за чумата. :grin:

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (5 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2021
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

26 Дек 2013 09:53
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Следващия проект? #85278
1. Ивайло просто е много интересен персонаж, който позволява много свобода за интерпретации.

2. Чума е имало. Народът я описва като зла жена, която ходи да взима живота на хората по списък. И дори Бог, който хората са си го представяли като беловлас старец, се страхува от нея. Нищо, че трябва да е всемогъщ според християнството.

3. Искам да пиша още за средновековието, докато съм на тази вълна и съм събрал информация. Всеки по-късен период ще ми коства много задълбочено проучване, пък и честно казано не ми е така интересен като мечовете и лъковете.

03 Ян 2014 11:36
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 50
Следващия проект? #85455
Чел съм, че чума има по нашите земи (тогава даже не са били наши) още по времето на Юстиниан, като близо половината Константинопол е бил затрит. Ако не се лъжа, дори една от жените на Цар Иван Асен II е била жертва на чумата, та той го е счел за знак божи (това Ксенокса може да го каже по-точно). Със сигурност чумата я е имала по нашите земи, колко е била разпространена по времето на Ивайло не съм сигурен - до Черната смърт има още около стотина години, така че може и да не са се страхували толкова много жителите, предвид факта, че е имало доста по-честосрещани болести и бедствия, които да ги морят.

03 Ян 2014 13:00
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Следващия проект? #85456
Няма такъв цар, казващ се Ивайло, това е измислица на Константин Иречек :grin: Взима името от една сръбска книга, в която се чете следното :

"Аз раб Божи Констандин четец, а зовом Войсил граматик, писах книги сие презвитерю Георгия, а зовом попу Радославу в града Свърлиззя в дни царя Иваила и при епископа нишевцям Никодимя"

Има "Там един селянин Кордокува, който пасял свине срещу заплащане" или "Един Лахана, пастир, занимаващ се с разбойничество" :grin:

Предлагам книгата да се казва "Зелето" или "Зеленчукът" :grin: На гърците им вярвам доста повече.

Или с две думи - точно за тоя "цар" не си заслужава да се пише. Вярно, че дава най - много поле за интепретация, ма все пак... :silly:

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

03 Ян 2014 13:20
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 29
Следващия проект? #85457
По принцип е харесвам исторически книги именно заради такива неразрешими спорове. Адашът ми е най-интересната личност от нашата история, така че тази КИ бих си я взел. Не е бил цар, окей, обаче колко прости свинари се женят за царици? Радвам се, че Блекбък избира теорията за болярския му произход.

03 Ян 2014 22:23
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Следващия проект? #85495
Лисичков, ай файнд юоур лак оф патриотизъм дистърбинг!

Според баш патриотите Кордокувас идва от Курт (Курт Докс Уваш), което значи Вълк. И е старо прабългарско име, та чрез Ивайло се въздига стария български арийски род Дуло, за да се разправи с тюрките (монголите) и (юдео-християните) ромеите.

Ефикс помести много хубав материал в друга тема. Най-ценно за мен е финалът, далекосрочните последствия от въстанието на Ивайло и неговата безкомпромисност. Не са добри.
От живота и делото на този цар могат да се изведат много интересни поуки, може много да се разсъждава за личността и биографията му. Например в манголския стан може да се запознае с историята на Чингис Хан - човек, който е клал наред и най-доброто, което можел да измисли за едни град било да го сравни със земята, за да освободи място, където да пасат конете му. Ето причина да е жесток. Определено би било интересно.

10 Ян 2014 11:40
mu6-more-rock
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Следващия проект? #85732

xenox писа: писа:
3. Искам да пиша още за средновековието, докато съм на тази вълна и съм събрал информация. Всеки по-късен период ще ми коства много задълбочено проучване, пък и честно казано не ми е така интересен като мечовете и лъковете.

Аха,по-добре щом имаш информация да влезе в употреба :wink:
а и на сила едва ли ще се получи добра история,така че трябва и на автора да му е интересно и забавно...
дано някъде между втория и третия наследник да си събрал информация и за войводите и Организацията,че да попуцаме с кремъклийки :-) (а то май и тогава е имало лъкове,както и саби и ятагани,ками...)

туй ,пък днес видях че се намира:

www.vbox7.com/play:2e8f729757

ТЪРСИ

01 Мар 2016 15:20
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Следващия проект? #113251
лъковете изчезват 15 век с появата на аркебузите. Последните стрелци които са комбинирами със огнестрелно оръжие са 1443-1448 година по времето на похода на Хунияди. хунияди наема 500 швейцарски стрелци - смъртоносно точни, още към 1500-2000 души с аркебузи и ранни мускети, другото е пехота и кавалерия. По време когато се появяват пушките - повече от век-век и половина по-късно по-късно вече отдаван няма лъкове. лъковете започват да изчезват още с мускетите, а с появата на пушките вече съвсем ги няма.
ивайло е по-интересен в друго отношение. Болярите не го приемат, като "селски цар", той е принуден да се ожени за вдовицата на покойния цар за да се легитимира. Впрочем същото се случва и с Борил, който се жени за вдовицата на Калоян и се обявява за настойник на дъщеря му - за да се легитимира. Това е типична ромейска практика.

П.С. всъщност за ранните години на Ивайло не знаем почти нищо - споменава се че "Водел ги някой си Ивайло наречен Бърдоквата, защото го намерили в една маруля". И толкова.
Прави впечатление, че ромейския разказвач, е повлиян от разказаза за Мойсей, намерен в тръстиките/ по онова време са били много религиозни, всичок са приписвали на Бог, та не е чудно./, затова не е казано в прав текст, че Ивайло е копеле. :hi:

Истината ще те направи свободен

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Следващия проект?
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 23:15
    • КИ Мемета (23 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 18:44
    • Твърдокорични версии на Призвание герой (16 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Ал Торо
    • Yesterday 11:04

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg