• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Български проекти.

Български проекти.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 15
  • 1
  • 2
  • 3
  • 15
08 Юли 2011 12:06
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Български проекти. #18493
Toва за Калоян е страхотно! Иначе за третата част - доколкото съм чел и помня, тя идеята му да превземе Константинопол е по-скоро чрез обединение между гърците и българите. Доколкото знам има и такова споразумение с ромеите - ако ги оттърве от кръстоносците, те да му дадат короната. Естествено, те се измятат по-късно, та третата част би била една наказателна акция към тях, която, съвместно с кипящата криза в днешни дни съвсем да ги довърши :D

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Юли 2011 14:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Български проекти. #18735
Идеите са добри, но дай придържай се към Калоян и започни с проучванията. Ромски лабиринт беше приет доста зле въпреки че е сравнително читава книга в която се бяха отклонили малко повече в социалната сфера от необходимото.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

11 Юли 2011 14:44
mitcoiv's Avatar
mitcoiv
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Български проекти. #18742
xenox, идеите за Константин и Калоян са много добри. И аз съм за тях. Това с докторите е много специфично, а това с мутрите въобще не ми харесва като идея :)

Но както казах историческите сюжети и идеите за играта с Калоян на части са много добри. С интерес ще следя евентуално развитие на проектите.

Инициатива за нова книга-игра от Майкъл Майндкрайм

mitcoivanov.com/bg/

11 Юли 2011 15:56
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Български проекти. #18753
Не мисля, че ще стане.

Не, не е защото съм скептик. Просто нашата си История е малко тънка нишка. Най-малкото владетелите ни в по-голямата си част не са толкова велики, колкото ги изкарваме. КИ за цялото управление на Калоян ми се струва невъзможна. Адски трудно ще е и да се определи, какво ще стане, ако се вземат различни от историческите избори. Да не говорим, че езика, който са ползвали, социалния ни строй и общо-взето всички аспекти на обществото ни по онова време са доста различни от това, на което е свикнал българския читател.

Книга за Кирил в хумористичен стил е прекрасна идея. Радва ме :D

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

11 Юли 2011 16:21
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Български проекти. #18760
Хамелеоне, ще те добавя като враг ;) Да знаеш обаче - мнението ти е много ценно.

Чета за Калоян и само гледам как авторите ни след всяка по-зловеща постъпка все бързат да я извинят я с понесен удар по главата, я с гръцкото двуличие, я с някакво съмнително отмъщение. Ами дивак си е бил човекът, трябва да можем да го приемем. Но талантлив на бойното поле - когато е ставало дума за война почти няма неуспех. Както на повечето ни царе - липсвала му е умереност и далновидност.

Ти остави царуването му, идеята ми е да разкажа дори за съвсем хипотетичните му преживявания в Константинопол, където донякъде се е формирал като личност - бил към двадесет годишен тогава. Всичко може да се побере в 500-600 епизода, като ще има циклична система за водене на по-маловажните битки, която обмислях неотдавна.

Езикът, доколкото схванах, няма значение за публиката, ако останалите работи в книгата са ок.

Какво смяташ, че е било различното в обществения строй от това, което очаква читателя? То за него не се и знае толкова много. Аз го виждам като преход към западен феодализъм - болярите гледат да си имат крепостници, трябва да осигуряват приходи за хазната, но ги скатават ако могат, поддържат си войски, ако не им стигат - наемат западняци или кумани. Даже няма да е лошо Калоян да вземе да върне старото българско устройство (като устрои на недоволните полет от лобната скала) или да въведе стратиотска система, за която е учил в Цариград. ;) Или да въведе демокрация :D - разбира се, погубен избор.

За мен по-големият проблем е как ще се приеме нещо не толкова сериозно за болезнена тема като Историята, нали само тя ни е останала като национална гордост - мисълта, че навремето, с добри, вдъхновяващи лидери, държавата е била конкурентноспособна в световен мащаб.

11 Юли 2011 16:23
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Български проекти. #18761
Не е нужно историята на калоян да се предава от първо лице, спокойно може някой историк негов съвременик да я пише в движение.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

11 Юли 2011 17:11
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Български проекти. #18771

xenox писа: писа:
Езикът, доколкото схванах, няма значение за публиката, ако останалите работи в книгата са ок.
За публиката в мое лице езикът има огромно значение. :)

А за да не стават разминавания в дефинициите - може да ни тестваш с някой пасаж, написан по два (или повече ;) ) различни начина.

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

11 Юли 2011 17:15
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Български проекти. #18772

Хамелеоне, ще те добавя като враг ;) Да знаеш обаче - мнението ти е много ценно.
Хаха, радвам се, че съм от полза. Но да, наистина съм критичен, а като съм под пара - просто ужасен, особено като съм убеден в правотата си :D

Чета за Калоян и само гледам как авторите ни след всяка по-зловеща постъпка все бързат да я извинят я с понесен удар по главата, я с гръцкото двуличие, я с някакво съмнително отмъщение. Ами дивак си е бил човекът, трябва да можем да го приемем. Но талантлив на бойното поле - когато е ставало дума за война почти няма неуспех. Както на повечето ни царе - липсвала му е умереност и далновидност.

Всъщност, признавам, че наистина е един от най-стабилните ни владетели, но не мисля, че е подходящ за КИ. Всеки си има своя представа за това какъв е бил, а и често най-видните ни историци не могат да постигнат консенсус по даден въпрос.

Сега се сетих, че може да стане, ако се романизира и се направи малко псевдо-исторически, а не чисто исторически. Даже може да стане много добре, ако подчертаеш, че "историческата истина е нещо относително в тази книга". Даже всеки сигурен исторически факт може да го подчертаеш с дебел шрифт с образователна цел :)

Ти остави царуването му, идеята ми е да разкажа дори за съвсем хипотетичните му преживявания в Константинопол, където донякъде се е формирал като личност - бил към двадесет годишен тогава. Всичко може да се побере в 500-600 епизода, като ще има циклична система за водене на по-маловажните битки, която обмислях неотдавна.

Какви битки? :)
Изкарал е две години в Константинопол и после се е чупил. До колкото знам, нищо кой-знае какво не му се е случило там (но може и да бъркам. А и виж отгоре за романизирането на събитията, какво съм казал :)).

Езикът беше пример, но едно е фентъзи, друго е историческо произведение. Ако искаш да се усеща като историческо ще си ги има забравените от обществото ни вече архаични начини на изразяване (поне на официалните срещи). Специално за езика съм дълбоко убеден, че ако искаш добра атмосфера ще го прецеждаш внимателно. ;)

Какво смяташ, че е било различното в обществения строй от това, което очаква читателя? То за него не се и знае толкова много. Аз го виждам като преход към западен феодализъм - болярите гледат да си имат крепостници, трябва да осигуряват приходи за хазната, но ги скатават ако могат, поддържат си войски, ако не им стигат - наемат западняци или кумани. Даже няма да е лошо Калоян да вземе да върне старото българско устройство (като устрои на недоволните полет от лобната скала) или да въведе стратиотска система, за която е учил в Цариград. ;) Или да въведе демокрация :D - разбира се, погубен избор.

"Старото" и "новото" не са много различни. И в двете Боилите са били досадни копелета. Виж, по-логично ще е ако се опита, като Петър Велики в Русия - просто да ги разкара. Но не мисля, че би могъл да успее.

Реално, Българските владетели са били нещо доста странно - на пръв поглед изглеждат като абсолютни монарси, на втори, човек се чуди изобщо как да успявали да свършат нещо. Твърдо съм на мнение, че имаме някаква форма на аристокрация, но правата и задълженията й са малко по-различни от западната. Да не говорим, че аз поне не помня да сме имали истински крепостни (но има голям шанс да бъркам!!!). Че сме били феодални е ясно - това си личи от владетелите. Щом имаш силен и волеви владетел - имаш единна държава. Щом владетеля е мухльо - имаш разцепления. Но да, точния строй е странен и не съм добре запознат с него.

За мен по-големият проблем е как ще се приеме нещо не толкова сериозно за болезнена тема като Историята, нали само тя ни е останала като национална гордост - мисълта, че навремето, с добри, вдъхновяващи лидери, държавата е била конкурентноспособна в световен мащаб.

Има една книжка, "Кратко-смешна история на България" или нещо от рода беше. Много готина. Ако е нещо в този дух - майтапът ще е удачен. Всъщност, мисля, че ако се представи без да се изкривяват фактите и без да се ползва някакъв истински клозетен хумор... ще се приеме повече от добре.

Кал писа: писа:

За публиката в мое лице езикът има огромно значение. :)

А за да не стават разминавания в дефинициите - може да ни тестваш с някой пасаж, написан по два (или повече ;) ) различни начина.

[offtopic]Трол. :P
Бъзикам се ;)[/offtopic]

11 Юли 2011 18:55
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Български проекти. #18794
Това, че историците не са наясно с пълнотата на фактите дава доста свобода на автора да си измисля каквото сметне за добре, стига да не противоречи на вече известните факти.
Например: Калоян е бил заточеник в Цариград, дълго след напускането му са сочили къщата, в която е бил "държан". Това са фактите. От там нататък - може да е чел стратегикони по цял ден, може даже да е учил разни философии или реторики или пък право в магнаурската школа, или да е ходил на литургии в Света София, може да е викал на хиподрума, заедно с феновете на Сините и Зелените, може да е завързвал социални контакти, от които да е разбрал що за стока са ромеите, може просто да е свалял мацки и да си е гледал кефа с патрикиите и чуждестранните наемници. В играта имаш право да избереш две от тия неща, като търпиш съответно плюсове и минуси.

Да не говорим, че аз поне не помня да сме имали истински крепостни (но има голям шанс да бъркам!!!). Че сме били феодални е ясно - това си личи от владетелите. ... Но да, точния строй е странен и не съм добре запознат с него.

Останах с впечатлението, че си запознат. Както и да е, ако излезе книгата ще си траеш. ;)
България по това време е продукт от разпада на източната римска империя. Навярно още има спомени за старите теми и стратиотите при по-старите образовани хора (пък и по книгите), практиката на раздаване на пронии е вече сериозно навлязла, рицарите идват с модните си дрехи, ризници, пики, флагове, гербове и титли, които блазнят тукашното болярство. Удобно време да се кове нов ред.

11 Юли 2011 18:56
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Български проекти. #18795

Вилорп писа: писа:
Не е нужно историята на калоян да се предава от първо лице, спокойно може някой историк негов съвременик да я пише в движение.

Или героят да е пренесен в миналото по чудодеен начин и след като впечатлява всички със смартфона си го издигат за цар. :D

14 Юли 2011 19:25
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Български проекти. #19181
"-Нямате ли земя там, откъдето сте дошли, ами сте тръгнали да завладявате нашата? – реших да бъда директен с този устат фръзин.
-Чувал ли си, княже, за Троянската война? – попита рицарят след кратък размисъл.
-Чувал съм! В България е добре известна Троянската притча – заявих твърдо, макар някои от боилите ми неразбиращо да чумереха вежди.
-Ние сме наследници на троянците. На Еней, който пренесъл баща си на гръб на запад и после потомците му основали Рим. Дошли сме да търсим правото и земята на предците си.
„Хубаво то, ама и ти си римлянин, колкото аз съм раджипут” рекох си на ума. „Чакай обаче, ние също я умеем тая игра!
-А ти, рицарю – рекох тежко, - чувал ли си за Александър Велики, наречен още Македонски?
-Разбира се! Кой не е чувал за него!?
-Той е живял отвъд Хем и столицата му била Филипопол. При похода си в далечна Персия стигнали до държавата на българите, Бактрия или още Балгара. Разбрал, че с героизма на българите не може да се мери,затова предпочел да сключи брак с прекрасната им принцеса Роксана, а войниците му се заселили из тези земи и взели българки за жени. За това и ние сме наследници на Александра, а цялата му земя ни се пада по право – от Хем та чак до Индия, а това значи и Константинопол.
Настана мълчание. Рицарят ме гледаше като поразен от мълния, собствения ми двор едва можеше да повярва на думите ми. Тогава се обади някакъв от дребните велможи:
-Простете, господарю, но това съвсем не е вярно! Българите сме потомци на древните траки, които са по нашите земи още отпреди гърците и никъде не сме ходили…
-Не противоречи на княза, Йоане! – гръмна гласа на Радослав.
-Защо? - намеси се друг. – Княза греши! Ние сме наследници на хуните, на Атила, бичът Божии!
-Не е така! Ние сме живели на север от Китай!
Избухна страшна свада, в която боилите си крещяха научно-исторически доказателства без ясна логическа връзка помежду им. Прииска ми се да потъна в земята от срам пред госта, но навреме се сетих, че той не разбира и дума български - оглеждаше се наляво-надясно с любезна усмивка, навярно не много сигурен, дали не е обект на нападките.
Дръпнах Радослав и му посочих дребния велможа, който бе започнал мелето.
-Кой е тоя?
-Йоан Автохтон му викат, господарю.
-Покани го утре на разходка до лобната скала."

14 Юли 2011 20:03
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Български проекти. #19186
Ееееех... :clap:

(Мерси на hameleona за подсказаното емотиконче. ;) )

Благодаря - и ВСЕ така!

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

14 Юли 2011 22:18
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Български проекти. #19202
:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Великоооооооооооооооо!!!!!!!!!!!!!!!!!

Човече ако напишеш нещо изцяло в тоя стил издържано и ако е КИ...
О, боже, още се смея... Само така! Искаме още!!!

15 Юли 2011 03:47
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Български проекти. #19223
Само една молба да метна. Който се заеме да пише нещо подобно да слага под линия или в края на книгата обяснение на термини и архаизми.

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

15 Юли 2011 23:35
creator
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Български проекти. #19354
Осъществи тези идеи, човеко. Разчупени са и звучат адски предизвикателно. Не бих казал, че познавам добре историята на БГ и света, обаче една наскорошна вечер, преди да си легна, си мислех как в някакво извратено съвремие националните ни герои навремето биха били други, а истинките - родени сега. И си го представих като малко пошла книга игра: например Левски е по погрешка убит, докато пазарува изкуствена елха в Била, а Ботев продава в магазинче за сувенири. :rolleyes: :D

Работа за гледане, хора за вършене.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 15
  • 1
  • 2
  • 3
  • 15
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Калоян и златният печат
/
Български проекти.
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Всички грешки в книгите-игри на 1 място (111 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / No Exit?
    • от Вилорп
    • 10 Юли 2025 16:04
    • Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност