• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
От кухнята

От кухнята

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
23 Окт 2011 20:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2307
Topic Author
От кухнята #34604
Разпределението на епизодите - принципи и схема - стр 1
Избор на лице за предаване на повествованието - стр 3
Моралът - стр 3
За първите читатели и значението на думите - стр 4
За структурата на книгата-игра - алтернативните пътища и влиянието им върху сюжета и възможността за преиграване. - стр 4

Реших да пусна такава тема, тъй като виждам, че на доста хора им е интересен процесът на писане на книги-игри и често ме питат различни работи. Ще публикувам и информация за прогреса на "Абаносовия дракон" (нататък може и за друго) и други подобни. Постовете тук по-скоро ще са за любопитните, но ако някой си отбере нещо полезно - още по-добре. Всякакви въпроси/коментари в това отношение, които имате, са добре дошли.

Ще започна с една новина - преди една седмица насам напуснах работата си и сега съм фокусиран върху "Абаносовия Дракон". Вече е достигнал като страници и символи 25% от предвидения си обем (като символи/страници) и работата върви доста добре. Напомням, че основния сюжет вече е измислен, както и правилата и сега вече "наливам текст" и доразвивам на микро ниво отделните ситуации. Лошата новина е, че като гледам отсега как брутално набъбва като идеи и как се развива, не знам въобще до какъв обем ще достигне, възможно е и да го разделя на две книги. Появяват се нови микро-ситуации, измислените се разширяват в пъти и т.н. В момента дори имам РАЗГОВОР, който се разля на около 40 епизода, правете си сметката (не си спомням да съм виждал нещо подобно в друга книга-игра, всъщност, но може и да има). Позволявам си да отделя и внимание на ситуации, през които ще минат сравнително малка част от читателите, което ще направи книгата по-интересна за преигравания, но по-къса за единичен прочит, при равен обем.
Ще гледам да остане в една книга, но работния процес сам ще си покаже.

Утре ще публикувам тук схемата на "Спасението на Аврея" и записките, които са ми били нужни технологично за написване на разказа - разбира се, това придружено с обяснения кое и как ми служи. Очаквайте главозамайващи драсканици :)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Окт 2011 19:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
От кухнята #34670
Разпределението на епизодите - принципи и схема

Първо, правя си схемички тип "Visio" при всеки епизод и препратка, която правя. Номерата на епизодите в кръг и стрелкички между тях. Тази схема ми помага много лесно да се ориентирам по сюжета, като за допълнителен ориентир слагам по дума или две на всеки избор.

Понякога се изкушавам да разчертая по този начин дадена част, която вече съм измислил, но винаги се оказва грешка - в процеса на писането винаги променям нещо и схемата става ужасно надраскана. Затова вече добавям даден епизод чак когато вече има разклонение към него от друг.

В добавка, най-долу написвам подред някакво количество епизоди, съизмеримо с тези, които ще присъстват на схемата (около 60-80). Това е удобно само в случай, че епизодите не прескачат из цялата книга, а са горе долу съседстващи. Избягвам преходи на повече от няколко страници - до 20-тина епизода и затова за мен дадена част от сюжета горе-долу физически отговаря на дадена част от книгата. Струва ми се абсолютно безсмислено произволното разпръскване на епизодите, затова този начин за отбелязването им най-долу ми върши добра работа - на отделни порции. Ако правех напълно разпръсната книга, бих си имал отделен лист с всички епизоди по този начин, но би било доста по-непрегледно и неудобно.
Но, за какво служи всъщност тази схема - за да не дублирам епизоди, да помня кои имам да пиша, да знам кои са свободните и да мога винаги да намеря за нула време търсен момент от книгата. Понякога умишлено си оставам свободни епизоди, един вид "дупки" в схемата, за да мога да попълвам с някой избор с повече варианти. Например, ако не съм оставил като дупки епизодите 10 и 18, то ако на 25ти епизод имам избор с пет варианта ще трябва да препращам на 35,43,50, 58, 65 примерно. Преходът от 25 на 65 е голям и нежелан за мен, а средноаритметичният преход е 25 епизода. Далеч по-добре се получава с 10,18, 35, 43 и 50, което тръгвайки от 25 е максимален преход от 25 и средноаритметичен преход от 15 епизода. С една дума, предпочитам когато мога да слагам епизода на избора в средата спрямо разклоненията, особено като става дума за много разклонения.

[offtopic]Поради други съображения избягвам по-малки преходи от 7-8 епизода - винаги гледам да не могат да се хванат на съседни страници, дори се съобразявам с обема на междинните епизоди, тъй като ако толкова лесно са видими и двата се повишава изкушението за играчите да си spoil-нат, поглеждайки алтернативните варианти и дори да прескочат на такъв, ако е по-благоприятен.[/offtopic]

Та, как работи цялата схема с отбелязването - когато даден епизод се спомене като препратка, той се отразява на схемата, а най-долу епизода се закръгля - запазва, резервира и т.н. Когато бъде написан се зачерква. При използването на тази схема е и много лесно да се преброят и написаните до момента епизоди.

Всеки път като седна да пиша, първо препрочитам всичко, което съм писал предните един до два пъти, вкарвам корекции на текста и проверявам всеки един епизод и препратка. Използването на тези схеми ми помага да не се загубя по разклоненията и да не пропусна нещо. До момента не съм имал никакъв проблем със препратки, избиране на епизоди и подобни и времето, което ми отнема цялото нещо клони към нула. Мислел съм за същата схема на Visio или дори за software за разпределяне на епизоди, но хвърчащите лист на бюрото до мен винаги са били далеч най-доброто решение :)

Behold, пълните драсканици, които са неизменна част от писането на книгите ми игри.
Схемата на "Спасението на Аврея":
imageshack.us/f/685/schemeavreq1.jpg
imageshack.us/f/189/schemeavreq2.jpg/

Тук можете да видите и доколко разклонена е Аврея. Тя има по-особена схема на първата картинка от "Черняит Нарцис" и "Абаносовия Дракон", тъй като в голямата си част посещаваш съвсем отделни места, като после се връщаш в изходната позиция. Втората картинка е доста по-близо до класическите разклонения, които пиша. Тъй като те се обвързват в една цяла история и трябва да са издържани всички съединения и продължения, независимо по коя от всичките "N" на брой комбинации от възможности е стигнал читателя до нея, нещата са далеч по-сложни. Колкото повече сюжет има една книга и колкото по-зависими са случките, толкова по-сложно става - в пъти по-сложни от линейните (например Пробивът) и sandbox-"букет от независими/слабо зависими случки" книги-игри (например fighting fantasy и Гората на демона).

24 Окт 2011 19:52
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 33
От кухнята #34679
Благодаря на Ал за информацията. От опит знам, че игра като Котаракът (с крими, няколко решения на проблемите и най-разнообразни липсващи информационни елементи (които зависят от решенията на играча)) е може би възможно най-сложната, която може да се измисли.

По-дoлу посочвам как аз пиша епизодите и схемите. Целта ми не е да спамя, предлагам алтернативни варианти, които (надявам се) могат да бъдат от полза за накой.
[offtopic]Писане на епизоди - Това може би сте го видяли вече. Започвам с епизод 1, от където изборите водят до 2, 3 или 4. А от 2, можеш да отидеш на 5 или 6 и т.н.т. Така всички епизоди на дадена ситуация са много близко един до друг и е много лесно да видиш кой е следващия незает епизод. В даден момент се предвижда разбъркване (евентуално), което би отнело известни усилия. Но Майкъл е публикувал КИ без да разбърква (мисля, че Златният Оракул е типичен пример)

Схеми - използвам ги само за по-заплетени ситуации, но тогава са по-пълни. На стрелките между епизодите пиша неща от рода на "ако си изповедник" или "болка +2"

Резюмета - от скоро пробвам да напиша сухо скеле на ситуациите. Прилича на готовата КИ по това, че има номерирани епизоди и преходи между тях. Отличава се по това, че нямаме текст на самите епизоди, а много кратко (обикновено до 7-8 думи) описание на събитията. После идва момента за наливане на текст.[/offtopic]

24 Окт 2011 20:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
От кухнята #34687
[offtopic]Добре дошъл си в темата.
Така като четох твоите неща, схемите не са по-прости, така че със сигурност ще има още много какво да споделяш :)[/offtopic]

25 Окт 2011 06:35
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
От кухнята #34716
Би ли споделил колко средно думи на епизод имаш в "налятата с текст" част, която е готова за сега?

25 Окт 2011 11:32
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
От кухнята #34727
Супер темичка, която точно в момента силно ме вълнува, тъй като съм се захванал и аз да пиша. Интересното е, че използвам абсолютно същата система със схемите, както и огражданията, и зачеркванията на епизодите. :D
Ще следя с интерес и ако има с какво ще се включвам.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

25 Окт 2011 23:47
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
От кухнята #34806
[offtopic]Ае, само аз ли съм Хай-тех? :lol:

Какво имам предвид - www.yworks.com/en/products_yed_about.html по-добра програма за графики не съм открил.

Иначе забелязвам, че пиша по начин близък до този на Торо, но не и еднакъв с неговия. На първо място, аз винаги имам само две-три общи идеи, какво ще се случи - докато не разпиша една ситуация от-до и аз не знам какво ще се случи :D

В сегашното ми творение, което ще ползвам малко като пример имах три ясно изградени случки в главата си (и вече минах две от тях). И това е. не "наливам текст", защото градя схемата заедно с текста. А двете изграждат сюжета.

По-принцип обичам да изграждам епизодите на парчета от 50 или 100 епизода (грубо казано), като използвам математически модели за избор на епизоди (да, не ме бива със случайните числа). Благодарение на програмата, която посочих по-горе имам всички епизоди пред очите си (или поне из схемата) и няма как да забравя или изпусна някой. :)

Бехолд мойте "драсканици" :P

imageshack.us/photo/my-images/202/25216448.jpg/ схемата в удобна работна фаза...

imageshack.us/photo/my-images/848/magelanfull.jpg/ - благодарение на това си мнение осъзнах, колко точно много неща съм насвяткъл. Изглежда по-линейно от колкото е - някои връзки никога не са били създавани и програмата го подрежда в колона.[/offtopic]

Ама не мога да не си задоволя егото, а?

Торо, май ще ти се наложи да копираш темата, ако има още като мене и ронина :)

Мислил ли си да използваш фиксирана преходна схема за епизодите? Примерно като тази в Синът на Пустинята, която се базира на единицата (1=11=21=31=41=51 и т.н) от опит казвам, че е по-удобно, макар и не по-готино.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

26 Окт 2011 00:33
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
От кухнята #34808
Малко от моя скромен опит (отпреди десетина години). Нещо простичко, но не съвсем като със съседните епизоди. Използвам преходи през няколко числа, да речем, от епизод 1 се отива на 5, 8 или 12. Стремежът е от една страна следващият епизод да не е пред очите на играча, докато избира (но дължината на епиоздите има значение); от друга - да се спестява както разгръщане при четене, така и допълнителни записки при писането. По този начин написах книга-игра с около 300 епизода.

26 Окт 2011 02:17
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
От кухнята #34818

hameleona писа: писа:
imageshack.us/photo/my-images/848/magelanfull.jpg/
Торо, май ще ти се наложи да копираш темата, ако има още като мене и ронина :)
Мислил ли си да използваш фиксирана преходна схема за епизодите? Примерно като тази в Синът на Пустинята, която се базира на единицата (1=11=21=31=41=51 и т.н) от опит казвам, че е по-удобно, макар и не по-готино.
Не искам да съм критичен, но това не е ли прекалено прегледно и как си рисуваш черепи в тази програма? Освен това как гледаш едновременно нея и текста :twisted:?
Относно темата - в момента е точно каквато я исках да бъде - интересна като дискусия, макар и хаотична, а не спретната като блог за писането на книгите-игри. Благодаря на включилите се.
Синът на пустинята не съм го чел последните 15 години и ми е трудно да си спомня схемата му, но съм предубеден, че няма да покрие изискванията ми за преходите. Тя не беше ли по карта от един момент нататък?

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

26 Окт 2011 07:25
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
От кухнята #34820
Хаха, не си рисувам черепи, но пък мога да пренаредя епизодите петдесет пъти ако искам :P а след като на 15 инчовото ми лаптопче мога да гледам и текст и схема :P

Системата на Блонд (може би и Уейн немам си идея за него) е проста - от (примерно) 33 ще можеш да минеш на 53 и 73 или 343, но винаги ще е с поне десет епизода разлика от най-близкия епизод от линията ти в момента. Основното предимство за мен винаги е бил факта, че по-лесно се спазва обем :D

26 Окт 2011 09:32
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
От кухнята #34823
Сега си прегледах набързо написаното от Пътя на Светлината. По моя "натурален" начин на номериране, най-ческо изборите са с 2-8 епизода разлика. При по-разклонените елементи скача на над 10. По-големите ралики се дължат на допълнително вкарани епизоди. Типичен пример е весникарската изрезка, където от увода се минава на 132 (новото вмъкнато начало), след което следва препратка към 1.

Не харесвам големите скокове в стил Кървав Меч - вместо да четеш и играеш си губиш времето в прелистване. При електронните форми това няма особено значение - ако си пред лаптоп използваш функцията за търсене, а ако има интерактивни препратки - още по-добре.

26 Окт 2011 12:27
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
От кухнята #34828

hameleona писа: писа:
Примерно като тази в Синът на Пустинята, която се базира на единицата (1=11=21=31=41=51 и т.н) от опит казвам, че е по-удобно, макар и не по-готино.
Тая система винаги ми се е струвала доста удобна не само за автора, но и за читателя, защото ако по някаква причина загубя епизода на който трябва да отида ще ми е много по-лесно да го намеря като знам, че завършва с единица. Признавам обаче, че поради някаква неясна и за мен субективна причина не ме кефи.
Иначе програмката изглежда супер и ако си пишеш текста на компа си е доста удобно. Аз предпочитам обаче всичко да си правя на ръка. Някак по-творческа атмосфера ми създава тоя олдскуул метод.
Сега се сетих за нещо от моя начин на работа, което ми е интересно дали и вие използвате. Преди да започна да чертая схеми на епизоди с конкретни избори и преходи, си правя подобна схема със случките и събитията в цялата книга и едва след това всяко от тях разбивам на схеми с епизоди.

Ейдриън Уейн в чата:

26 Окт 2011 13:38
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
От кухнята #34831

Сега се сетих за нещо от моя начин на работа, което ми е интересно дали и вие използвате. Преди да започна да чертая схеми на епизоди с конкретни избори и преходи, си правя подобна схема със случките и събитията в цялата книга и едва след това всяко от тях разбивам на схеми с епизоди.

Абсолютно, нахвърлям последователността от случки, малко информация за героите и в случая алтернативните краища. При мен разликата е, че не разбивам на схеми от епизоди вече, просто си разписвам отгоре отгоре случките, но чак като им дойде реда за писане.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

30 Окт 2011 23:37
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
От кухнята #35041
един малко тъп въпрос, но стигнах до момент в книгата, в който просто не знам какво и как да направя.

Реших в началото, че ще е 350 епизода и реших а по-удобно да ползвам системата с единиците, която описах по-горе. Само че, както се очертава края мисля, че 350 епизода ще са ми малко. Да не говорим, че за 250 епизода съм изписал едва 30 000 думи от лимита 45 000 (толкова за играта - още 5к за правила и т.н.). Та, кво да правя, според теб?

Да натъпча както мога всичко? Или да се отпусна и да използвам на максимум свободните 10 000 думи, без значение от епизодите? Да седна ли да променям начина на подреждане на епизодите (адски много работа, но не е невъзможно), тъй като очевидно вече не мога да го поддържам? Дай едно рамо със съвет ;)

ПП: Нямам намерение да коментирам лимита в обем, та никой да не пита (само на Торо му се разрешава ;) )

31 Окт 2011 09:44
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
От кухнята #35055
Тъкмо ми стана любопитно и ти забрани да питаме. :lol:

Ейдриън Уейн в чата:

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
От кухнята
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Токораз Исто? Дали си заслужава? (20 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:03
    • Мистерията Царичина: Операция „Слънчев лъч“ (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:32
    • Грешни препратки в "Отмъстител" (2 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Yesterday 00:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg