• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers)

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
02 Юни 2011 14:28
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2307
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #14931
Тази тема е за всякакви обсъждания - каквото ви хрумне и каквото ви е мнението. Ако не сте чели книжката, по-добре не четете тази тема, защото вероятно ще има SPOILERS.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Юни 2011 15:03
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #14940
Така, сега няколко коментара в спойлър таг.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
СПРИ ДА ЧЕТЕШ ТУК, ЧЕ ЗНАМ ЛИ ДАЛИ СПОЙЛЪР ТАГА РАБОТИ?

Най-важната кодова дума е "ангел" . И без нея може, но да знаете, получите ли я, все едно сте изпълнили задачата !
Ако имате амбициозни цели, "съюзете се с нощта и направете от мрака свой плащ на невидимост", както казваха в Пътя на Тигъра (и не само там :mrgreen: ).
Все още искам да разбера онова копеле "епископско" дали Гобин го е очистил накрая, или трябва да си удължа канидатите за очистване в "Котаракът и абаносовия дракон" :twisted: !

ЧЕТИ ОТНОВО!

Предметите кефеха много, макар че ключарските инструменти явно са по-едри и обемисти, отколкото си ги представях. Първата си игра едва не пропуснах най-важната кодова дума, а ме спаси точно липсата на нужното умение, но после се измъкнах именно поради наличието на нужните предмети!

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

07 Юни 2011 13:46
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15306
Само няколко неща да посоча, понеже се ядосвам и за сега нямам намерение да продължавам да чета историята. Краят на въведението:

- Сигурен ли си, че това ще ѝ е... - попитах.
- Няма план. Ето, вземи. Сто са - Гобин подхвърли кесията с монети до мен...
- Разбира се, какъв е планът?
- Няма план. Ето, вземи. Сто са - Гобин подхвърли кесията с монети до мен...

При избора: Пордължи напред???
При следващия избор: Продъжли напред???
После: Пордължи напред???

Убива всяка идея за удоволствие от четенето - поне при мен :evil:.

07 Юни 2011 14:18
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15309
:D
Мерси за коментара.
Посочените проблеми са изчистени.

07 Юни 2011 16:14
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15326
След тази бърза реакция, явно пак ще си говорим за предимствата на електронния формат !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

07 Юни 2011 16:26
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15330
Определено, лесно става.
Има и недостатъци - 8 часа copy paste абзац по абзац и без spelling check няма как да няма грешки;
Зад всеки епизод има и логика, понякога е доста сложна и в крайна сметка малкото бета-тест бе насочен повече към web-application бъгове и сгрешени препратки, condition-и и т.н.

Не може да няма грешки, не мога и да отделя 3 седмици свободно време за тест - ще има неща, ще ги оправим.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Най-вече, не мога да изпратя на коректорката завършения XML, най-малкото защото се смени 9 пъти откакто го мислех за завършен и освен това е все едно да изсипеш 80 стотинки на по една в торба с 4 кила шайби и да дадеш на някой да си брои парите. Текста просто се губи покрай таговете, абзаците стават на един ред и т.н.

08 Юни 2011 11:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15410

Nichy писа: писа:
Ами приятна е. Това мога да кажа. Както споменах в другата тема, малко си развалих четенето с онзи технически проблем. Реално умрях на избор, който всъщност не бях направил. Почнах отначало, стигнах донякъде, наложи ми се да започна пак отначало... Направи ми впечатление, че това ми намали оценката в края на книгата, тъй като ми пишеше, че съм налучкал. Ама аз не налучках, просто знаех пътя от предишното игране и си продължих без да повтарям ходенето до мястото където го научих. С други думи системата за оценка не отчете това, че може да съм преигравал.
И така.
Определено не ме кефи да чета книга на компютър. И по принцип и тази. А и нямаше кодови думи, което не ме израдва.
Иначе за пореден път много логични избори, макар че този път за разлика от Нарциса си умрях като куче, ама от собственото си недоглеждане и бързане, а не от липса на логика или късмет.
И така. Давай напред, Ал Торо, получава ти се ;)
Мерси за коментара и за окуражаването :)

Ако трябва да сме честни и аз предпочитам книжа в ръцете си; този вариант е по-подходящ за хора, които наблягат на играта пред четенето.

Системата няма как да отчита знания, получени от други преигравания или източници. Не е и реалистично за историята, а е meta-gaming. Т.е. тя отчита какво е научил Котарака в конкретното разиграване, ако ти имаш допълнителна информация си е друг въпрос :)

Относно кодовите думи, има тонове кодови думи :) "С кофите", както казва един приятел. Просто те остават скрити за читателя:

Ще дам пример:

*** SPOILER *** SPOILER *** SPOILER *** SPOILER

За кодови думи:

<Episode Id="73">
<Tab/>Докато се занимавах с подготовката и плануването на спасителната мисия, слънцето неусетно се шмугна зад хоризонта и небето започна да тъмнее. Заедно с него постепенно гаснеше и оживлението из града. Търговците вече бяха прибрали стоките си, дюкяните затвориха врати един по един, кръчмите започнаха да се пълнят, а хората, обикалящи по улиците, ставаха все по-малко и по-пияни.
<br/><br/>
<Option Episode="58" Condition="codewords has princess" Visibility="false">Имах уговорена среща със Знейус</Option>
<Option Episode="66" Condition="(!codewords has princess) and (codewords has grafinq)" Visibility="false">Имах уговорена среща за информацията от "Стената"</Option>
<Option Episode="80" Condition="(!codewords has princess) and (!codewords has grafinq) and (codewords has bishop)" Visibility="false">Имах уговорена среща с архимагьосника</Option>
<Option Episode="90" Condition="(!codewords has princess) and (!codewords has grafinq) and (!codewords has bishop)" Visibility="false">Продължи напред</Option>
</Episode>

За умения:
<Episode Id="35">
<Tab/>Отне ми около половин час да разбера къде мога да намеря нелегалните стоки, от които се интересувах. Разпитах няколко продавача на оръжия и еликсири и един-два по-съмнително изглеждащи човека, навъртащи се покрай пазара. Двама от магазинерите ме изгониха, един ме предупреди, че ще загазя, но въпреки неуспехите, накрая попаднах на обикалящ продавач на ножове, който знаеше един такъв магазин. Разбира се, дори да откриех мястото, нямаше да ми продадат нищо, ако той откажеше да ме заведе. Затова му предплатих десет жълтици, както настояваше, и тръгнахме.
<br/><Tab/>Отдалечихме се малко от пазара и свихме по една тясна малка уличка между къщите, по думите му “съвсем наблизо” до въпросното място. Внезапно той извади нож и посегна да ме сграбчи с другата си ръка. Нямах никакво пространство да отскоча и почти никакво време.
<br/><br/>
<Remove From="money" Value="10"/>
<Option Episode="9" Condition="(items has dagger) and (skills has acrobatics) and (skills has knife_fighting)" Visibility="false">Можех да пробвам да го нападна с кинжала</Option>
<Option Episode="16" Condition="(items has dagger) and (!skills has acrobatics) and (skills has knife_fighting)" Visibility="false">Можех да пробвам да го нападна с кинжала</Option>
<Option Episode="41" Condition="(items has dagger) and (!skills has acrobatics) and (!skills has knife_fighting)" Visibility="false">Можех да пробвам да го нападна с кинжала</Option>
<Option Episode="37" Condition="skills has acrobatics" Visibility="false">Можех и да пробвам да се отскубна </Option>
<Option Episode="48" Condition="!skills has acrobatics" Visibility="false">Можех и да пробвам да се отскубна </Option>
<Option Episode="43">По добре да не се съпротивлявам, за да не стане по-лошо</Option>
<Option Episode="53">Ще му кажа кой е чичо ми и какво ще му направи</Option>
</Episode>

Накратко, в случая съм предпочел неактивните избори да останат скрити. На практика в първия пример се вижда само един от всичките варианти, а именно накъде трябва да продължи Котарака според кодовите му дими и какво е свършил до момента.

Във втория пример се показва скрита проверка за умения:
От първите три варианта се вижда само един и то само ако Котаракът има кинжал. Ако не тези варианти са невидими за читателя. Т.е. вие винаги виждате избор с текст "Можех да пробвам да го нападна с кинжала", но в зависимост дали имате бой с нож и акробатика отивате на съвсем различни места. Аналогично опцията "Можех и да пробвам да се отскубна" има две различни развития в зависимост от наличието на умението "акробатика".

Това в книгата представлява допълнителен епизод, на който има въпрос "Владеете ли умението акробатика". Тук обаче това остава скрито.

Цялата книга е така, много разклонена и със стотици скрити проверки (Condition се среща над 100 пъти, винаги скрито за читателя).

08 Юни 2011 12:00
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15414
Хареса ми, като се абстрахираме от техническите проблеми и това, че не обичам да чета на компа. Предметите и уменията определено са плюс за играта, но пък краткостта, предвид това, че става дума за разказ, а не за книга е минус. При обем по-голям от Нарциса и умения+предмети може би дори леко доразвити мисля, че ще си най-малкото доста близо до идеала ми за книга-игра. Стилът ти на писане също ми допада, тъй като превъзхожда този в почти всички КИ от старото поколение, които ако тогава са минавали, сега ми се виждат доста наивни като литература. С една дума БРАВО!

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

08 Юни 2011 12:03
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15415
Мерси Shin, разказчето ще излезе с още няколко със запазване на уменията и дори на 1-2 кодови думи в книжка, т.е. надявам се, че там ще оправдае очакванията за дължина (а и ще даде повече тежест на избора на умения).

08 Юни 2011 12:24
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15418
Имаш предвид този разказ и други събрани в една по-голяма история? Ако е така, звучи добре.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

08 Юни 2011 13:14
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15426

Shin писа: писа:
Имаш предвид този разказ и други събрани в една по-голяма история? Ако е така, звучи добре.
Не точно. В една книга. Иначе разказите ще са сравнително независими истории помежду си, макар че някои кодови думи от Аврея ще окажат ефект върху другите разкази, а между втория и третия връзката вероятно ще е още по-силна.
Тук има малко повече информация за това и за цялостната поредица:
knigi-igri.net/index.php?option= ... f=74&t=852

10 Юни 2011 08:50
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 47
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15736
Само на мен ли заглавието ми изглежда леко неуместно в определения контекст на разказа? Мисълта ми е че свързвам думата "спасение", не с физическо избавление, а примерно с духовно.
"Аврея отиде на църква да потърси своето спасение", или "Аврея изпусна автобуса, но спасението й беше че имаше пари за такси".
Веднага се сетих за "Спасяването на редник Райън", където спасяване звучи по друг начин, по-близък до смисъла на сценария.
Ако автора не е имал предвид физическото спасяване (от затвора), а е гонел нещо по-дълбоко като смисъл, тогава приемам че е удачно да употреби, която си иска дума. В противен случай "спасение" ми стои не на място.

Може критиката ми да звучи дребнаво, но не можах да се въздържа да я публикувам. Такъв е вторичния ефект от четенето на Майндкрайм :)

10 Юни 2011 08:56
Kromodor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15737
Как бе, градивни критики са добре дошли, в какъвто и да е аспек! Тенкю!

ГОЛЕМИ СПОЙЛЕРИ

[offtopic]А иначе, Аврея може да бъде спасена и образно и буквално.[/offtopic]

Изтеглете "Котаракът и Спасението на Аврея" безплатно
www.legacyofkreya.com
www.legacyofkreya.com/blog
www.facebook.com/legacyofkreya

10 Юни 2011 09:00
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15740
Ти прочете ли "default" финала какъв е? За това спасение би трябвало да става дума !
Така че не, не стои неуместно.

10 Юни 2011 10:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Котаракът и Аврея Silverlight edition - коментари (Spoilers) #15769

morphy писа: писа:
Ако автора не е имал предвид физическото спасяване (от затвора), а е гонел нещо по-дълбоко като смисъл, тогава приемам че е удачно да употреби, която си иска дума. В противен случай "спасение" ми стои не на място.
Потвърждавам :) Не знам дали си прочел и колко, но предполагам ще видиш каква е идеята в последствие.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Токораз Исто? Дали си заслужава? (20 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:03
    • Мистерията Царичина: Операция „Слънчев лъч“ (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:32
    • Грешни препратки в "Отмъстител" (2 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Yesterday 00:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg