• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Джо Абъркромби - "Първият закон"

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
10 Ное 2014 17:15
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1188
Джо Абъркромби - "Първият закон" #98373
Червената страна на Джо.

Когато никса ви говори проверете дали не ви е изяла очите и се вслушайте.
Книжката е от 500 страници и първите 200-250 са умопомрачителна скука. Фабулата се завърта около това, че в не толкова дивия запад, направо в източната му час една ферма бива опожарена, един старец обесен, а две деца отвлечени. Главният персонаж от едната сюжетна линия Шай хваща под мишница пастрока си Бечо* и тръгва по дирите на бандитите, за да върне отвлечените деца. По едно понадига с четирите пръста на едната си ръка наметката от агнешка кожа и показва зъби. Да се чете наритва двама-трима от бандата имали неблагоразумието да се отделят от стадото. От този момент ги поема аналога на Дейви Крокет: Шекерения Дан или нещо то тоя сорт. Вкарва ги в един керван, който ще цапатори през прерията и като изключим едно сбиване с местните индианци, които в случая са бледолики и русоляви и наричани духове нищо друго интересно не се случва до пристигането в Запада.
Другата сюжетна линия е на един араб или по месно му гуркул, който се движи не с кой да е, а с прекрасния образ на наемническия водач Никомо Коска + сержант Дружелюбния. Тука обаче Коска е ужасяващо представен и на моменти скучен — той човека, който е смелата версия на Ринсуинд. Добре де не смелата, а пресметливата. Освен това е стар, стар, та направо може да е част от Сребърната орда на Коен Варварина**. Въпросният араб се зове Храмалапии*** и се подвизава като нотариус на наемниците, те от своя страна са наети от дългата ръка на Съюза, чети инквизицията, за да преследват бунтовници забегнали в този див, див запад и като цяло се държат доста прилично, а Джо осъжда убийствата, които правят, но пък не ги описва толкова зрелищно, колкото в предходната сюжетна линия.

Тук се появява за малко и още един стар познайник — Тръпката. Така и не е ясно за какво е дошъл, освен да отърве задника на Храмалапии веднъж и накрая да разиграе класическата/клишираната сцена с дуела на обед по следата на главната улица. Само дето огнестрелните оръжия още не са станали масови, а с мечове престрелката не е толкова готина, та в крайна сметка и тоя дуел е претупан.

Та втората сюжетна линия се събира с първата и двете се преплитат по път към запада в една дълга скучна история. Тук се прави една вметка, че междувременно децата са продадени на някакви индианци висок левъл тъп Шао-лин, ама с бели тоги вместо оранжеви.

Та пристигат нашите герои в Запада и попадат на село разположено в градината на бивш храмов комплекс, ама навремето са строили с голям размах, та града/селцето не запълва цялата градина. Освен това е описано като царството на хазарта, разврата и лайната. Градът се държи от две банди. Едната е водена от честния убиец, крадец и рекетьор Папа Раци#, а другата от Кмета, който се занимава със същото, но е жена при това жена с минало. Фабулата се завърта около това, че двамата са заложили града на бой в кръг и който загуби трябва да се разкара, а другия да поеме делът му. Папата е авер на разбойника, който преследват Шай и Бечо, та Бечко решава да се бие на страната на Кмета изправяйки се срещу още един стар познайник Глама Златния. Както се очаква нещата се омазват миналото застига разни хора, а една тумба народ тръгва към планините на Шао-лин по-известни като драконовите хора. По злощастно стечение на обстоятелствата монасите пращат основния си боен контингент да се бият с шанка## и оставят главната си квартира слабо защитена с има-няма 60 нинджи + обслужващ персонал.
В последващите събития се демонстрира техническия гении западната или в случая източната цивилизация, която, освен че играе подло ползва и последните достижения на техниката в изобретяването на оръжия. Всъщност от тук насетне кръвта, червата и парчетиите от тела започват да идват в повече и натуралистичното фентъзи се превръща твърде натуралистично фентъзи. Ще взема да спра да чета такива неща за известно време.
Малко преди финала гледаме сцени от непобедимите 2-3-4… където двама старци избиват 20+ души, а още един + двама младежи още толкова, та и с висше.

Има драма има и мелодрама. Незнайно как Коска се оказва виновен за провал на инквизиция и бива окован и хвърлен затворнически фургон, за да се изправи пред правосъдието. Малко по-късно незнайно по какви причини и как пича се появява отново да държи сметка на основните герои, все едно въобще не е бил задържан от една тумба инквизитори. Добре де една малка тумба след разправиите със старците. В края на сцената бива намушкан от сабя като олицетворение на злото, но пък се надявам както често сам той казва: Слуховете за смъртта ми леко преувеличени. От друга страна е 80+ годишен наемник, та знае ли човек.

В заключение: Сервиран ви е фентъзи уестърн с морални мотиви и в един момент толкоз кръв и черва, че и на човек прочел Песен за огън и лед ще му дойде в повече. Ако кофите с вътрешности превръщащи се във външности не ви притесняват и сте клони да платите цяла цена за книжка, от която ще прочетете 3/5-ти ще може да се любувате на един интересен експеримент. Да бе, уестърн без патлаци визирам. Ама за всеки случай минете първо през библиотеката или питай те дали някой приятел се е прец… си я е купил, та да ви я заеме.

Дописка: Дракона е жестоко нещо, макар лично аз да не успях съвсем да си го представя по описанията.

*Лам са го превели, което идвало от английското: агне. Шай също значело нещо яма така и не вдянах какво.
**Последният герой на диска, който спаси света/диска като преди това аха, аха да го гръмне лично.
***Темпъл са го превели идващо от английското за храм.
#Да, наистина така се казва, не съм го променял.
##Орките в този свят.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Ное 2014 11:20
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #98428
Спасе, аз по-спойлващо ревю на книга не бях чел :-)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

11 Ное 2014 14:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #98432
Благодаря?

Цвят за модериране

07 Окт 2015 09:33
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108913
Абъркромби е обявил в блога си, че е започнал работа по нова трилогия в света на Първия закон. Ще бъдат включени и много от героите от предишните. Действието ще се развива няколко години след събитията в "Червената страна".

За момента бойкотирам последните му три книги, които са поредица тинейджърско фентъзи (Half a king, Half the world, Half a war). Колибри също ще ги издават на български (ама с тези темпове...) В началото на следващата година излиза сборник с негови разкази.

07 Окт 2015 10:01
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108914
Браво.
Не съм чел Герои и Червена страна, но трилогията беше страхотна.
И Брандън Сандърсън пише тийнейджърски (май се водят янг адълт) романи, но не му се сърдя, щом успява да издава и за по-дърти като мен.

kiril-ps.itch.io/

07 Окт 2015 10:10
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108915

kiril_ps писа: писа:
Браво.
Не съм чел Герои и Червена страна, но трилогията беше страхотна.
И Брандън Сандърсън пише тийнейджърски (май се водят янг адълт) романи, но не му се сърдя, щом успява да издава и за по-дърти като мен.

Препоръчвам ти "Герои". Хареса ми много повече от трилогията. "Червена страна" не ти я препоръчвам особено.

08 Окт 2015 11:47
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108933
И за героя и за червената страна съм писал на тази страница. Чудно ми е, как след хектолътрите кръв и черва се справя с писането на юношеска литература...

Цвят за модериране

08 Окт 2015 23:02
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108943
Ами ако се замислиш точно на пуберите им се нрави да има кръв и черва - това се смята за мъжко в такава възраст.
Реални зрели тематики и житейски проблеми в книгите на Абъркромби няма.

09 Окт 2015 07:59
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108945

Wukong писа: писа:
Ами ако се замислиш точно на пуберите им се нрави да има кръв и черва - това се смята за мъжко в такава възраст.
Че то трябва ли да има такива??

kiril-ps.itch.io/

09 Окт 2015 09:48
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108951
Абе червената страна си е фентъзи уестърн и до голяма степан прилича на Млакъ къща в прерията и как се прастярат заселниците, проблеми с вода и бандити са си донякъде житейски проблеми. Геополитиката и разни лични проблеми кото този с алкохола на Коска (той основно се справя с алкохола, като го подлага на орално унищожение), абе допада ми този свят, просто в Червената страна геноцида ми дойде в повече.

Цвят за модериране

09 Окт 2015 23:45
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108970
На мен "Първият закон" ми върви много бавно и мъчително. Прочел съм 2/3 от първа книга. Някой от героите са готини (Глокта, Деветопръстия донякъде, и председателя на Народното събрание, който пие вино по време на заседания), други клишета на макс (Джизал, Баяз), а историята я няма никаква. Ама никаква. Някаква война почва от нищото някъде на север, на никой не му пука, най-малко на уважаемия читател. Нито е толкова брутална, нито толкова различна от другите фентъзита, каквито ми бяха очакванията, когато я подхванах.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

10 Окт 2015 22:52
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108982

kiril_ps писа: писа:

Че то трябва ли да има такива??

Мисля, че не съм пропускал дума като "трябва" в изясняващия си отговор на простия въпрос за кръвта и тинейджърите.

прастярат заселниците, проблеми с вода и бандити са си донякъде житейски проблеми.

супер нелепо представени по най-бездарния начин защото изобщо не са цел на автора - целта е била олд скул уестърн в стила на Ласитър (имаше една такава поредица навремето) .

То като цяло Абъркромби е жалък когато става дума за убедителен уърлбилдинг - всички местности и култури ги представя щрихирани, като някакви декори от театър където главните актьори убедително декламират - точно както в театъра - актьорите са центъра и фокуса- изключително силни образи и покрай тях някакви статисти.

10 Окт 2015 23:28
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108984

То като цяло Абъркромби е жалък когато става дума за убедителен уърлбилдинг - всички местности и култури ги представя щрихирани, като някакви декори от театър където главните актьори убедително декламират - точно както в театъра - актьорите са центъра и фокуса- изключително силни образи и покрай тях някакви статисти.

Съгласен съм напълно със сравенението. Доста точно е. Но аз лично предпочитам този "театър" пред 200-300 страници описание на рокли и фамилни гербове, които да ми изградят убедителен уърлдбилдинг :wink:

10 Окт 2015 23:40
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108985
роклите и гербовете не градят уърлдбилдинг - има доста кратки книжки с впечатляващ и убедителен свят.

Билдинга се гради по два метода - отгоре -надолу (отвън навътре) - когато първо се почва от континенти, нации, технология, богове и се тръгва надолу като се увеличава детайла - такива светове са добре интегрирани и частите им си падват но изискват много труд преди да се стигне до ниската част на детайла нужна за сетинга или конкретната история.

Втория тип е билдинга отдолу -нагоре (отвътре навън) когато се почва от някъкъв локален детайл, добре описан като география, персонажи, особености и култура - а извън границата на сетинга детайла е базов и неубедителен. Впоследствие дизайнера когато реши да работи в този сетинг с друг сюжет започва да добавя кръпки на парче.

Примери за убедителен уърлдбилдинг са Света на диска на пратчет, Хайборейстаката епоха на Конан, Аракис от поредиата за Дюн, Вестерос от Огън и лед.

Прочее четох интервю на Абъркроби в което той заявява, че липсата на внимание към сетинга е напълно умишлена и цели точно театралната атмосфера, дори и комиксова от тип на черно белите манга скечове. Целта е била персонажите да изпъкнат цветни на белия фон.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

11 Окт 2015 00:39
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2344
Джо Абъркромби - "Първият закон" #108987
[offtopic]Много добър пост на Wukong, аз съм почитател на втория вариант, както като читател, така и като автор - особено за начинаещи/любители като мен. Типична грешка е при начинаещите да започват с 10 страници обяснение на света в 30 страници произведение и да отегчат читателите до смърт.[/offtopic]

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (524 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от kiril_ps
    • Today 19:08
    • Кой какво слуша в момента (1009 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от zaek
    • 17 Юли 2025 22:24
    • P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • 14 Юли 2025 11:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност