• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Звездни Асове

Звездни Асове

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
24 Сеп 2013 21:20
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
Звездни Асове #77995
Здравейте хора,

Аз съм така да се каже гостенин във вашия форум :) Тук съм за да Ви представя моето творение, космическата фантастика "Звездни Асове" - Книга първа. Макар че това не е книга игра, а роман, смятам че доста от вас вероятно харесват фантастиката и книгата ще им допадне. Надявам се да поствам темата в правилния раздел, ако не е така моля да ме извините.

И така да караме по същество:

Мисля че от описанието горе-долу става ясно за какво иде реч. Въпреки това съм решил да спомена още няколко подробности. Книгата е написана в лек и увлекателен стил. Макар че жанрът може да се определи като космическа/военна фантастика, по същество това си е приключенски роман. Има разбира се и елементи на философия, но е съвсем ненатрапващо се. Избягвал съм стилът на много от фантастичните романи, който е относително тегав за четене и не се обръща достатъчно внимание на героите (за сметка на общата картина). Тук е обратното, героите са на фокус, общата картина е на бекграунд (както и трябва да бъде). Романът не смесва фантастиката с фентъзи. Няма свръх естествени сили, митология, предсказания, избраници на съдбата и др. За сметка на това има космически кораби, космически битки, интересни отношения между героите и паралели с днешната реалност.

Знам че това може да се приеме като спам, но няма начин :) Ако някой проявява интерес към книгата ми, да ми пише на лично съобщение. Сам си я издавам и я няма в книжарниците, така че единственият начин е да ви я пратя. Коричната цена е 12лв. но за пращане в страната правя отстъпка 2лв. Самата доставка (до офис на ЕКОНТ) е 3,56. Така че общата цена става 13,56. За тези които живеят в София може да ми пишат и да им я дам лично. Тогава цената е 12лв. колкото пише на корицата :)

Поствам линк с файл съдържащ първите две глави от книгата, ако някой иска да види за какво иде реч. Имайте предвид че файлът е от малко по-ранна версия и може да съдържа правописни грешки.

Звездни Асове (демо)

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Сеп 2013 22:23
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Звездни Асове #77996
Забелязах че в книгата има доста илюстрации. Ще споделиш ли кой ти е художника и специално за книгата ли са рисувани?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

24 Сеп 2013 23:30
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Звездни Асове #78002
Да, илюстратора ми се нарича Николай Калчев. В книгата има 11 илюстрации, както и рисунка за корицата (и за постера на онфест и анивенчър). Те са рисувани специално за книгата естествено. Ако някой проявява интерес мога да му дам координати на художника :)

25 Сеп 2013 00:54
Tigermaster
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Звездни Асове #78011
Осъзнавам, че ще те засегна с това, което пиша, но, честно да си призная, демото - поне докъдето го издържах, което не беше много - не ми хареса изобщо и не мисля, че е редно да се искат пари за такъв продукт.

Искрено се надявам на две неща. Първо, дано все още си в тийнейджърската възраст. Демонстрираното самочувствие, съчетано с откровената неграмотност в писанието ти, може да бъде простено на някое хлапе, но не и на човек над двайсет години. "Написах тази книга с идеята да представя моето виждане за идеален научно-фантастичен разказ"??? Сериозно? Ти осъзнаваш ли как звучи това? Да заявиш, че не нещо друго, а точно твоето творение е идеалният научнофантастичен разказ? Да изброявам колоси във фантастиката, които не са си позволявали подобно нещо, е безсмислено.

Второ, силно се надявам книгата да е минала през редакторско и, най-вече, коректорско сито след изработването на демото. Преди да го пуснеш, можеше поне да го минеш през програма за корекция на правопис. Така поне някои от досадните печатни/правописни грешки от рода на "абитюрентският" или "разнрано" щяха да бъдат избегнати. Естествено, за оправянето на граматичните проблеми си е необходим човек. Коректор, тоест, и в случая е много необходим. Ето това изречение е добър пример: "Кула до “Учебна совалка 7” времето ви изтече, моля приземете се на писта номер едно." Толкова много пунктуационни грешки на толкова малко място... Има и други - и то на първата страница на демото. По-натам не ми се и мисли какво ще е. Пунктуацията ти е голям проблем - прекалено голям и, честно да ти кажа, трябваше да го отстраниш или поне минимизираш, преди да решиш да пишеш книга. Като цяло наистина няма да е зле да поработиш върху граматиката, независимо дали смяташ да се занимаваш с писане или не, а един писател не може да си позволи демонстрираната от теб неграмотност. Естествено, идва и проблемът на чисто литературно ниво. Проблем, който, впрочем, щеше да присъства в доста по-малка степен, ако проблемът ти с правописа и граматиката отсъстваше, доколкото това би означавало, че си чел повече, което пък само по себе си е изключително важно за всеки писател. Съществува вероятност да си сътворил наистина невероятна история... Само че досадното изсипване на информация в началото просто ми убива всякакво желание за четене. Наистина, можеше - и трябваше - да намериш по-елегантен начин да поднесеш подробностите за главния герой и населеното място. Всъщност дори избраният от теб подход би свършил работа, ако не беше тромавата, неикономична проза. Какво имам предвид:

Това беше последният полет на Алекандър Стаматов с учебната совалка. Той искаше да запомни тези минути, защото знаеше, че никога повече няма да се повторят. Животът му, такъв какъвто го знаеше през последните пет години щеше завинаги да се промени. Никога повече нямаше да бъде ученик в професионалната
гимназия “Стар пойнт 7” – училище потготвящо кадри за Звездният флот на Земния Съюз.

Редакцийка:

За последен път Александър Стаматов летеше с учебната совалка. Искаше да запомни тези минути. Скоро животът му щеше завинаги да се промени. Последните пет години беше ученик в "Стар Пойнт 7" - гимназия, подготвяща кадри за Звездния флот на Земния съюз - но с това беше свършено.

Истината е, че това моето е съвсем повърхностна промяна, но, както се вижда, махната е почти една трета от оригиналното парче текст, без да се загуби абсолютно нищо от смисъла му. По-натам, поне докъдето четох, може да се продължи в същия дух. Съвсем отделен е въпросът какво би останало след истински редактор.

Впечатлението не беше приятно. Съжалявам.

25 Сеп 2013 09:41
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Звездни Асове #78019

Andrey358 писа: писа:
Да, илюстратора ми се нарича Николай Калчев. В книгата има 11 илюстрации, както и рисунка за корицата (и за постера на онфест и анивенчър). Те са рисувани специално за книгата естествено. Ако някой проявява интерес мога да му дам координати на художника :)

Ще се радвам ако дадеш линк към галерията на художника. Също така като демо можеш да пуснеш истински текст от книгата или поне да смениш файла след като му пуснеш поне автоматична редакция през: IDI Spell Checker 2.51 Full, много полезна програмка.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

25 Сеп 2013 11:54
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Звездни Асове #78034
Потвърждавам, че текста се нуждае от редактор ;-) и също, че демото трябва да е дори по-изпипано от цялата книга, защото чрез него "зарибяваш" читатели.
И друго, пишеш, че избягваш стила на фантастичните романи, който бил тегав? Не зная какви екземпляри си чел, но скромния ми читателски опит говори точно обратното. Популярните фантастични романи на Хари Харисън, Бюджолд, Тимъти Зан и др. са точно леки за четене и се акцентира върху главните герои. Убеден съм, че има още много "леки" фантастики, сред които бих наредил и твоята, поне от прочетеното демо.

Roger, roger!

25 Сеп 2013 11:56
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Звездни Асове #78035

xsmind писа: писа:
Популярните фантастични романи на Хари Харисън, Бюджолд, Тимъти Зан и др. са точно леки за четене и се акцентира върху главните герои.

Да добавя към листа и Зелазни, Хабърд, Симънс и куп още фантасти, станали еталон.

25 Сеп 2013 12:05
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Звездни Асове #78037

Branimer писа: писа:

Популярните фантастични романи на Хари Харисън, Бюджолд, Тимъти Зан и др. са точно леки за четене и се акцентира върху главните герои.

Да добавя към листа и Зелазни, Хабърд, Симънс и куп още фантасти, станали еталон.

Мда, Хабърд, как можах да забравя Хабърд... та той ми нанесе трайни психически увреждания в юношеска възраст с Мисия Земя.....

Roger, roger!

25 Сеп 2013 12:29
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Звездни Асове #78040

Мда, Хабърд, как можах да забравя Хабърд... та той ми нанесе трайни психически увреждания в юношеска възраст с Мисия Земя.....

Айде айде, не ми ставай на Калин Ненов и ти :P

25 Сеп 2013 16:31
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Звездни Асове #78055

Tigermaster писа: писа:
Осъзнавам, че ще те засегна с това, което пиша, но, честно да си призная, демото - поне докъдето го издържах, което не беше много - не ми хареса изобщо и не мисля, че е редно да се искат пари за такъв продукт.

Като човек който от доста време се занимава със създаване на онлайн съдържание съм свикнал на какви ли не изцепки, така че твоят коментар няма да ме "засегне" особено много не се притеснявай. Що се отнася до това че не ти е харесало, ок всеки си има мнение, но да ти кажа до момента съм получил отрицателни отзиви само от хората които НЕ СА дали пари за книгата ми. Макар че тя се продава сравнително от скоро, вече доста хора ми писаха че с нетърпение очакват част втора.

Искрено се надявам на две неща. Първо, дано все още си в тийнейджърската възраст.

Ще те разочаровам :D

Да заявиш, че не нещо друго, а точно твоето творение е идеалният научнофантастичен разказ? Да изброявам колоси във фантастиката, които не са си позволявали подобно нещо, е безсмислено.

Пак прочети какво съм написал. Написах че това е моето виждане за идеален научно фантастичен роман. Което е нещо доста по-различно :)

Всъщност дори избраният от теб подход би свършил работа, ако не беше тромавата, неикономична проза.

Странно е да го чуя от теб при положение че по-горе си изписал половин страница текст само за да кажеш, че има правописни и пунктуационни грешки. При това аз самият предупредих, че това е така още в първото си мнение. 90% от мнението ти (което можеше да се смести в едно изречение) е смислова тавтология :) А що се отнася до така наречената "редакция", промяната наистина е малка, но достатъчна за да убие драматизма в посочения пасаж.

Като цяло не каза нищо по същество за книгата. Нямам против градивната критика, но единственото което видях е дребнаво заяждане за правописни грешки.

25 Сеп 2013 20:01
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Звездни Асове #78058
Добре дошъл на форума. Тук е модерно да се критикува, което може би е нещо хубаво. Би ли споделил колко думи е цялото произведение?
П.С.: От форматирането на пряката реч ми се доплаква. Много моля някой да му обясни основните правила, включително с детайли като празни пространства, дълги и къси тирета, табулация и прочее. И аз бих се пробвал, обаче в последно време чета и пиша само на английски и ме е страх да не объркам момчето.

25 Сеп 2013 21:14
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Звездни Асове #78065

Offtopic//Къде сложи Дан Симънс при леките фантасти, като Хари Харисън, например? :)

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

25 Сеп 2013 22:16
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Звездни Асове #78066

Andrey358 писа: писа:
Здравейте хора,

Аз съм така да се каже гостенин във вашия форум :) Тук съм за да Ви представя моето творение, космическата фантастика "Звездни Асове" - Книга първа. Макар че това не е книга игра, а роман, смятам че доста от вас вероятно харесват фантастиката и книгата ще им допадне.

Добре дошъл. :hi:
Не се стряскай от критиците, тука е така през повечето време.
Засега за откъса ти мога да кажа, че леко се чете и е интересно с български имена.

25 Сеп 2013 22:46
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Звездни Асове #78069

yoyovec писа: писа:

Offtopic//Къде сложи Дан Симънс при леките фантасти, като Хари Харисън, например? :)

Лек, тежък, аз да не ги тегля на кантар. Нали не съм добавил в кюпа стругацки, лем, азимов и пр.?

25 Сеп 2013 23:32
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Звездни Асове #78070
Добре дошъл на Андрей и от мен.

Чудих се, чудих се как да си опиша впечатленията, и накрая реших да я карам както си знам.

Началото на разказа поне на мен ми се стори прекалено захаросано. Цяла страница четене колко перфектен пилот е главния герой, колко сложни маневри изпълнявал без грешка (без да можем да си ги предтсавим на истина). По-късно четем, колко велик адмирал бил баща му и т.н. Ако имаше още малко епитети в този дух разказа щеше да заприлича на истинска пародия.

По-нататък разказа се нормализира, но други неща правят впечатление. За начало - тежкия изказ. Многословни описания, които правят изреченията тромави, без всъщност да постигнат желания ефект - например детайлното, претрупано, но абсолютно излишно описване на двете мацки в транспорта . Описанията скачат от един обект на друг - в един момент до Антон сяда най-добрия му приятел в училище, в следващия кой знае защо текста започва да ни занимава с физическото описание на Антон - без никаква връзка с писаното до момента.

За мен е грешка и допълнителното описание под черта на разни фантасмагорични техники от бъдещето - напълно достатъчно е да се опише, че героя е проверил класирането през "старфона" си - за читателя е ясно да си представи какво точно се случва, защото подобно нещо е възможно и в нашето съвремие. Читателя е наясно, че чете фантастика и вероятно няма да се затрудни да отгатне, това или онова явление е възможно благодарение на напреднала технология от бъдещето.

Във втора глава нещата продължават по-добре, определено лъха на милитаризма от "Звездните рейнджъри" и "Кобра", обаче бойните сцени са описани безкрайно наивно. От диалозите също ми призля - същия захаросан патос като в началото.

На правописните и граматически грешки е по-добре да не се спирам - те са най-малкия проблем в случая.
Определено от историята може да излезе нещо, но има толкова проблеми, че е най-добре направо да се пренапише.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Звездни Асове
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (44 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 18 Апр 2026 00:15
    • Неразказани Легенди: коментари и ревюта (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 17 Апр 2026 23:23
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (9 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 17 Апр 2026 00:26

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност