• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Звездни Асове

Звездни Асове

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
27 Сеп 2013 12:48
Tigermaster
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Звездни Асове #78169

Andrey358 писа: писа:
Ще те разочаровам :D

Пак прочети какво съм написал. Написах че това е моето виждане за идеален научно фантастичен роман. Което е нещо доста по-различно :)

Странно е да го чуя от теб при положение че по-горе си изписал половин страница текст само за да кажеш, че има правописни и пунктуационни грешки. При това аз самият предупредих, че това е така още в първото си мнение. 90% от мнението ти (което можеше да се смести в едно изречение) е смислова тавтология :) А що се отнася до така наречената "редакция", промяната наистина е малка, но достатъчна за да убие драматизма в посочения пасаж.

Като цяло не каза нищо по същество за книгата. Нямам против градивната критика, но единственото което видях е дребнаво заяждане за правописни грешки.
За нещастие очаквах точно такъв отговор. И да, разочароваш ме. Разочароваш ме с това, че явно си около моята възраст - или над нея, но въпреки това имаш проблеми с възприемането на простичък текст като постовете ми. Разочароваш ме с това, че имаш проблеми с възприемането на простичък текст като постовете ми, но въпреки това смееш да се наричаш писател. Разочароваш ме с това, че - явно - не помниш собствените си изказвания. Прочети гърба на корицата на книгата си и може би ще разбереш какво имам предвид.

А това за драматизма на пасажа... Човек, наистина ли мислиш, че има някакъв драматизъм там? Ама сериозно? Драматизъм не се постига с приповдигнатост и дълги изречения. Постига се, както абсолютно всичко, с точно дозиране. Което, впрочем, ти е убягнало напълно. Когато някой ти каже, че си сложил твърде много захар в тортата и вместо да е сладка, тя горчи, как ще реагираш?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Сеп 2013 00:03
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Звездни Асове #78236
Мнението беше премахнато заради обида към потребител. При повторно нарушение Андрей ще почива 1 седмица.

28 Сеп 2013 01:04
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Звездни Асове #78237
Андрей, ако не ти дреме за мнението на форумците, не искаш да слушаш критика и си гениално самодостатъчен, прехвърли се в раздел "Книжна борса". Така ще спестиш излишно хабене на нерви и няма да изглеждаш, като свадливо хлапе.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

28 Сеп 2013 08:20
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Звездни Асове #78239
Андрей, прочетох демото - но преди някакъв коментар, един въпрос. Би ли могъл да приемеш изобщо гледната точка, че книгата ти не е добра в сегашния си вид? Под каква форма би приел подобна гледна точка, ако не като критика върху текста?

Отделно от това, имаш нужда от коректор за граматическите и печатните грешки, това поне няма как да го избегнеш, ако ще издаваш книгата, надявам се ти е ясно :)

Занаятчийски основи на писането

28 Сеп 2013 10:06
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Звездни Асове #78241
Андрей, демото, ако е ранна версия, то как ще се оправдаеш за корицата. Без да съм експерт, откривам 20-ина правописни греки... да не говорим, че тотално си объркал правилото за пълния член. Не се сърди, но това в тоя вид не става.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

28 Сеп 2013 11:59
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Звездни Асове #78242
Андрей, емоцията, която предаваш с текста може да ти създаде фенове и да премахне лошото впечатление от грешките.

Само не разбирам защо не искаш да работиш в посока намаляването на тези грешки. Това ще ти позволи да бъдеш по-добър писател, ще подобри книгите, които пишеш и така ще привлечеш като фенове и хора, които не се поддават толкова лесно на емоциите си.
Най-малкото можеш да инвестираш в коректор и редактор, които да поработят с текста. На мен това ми беше много полезно и сега съжалявам, че не задълбочих достатъчно редакциите, за да се изчистят по-голямата част от треските на книгата.

28 Сеп 2013 15:05
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 156
Звездни Асове #78249
А някой всъщност купи ли си книжлето? Сърби ме да чета за такива работи, и в същото време тайно се надявам че качеството на финалния продукт е далеч по-високо от демото (най-малкото, не би било трудно). Някакви отзиви?

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

28 Сеп 2013 15:07
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Звездни Асове #78250
Аз ще ти я дам да я прочетеш. Сигурно след около месец-два ще стигна до нея, че имам една настолка да рецензирам, както и Калоян и Призванието 2.

Избери своето приключение

01 Окт 2013 19:15
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Звездни Асове #78494

xenox писа: писа:
Андрей, емоцията, която предаваш с текста може да ти създаде фенове и да премахне лошото впечатление от грешките.

Само не разбирам защо не искаш да работиш в посока намаляването на тези грешки. Това ще ти позволи да бъдеш по-добър писател, ще подобри книгите, които пишеш и така ще привлечеш като фенове и хора, които не се поддават толкова лесно на емоциите си.
Най-малкото можеш да инвестираш в коректор и редактор, които да поработят с текста. На мен това ми беше много полезно и сега съжалявам, че не задълбочих достатъчно редакциите, за да се изчистят по-голямата част от треските на книгата.
Не съм казал че не искам да работя за намаляването на грешките. В интерес на истината книгата е минала през коректор, който обаче, е нов в тази работа и явно не се е справил блестящо. Това което представям като демото е текст преди коректора, но за съжаление доста грешки бяха открити и във вече напечатания текст (по-малко, но все пак доста). Възнамерявам при евентуално второ издание, да потърся услугите на коректор с дългогодишен опит, колкото и да струва.

И въпреки това не смятам, че правописните грешки, които по същество са си технически проблем, трябваше да заемат такава централна позиция в обсъждането на книгата.

Също така не виждам защо коментарът ми беше изтрит. Беше си повече от на място и не съдържаше думи които да следва да бъдат цензурирани.

Както и да е. В момента съм в процес на разработка на сайт на книгата, където ще бъде качено ъпдейтнато демо, също и повече инфо, както и безплатни кратки разказчета, развиващи се в същата вселена в която и основната история. Когато е готов ще го постна в тази тема в случай че някой проявява интерес.

01 Окт 2013 19:24
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Звездни Асове #78496
Приеми правописните грешки за унищожаващ цялото преживяване бъг. Така както ако половината екран се пикселизира, докато играеш компютърна/конзолна игра. Другата половина ако ще и Crysis да показва, няма да има значение. Правописът и граматиката са абсолютната база, върху която трябва да почива всяка художествена стойност. Редакцията на преводен текст в издателствата струва 1.5 - 2лв./1800 символа с интервалите и включва, освен коректура, и пооправяне на изказа. Като за такава работа, 2 лв. не са много :)

Занаятчийски основи на писането

21 Фев 2014 15:58
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Звездни Асове #86745
Тано ми даде книжката да я прочета и снощи успях да я до опукам.

Какво са звездните асове? Ами накратко Хари Потър в космоса, след като Роулинг си е повярвала, че може да пише. Ако това описание не ви е достатъчно продължете нататък.

Книгата започва с безбожно тежък изказ и толкова захаросан и патетични, че направо почва да ти горчи. Лично аз мъчих първите няколко глави почти месец, после решех, че така няма да стане и прескачах омазаните пасажи. В тоя контекст си личи, че книгата не е имала читав редактор. Това си личи и на още едно място, където коментара на редактора е останал в текста, от което аз разбирам, че въпросния редактор е по-скоро благосклонен коментатор, който не си дава зор да си свърши работата, а хвали автора и споделя мнението си за текста и мотивацията на героите. Ако това нещо беше оставено нарочно или като допълнителен текст определено щях да му се зарадва, ама да ми кибичи по следата на изречение…
Та в тая връзка коректора на книгата, за какъвто се твърди, че съществува наистина е бил млад. То всеки започва отнякъде, ама ще е добре въпросния човек наистина поне да пусне текста през автоматична корекция, която ще му спести доста труд, който той не е искал или не е могъл да положи поради липса на опитност. Аз не парадирам, че правописа ми се отдава, ама... автоматични проверки поне!
Ако продължим по историята, това, което ми липсваше в нея беше смърт. Авторът въвежда някакви персонажи, дава на читателя някаква емоция към тях и после си ги кътка до самия край. Добрата новина тук е, че поне не ги е направил вампири или върколаци, но това не обяснява мистериозното им спасяване. Почти в началото на историята героите сядат в едно купе с бъдещите си гаджета и остават с тях до края, да ви си вижда познато? Последва срещата с лошите, които силно напомнят по действията си на зергски орляк, но пък единиците им струват колкото протоски такива. Другарчетата си правят клубче по въртене на огън, което явно е някаква мода във въпросния свят, както и военните униформи на жените да са полички и потничета с гол пъп. Технологиите на самите военни е допотопна, липсват щитове, разчита се на броня и лазери, които да унищожават отломки, плазмени снаряди и ракети обаче има бол, както и пожари. Докато ракетите все някак ще си правят маневрите в междузвездното пространство явно как Шакти да го вземе гори огъня? Въобще в това отношение физиката и логиката са си взели почивка. Почти в тая връзка е и изкуствената гравитация. Признавам, че тя изключително много помага на автора и на всяка космическа опера. Чудно ми беше само как в таз космическа одисея никой не попадна в положение на безтегловност. Продължавам с нещо, което ми направи силно впечатление във военните игри – събиране на точки между отделните домове. Тъй де кръстосвачи. Та във въпросните игри се използват топчета за пейнтбол, дори като снаряди за авиацията. Стига бре, минали са нам си колко години и най-доброто са топчета за пейнтбол и се очаква никой да не мами. Звездните рейнджъри да беше гледал авторът или поне стар трек. Като казах стар трек, та се сетих за извънземните. В романа те са абсолютна класика, различават се от хората по прическа и разни бабуни по главата. Нито дишат хлор нито са сепии, хуманоиди с повече грим. Не че е лошо, ама и хубаво не е.
Към края част от нашите герои, понеже спомнете си в началото се събраха в едно купе, са отвлечени от лошите, а друга част се промъкват в космически кораб на противника, шматкат се във вентилацията, подяждат военните крадейки храна от кашони с продоволствия и пейки вода от вътрешния водопровод. Въобще няма да питам защо отвлечените бяха държани в буркани или защо ги лекуваха след експериментите. Явно зергите са доста по-хуманни от хората. Всъщност не зерги, а аркусианци.

Ако от горното сте останал с впечатление, че книгата не ми е харесала, лъжете се. Ако прескачате мелодраматичните моменти и се абстрахирате от някой глупости ще получите едно доста увлекателно четиво. Познатата история е поднесена добре и с няколко разнообразяващи моменти. Почти до средата на книгата си мислех, че приятеля на Алекс Джери е въображаем и само той го вижда, но не би. Добре де явно съм очаквал една идея повече иновации. При всички положения, ако ви се чете нещо фантастично препоръчвам книжката, само се подгответе да преглътнете известна доза бъгове и лекинко претупания финал. Ако Андро се мерне наоколо да каже де можем да си видим, та да си вземе една бройка от книгата и да каже кога ще излиза следващата. Надявам се този път да намери и коректор и редактор.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

25 Фев 2014 22:10
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Звездни Асове #86822
Wow, някой е прочел книгата ми въпреки всички коментари, че и даже иска да си я вземе. Донякъде съм изненадан :-)

Тааа, нека все пак отговоря на част от коментарите.

1) Както признах и в самото начало грешки в книгата има доста. И да имаше коректор и редактор. И да той не се е справил особено добре в тази си задача. От първото издание на книгата остават още 50-тина бройки и когато и те се продадат смятам да пусна второ издание, което ще бъде коригирано от професионалист.

2)За "безпожно тежкият изказ" няма да се съглася. И не защото нашето гардже си е най-хубаво. Макар и книгата да не беше редактирана от професионалист, семпъл от нея (точно първите 7 глави) бяха видяни и рецензирани от двама издатели с дългогодишен опит. И макар те също да имаха определени критики, специално за стилът ми коментираха че е доста лек, чете се лесно, разбираемо и е добре редактиран (като изключим правописните грешки). При това положение (при цялото ми уважение) отхвърлям Вашите критики. С което не искам да кажа, че не може и по-добре.

3)Вилроп не е внимавал много на някои места и това си личи поради фактологическите грешки които прави в част от коментарите, но това е разбираемо, все пак сам каза че е прескачал моменти.

Почти в началото на историята героите сядат в едно купе с бъдещите си гаджета и остават с тях до края

Всъщност Алекс не си става гадже с нито едно от момичетата в купето. Той в последствие се забива със Силвия, която е кадет в друг кръстосвач "Мадара".

Последва срещата с лошите, които силно напомнят по действията си на зергски орляк, но пък единиците им струват колкото протоски такива.

Аркусианците са хуманоиди и не приличат на зергите по нито един критерии.

както и военните униформи на жените да са полички и потничета с гол пъп.

Униформите на кадетите наистина са с полички, но това с потниците е само докато са цивилно облечени, както имат право да се носят в свободното си време (описано е в същата глава).

Въобще няма да питам защо отвлечените бяха държани в буркани или защо ги лекуваха след експериментите.

Е как защо иначе как ще ги използват повторно? Все пак те разполагаха с ограничен брой човешки екземпляри и не можеха да си позволят да ги губят.

Сега малко по същество:

4)

Ако продължим по историята, това, което ми липсваше в нея беше смърт.

Не обичам автори, които по най-евтиния начин вдигат драматизма на книгата си като току убият някой от второстепенните или поддържащи герой. Освен това тази книга е едва началото на историята и е нормално повечето главни действащи лица да продължат напред.

5)

Какво са звездните асове? Ами накратко Хари Потър в космоса,

Не съм сигурен дали да го приемам като критика или като комплимент :-) Това което държа да отбележа е че приликите с Хари Потър, до колкото има такива са само повърхностни. Като цяло историята ми се различава от Хари Потър и от повечето подобни истории (Матрицата, Star Wars, Властелина и др.) по пълната липса на мистицизъм. Умишлено се въздържах от същността на всички тези истории, а именно да направя героя си "избрания', понеже според мен така всичко си губи смисъла. Моите герои (вкл. главния) са хора които сами коват съдбата си. Има логично обяснение и причинно следствена връзка за способностите които имат и постиженията им. Също така съм се въздържал от използването на всякакви свръх - естествени и ли "фентъзи" елементи, което е по мое мнение адски дразнещо в история за космически кораби.

6)

Технологиите на самите военни е допотопна, липсват щитове, разчита се на броня и лазери, които да унищожават отломки, плазмени снаряди и ракети обаче има бол, както и пожари. Докато ракетите все някак ще си правят маневрите в междузвездното пространство явно как Шакти да го вземе гори огъня? Въобще в това отношение физиката и логиката са си взели почивка. Почти в тая връзка е и изкуствената гравитация. Признавам, че тя изключително много помага на автора и на всяка космическа опера. Чудно ми беше само как в таз космическа одисея никой не попадна в положение на безтегловност.

Така е. Това обаче е напълно умишлено. Съзнавам, че може да не се хареса на хард-кор феновете на научната фантастика, но мисля че ще се хареса хората които обичат интересни книги. Напоследък с чисто познавателна цел си поставих задачата да изчета доста научно-фантастични книги. До тук ми се потвърдиха първоначалните впечатления защо този жанр е ТОЛКОВА непопулярен сред широката публика. Дори аз самия не определям книгата си като "научна фантастика', а по-скоро като "Космическа, приключенска фантастика".

Просто намирам за безкрайно отегчително, когато някои от авторите се хванат на дълго и на широко да обясняват технически как нещо е направено. На всичкото отгоре, понеже дори най-добрия физик не може да даде отговор на тези въпроси, разсъжденията им са наивни и в повечето случай погрешни от чисто научна гледна точка. Ето защо аз предпочитам да пропусна цялата тази част и просто да кажа, че има изкуствена гравитация. Точка. Никой не дава пет пари за това как тази гравитация е постигната и никой не иска псевдо-научен доклад по физика в размер на двадесет страници за да му обясниш как аджеба е постигнато. Както казва Джродж Лукас - моят космос си има собствени правила. В действителният космос няма звук, но в моя има. Според мен е прав. Все пак това е художествено произведение, не доклад по физика.

Като цяло не очаквам книгата да се хареса на всеки или да има само положителни коментари. Също така нека не пропускаме и възрастовата категория към която е насочена. Всеки си има вкус. Възнамерявам обаче да направя по-добра редакция/корекция на второто издание, както и на втората книга, която се надявам да завърша до края на годината.

25 Фев 2014 22:12
Andrey358
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Звездни Асове #86823
Щях да забравя. Книгата вече си има и нов сайт. На сайта има раздел "Разкази" където смятам да публикувам кратки разкази от вселената на "Звездни Асове". Първият такъв вече е наличен на сайта. Има правописни грешки, защото за текстовете на самият сайт не съм ползвал услугите на редактор, така че влизате на собствена отговорност :-)

staracesthebook.com/

09 Юли 2014 20:17
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 156
Звездни Асове #92024
Някой дава ли книжката на заем за едно прочитане?

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

09 Юли 2014 20:24
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Звездни Асове #92026
Вземи от Вилорп моята бройка.

Избери своето приключение

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Звездни Асове
Time to create page: 0.084 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Отмъщението - Пламен Иванов (29 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:45
    • Авторите на КИ извън интерактивния жанр (190 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Efix7
    • Yesterday 13:12
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (513 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност