• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Задочни репортажи... В реално време

• 1
  • 1
25 Сеп 2013 00:19
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Topic Author
Задочни репортажи... В реално време #78007
Едно време ми правеше голямо впечатление как завършваше учебника в годината, когато учехме история на България: "След 1944 България е под тоталитарен режим, управлявана от Бъргарската комунистическа партия".
Или нещо мо-тамо в тоя дух. Изглеждаше си меко казано нелепо, на фона на всички подробности за българското средновековие, възраждане, освободителни войни и прочие периоди, в които не само се разглеждаха общоприети факти, ами и мнението на разни историци под бележка.

На репортажите на Георги Марков попаднах случайно - зарових се, като прочетох че се прекратява разследването за убийството му. Преди на Танер да му е настръхнал перчема, трябва да кажа че книгата нито е политическа, нито историческа. По-скоро представлява едно свидетелство за живота в България между `44 и средата на 60-те години (Марков бяга през `69).

Защо е толкова важно? Върнете се на първия параграф. Аз от тоталитарното време не си спомням много, като падна комунизма бях втори клас. Днешните вероятно нищо не знаят, просто защото няма кой да им каже. Който е по-млад и още не е чел двата тома на Марков ще се изненада колко неща ще успее да си обясни от живота който ни заобикаля днес, 23 години след "падането" на режима.

Както се казваше в една реклама на радио "Експрес" - "Прочетете и ще видите".

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Окт 2013 11:27
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Topic Author
Задочни репортажи... В реално време #80597
Стигнах до втора част. Ако има смислена литературна критика - в тази книга е. Освен това се открехнах за някои непознати за мен имена в литературата.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

23 Окт 2013 17:17
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Задочни репортажи... В реално време #80647
Като ги свършиш, прехвърли се на "Архипелагът "Гулаг" и/или "Колимски разкази". ;) "Гулаг" е доста по-полемична отколкото "Репортажите" (сигурно защото там и трагедията е по-голяма), но пак си остава предимно книга за съдбите на хората и не чак толкова за политически идеи.

Гледам и не вярвам на ушите си!

24 Фев 2014 13:33
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 308
Задочни репортажи... В реално време #86795
Присъединявам се към препоръката на Jasta Prasta (съжалявам, но не знам истинското й име).

„Архипелаг ГУЛАГ“ е много по-трудна за четене. Солженицин е имал феноменална памет и огромно желание за максимално правдиво и документално представяне на исторически събития и човешки съдби. В даден момент аз просто се загубих сред хилядите имена. Чел съм я два пъти и при препрочитането просто не им обръщах чак такова внимание. За съжаление двата тома са изключително апокрифни. Вариант е да се свалят от „Читанка“-та.

„Колимските разкази“ бяха преиздадени в една голяма и хубава книга преди няколко години. Първо бях прочел „Архипелаг“-а и самият Солженицин се изказваше много ласкаво за тях и Варлам Шаламов. Това ме накара да ги потърся и прочета. Книгата е изумителна, като всичко в нея е инспирирано от действителни случки, на които авторът е бил свидетел или са му разказани от очевидци. Ако „Архипелаг“-а е труден за четене заради многото документален материал, то „Разказите“ са такива заради тематиката. Изисква се определена нагласа. „Помогна“ ми това, че преди това бях прочел „Раково отделение“ на Солженицин, която си мисля, че е книгата, която ме е натоварила най-много.

По темата бих препоръчал и „Лагерите на смъртта ГУЛАГ“. Авторката Ан Епълбаум е американка, но книгата е на много добро ниво. Дори е наградена с Пулицър.

• 1
  • 1
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.062 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (502 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Today 04:26
    • Нощта на Върколака - Спойлери (32 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Ал Торо
    • Today 00:05
    • Схеми на всички книги-игри на едно място (8 Мнения)
    • в Работилница / Игрови механики в книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 22 Ян 2026 21:45

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност