• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
25 Мар 2011 09:13
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5485

hameleona писа: писа:
Тарикате, пробвал ли си да четеш Илиада в пълния й вариант, без никаква адаптация и редакция? Или да се опиташ да намериш логика в описване на война от бронзовата епоха с доспехи, оръжие, начин на бой, датиращи от доста по-късната желязна епоха? Илиада е не по-малко фантасмагория от Толкин, Джордан, Пратчет и т.н. Но нали е "класика"...
Тия работи ги обясняваш на грешния Тарикат ;)

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Мар 2011 10:13
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5503
Ох, моля те, само не и Гудкайнд... Ако Колелото не ми допада, то Мечът на Истината просто ми докарва позиви за повръщане :evil: Не знам за вас, но аз лично почти не съм чел дебела тухла, в която да няма излишъци, дори да не е фентъзи. Може би изключение правят "То" на Кинг и "Тил Уленшпигел" на Костер.

25 Мар 2011 13:20
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5532

Радо писа: писа:
на To съм заспивал от скука в най-буквалния смисъл.

Вкус и цвет товарищи нет, както казват руснаците.

25 Мар 2011 15:34
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5550
Понеже аз съм от тия изчели Колелото, без последните две книги от трилогията дописка. Мога да кажа че наситна се чете лесно и светът е богат, даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят. Докато Толкин би беше убийствено демоде - властелина говоря, джордън си му хапвам тухличките лесно смилаемо. Тове че в последните книги имах чуствето че му плащат на страница е друга история. Не може в 9-та или 10-та ли книга беше на близо 1000 страници действието де мръднало само два три дни.
Относно мърдралите страшно ме радват като персонажи, даже навремето играх такъв в един форум по колелото и страшно се забавлявах.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

25 Мар 2011 17:08
Elan Morin Tedronai's Avatar
Elan Morin Tedronai
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 42
Topic Author
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5562
изпитвам огромно задоволство. не знам защо така се дърлите. сериозно мисля да порежа някои изказвания. и двете имат както предимства така и недостатъци. слушайте внимателно. бидейки писател на фантастични произведения аз обичам както развитите сюжети в много глави и страници, така и кратките. просто тъй като не ме бива за разказвач а и още съм едва в първото си десителетие от фентъзи кариерата аз се пазя от възможността да пиша многословни съчинения, просто защото не съм от ранга на Брандън Сандерсън. а и не се възприемам толкова сериозно. аз съм убедителен облицовчик на ценноприятните сюжети. това е. мога да го правя на дълго и нашироко. мога да го правя и в кратки повествования. не казвам нищо за двете тенденции. тая на кратките неща ала Зелазни и Шекли или тази на огромните повествования например на Робърт Джордан или айде Дан Симънс. просто и двете имат предимства и недостатъци, което вие знаете прекрасно. аз просто съм по средата. така че спрете да се дърлите или ще заключа темата.

Чавдар

Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро. Винаги гледай напред.

25 Мар 2011 20:17
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5588

Вилорп писа: писа:
даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят
Онова летящото е просто въздушния транспорт на назгулите.
Назгули при Толкин са черните конници, чийто поглед е страх, сенките с плащове, които могат да бъдат прободени, но от това мечът се поврежда, предводителите на пълчища орки.
Хайде сега замени "назгул" с "мърдраал", "Толкин" с "Джордан" и "орк" с "тролок" и ми кажи откриваш ли нужда да променям описанието :twisted: ! И да, тролоците са точен аналог на орките за целите на повествованието.

При желание подобна аналогия мога да направя и между Айез Седай и Бене Гесерит, както и между айилци и свободни .

Да уточня, горното не ми попречи да изчета по-голямата част от поредицата на Джордан, тогава харесвах Толкин повече, а Дюн все още ми е любима книга 8-) !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

25 Мар 2011 20:33
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5590

Вилорп писа: писа:
Понеже аз съм от тия изчели Колелото, без последните две книги от трилогията дописка. Мога да кажа че наситна се чете лесно и светът е богат, даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят. Докато Толкин би беше убийствено демоде - властелина говоря, джордън си му хапвам тухличките лесно смилаемо. Тове че в последните книги имах чуствето че му плащат на страница е друга история. Не може в 9-та или 10-та ли книга беше на близо 1000 страници действието де мръднало само два три дни.
Относно мърдралите страшно ме радват като персонажи, даже навремето играх такъв в един форум по колелото и страшно се забавлявах.

Освен това, което Асен отбелязва, държа да отбележа, че издателите на Джордан го карат да (забележете) намали обема. Което общо взето убива плюенето, че разбираш ли ги пишел за пари. Не, ако е писал нещо за пари, това са по-скоро конан-книжките му, а не Колелото.

Асене, тролоците може да вършат същата работа, но поне са различни като външност. :P
А за айилците не съм съгласен. Най малкото Джордановите айилци не са некви наследници на некви натруфени и имбави полу-елфи, а са си просто хора :) Изобщо, радвам се, че Джордан няма елфо-фетиша на Толкин. :mrgreen:

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

25 Мар 2011 20:52
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5598
Всъщност не говорехме за прилики с реалния свят. За мен лично това прави културите само по-интересни. Говорехме за постоянното тръбене, как Джордан разбираш ли не мислел нищо, а крал на готово от Толкин. :)

Всъщност, интересно е, че всеки забелязва прилики с най-различни древни общества. Признавам, че само Ата-ан-миере не са ми ясни от къде е вземал :D

25 Мар 2011 21:16
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5607

При желание може да намериш сходство на всичко с всичко.
Айилците действително имат някои общи неща със свободните на пръв поглед , но аз съм намерил в тях бойната система и тактика на Зулусите, бита на северноамериканските индианци (по точно Апачите) и обичаите на берберите, в Аес Седай виждам организацията на католическата църква.
И при най-добро желание не мога да намеря сходство между червено и горчиво, така че определено се изсилваш.
Айлците са скитали, били са гонени отвсякъде, започнали са не като народност, а религиозна секта, ходят забулени, живеят в пустиня, обличат се в тъмни цветове, били са майстори на танците, известни са като едни от най-свирепите бойци, жените им се бият редом с мъжете, което всички останали тотално не могат да възприемат, и имат пророчество как щели да се спасят от пустинята, което главният герой използва, за да ги поведе. Да заменим "айилци" със "Свободни" и да видим променя ли се нещо? Я, няма промени :twisted: !
Това не ми пречи да ги харесвам, независимо дали ги е описвал Джордан или Хърбърт. Просто ги смятам за два варианта на една и съща народност.

АС имат сходство с католическата църква, защото и Бене Гесерит имат :mrgreen: ! Това, което и двете организации имат общо помежду си, а при католическата църква отсъства, е, чакай да помисля - имат необичайни способности за лечение, да влияят на околните, майсторки са на интригата, имат репутация на "вещици", заради която някои ги мразят, чакат появата на мъж, който да може да овладее тяхното учение. Приликите може да ти се струват дребни, но за мен са съществени 8-) !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

25 Мар 2011 21:31
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5612

Няма взет директно и преписан народ. Това му е трудното. Всеки може да вземе наготово, малцина мога да замислят и композират нещо от елементи и щтрихове.

Асене - ето това е моя отговор, макар да съм съгласен в повечето неща с теб, но и двете неща са прилики (първия път, не знам защо обърках свободните на дюн с дуенданците... може би, защото не съм фен на Дюн). A и както и при музиката, така и в литературата, да направиш нещо уникално е твърде трудно, а и иска голяма доза късмет и вдъхновение, които нямат нищо общо с таланта за писане. Освен това, ако си спомняш, какво си говорехме веднъж - можеш да си мислиш, че си измислил нещо уникално, просто защото си нямаш идея, че съществува/съществувало е в някоя книга или в реалния свят.

26 Мар 2011 05:40
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5668

Тук грешиш обаче и явно не си чел с внимание към детайла а отгоре -отгоре- Айилците СА народност (раса), не са били секта.
не ходят забулени а си намятат воал преди убийство (като берберите от Алжир), пустошта НЕ Е пустиня - няма описани нито пясък нито дюни. Пустоща е много подобна на земите на индианците в Тексас. Откъде измисли това за тъмните цветове не можах да разбера - кадин-сор са очевидни кожени гащи и мокасини с пясъчно-зеленикав цвят (хиляди пъти е описвано). Жените им НЕ СЕ бият редом с мъжете - само девите на копието го правят( които са много малък процент от общия брой жени). А пророчетвото им НЕ Е че спасяват от пустинята. Всъщост няма нищо общо с това.
б.т.в. докато в Дюн изрично се казва че Лизан Ал Гаиб е чужденец то Айлиците е казано че ще е син на дева и точно това че го смятат за чужденец предизвиква голямо недоволство.

Да заменим "айилци" със "Свободни" и да видим променя ли се нещо? Я, няма нищо общо

Единственото общо с Бене Гесерит е че групите са жени.
Айилците са били следовници на Пътя на Листото. Да бе, не са били секта, още в първа книга Калайджиите говорят как "хората се страхуват, че децата им ще тръгнат с тях" ;).
Пустош - голямо, безводно място, където водата е основна ценност. Звучи ми като Аракис, със или без пясъка.
Дали се бият редом с мъжете всички, или само някои, както и дали се забулват през цялото време - това е, което чужденците виждат от тях и знаят за тях, и това им е образът.
В оригинал пророчеството е "той ще ви върне обратно, и той ще ви унищожи". Е, за мен това е аналогично на "избраните ще бъдат изведени от пустинята". И в двата случая, пророчеството се използва от протагониста!
Разлики разбира се, че има, но за структурата на повествованието са несъществени. Както не е важно дали "вещиците" владеят "Единствената сила" или "Прана-бинду".

Няма взет директно и преписан народ. Това му е трудното. Всеки може да вземе наготово, малцина мога да замислят и композират нещо от елементи и щтрихове.

Асене - ето това е моя отговор, макар да съм съгласен в повечето неща с теб, но и двете неща са прилики (първия път, не знам защо обърках свободните на дюн с дуенданците... може би, защото не съм фен на Дюн). A и както и при музиката, така и в литературата, да направиш нещо уникално е твърде трудно, а и иска голяма доза късмет и вдъхновение, които нямат нищо общо с таланта за писане. Освен това, ако си спомняш, какво си говорехме веднъж - можеш да си мислиш, че си измислил нещо уникално, просто защото си нямаш идея, че съществува/съществувало е в някоя книга или в реалния свят.
Да, помня - просто Джордан минава степента на взаимстване, която одобрявам.
И ако ще си отговаряме с цитати, не ви ли прави впечатление, че очевидно съм чел Колелото? Да, книги, които смятам за тотално слаби, просто не чета! Джордан е свършил много работа, просто сериозно е ползвал две класики за вдъхновение.
Както съм казвал, спрях преди края заради безумното разточване на поредицата. Понякога по-малкото е повече, или поне умереното!

26 Мар 2011 09:48
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5678
Асен е адвокат, какво друго да очакваш от такива като него :P:P:P

Иначе, Асене, подкрепям Радо, макар да си прав за едно - началото на айилците наистина е като секта. Някъде през Приказния век, през който (хах) всички са следвали пътя на листото. След войната за Силата настъпва промяна и те се превръщат в народ. Шуфтите или както там бяха булата им ги слагат, защото нарушават пътя. И да, народ са, а калайджиите са толкова далече от тях (и също са народ, а не секта. Калайджиите са си чист аналог на циганите) че няма на къде. И всички знаят, че айилците се забулват само преди да убият. Освен това водата не е чак толкова ценен ресурс в Пустошта.

Девите са полу-непознати за Западните народи, дори след Айилската война. А и при колелото не помня, пророчеството да посочва, че ще ги избави от пустошта. Не, посочва, че ще ги поведе към Тармон-гайдон или както беше кръстена Последната битка и че ще ги унищожи. (което после се оказва доста по-различно от очакванията им, но как да е). Мисля, че просто си твърде голям фен на Дюн ;)

(В този ред на мисли, всеки забулен народ, който чака вестител чрез пророчество трябва да е взет от Дюн, ако следваме твоята логика :P)

26 Мар 2011 09:54
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5682
Аз пък съм я чел само едната преди мнооого години и не ми хареса, признавам си. :oops:

26 Мар 2011 17:07
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5747

Човек ти избираш някакви дребни прилики (от кой тип ако се захванеш ще намериш във 90% от жанра), обявяваш че огромните разлики нямат никакво значение и така може да приравниш всичко към всичко.
Човека е написанл някакви съвсем ясно неща които ти пренебрегваш с лека ръка и почваш да обясняваш как ти звучало и какъв образ имали.

Достатъчно ясно дадох примери с факти а твоя аргумент са някакви свободни тълкувания :D
Искрено ми е смешно как някои фенове говорят за факти за измислени създания и народи!
В случая всичко са тълкувания, включително твоето решение да придадеш на маловажни детайли повече значение, отколкото имат.
Ако искаш факти, фактът е, че ако пренапишеш действието на един от двата романа с етноса от другия, няма да се промени особено повествованието.

И всички знаят, че айилците се забулват само преди да убият. Освен това водата не е чак толкова ценен ресурс в Пустошта.

(В този ред на мисли, всеки забулен народ, който чака вестител чрез пророчество трябва да е взет от Дюн, ако следваме твоята логика :P)
"Ако се съберат двама вождове, ще говорят за стадата, ако са трима, ще говорят за водата, ако са четирима, ще се лее кръв", или бъркам кое беше за двамата и кое за тримата :twisted: ?
Доста внимание отделят на водата за хора, за които не е чак толкова ценен ресурс!
А свободните не носят маски в сийча, докато на айилците им викат "забулени е черно айилци". Ясно е още в първа книга как общуват с останалите народи.

Колко други книги можеш да ми посочиш, при които забулен народ чака своя вестител от пророчество в земя с тежки природни условия, а главният герой го използва, за да ги поведе и да ги превърне в елитната си ударна сила поради изключителните им бойни качества, развити от живота по тези места 8-) ? Ако са писани след Дюн, да, ще предположа, че са взети оттам. Никъде не пише, че само Джордан може да го прави, а и както казах, той поне успява да го смеси с нещо друго до степен, при която не това ме отказа да го чета :mrgreen: !

26 Мар 2011 21:53
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5814
Човеко, ако смяташ авторът за непредубеден източник, аз съм пас :mrgreen: !

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.120 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Луска" Изгубени пътеки част 6-та . (7 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Efix7
    • Today 13:40
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (509 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Yesterday 17:10
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (534 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 00:17

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност