Тия работи ги обясняваш на грешния ТарикатТарикате, пробвал ли си да четеш Илиада в пълния й вариант, без никаква адаптация и редакция? Или да се опиташ да намериш логика в описване на война от бронзовата епоха с доспехи, оръжие, начин на бой, датиращи от доста по-късната желязна епоха? Илиада е не по-малко фантасмагория от Толкин, Джордан, Пратчет и т.н. Но нали е "класика"...
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
на To съм заспивал от скука в най-буквалния смисъл.
Онова летящото е просто въздушния транспорт на назгулите.даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят
Понеже аз съм от тия изчели Колелото, без последните две книги от трилогията дописка. Мога да кажа че наситна се чете лесно и светът е богат, даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят. Докато Толкин би беше убийствено демоде - властелина говоря, джордън си му хапвам тухличките лесно смилаемо. Тове че в последните книги имах чуствето че му плащат на страница е друга история. Не може в 9-та или 10-та ли книга беше на близо 1000 страници действието де мръднало само два три дни.
Относно мърдралите страшно ме радват като персонажи, даже навремето играх такъв в един форум по колелото и страшно се забавлявах.
И при най-добро желание не мога да намеря сходство между червено и горчиво, така че определено се изсилваш.При желание може да намериш сходство на всичко с всичко.
Айилците действително имат някои общи неща със свободните на пръв поглед , но аз съм намерил в тях бойната система и тактика на Зулусите, бита на северноамериканските индианци (по точно Апачите) и обичаите на берберите, в Аес Седай виждам организацията на католическата църква.
Няма взет директно и преписан народ. Това му е трудното. Всеки може да вземе наготово, малцина мога да замислят и композират нещо от елементи и щтрихове.
Айилците са били следовници на Пътя на Листото. Да бе, не са били секта, още в първа книга Калайджиите говорят как "хората се страхуват, че децата им ще тръгнат с тях"Тук грешиш обаче и явно не си чел с внимание към детайла а отгоре -отгоре- Айилците СА народност (раса), не са били секта.
не ходят забулени а си намятат воал преди убийство (като берберите от Алжир), пустошта НЕ Е пустиня - няма описани нито пясък нито дюни. Пустоща е много подобна на земите на индианците в Тексас. Откъде измисли това за тъмните цветове не можах да разбера - кадин-сор са очевидни кожени гащи и мокасини с пясъчно-зеленикав цвят (хиляди пъти е описвано). Жените им НЕ СЕ бият редом с мъжете - само девите на копието го правят( които са много малък процент от общия брой жени). А пророчетвото им НЕ Е че спасяват от пустинята. Всъщост няма нищо общо с това.
б.т.в. докато в Дюн изрично се казва че Лизан Ал Гаиб е чужденец то Айлиците е казано че ще е син на дева и точно това че го смятат за чужденец предизвиква голямо недоволство.
Да заменим "айилци" със "Свободни" и да видим променя ли се нещо? Я, няма нищо общо
Единственото общо с Бене Гесерит е че групите са жени.
Да, помня - просто Джордан минава степента на взаимстване, която одобрявам.
Няма взет директно и преписан народ. Това му е трудното. Всеки може да вземе наготово, малцина мога да замислят и композират нещо от елементи и щтрихове.
Асене - ето това е моя отговор, макар да съм съгласен в повечето неща с теб, но и двете неща са прилики (първия път, не знам защо обърках свободните на дюн с дуенданците... може би, защото не съм фен на Дюн). A и както и при музиката, така и в литературата, да направиш нещо уникално е твърде трудно, а и иска голяма доза късмет и вдъхновение, които нямат нищо общо с таланта за писане. Освен това, ако си спомняш, какво си говорехме веднъж - можеш да си мислиш, че си измислил нещо уникално, просто защото си нямаш идея, че съществува/съществувало е в някоя книга или в реалния свят.
Искрено ми е смешно как някои фенове говорят за факти за измислени създания и народи!Човек ти избираш някакви дребни прилики (от кой тип ако се захванеш ще намериш във 90% от жанра), обявяваш че огромните разлики нямат никакво значение и така може да приравниш всичко към всичко.
Човека е написанл някакви съвсем ясно неща които ти пренебрегваш с лека ръка и почваш да обясняваш как ти звучало и какъв образ имали.
Достатъчно ясно дадох примери с факти а твоя аргумент са някакви свободни тълкувания![]()
"Ако се съберат двама вождове, ще говорят за стадата, ако са трима, ще говорят за водата, ако са четирима, ще се лее кръв", или бъркам кое беше за двамата и кое за триматаИ всички знаят, че айилците се забулват само преди да убият. Освен това водата не е чак толкова ценен ресурс в Пустошта.
(В този ред на мисли, всеки забулен народ, който чака вестител чрез пророчество трябва да е взет от Дюн, ако следваме твоята логика)
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas