Тия работи ги обясняваш на грешния ТарикатТарикате, пробвал ли си да четеш Илиада в пълния й вариант, без никаква адаптация и редакция? Или да се опиташ да намериш логика в описване на война от бронзовата епоха с доспехи, оръжие, начин на бой, датиращи от доста по-късната желязна епоха? Илиада е не по-малко фантасмагория от Толкин, Джордан, Пратчет и т.н. Но нали е "класика"...
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
на To съм заспивал от скука в най-буквалния смисъл.
Онова летящото е просто въздушния транспорт на назгулите.даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят
Понеже аз съм от тия изчели Колелото, без последните две книги от трилогията дописка. Мога да кажа че наситна се чете лесно и светът е богат, даже не откривам особена прилика между мърдралът и назгулите - това не бяха ли онея с многото зъби дето летят. Докато Толкин би беше убийствено демоде - властелина говоря, джордън си му хапвам тухличките лесно смилаемо. Тове че в последните книги имах чуствето че му плащат на страница е друга история. Не може в 9-та или 10-та ли книга беше на близо 1000 страници действието де мръднало само два три дни.
Относно мърдралите страшно ме радват като персонажи, даже навремето играх такъв в един форум по колелото и страшно се забавлявах.
И при най-добро желание не мога да намеря сходство между червено и горчиво, така че определено се изсилваш.При желание може да намериш сходство на всичко с всичко.
Айилците действително имат някои общи неща със свободните на пръв поглед , но аз съм намерил в тях бойната система и тактика на Зулусите, бита на северноамериканските индианци (по точно Апачите) и обичаите на берберите, в Аес Седай виждам организацията на католическата църква.
Няма взет директно и преписан народ. Това му е трудното. Всеки може да вземе наготово, малцина мога да замислят и композират нещо от елементи и щтрихове.
Айилците са били следовници на Пътя на Листото. Да бе, не са били секта, още в първа книга Калайджиите говорят как "хората се страхуват, че децата им ще тръгнат с тях" .Тук грешиш обаче и явно не си чел с внимание към детайла а отгоре -отгоре- Айилците СА народност (раса), не са били секта.
не ходят забулени а си намятат воал преди убийство (като берберите от Алжир), пустошта НЕ Е пустиня - няма описани нито пясък нито дюни. Пустоща е много подобна на земите на индианците в Тексас. Откъде измисли това за тъмните цветове не можах да разбера - кадин-сор са очевидни кожени гащи и мокасини с пясъчно-зеленикав цвят (хиляди пъти е описвано). Жените им НЕ СЕ бият редом с мъжете - само девите на копието го правят( които са много малък процент от общия брой жени). А пророчетвото им НЕ Е че спасяват от пустинята. Всъщост няма нищо общо с това.
б.т.в. докато в Дюн изрично се казва че Лизан Ал Гаиб е чужденец то Айлиците е казано че ще е син на дева и точно това че го смятат за чужденец предизвиква голямо недоволство.
Да заменим "айилци" със "Свободни" и да видим променя ли се нещо? Я, няма нищо общо
Единственото общо с Бене Гесерит е че групите са жени.
Да, помня - просто Джордан минава степента на взаимстване, която одобрявам.
Няма взет директно и преписан народ. Това му е трудното. Всеки може да вземе наготово, малцина мога да замислят и композират нещо от елементи и щтрихове.
Асене - ето това е моя отговор, макар да съм съгласен в повечето неща с теб, но и двете неща са прилики (първия път, не знам защо обърках свободните на дюн с дуенданците... може би, защото не съм фен на Дюн). A и както и при музиката, така и в литературата, да направиш нещо уникално е твърде трудно, а и иска голяма доза късмет и вдъхновение, които нямат нищо общо с таланта за писане. Освен това, ако си спомняш, какво си говорехме веднъж - можеш да си мислиш, че си измислил нещо уникално, просто защото си нямаш идея, че съществува/съществувало е в някоя книга или в реалния свят.
Искрено ми е смешно как някои фенове говорят за факти за измислени създания и народи!Човек ти избираш някакви дребни прилики (от кой тип ако се захванеш ще намериш във 90% от жанра), обявяваш че огромните разлики нямат никакво значение и така може да приравниш всичко към всичко.
Човека е написанл някакви съвсем ясно неща които ти пренебрегваш с лека ръка и почваш да обясняваш как ти звучало и какъв образ имали.
Достатъчно ясно дадох примери с факти а твоя аргумент са някакви свободни тълкувания
"Ако се съберат двама вождове, ще говорят за стадата, ако са трима, ще говорят за водата, ако са четирима, ще се лее кръв", или бъркам кое беше за двамата и кое за тримата ?И всички знаят, че айилците се забулват само преди да убият. Освен това водата не е чак толкова ценен ресурс в Пустошта.
(В този ред на мисли, всеки забулен народ, който чака вестител чрез пророчество трябва да е взет от Дюн, ако следваме твоята логика )
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas