• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън

Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 7
26 Мар 2011 21:57
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5816
За да прекратя дискусията ще подхвърля един въпрос:

Някой спомена, че в превода channeling е грешно да се преведе Преливане. Добре, а как иначе да се преведе. Заплитане ли? :P

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Мар 2011 00:01
Darth Sparhawk's Avatar
Darth Sparhawk
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #5928
Първите книги ми харесаха много, когато ги четох навремето, но последно историята ми доскуча и когато в една от книгите се улових, че прескачам, заразях сагата. Не си струва да следя нещо, което не ми приковава вниманието.
Знам, че някои хора много харесват тази поредица и всеки си има право на вкус, но аз лично харесвам други поредици, много, много повече.
Плюс това феминизмът на света е повече от отвратителен.

28 Мар 2011 17:27
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #6079

Darth Sparhawk писа: писа:
Първите книги ми харесаха много, когато ги четох навремето, но последно историята ми доскуча и когато в една от книгите се улових, че прескачам, заразях сагата. Не си струва да следя нещо, което не ми приковава вниманието.
Знам, че някои хора много харесват тази поредица и всеки си има право на вкус, но аз лично харесвам други поредици, много, много повече.
Плюс това феминизмът на света е повече от отвратителен.

Точно. 8-)

03 Апр 2011 17:35
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7304
тъй като напоследък много се заприказва за сексизма в колелото, викам да повдигна темата.

Да, за мен Джордан страда от някакъв странен феминизъм. Но не мога да кажа, че светът му страда от това. Всъщност, като се тегли чертата, устройствата на различните му общества са доста точни от чисто историческа гледна точка. Да не говорим, че ако човек го чете внимателно ще осъзнае, че всъщност той гради върху идеята за баланса и допълването на двата пола, а не върху превъзходството на единия или другия. От определена гледна точка, това може и да мине за феминизъм, но признавам, че термина не е точен.

За мен лично проблемът му е факта, че жените му са феминистки до една. Вярно е, че и повечето са силни натури, агресивни характери, които имат навика да удрят с тояги мъжете около себе си (:D) но ако има нещо прекалено, това е точно тази му грешка. Няма нито една слаба женица и това всъщност му пречи да е перфектен. От друга страна, мъжете за мен лично са доста по-реални и живи. Факта, че не могат да се отърват от женските интриги не е толкова далеч от реалното. Всеки с поне малко исторически знания ще ви посочи, че зад всеки велик мъж стои една интригантка.

Та така де, това са си малко свободни разсъждения, но ми се ще да чуя и някой друг, чел поредицата сериозно, какво ще каже.

03 Апр 2011 17:52
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7308
Не съм съгласен за процента, честно. :)

Тенобия е първия пример, за който се сещам. Веднага изникват и Тюон (която обаче наистина е под въпрос, щото може да прелива) и Егаенин (или както беше там гадното й име). Всъщност цялата сеанчанска нация май не прави разлика между мъже и жени. По принцип веднага бих посочил и Мургейз, но тя все пак е била в кулата, пък било и сам оза обучение (макар да се загатва, че е имала някакви миниатюрни заложби). После ако продължа, само трябва да посоча Девите на копието и числеността стана нещо много голяма :D
В момента не се сещам, как се казваше майката на Беслан, но и тя беше много силен образ...
Дейз Конгар също е култов образ...
Абе, като тегля чертата, слабохарактерна жена там май няма. Но пък и то слабохарактерни персонажи май изобщо няма, поне аз не се сещам.

03 Апр 2011 18:09
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7309
Такааа - тук ще си кажа. 8-)
Опитах се да чета Колелото. Наистина. Но на десетата книга не издържах(може би точно там, където нещата са се пооправяли). Поредицата не ми хареса, и си има един важен фактор, който ще спомена.

hameleona писа: писа:
Да не говорим, че ако човек го чете внимателно ще осъзнае, че всъщност той гради върху идеята за баланса и допълването на двата пола, а не върху превъзходството на единия или другия.
Той авторът хубаво я гради тази идея, но ми посочи един герой, който я следва. Поне един.
Освен това той сякаш набляга на това, че, видиш ли, щом двата пола са различни физически и психически, те не могат никога да се разберат. С което аз съм абсолютно несъгласен.

Вярно е, че и повечето са силни натури, агресивни характери, които имат навика да удрят с тояги мъжете около себе си (:D)
Това е един друг проблем за мен - двойния стандарт. Когато жена удари мъж с тояга - това е смешно. Когато си разменят местата - тогава е грешно и лошо. Защото, видиш ли, жените са слаби и тяхното насилие няма големи последици...
Един доста ярко запазил се в ума ми момент има относно това. Важният фактор. В книга 7, ако се чудите. Там има, чисто и просто, изнасилване. Владетелят гони един от нашите герои от всички страноприемници в града, заставя го да живее в двореца, отива в стаята му и го кара да се съблече под заплаха с нож и си свършва там работата. А, да не забравяме, че му отнема и всички лични вещи и го кара да носи само избрани дрехи, които подчертават унизителното му положение. Ноо, тъй като владетелят е жена, а жертвата й - млад хубавец, то всичко се представя като едно голямо забавление. Разбира се.
И на мен Колелото ми прилича на сапунка, но това няма да го развивам - лични вкусове и всичко останало. Просто ми се набива в очите колко неестествено е всичко - как хората говорят, как се държат, какви са отношенията им. Да - неестествено, като фалшиво и изкуствено стъкмено, а не непознато. Та така.
А, за малко да забравя - съществуването на герои, които казват на другите да "внимават с езика" са огромен минус за мен. Както и колко превъзбудено всички реагират на една проста ругатня. Това е свързано, разбира се, с неутолимата ми омраза срещу цензурата. Личен фактор, който само допринася за нехаресването ми на творбата.
Ако се чудите, подчертаното значи, че изказвам лично мнение, без да искам да се заяждам с никого.

Офф, две мнения се изписаха, докато измъдря това. Повече - по-нататък.

03 Апр 2011 18:29
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7316
@Радо: Е, да, но визирах, че като цяло той държи на нещо, което логиката подкрепя - в трудни времена, ако си слабохарактерен просто няма как да си герой.

@Раз:
1. Посочвам веднага - Моарейн от самото начало си е такъв персонаж. И това е началото само. Айез седай дори в голямата си част са така - за справка всички разсъждения за Стражниците. От другата страна, веднага идва Том Мерилин, Гарет Брин. Всъщност, и от двата полза, всички възрастни и улегнали хора са си точно по идеята за баланса. Това, че не си го забелязал, аз лично не знам как да обясня. Мисля, че посочих поименно достатъчно герои. Останалите са предимно младежи под или около 25 годишни. От опит ти казвам, че подкрепям теорията му, че не можем да се разбираме като хората.

2. Ми да, ако можехме да се разбираме спокойно и тихо, нямаше да има разводи. Не че в момента се сещам за някоя книга или филм, където мъж и жена да се разбират и да живеят хармонично и бла-бла-бла... е, може б ив любовните романчета, не съм чел и не знам.

3. Ъъъъ... не разбирам, какъв му е проблема на двойния стандарт, освен, че е реалистичен до безумие. Удари ена на улицата с тояга и виж каква ще е реакцията на хората. Удари жена на улицата пред мен и се надявай да бягаш бързо. А и не само аз съм така. Двойния стандарт го е имало, има го и ще го има.
Всъщност, горе точно за Сеанчан говорех, където реално няма двоен стандарт. Също и Айилците... Но пък те са равноправни в половете, така че не знам как да ги коментирам. Предполагам, че има някакви исторически сведения за такива народи, но поне аз не ги знам, признавам си.
Та, има изнасилване и? Като се замисля, веднага се сменям с него. Не че и той самия беше много недоволен...

4. Да ти доведа тридесетина живи примера за такива хора? Включително, поне единия се мотае по този форум и общуването с него намали многократно псувните и ругатните в езика ми. Има си норми на поведение в света и всички се правят, че ги спазват. Отиди почни да псуваш пред президента и ще получиш същата реакция. Да, хората са псували и ще псуват, но сега е по-прието да псуваш отколкото преди години. Същия номер и в Колелото.

И аз не се заяждам, но просто не мога да не отговоря. ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

03 Апр 2011 18:36
SecondShoe
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7319

Някой спомена, че в превода channeling е грешно да се преведе Преливане. Добре, а как иначе да се преведе. Заплитане ли? :P
Занимавам се професионално с преводи и трябва да ви кажа, че един добър преводач никога не трябва да се чувства задължен да превежда буквално. Превеждането е творчески процес. Не е случайно, че преводите са защитени с авторски права, които са притежание на преводача. Личното ми мнение е, че "преливане" е изключително добър превод на "channeling". Все пак става въпрос за извор и е нормално да се говори за преливане, а не за канализиране или нещо друго.

03 Апр 2011 18:41
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7320
Аз съм съгласен с мнението ти. Просто целях да провокирам този, който го беше казал да си защити тезата, ама нъц :D

03 Апр 2011 18:48
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7321
А пък аз искам да има дискусия, затова ще поспоря. :mrgreen:
1. Ти си прав, аз сгреших. Наистина, поредицата я четох преди няколко месеца и съм позабравил.
2. Аз съм млад, може би за това смятам така. Ще пораснем, ще видим.
3. Ей-тука обаче аз съм несъгласен. Двойния стандарт е грешен. Реалистичен, но грешен. Искам да кажа, че трябва да го няма. В реалния живот също. Аз вярвам в равенството(анархо-комунист съм си по душа, какво да се прави :lol: ), а двойния стандарт значи неравенство. Затова съм му върл противник и смятам, че обществото като цяло трябва да се отнася по един и същ начин и с двата пола. Това важи и за посегателството - жена да удари мъж трябва да има същото значение като мъж да удари жена. Жена да изнасили мъж - също. Затова и осъждам гореспоменатата сцена. И не, на мен няма да ми хареса да попадна в такава ситуация.
4. Амиии...тук няма да споря много. :mrgreen: Аз не употребявам жаргонни думи и изрази - това е моят избор. Смятам, че трябва на всеки човек да се даде този избор дали да ги използва или не, и това да не е мерило за културата му. Затова, когато този избор се отнема на други хора, аз пак съм недоволен. Но пък не знам дали не греша.

03 Апр 2011 18:57
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7324
1. Знаех си :D
2. И аз съм млад. Просто имам щастието да общувам с хора в отделни случаи много по-възрастни от мен. С времето осъзнах, защо се подсмихват на повечето ми изказвания.
3. Тогава това е вкус, а не състоятелна критика по сетинга. И междудругото, двата пола не могат да бъдат равни, независимо какво, как и кога ще се случи, изключвайки генетичната намеса. Т.е. двойния стандарт е нужен, защото равенството е физически и психологически невъзможно. (говоря за абсолютното равенство). Но това просто не е тема за тук.
4. Отново, лични вкусове и убеждения, които не могат да бъдат състоятелна критика. И аз мисля, че фродо и сам трябваше да псуват през целя си път из мордор, но не мога да посоча това като слабост или проблем на сетинга/произведението, поради факта, че стилът и вътрешната логика на света изключват псуването на хобитите. Същата е и ситуацията при Джордан. :)

С две думи, просто Джордан не е твоя тип автор. Макар че наистина не знам кой тогава трябва да бъде твой тип ;)

03 Апр 2011 19:14
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7331

С две думи, просто Джордан не е твоя тип автор. Макар че наистина не знам кой тогава трябва да бъде твой тип ;)
Мда, май не е. :) Аз си харесвам нещата на У. Легуин("Освободеният" ми е любимата книга), Песента на Мартин също много ме радва. Но с Колелото очевидно не можах да се спогодя.
Ако искаш да поспорим някъде другаде, само пусни тема или си избери някоя подходяща. :)

03 Апр 2011 19:16
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7333
За убеждения не споря, поради факта, че дори логически някой да пребори другия в спора, накрая няма полза. ;)
бтв. Мартин е препълнен с двоен стандарт, поне от малкото, което прочетох.

03 Апр 2011 19:25
Raz
Командос
Командос
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #7335
Той че е - е, за това няма спор. Но не ми го навира в носа на всеки абзац. Само е леко загатнат, като фон.
Да не забравяме, че е включил класическата история за красавицата(Джайм) и звяра(Бриен). :lol:
Което си е в разрез с двойния стандарт, не?

02 Авг 2011 16:12
The Dragon Reborn
Асасин
Асасин
Скрий Още
Колелото на Времето на Робърт Джордан и Брандън Сандерсън #21811
Ах-х-х - второто най-велико фентъзи на всички времена, да-а!..:)
Моето мнение за поредицата е (ще се цитирам от един друг форум, където съм качил цялата поредица заедно с доста допълнителни материали - ако някой изрази желание ще го направя и тук), че това е един страховит, пълнокръвен, епохален, мащабен, забележителен, страхотен, незабравим, епичен роман, който е толкова добър, че направо ме остави без дъх!

Великолепно и задължително четиво!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 7
Форум