• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Не разказвай, а показвай

Не разказвай, а показвай

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
31 Дек 2014 13:52
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 574
Topic Author
Не разказвай, а показвай #99890
Говорихме си вчера с хората от СКИ за това така цитирано правило, което хич не ми допада, а мнозина приемат за даденост. Днес се поразтърих да видя откъде все пак се е пръкнало и намерих нещо интересно:
therecalcitrantscrivener.blogspo ... llacy.html

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

31 Дек 2014 14:50
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
Не разказвай, а показвай #99891
Много интересно есе :wink:.

Ето и контрапункт , макар и малко краен за мен.

31 Дек 2014 15:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2481
Не разказвай, а показвай #99892
Мен ми се стори доста безпосочно философстване - мисля че е очевидно, че в книгите се казва и показва и че почти винаги дадено описание е смесица между двете, явно авторът е взел прекалено догматично правилото; съвсем ясно е, че правилата са ситуативни и зависят и от начина на прилагане (важи с особена сила в изкуството). Още повече, че самите понятия "казвам" и "показвам" са малко или много субективни.

Та, за да не продължаваме загубата на време покрай статията на някой си блогър, който в неразбирането си дори си е повярвал, че "класно" е хванал Чехов как не го ползва, ще дам пример, за който съм споменал правилото наскоро:

Светлината от фенерите на скафандрите бе достатъчна, за да видя, че нещо не беше наред – стените, подът и дори таванът на товарния отсек бяха покрити с дебел пласт светлорозова маса. Чух възклицания на отвращение от десантниците , докато преценях ситуацията.
- Хисаши, дай една епруветка. – подхвърлих и протегнах ръка назад.
Като най-млад в групата, Акиро...

Без да задълбавам на някакъв свръх-анализ бих махнал двете дублиращи "казвания" (достатъчната светлина и нещо не е наред), още две са ми излишни (преняването на ситуацията и "подхвърлянето"), последното бих подменил с реплика, показваща самите възклицания, вместо да обяснявам на читателя, че са такива на отвръщение - а той сам да си прецени:

На светлината на скафандрите видях, че стените, подът и дори таванът на товарния отсек бяха покрити с дебел пласт бледорозова слуз.
- Какво, да го еба, е това - изпсува Джонас и се изплю.
- Хисаши, дай ми епруветка - протегнах ръка назад.
Като най-млад в групата, Акиро...

[offtopic](тук според мен е малко въпрос на вкус дали "протегнах ръка назад" е ок като пояснение на диалог, но не това е темата, затова само го отбелязвам. За мен е ок, някой друг от редакторския ни екип беше твърдо против да се слага с тире нещо, което не е описание на самата реплика;)[/offtopic]

Ето и как ползваме google за спорове:
fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 5873_o.jpg

31 Дек 2014 16:01
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Не разказвай, а показвай #99893
За гугъл си прав Сашо, ама... всъщност доста от материалите, които излизат при търсене са в подкрепа на правилото. Даваха се и конкретни примери, които само ме убеждаваха, че чета слаби материали. Аз исках да разбера кой и кога го е измислил това правило, и не постигнах успех.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

31 Дек 2014 16:46
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Не разказвай, а показвай #99894
Не можах да намеря и аз кой го е измислил, не мисля, че е известно - по-скоро си е някаква обща common sense препоръка за по-литературни описания и даване на възможност на читателя да "нарисува" нещата в главата си (горе долу каквото се казва в статията от Юри). Съсласен съм и че когато не искаме да раздуваме/акцентираме на нещо определено, не е нужно да го прилагаме :-)

За горната сцена примерно може да се вкарат няколко изречения "показващи" как Акиро е най-младия или много млад (да се покаже, вместо каже), но според мен това ще разбие динамиката на сцената и едва ли е най-важното за читателя или главния герой в момента.

Оноре дьо Балзак

Вълкът стигна до къщичката на бабата и потропа на вратата. Тази врата беше изработена през XVII столетие от неизвестен майстор. Той я беше изрязал от модерния по това време канадски дъб, беше й придал класическата четвъртита форма и я беше закачил на железни панти, които на времето си може и да са били хубави, но сега ужасно скърцаха.По вратата нямаше никакви орнаменти и шарки, само на долния десен ъгъл личеше драскотина, за която се разказваше, че Селестен дьо Шаварж, фаворит на Мария - Антоанета и братовчед по майчина линия на дядото на бабата на Червената шапчица е направил със собствената си шпора. Инак вратата беше съвсем обикновенна и затова няма да се спираме по-подробно на нея.

Източник: www.limpa.bg/blog/46947/chervena ... hni-avtori

31 Дек 2014 21:04
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 601
Не разказвай, а показвай #99899
O'Xенри

Червената шапчица се разтрепери. Тя беше сама. Тя беше сама, като палачинка между звездите, като гладиатор сред фармацевти, като сомнамбул в печка, като бастун в пустиня....

Ей това ми направи новата година хахаха. Браво много е добро, благодаря.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

01 Ян 2015 00:56
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Не разказвай, а показвай #99900
Чък Паланюк по темата - azcheta.com/chuck-palahnuk-essay/

01 Ян 2015 04:38
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Не разказвай, а показвай #99902
Чудесно е, че големи автори като Курт Вонегът, Норман Мейлър, Джоузеф Хелър или пък по-съвременните Кормак Маккарти и Джонатан Франзен не са чели такива забрани в младините си (или поне са имали достатъчно здрав разум, за да прозрат колко абсурдни са подобни догми).

Да, ако искате да пишете така, сякаш натраквате сценарий, това правило е задължително (и някъде съм срещал твърдението, че това правило е било изковано за курсове на сценаристи). Но ако си говорим за литература, бих префразирал едно мнение на великия мениджър на Ливърпул Боб Пейсли: Не става въпрос за това дали да даваш дълги пасове или къси пасове, а да даваш правилните пасове. Същото важи за разказването и показването. Литературата винаги е била много силно свързана с разказването. И особено след появата на киното, няма особен смисъл да се набляга прекалено на показването. Мислите, чувствата и усещанията на един човек не винаги намират израз в действията му, а съвсем невинаги са безинтересни за читателя. Разбира се, читател откърмен с Хари Потър и минал на фентъзита и фантастики, няма да приеме тази теза.

Примерите, които привежда Паланюк са много добри, защото след кратка лекция следват конкретни примери. На когото му харесват предпочитаните от Паланюк варианти, може да следва съветите му. От Паланюк съм чел "Боен клуб" и "Оцелелият" и спрях, просто не е моят тип литература. Някак прекалено циркаджийски и повърхностен е, макар да има сарказъм, ирония и бунтарство. Вярвам, че в това един Ървин Уелш е по-добър от Паланюк.

Hater

02 Ян 2015 08:43
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Не разказвай, а показвай #99919
Има един съвременен стил който се наложи поне за мен персонално от времената на Уелш и ми напомня разказите а и доста от романите на въпросния майстор. Жалко че няма автори от ранга на Джек Лондон.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

05 Ян 2015 19:46
mu6-more-rock
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Не разказвай, а показвай #99990

Ал Торо писа: писа:

Светлината от фенерите на скафандрите бе достатъчна, за да видя, че нещо не беше наред – стените, подът и дори таванът на товарния отсек бяха покрити с дебел пласт светлорозова маса...

Без да задълбавам на някакъв свръх-анализ бих махнал двете дублиращи "казвания" (достатъчната светлина и нещо не е наред),

На светлината на скафандрите видях, че стените, подът и дори таванът на товарния отсек бяха покрити с дебел пласт бледорозова слуз...

а как разбираме във втория цитат,че светлината от скафандрите е оскъдна и че нередното се вижда въпреки това ...?

ТЪРСИ

05 Ян 2015 20:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Не разказвай, а показвай #99992
Не го разбираме и от първия вариант, но лесно се добавя във втория вариант - ще го оставя на въображението на съфорумниците :-) Тук също може да се направи с казване или показване.

05 Ян 2015 21:19
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Не разказвай, а показвай #99995

Ал Торо писа: писа:
ще го оставя на въображението на съфорумниците.

Ами направо кажи на къде ще поемем пък ние ще си рисуваме в мозъка какво се случва.

Избери своето приключение

11 Ян 2015 02:06
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Не разказвай, а показвай #100098
Въпроса е по-скоро, че нещата трябва да се обрисуват подробно, без на читателя да му стане скучно от това. Вместо това някои писатели предпочитат да кажат примерно "отпред имаше труп" и да си продължат нататък, като ни оставят с хиляда въпроси. Или да опишат трупа с две (банални) думи.
И двата похвата са използваеми, ако знаеш как. Но за начинаещия е по-лесно това с показването.

11 Ян 2015 20:41
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Не разказвай, а показвай #100106
Стивън Кинг в ,,То" за мен се е справил блестящо. Хем описания и разни истории, хем има действие. Мартин и Джордан теглят локуми, някой сюжетни линии са безсмислени и дори безинтересни. Особено женските им персонажи.

11 Ян 2015 20:54
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 134
Не разказвай, а показвай #100108
"Не разказвай, а показвай!" го разбирам като препоръка, да показваш с жестовете, действията и поведението на героите, какви са емоциите и състоянията им. Например да опишеш нервното хапане на устните или стрелкащият се наляво - надясно поглед, вместо просто да кажеш "Той беше нервен", което звучи плоско.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Не разказвай, а показвай
Time to create page: 0.077 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ивайло - добрият цар (53 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 21:33
    • "Ярост" - ревюта и коментари (48 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от ringlas
    • Today 17:16
    • Лигата на крадците (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от ringlas
    • Today 17:15

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност