• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш?

• 1
  • ...
  • 31
  • 32
  • 33
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
13 Ян 2022 12:26
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139573
Колелото на времето
Великия лов
Книгата започва с лек преразказ на това какво е станало до момента и и отново са обясняват нещата за света и как дайства той. Използва се онзи така досаден похват при който геройте казват: Знам че съм ти го казвал 1000 пъти това нещо, ама ще ти го разкажа още веднъж в пърни подробности.
Що се отнася до сюжета, Волдем... Тъмния сее резъректнал след като го убиха в края на миналата книга. От затвърът му се е измъкнал още един отстъпник който, в случая която шлапотори с неше хора презе дна голяма част от действието без да се „разкрива”. Та както сме намерили Рога дето вдига мъртвите (Лазаре стани!) той бива задигнат барабар с камата на Мат в която му е жизнената сила. Наще хора се хвърлят по следите на крадеца и тук идва една интересна технология от миналото - пътуващи камъни с които се телепортираш от едни на друг или влизаш в алтернативен свят през който пътуваш.
Та кактои да е, групата се разделя, едната часто токрива рога и си го върща обратно, НО точно преди да се съберат пак им го задигат и те отново хукват след него. И тъкмо усещаш че почва да ти става скучно и автора описва апонската инвазия в континетален китай, като на японците им казва Сеачанци. А тия пичове имат технология за „оковаване” на Айез Седай и с тая технология хващат едно от главните лица в книга едно, което имаше наблагоразумието да е доверчиво до тъпоумие. Та тами има доста емоция и лично на мен ми хареса. Межде времено явно самия автор усеща че трета разходка по картата ще изнерви читателя и скипва 1/2 година от времето и телепортира първоналаната група направо при финалната дестинация. Следват някои комични сцени за сблъсъка на културите, които също бяха готини с незбориите. И идва финалната битка където наш Джо показва че ич не разбира от тая работа и решава да я скопне до единоборство в края на което, каква изненада Тъмния отново е убит, а нашите герои отново са живи всичките. Айде трябва да признаем, че имаше една емоционална с цева н която един от тях загина геройски сражаващ се в малка уличка, която всеки би могъл да заобиколи, ама да не зидрабняваме. А да, и Том мерлин - весълчуна се оказа жив, ако някой се е съмнявал. Сгънаха част от белите плащове, ама те така или иначе за момента нямат кой знае каква роля освен на плашила.
Като цало бих а оценил една идея по-високо от първата книга макар че пак има доста баласт в нея.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, Леден Дракон

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Ян 2022 09:47
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139599
Колелото на времето
Преродения дракон
След 2000 страници батерията на новия покетбук стигна на 30% и рязко умря, нямам представа дали може да от забравена включена подстветка, ама така стана. Зареди се напълно за около два часа. Споменавам го, защото четенето от четец е значително по удобно от хартия, особено на тия тухли (сикамор, намиг намиг - електронен Запад).
Та нека се обърнем към третата книжка от търкалото.
Женорята са върнати в кулата заедно с Мат, да го излекуват. Егвийн яко я тресе параноята. Мат пребива с тояга две кралчета с мечове учещи се супер местери, но все още не разбрали че 2 метра тояга има по добър обхват от половин метър меч. Момите са сурова наказини да мият тенджери и същевременно са пратени да проучат де се е дянала черната аджа, като по второто се справят толкова зле, че накрая направо има казват къде е и те хукват след нея имат перипети с алиици и с мърдраали, тук ми хръмва да споделя че трите клетви дето полагат са вятър работа от всякъде и са нещо като трите закона на роботиката, ама след като се прибавя нулевия закон. Та като цяло джордън си е зел лека поука от предишната книга и макар отново да разкарва геройте напрад назад из света действието не е така мудно и все пак им се случват разни изненадващи случки докато пътуват. Вкарват се стари второстепенни герои от предишните книги и разбираме при тах как се е развил живота, не е нещо кой знае какво, но е един доста приятен щрих. Също така отстъпниците са плъпнали навсякъде и макар геройте да си намат идея за това и всеки път да се изненадват и ахват, на читателя, в случая на мен, почна да ми става досадно от това.
В другата сюжетна линия, която може би се води основна предвид заглавието на книгата бат Ранд решева да провери дали наситна е дракона като отиде в непристъпна крепост (запомнете това) и вземе меч който не може да бъде докоснат. А по потите му тръгва Моарейн, Лан, Перин и Лолиал и се лангъркат в тоя състав в стила на книга две почти до края където към тях се присъединава и Заарана или нещо подобно, която е избрала да се казва Муандреб (на древния език - Дорчо), след като и споменавт какво значи превода решава да се нарича Файле (соколица - пак на древния език, предполагам че думата за сокол е фуй). Тя е ловец на рога и след като се заклева, че ще върви с тях и кязват че е пребибипана и рокга не само е намер, а и вече надут. Между временно перин освобождава един алиец и убива дузина бели плаща ей така за спорта. Да не забраняме и ранд който акто мразеше да прелива и се оптваше всякаш да не го прави вече си пече вечерята на огън от ениствената сила.
Та четерите пътя: на ранд, на следващите го, на мацките и на Мат, който межудвеменно забера Том (веселчуна) със себе си се събират на едно място пред непристъпния Камък на Тир. Почти не е изненада, че едва ли не всички влизат в тая непристъпна крепост, барабар с 300 алиици. И направо оставаш с впечатлението, че който не е опитал той не е влязъл в непристъпния камък. Ранд докопва недосегаемия меч и отново убива Волдемор/Тъмния или там както му викат. Тук следва един супер, ама супер изненадващ тиуст, че видиш ли това не бил Тъмния, а някой дето се представял за него.
В заключение получавате още от същото, вие знаете какво става, но геройте няма как да съберат 2 и 2 и затова всеки пъта се изненадват на случващети се сибития, на Лейнефер - жената отстъпник чак и писва никой да не я познава и направо си казва коя е. Ако преодолеете пъривте 100 страници милодрама и терзанията на Ранд действието ви подхваща и ви дърижи до финала където няма да се изненадате, но няма и да се разочаровате от финала. Можеби една идея по-добра от втората книга, макар вече да се усещат поривите на Джордан да залита към жулверщина и описание на рибки, чайки, зарзават и тексилни изделия. Преди 30 години може да си е мислил че това ще помогне за фолмирането на романите му, ама в крайна сметка виждаме как Две реки от вукойебина се е превърнало в лондонското сити.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Леден Дракон

01 Фев 2022 11:26 01 Фев 2022 11:28 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139681
Краят на света: Щурмът на Фокс
Пуканки, яко пуканки. Падам си по постапокалипсис и тази книга ме остави без дъх. Темпото е убийствено. Помня, че бях я чел като юноша и ми беше харесала. Сега отново ми допадна, може би вече с някои „шлаки“, като наивни ситуации и холивудски прийоми.
Все пак авторът налага такъв ритъм на случващото се, че те кара да отгръщаш всяка стреница скорострелно.
Интересно е да чета за автомобил, който се движи на слънчева енергия, а книгата е писана през 1986 някъде. В „дома“ на семейството книгите са хартиени, а не дигитални.
Героите са напомпани с тестостерон и честно казано това е ОК. Иска ми се от време на време да чета за простички характери, без дълбоки емоционално-екзистенциални драми. Сървайвър екшън роман на бързи обороти ми е достатъчен.

Кодексът на Алера 3: Фурията на Курсора
Джим Бъчър ми е любим автор от поредицата за Дрезден. Умее да налага бърз темп на развитие на сюжета, макар и самите герои да страдат на моменти от недостатъчно внимание, както при Сандърсън или Абъркромби например.
Главният герой, който няма магически сили, успява чрез хитрост и остър ум да се справи с какви ли не опасности от магически и военен характер. На моменти ми идваше леко наивно и това. Някои ситуации бяха насилени, а хвърчащи рицари ми идват в повече и ми развалят малко кефа от иначе добрата история и сетинг.
Харесва ми миш-маша от Покемон и Римска империя и епичните битки с легионите и центуриите. Доста кръв се лее.
Общо взето съм доволен, заради някои хитроумни обрати в сюжета, въпреки че не е на нивото на най-доброто от Дрезден.
Достатъчно ме заинтригува, за да продължа напред с поредицата. В края на книгата все пак се появява загадъчен и страшен враг за „Римската“ империя.

knigi-igri.bg/shop/

03 Фев 2022 22:22
Away
Radko's Avatar
Radko
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139697
Захванал съм сериозно "Човекът във високия замък" на Филип К. Дик, една книга за паралелна история, в която Германия побеждава СССР във Втората световна война и заедно с Япония си поделят САЩ и останалият свят. Оттук са заимствали редица други фантасти, пък че дори и родни писатели на книги-игри: справка "Джонатан Харпър и четиримата конника на апокалипсиса" на Робърт Блонд. Друго сравнение, за което се сещам е, че с цел осигуряване на лебенсраум Германия пресушава Средиземно море - нещо подобно се случва и в света на Фолаут (Fallout). Въобще, види се, Филип Дик е инспирирал голяма част от фантастите подир себе си.

Сега има едноименен сериал, който обаче бегло се основава по романа, тъй че него смятам да пропусна. :pinch:

Би-бийп!

10 Фев 2022 10:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139738
Колелото на времето
Силата на сянката и Небесният огън
Тийрският камък е превзет, дракона се е преродил, балал-замон е унищожен, какво повече може да се иска? Още от същото? Получавате го + като екстра първите заневки на фетиша на Мартин към роклите.
Сюжетните линии тука са три: Женска, Мъжка и Пустиняшка.
Да запонем с женската. В края на предишната книга Черната аджа беше прокудена от тир а две от седайте пленени. Едната по някакъв начин се указва и усмирена, което е леко дразнещо защото явно се е случило между книгите в някаква паралелна реалност. За удобство и двете пленички биват гътнати, а Нинив и Елейн тръгват към танчико на Мачо пичу у царевичака от другата страна на континента с кораб. При това със супер голяма изненада установяват че и след морския народ има жени които могат да преливат единствената сила (ветроловки) и сред тях няма смъртни случай от неубучени. Всъщност смъртни случай има едниствено при седайте, както става ясно молко по късно в текста. та пристигат момите в Танчико, срещат стари познати, разбират че черните са завладели града поне до някъде, спасяват панархесата (съоправител на държавата барабр с краля) и Нинив побеждава една отстъпница, която после се измъква естествено. В общи линии не е най-вълнуващия сюжет но да кажем, че става.
В мъжката линия се проследим последните дни в книгата на Перин, който си плюе на петите и се връща в родното село та да изгони от там белите плащове, но се оказва че основния проблем там е стария познайник Фейн (който се забавлява като изнасилва мърдраали). С него (Перин) пътува салдейката Захариса, наричана Файле, огиерът, две деви и едно каменно куче. Още със зъвръщането изпада в лична драма където за удобство семеството му е ликвидирано изцяло. Интересното тук е, че най-сетни виждаме тавмиренското у него и неусетно той става водач на съпротивата като с него потегля боен отряд от селяни, а както никой не беше виждал меч или копие в Две реки се оказва, че всяка втора къща е оръжеен склад, та акто подсъбират оръжията в крайна сметка имат повече мечове и алебалди от населението на областта. Можем да вметнем че едни керван от калайджий бива изяден от тролоци и хубавелкото с който танцеваше Евгийн в първата книга грабва меча и едни вид става алиец. Също вметваме някакъв незнаен лорд който коли въци в сънищата и нкрая е натирен без да е многа ясно за чий беше тая сужетна линия ама найсе. Към края Емондово поле е превърнато в бастион и е нападнато ам си колко хиляди тролоци, който се изправят срещу 200-300 стрелци. И аха аха тролоците да стигнат до селото в гръб ги напад още 200-300 души подкрепление и елитната армия на злото изведнъж бива унищожена до крак. Битката е описана като: китай нападна македония и македонците изпаднаха в затруднение каде да ги копат всички тия китайци. мартин не го бива да описва битки. В заключение на тази линия Перин е обявен за лорд, жени се за Файле която е накаква лордеса и му правят знаме. Финете Файле заживяла щастливо, а за Перин в следващите 1200 страници не се чува нищо.
Пустинашката сюжетна линия се изразява в това, че Ранд, Мат, Егвийн, Моарейн и сите алийци се телепортират в пустоща, баш до забранения град. Водата за алийците е най-важното неща, на нея стават войни, ама алиец кото не се къпе по два пъти на ден се води нечистоплатен алиец. От тази книга в цялата тумба герой се включват още нови персонажи, щото старите бяха малко. Авиенда дева на копието която става мъдра, Ашмодеан - отстъпник който става учител на Ранд, Кадир който е мраколюбец и изведнаж се появява в пустоща с кервана си. Самите алийци пък са нещо като родягите от дюн чак до натякването „Нищимко не знаеш Мау диб... Ранд Ал-тор!” Като цяло мършава сюжетна линия но поне в нея с тегав инфодъмп се резказва малко за миналото и как се е стигнало да разрушението на света. А наш ранд получава още едн комплект изгаряния по ръцете и е признат и от тах за преродения дракон ила както го наричат там Кар-а-кар или нещо подобно с коет се приключва с едната книга.
В другата сюжетните линии са орязани до 2 +една мини такава.
Минито е свързана със завръщането на Мин която се завръща донякъде в играта. В бялата кула има преврат, амирлин е усмирена и после спасена от Мин барабар с един опитомет лъжедракон. Докато бягат палват една плевня и аха аха да ги обесят са сапсени от Гарет Брин, който е натирен от Кемлин. Те духват от правосъдието той ги погва. Кажи речи това е.
В женската линия имаме някакво скипване на време и Нинив и Елайн се озовават на път към някъде, преследвани от отстпъницета която се измъкна, биват пленени веднаж два пъти, измъквата се съвсем очаквано срещат стари познайници стават циркови актриси шматкат се из света на сънищата и измъкват от там един легендарен герой, щото наличните са малко като бройка. накрая сюжетната им линия се събера с тая на мин в Салидар - сберния панк на бегълциет от бялата кула.
В мъжката линия има доста повече екшън. Ранд се оказва с претендент за Кар-а-каранството. Оня тръгва към влагоземските зами да коли ранд след него. Целия екшън е посан на задан план с елементи на спомени на персонажите кото предвид предишното посание на битките е подобрение. В крайна сметка Лошия е побаден, още една държава е превзета, а на финала още един отстъпник духва супата. Теоритично двама + моарейн ама предвид че разин други ги съживиха не съм много убеден. Даже Мат беше мъртъв за двайсените страници преди да го резъректнат.
Та в заключение плавята в текстовете се увеличава зверски, докато преди от 1000 страници 800 бяха сюжет сега бих определил процента на 40% плява, освен ако и вие нямате фетиш към рокли.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Леден Дракон, George-AL

20 Мар 2022 16:18
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139833
Mindstorm - Andrew Greene
"The debt. KIEV. It all goes back to KIEV"
Прекрасна сайбър-крими книга-игра, в която е нужно да впрегнеш мозъка си и да разплетеш био IT престъпление. Силно препоръчвам.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

22 Мар 2022 12:31 22 Мар 2022 12:31 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139838
Социална психология 1 - Сава Джонев
Школи, Изследователски методи

Беше ми интересно да си припомня основни постулати във философията, логиката и разбира се в психологията. Авторът е подходил сериозно и този труд е образец за истинската наука: психология (а не поп-дрис*ята, властваща из медиите).
Трудно може да се запомни цялата информация (бих казал невъзможно), но все пак внимателният читател придобива представа за методологията и начините на придобиване на знания и факти относно тази междинна дисциплина (социология и психология).
Винаги в подобни трудове са ми най-интересни описанията на експериментите, които са проведени и анализите върху тях, пък били те истинни или "замърсени".
Когато стигнах до главите със статистическите и математическите инструментариуми...загазих. Чета и почти нищо не разбирам...формули, таблици, коефициенти….явно ще ми трябва повече мозъчен напън (ако изобщо съм способен на него). За целта си купих друга книга: Psychology statistic for dummies.
Книгата си заслужава, но не е за всеки. Ако човек желае да “навлезе в дълбокото” на човешкото поведение и социални взаимоотношения, е препоръчителна. Но разбира се, не е за хора, които смятат, че ги "знаят" нещата от личен опит и няма нужда да си губят времето с излишни „локуми“.
Във втора част темите са по-интересни и четенето върви по-гладко.

Кодексът на Алера 4: Фурията на Капитана
Прочетох какво съм писал за трета част. Ами…още от същото, няма промяна. Само заради добрия ритъм на действието не я спирам тази поредица.

knigi-igri.bg/shop/

11 Апр 2022 15:17
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139940
Проломът - Патрик Лийй
Сай-фай трилър на високи обороти. Появил се е процеп, през който минават разни (без)ценни артефакти от друг свят. Главният герой е бивш полицай и затворник, който попада на случаен инцидент свързан с пролома. Последва върволица от екшън сцени, неочаквани обрати и разбира се - нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.
Авторът се е справил блестящо по отношение на темпото и ритъма: сякаш на един дъх се развива сюжета. Финалът малко ми дойде в повече, но не е болка за умиране.
Личен кефометър - 7/10. Липсваше ми повечко дълбочина на героите.

knigi-igri.bg/shop/

11 Апр 2022 16:21
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #139942
Такива като Сара Джонев са за психото... те дори ме схващат за какво иде реч.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

12 Юни 2022 19:21
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #140176
Поправките - Джонатан Франзен
Първата ми асоциация е филмът Американски прелести. Трудно ми е да обясня какво точно прочетох, но фактът че го минах "на един дъх", говори много за умението на Автора да пише проза. Без сюжет и панаири, успява да те "захапе" и да не те пусне докрая. Сатира, драма, страсти, личностни стремежи... се преплитат на фона на едно обикновено, сиво и лицемерно ежедневие.
За съжаление, не ми достига речниковия запас от думи, за да опиша правилно това произведение.
Аз лично останах доволен. Ще прочета и друго от същия автор.

knigi-igri.bg/shop/

28 Авг 2022 16:10
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #140562

kiril_ps писа:
Убийста в Манхам – Саймън Бекет (крими)
Подходих резервирано – все пак това е роман, който съм виждал в Кауфланд да продават. Останах много доволен. Главният герой е интересен, ситуациите покрай престъпленията са завладяващи и авторът постоянно те „дразни“ да се чудиш какво става. Развръзката беше потресаваща и ме остави без думи. Горещо препоръчвам.
Оценка – 9/10
За Огнената диря или втора част на поредицата за Доктор Хънтър важат същите неща, които съм написал и за първа. Саймън Бекет ми става любим.

knigi-igri.bg/shop/

28 Авг 2022 21:52 28 Авг 2022 22:40 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #140564
За всеки който се интересува от Колелото на времето - ще дам ревю, като ще се въздържа от всякакви тежи спойлери- кой за кого се жени, кого убива, и пр.

Колелото е мащабно произведение:hello: . Не само заради броя книги -14 с прелюдията - но и защото ни разкрива един мащабен свят ширнал се на няколко континента (Шара и Сеанчан са отделни континенти, о-ов Тремалкинг е гоям остров). Може би това е най-голямата заслуга на Джордан -мащабността.

Той обрисува в пълнота цели култури на разни народи и етноси, :hello: като айлците, сенчанците, калайджиите и пр. Няма да пиша кои народи или етноси е използвал за прототип, за да не спойля.

Освен това, Джордан е един от първите, които са се опитали да не пишат типично детско фентъзи. Уви, и при него не липсват недостатъци.
Може би най-видният недостатък е че в историята бъка от разни жени, които дърпат плитки, говорят си за рокли, цупят се, ежат се и...нищо не правят. :angry: Нищоправенето и локумите са характерни за една голяма част от действието- почти до финала, където се намесва Сандърсън и спасява положението.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Неслучайно любимият ми герой в тази поредица е Мат Каутон, който по думите на една героиня е "извънредно динамичен персонаж" .

Може би нещата нямаше да са толкова фатални, ако нямаше и втори сериозен недостатък - нуждаете се от сериозен речник за имената. :woohoo:
Пример - В някоя книга се появява героиня на име Рена, после изчезва за две книги и след това се появява героиня на име Рен. И вие почвате да се чудите "Това същата героиня ли , грешка на преводача ли е, и откъде по-дяволите трябва да я познавам?" Уви този проблем го има за едно 90 процента от женските персонажи (а то в поредицата няма чак толкоз мъжки образи).Името може да не е точно същото, но проблема е идентичен.

На всичкото отгоре поне 3 линии на важни героини "забиват" в нищото. Никак не е рядко Джордан да опише някоя героиня, която е мегабоска и командва 500 бойци, действията й се разиват в 6-7 книги изведнъж я пленяват и....дотук. Някои неща авторът разчита да остави на въобръжението ни.
(Включително и "розовите" сцени Пример - двама главни герои се награбват и.....ЗАВЕСА. :blush: Следващият кадър е как спят един до друг)

Горе -долу това са лошите моменти. Уви, поредицата страда от една "детска болест". Като много автори писали през 90-те години - Р.Фийст, Р.Салваторе, Т.Гудкайнд,Т.Брукс и пр. стила на ранния Джордан е силно повлиян от Толкин. На практика първият том преразказва почти дума по дума "Задругата на пръстена". :whistle: Изключение са последните глави на първа книга. (
събитията след Кемлин/така де - Лотлориен
) Постепенно нещата се оправят. ;) И въпреки че във втора книга е замесен един Рог(отново препратка към Толкин), постепенно героите престават да бъдат така детски, и разбираме защо Джордан е станал толкова известен.
До края не шеста книга главните герои дори са ни станали симпатични
(абе и в шеста книга има една копи-пейстната сцена от ситуацията с Гандалф и балрога, ама...хайде).

И изведнъж - БУМ - пълнеж от 3-4 книги всяка 1000 страници :S -. Самият Джордан е искал да приключи с 6 книга, ама феновете не са му дали. Следващите 3-4 книги са еднотипни, може с лекота да се прескочат или да се прочетат по диагонала.
Интересното започва от 11 книга.
Тя почти цяло е за Мат ( който отсъства в 7 книга) и
следват много щури приключения, които тук няма да описвам. Да, действието тъпче на място, но пък веселието е пълно. В книга 12,13 и особено 14 екшънът е на ниво. Причината -Джордан се е споминал и е оставил нещата на Сандърсън.:unsure:
Уви и тук има едно неудобство (зависи колко голям фен сте, ще прецените дали е малко или голямо). Като цяло Сандърсън се е нагодил добре към стила на Джордан, но някои места има "кръпки"...какъв е проблемът -към края Джордан, почти не е можел да говори. Не са искали с Хариет (съпругата на Джордан) да го мъчат. Понякога проговарял и 2-3 часа описвал някоя сцена. След което две седмици не можели да измъкнат дума от него, бил в ступор. И изведнъж каже нещо кратко от типа на "Героя Х умира" и пак изпадне в ступор. И те бързат даго запишат. Понякога Сандърсън е бил на километри разстояние - например в самолет -когато Джордан проговори, Хариет записва и после преразказва на Сандърсън по телефона. Сандърсън твърди, че за някои герои имал страшно много информация, за други ужасно малко.:pinch: Някои сцени ги възстановявал по смисъл защото Джордан разкаже сцената до половината, а после в последващи събития, ни разказват накратко какво се е случило и сглобяваме другата половина
Давам пример - голям спойлер.
Джордан казва "Мат става главен пълководец и води обединената армия" . Такаааа, ама то никой не познава Мат с изключение на 2-3 важни герои. ЗАЩО става главен военачалник? Сандърсън решава, че или всички командири ще се разболеят или масово ще измрат и ще остане само Мат.
Като имаме предвид всичко това, Сандърсън се е справил блестящо. Уви, ако сте маниак ще усетите една-две леки "кръпки" - поведението на един-двама герои рязко се променя или пък са сведени до поддържащи герои.-

Личното ми впечатление - Джордан е създал един мащабен свят, с множество култури но той страда от редица недостатъци и съвсем не е за всеки. През по-голямата част от книгите му липсва динамика. Този проблем се поправя донякъде от последните 4 книги, 3 от които са написани от Сандърсън, но там пък има други проблеми. Мненията за Джордан днес са невероятно полярни, както са и за Ериксън. Много от причините са едни и същи.
Толкова от мен

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

29 Авг 2022 21:05
vikenti
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #140567
Не е успял въобще да избяга от детското фентъзи, а според мен и не се е опитал. Като се има предвид приключенията на героите. Историята имаше огромен потенциал, в началото беше много вълнуващо. Действието вървеше леко тромаво в първите пет романа, но това е нормално, за обема на литература. Плюс, че се запознаваме със света и героите. Но след това вместо да има надграждане, действието направо спря. Нищо интересно не се случваше, четеш, четеш и осъзнаваш, че автора не ти казва нищо, а само ти поднася безкрайни описания и безсмислени диалози. Просто човека се беше изчерпал и нямаше идея как да продължи историята. И това остана до самият края. Последната книга, която беше разделена на три, заради големия си обем, също беше пълно основно с пълнеж. Много разочарован бях, че се не беше постарал да ни запознае по подробно със злодеите в историята. За да станат по пълнокръвние и да всяват я страх в нас я справедляв гняв. Нямаше много за историята им, какво ги прави такива, каквито са, кое ги мотивира да са зли и въобще нещо повече. Поевяваха се за много кратки епизоди, вършеха нещо в сенките и толкова. Просто бяха безлични. И всичко това аз лично щях да пренебрегна и да не му отдавам толкова тежест ако финалът на поредицата си заслужаваше. Но за мен той беше супер слаб и от там остана неприятно усещане, че трябваше да спра с поредицата след петата книга, когато почна разводняването.

01 Сеп 2022 20:58
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #140583
През 1998 мисля ги бяха обявили 6 книги. Толкова е щяло да бъдат и написани.

В крайна сметка за Пари и малко слава ни дава 14 книги, при които повтарящите сцени са. и най малкия проблем.

Пет сезона няма дъжд или вали изведро, няма храма, няма животни няма нищо ама в кръчмите има манджа и всички имат сили за бой, евала чиче.

Лошите са впрегнали цял китай с все преливащите накрая ама йок, всички имат мозък за две стинки включително и положителните уж герой. Мат е дразнещ. Прилича ма шест стенен зар с пет шестици и една петица, Перин е колхозник, Ранд е в делириум и му говорят. Някакви дунди определят кой ще кара влака, дърлят се една друга и сякаш жена му ги е писала всичко... След шеста книга четете верно 11.

Аилците са най тъпото нещо в цялата книга, за мен реалния край е този който оная свинска кълка Авиенда видя в Рауардийн.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

09 Сеп 2022 15:02
Elan Morin Tedronai's Avatar
Elan Morin Tedronai
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? #140613
images.jpeg

Последно прочетох докато бях на море, последният том на сагата "The Saxon Stories" ("Саксонски Хроники") на Бърнард Корнуел. Препоръчвам я на всеки, който обича историческата романистика. Повествованието върви изключително приятно, много лесно се четат. Не съм ги чел на български, а изцяло в оригинал. Описанието на битките е невероятно правдоподобно. Разбира се, има фикционални похвати. За съжаление, може да се случи (поне при мен) да забрави човек какво се е случвало в предишните книги, което е намекнато и от самия автор. Обаче, томчетата са много малки и авторът винаги "връща" повествованието към миналото, целейки да припомни какво се е случило, така че е по-трудно да седите с празен поглед "За какво по дяволите се разказва?". Отношенията между главните герои са страшно забавни, както и погледът към живота на средновековна Великобритания. Отново ще кажа: препоръчвам ги на всеки, който цени качествените исторически романи.

Всеки ден, във всяко едно отношение, положението става все по-добро и по-добро. Винаги гледай напред.
Прикачени файлове:
images.jpeg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

• 1
  • ...
  • 31
  • 32
  • 33
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.104 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Today 21:59
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (20 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от kiril_ps
    • Today 20:18
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 11:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg