• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
12 Май 2026 11:23
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Topic Author
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145078
За вас не знам, ама аз ще направя признание. Точно като анонимен алкохолик, който тайно се е целувал с бутилката всяка вечер години наред, и аз открих, че имам проблем.

Загубил съм афинитет към четенето! Имаше време, когато бях способен "да глътна" цяла книга наведнъж! Или - на два или три пъти, с ходене до тоалетната. Отваря(х) първа страница, "познатия цветен вихър" ме отнася(ше) някъде и физическия свят спира(ше) да съществува! Нещо повече, тогава много по-активното ми съзнание почваше да рисува описаната история по най-невероятни начини; любимото ми беше да чета книга по филм и после да видя колко по-интересно съм си го представил!

Дали с времето станах по-угрижен, по-циничен или технологиите ми изпиха ума, не знам, но открих че съм позагубил тази способност. Чета каквото чета, и ръката ми току посяга да "рефрешне опашката с тикети"... Отдавна не се занимавам с тикети, но - Павлов рефлекс... Или се ослушвам някой да не се е сбил с брат си... Или със сестра си, според случая...

След като се отказах от изключително зловредния, гаден и подло замислен Фейсбук (туитър, инстаграм и прочие глупости никога не съм имал, за ФБ ме излъгаха) скопих изгледа на Ютуб до степен да виждам само и единствено търсачка, в която АЗ трябва да напиша какво търся проблема с дигиталното разсейване като че позаглъхна, но навика не се върна.
Да кажем, ще стисна зъби, ще си набележа "календарно време" и ще се "упражнявам" в надежда старата дарба да се върне, но както казва един приятел - "нас вълци ни яли"... За хлапетата ми е думата.

В къщи "отрязването" на достъпа до строго структурирано ползване на компютри/телефони като че помогна - гледа се само филмче или се играе компютърна игра само определени дни от седмицата, и то след 5 следобед. На последната "Таласъмия" пак имаше хлапета "залепени" за телефоните, и всяко отклоняване на вниманието се приемаше "на нож" в добрия случай... Как някакво такова ще го накара човек на чете, не ми ражда главата.
Да се върна на домашния фронт - след умела презентация на "Херкулес" (четене за лека нощ) щерката като че захапа, и после последния беше изчетен наполовина самостоятелно, но за мое разочарование не получих още заявки за "нови интересни книжки".

Повечето тука сме на възраст, и си имаме хлапета, та - при вас как е? А с вас как е?

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, Efix7, dechoto, turbobobi, Etom

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Май 2026 11:35
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1646
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145079
Чета и пиша нормално, както едно време, благодаря.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie

12 Май 2026 11:59 12 Май 2026 12:10 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145080
Имам сходен проблем, само че не е свързан с четенето, а с гледането на телевизия. Навремето като бях на 20 обожавах да гледам телевизия - филми, мачове и пр. Днес съм на 43 (след две седмици навършавам 44) и нямам нерви за такова нещо. Да гледам мач 90 минути, да хабя емоции и накрая отборът, който поддържам да вземе да падне. Нито пък имам нерви за филми - да викам, да съпреживявам на главния герой и накрая...предсказуема развръзка. (затова напоследък се ориентирам към европейското кино, там нещата са по-бавни и по-непредсказуеми)

Също никога не съм имал Инстаграм и Телеграм, а във Фейса съм се ограничил до малък кръг приятели, колкото да не е без хич. На този етап се отказах и от Дискорда

Относно четенето - обичам да чета, но мястото ми е проблем. В къщи цялото ми пространство е заето от книги, гаража и мазето са пълни с книги, в другия ми апатрамент има книги, на вилата има книги.....просто няма къде да слагам, затова предпочитам да чета електронно. Проблем - в Читанка излизат само неща за които са минали поне 5 години от издаването им, така че напоследъх се ориентирах и към Сторител. Не че съвсем спрях да чета на хартия, но някоя книга трябва да е супер-дупер (Нефритен град) или много да харесвам автора (Брандън Сандърсън) или просот книжката да е тъничка, за да се навия да я купя.

Едит - виждам, че поколението Z (аз съм от "миленумите" ) ще има сериозен проблем с четенето. Сестра ми е от семейство, където всички имаме връзка с културата, внушаваме ѝ колко важно е да се чете, но се съмнявам да е прочела повече от 40-50 книги на хартия. За сметка на това чете много електронни книги, слуша аудиокниги, гледа филми, непрестанно е с джиесема. От това, което съм виждал при други "зедчета" те не са прочели и една трета от книгите, които тя е прочела на хартия.... Явно следващото поколение ще бъде "електронно" поколение. За моя жалост. Нали знаете оная карикатура- кацат марсианците насред парка, никой не ги забелязва, защото всеки е втренчен в телефона и единият марсианец вика "казах ти че никой няма да ни обърне внимание"

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, harlequin, dechoto

12 Май 2026 12:06
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 323
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145081
От няколко месеца съм в период, в който работя страшно много и да, нямам много време, а и желание за четене. Надявам се, че нещата скоро ще се нормализират и ще се върна към стария ми ритъм, а той е, че чета горе-долу по една книга седмично. Част от работата ми е свързана със социалните мрежи, така че винаги имам оправдание да ги прегледам докато чета, но това ми отнема няколко минути и като цяло не ме разсейва. Поне не много :) Аз не играя електронни игри и почти не гледам телевизия. Това ми дава доста повече свободно време спрямо много от хората около мен. Ако не съм с приятели или със семейството - чета комикси или книги.

Дъщеря ми чете страшно много. От малка ѝ купуваме различни книги и някакси стана неусетно и без ние да я "ръчкаме". Често си говорим за книги и навлизам в нейните теми. Напоследък ме пита за препоръки и сега чете Фредрик Бакман и Иво Иванов :)

Със синът ми е мъка. Чете основно комикси. През годините съм му купил страшно много и различни книги, но си личи, че чете по задължение и е като разменна монета срещу сядане на устройства. Правя го основно заради грамотността, тъй като вярвам, че тя се придобива чрез четене. Това, че книгата е прозорец към света и добиването на знания си мисля, че вече не е валидно. Има много по-практични начини. Книгите обаче помагат много за увеличаване на речниковия запас и за изразяването - нещата, които са проблемни за много от нечетящите, а са супер важни.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Pe6ka_S_Mnenie, harlequin, turbobobi, Etom

12 Май 2026 12:31 12 Май 2026 12:35 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2493
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145082
Аз всяка година си изчитам една камара КИ и понякога това изчерпва цялото ми време за четене, има години, в които съм на 1-2 неинтерантив и книги. На периоди съм и съчетавам филми, сериали, компютърни и настолни игри в различно съотношение. Това виждам като богатство, а не проблем.

При децата е по-трудно. Чета им почти всяка вечер, но сами рядко хващат - най-вече малкия и то комикси, също Роал Дал, Дръндьо и подобни. По-голямата от време на време нещо ала Пърси Джаксън или В търсенето на Мечо...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, Etom

12 Май 2026 12:34 12 Май 2026 12:35 от Pe6ka_S_Mnenie.
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145083

Count Monte Kristo писа:
Имам сходен проблем, само че не е свързан с четенето, а с гледането на телевизия. Навремето като бях на 20 обожавах да гледам телевизия - филми, мачове и пр. Днес съм на 43 (след две седмици навършавам 44) и нямам нерви за такова нещо. Да гледам мач 90 минути, да хабя емоции и накрая отборът, който поддържам да вземе да падне. Нито пък имам нерви за филми - да викам, да съпреживявам на главния герой и накрая...предсказуема развръзка. (затова напоследък се ориентирам към европейското кино, там нещата са по-бавни и по-непредсказуеми)

Това не е "проблем", това е напредък! :cheer: :lol: :whistle:
Ако трябва да закачим темата - и а не гледам телевизия, последните неща за които съм "тичал" пред екрана са "Милион и едно желания" и "АТЛАС" - едното от които е за деца, а другото вече го няма.

Забравих да кажа, щерката чете като изоглавена през повечето време, но НЕ книги-игри :unsure: Синчето почна с комиксите Астерикс, и се прехвърли на Ана Кадабра, ама направо не смея да му тикам "Безброй Приключения" или дори "Таласъмчето" (което, заедно с Добросъците е много обичано в къщи). Ама това е в къщи, впечатленията ми при познати са доста катастрофални (за подрастващите). Кварталното приятелче, доволно интелигентно, компютърно ориентирано, все още книги не пипа... Май няма търпение.

А и не само подрастнащите, ето анекдотичен случай - един колега, тип "неделен футболист" ми се похвали преди време: "Аз не четем книги бате, само гледам филми..." :dry:

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

12 Май 2026 12:52 12 Май 2026 14:34 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145084
от нещата които сестра ми чете най-вече са психотрилъри, ужаси и чат-пат криминалки. Колкото по-зловещо - по-добре. Дадох и "Нощно острие" на Бранимир ѝ "Пермафрост" на Васил Попов, както и три тома на Лъвкрафт, но тя след като прочете "Лехуса", след "Мамник" е страшно разочарована. Иначе на Бранимир му направих реклама - че е председател на клуб "Лазарус" и "най-големият специалист по ужаси в България. Единствено Сибин Майналовски може да се сравнява с него.". Даже ѝ казах, че при желание мога да я запозная с него.
ИМам и "Ламя" на Трошанов, ама е голяма простотия. Трошанов е имал картинки, и по тях е направил текста, като се е ръководил по "Тъмната земя на страната".** Нищо общо нямат с книгите на Бранимир, които са ...страшни.
Иначе преди години сестра ми чете "Училище за лоши момичета" (да кажем че е трилър) и "То" (после ходи на филма).

Книги-игри, фентъзи и фантастика за мое съжаление не чете, прекалено детски ги намира, а аз пък съм "специализиран" точно в тях.
---
Едит - гледането на филми все повече ще измества четенето на книги. Малкият ми братовчед*, който е със седем-одем години по-малък от мен, за изпита си по-български в 11 клас....гледа "Под игото" на филм. Иначе нямаше да знае за какво се разправя. Но комент.:unsure:
*който е висок два метра,

** Лапсус лингви. Имал съм предвид "Тъмната страна на земята" на Майкъл

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

12 Май 2026 18:20
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1333
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145087
Това са нормални неща. Просто остарявате, а светът и забавленията се променят. На повечето дядовците и бабите на младини сигурно са тропали хорца на мегадана, но като са станали на 40+ и се е появила телевизията са седели залепени вечер пред телевизора с латино сериалите. Със сигурност тропането на хорца на площада с приятели е и физически и психически по-полезно от гледането на телевизия, но пък едното е много по-забавно и интересно от другото. Така че няма как да се сърдим на новото поколение и да искаме да правят или харесват нещата от нашето детство.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, turbobobi

12 Май 2026 19:07
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 653
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145088
И аз чета по-малко отпреди. Като изключим книгите-игри, може би 7-8 книги на година, основно по време на отпуските, когато отида на вилата и не взема със себе си конзоли за игри (а на Мака имам само Хироус 3 :) ) Тъжната истина е, че другите забавления - кино, видео и бордови игри са по-лесни за употреба, не изискват усилие като четенето, а хормоналната награда е налице и идва значително по-бързо. Нас ни възпитаваха, че книгата е свята, че трябва много да се чете, за да се образова човек и да подобрява културата си... Склонен съм да мисля, че може и да не е съвсем така, защото в момента имаме други начини за получаване на информация и обогатяване на културата си. Не, че книгата трябва да бъде изхвърлена, но смятам, че може да съжителства с другите медии в света на един модерен човек. Виж, това което виждам при децата е много притеснително. Моето е още малко, за да имам наблюдения от него, но от чуждите съм притеснен. Взират се в тия телефони, играят някакви глупави, по мое мнение, игри... Не комуникират помежду си, а с родителите си се пазарят да им отпускат часове пред екраните като някакви дигитални наркомани. Дано да не станем свидетели на увредени поколения. Иначе вярвам, че бъдещето ще намери своя баланс, дали чрез форсирани регулации, дали младите ще преоткрият ползите от прекия контакт и това ще се превърне в нова мода.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, harlequin, Count Monte Kristo

12 Май 2026 23:13
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 167
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145089
Пешка, ще започна лично при мен. Таз' година правя 40 - един от "най-малките" в общноста :D :D
Обичам да чета книги, но обичам и разнообразието още повече, така че като алтернативи и допълнения към четенето на книги-игри и книги, чета комикси, играя нощно време когато имам възможност игри на компютъра, играя и настолни игри. Филми гледам 1-2 в годината. Сериали (анимационни, аниме или с хора) - най-много 1 от кратките и то веднъж на 2-3 години.

Всяко от тези неща е когато мога и както мога. Често има разочарование. Даже предимно съм разочарован.
Това ми е първата от последните 3-4 години, в които смея да твърдя, че минах зима, в която успях да укротя жуженето в мозъка ми и да чета книги и книги-игри.
"Жуженето в мозъка" е едно нещо, което е комбо от: депресия (напрежение на работа + чести разболявания покрай малките сополкьовци + житейска натовареност покрай това да не си бия пас като баща и това да ми е втора работа) + желание да правя каквото си искам и да тегля един сиктир на гореспоменатите в кавички неща, ама си противореча да не става + да съм на една вълна с жена ми, когато не сме на една вълна в трудните есенно-зимни-пролетни месеци (поради разболяванията и доозравяванията + не-спането с малки деца).
Така че буквално като имам време за себе си - най-рано след 22:30 в делничен ден, наистина не мога да се съсредоточа и върху 2 изречения.
Така почвах и оставях комикси (чета на телефона в леглото), книги и книги-игри - неща, които съм чел, но разчитах добрите усещания да ме понесат отново или нови творби, които да ме изненадат и така да ме увлекат.
Няма, братче.

Това, което сработи при мен е:
1. Понякога се отказвам и чакам да мине. "И това ще мине ...." - крилатата родителска фраза, която като подтекст е да се търпи и да се проявява издръжливост, щото няма какво друго да направиш. Ако се опитвам да правя нещо, за да не е такава ситуацията, просто ще е безсмислено и само ще води до още фрустрация. Седя (, псувам, пуфтя) и чакам да мине.
2. Не се отказвам и просто търся нов начин да постигна целта - четенето. Дали ще хващам просто следваща творба или ще сменя друг фактор - хартиена книга или на електронен четец, комикс или
3. Не се отказвам, но в дългосрочен план. Примерно, съм ОК, че днес ще е провал, но се нахъсвам за утре. Като видя, че седмицата не върви, си прощавам до края й и се целя в идната. Това даже ми помага да си сменя/намаля очакванията за текущата седмица и така в редки случаи успявам да чета.
4. Заставям се с таймер на телефона в работно време да си отделя 15 минути и да пробвам да чета книга - ей така, за тренировка. Предимно работи за мен, но имам дълги периоди, в които не ми идва да го правя, така че пак е зор.
5. Електронен четец (аз ползвам Киндъл с подсветка) - с него мога да чета и легнал, на изгасена лампа, докато скатавам зад ъгъла на стаята, докато изчаквам някакво емоционално излеяние да се излее. Така и книга от 1000 страници не ми е проблем в динамиката на ежедневието.
Да, електронен екран е, но не е бързо, помпащо допамина дигитално съдържание, така че пак бива.

Да, много дигитално съдържание източва вниманието ни - затова и е модерно да се говори за "икономия на вниманието".
Усещам се, че като родител, именно заради скоростта и ефективността на дигиталните услуги и съдържание, нямам повече от текущото ми търпение и издръжливост да "родителствам" и просто не ми е приятно с децата.

С малки и енергични 'лапета е трудно. Като съм "родителствал" пореден ден като втора работа, която рядко ми е приятна (защото още искам да си вея гъза, ама се натискам), още повече си изцеждам енергията, която - след като къщата утихне - мога да ползвам за четене.

Не на последно място, вкъщи с жена ми си помагаме за тези неща - тя покрай забележки от мен и от брат й, понамали депресивното цъкане в Инстаграм, гледане на сериали на телефон и гледане на ТВ предавания. И тя няма "Майка Терезови" нива на търпеливост с децата, щото сме дърти и искаме да си угаждаме. Обаче от няколко месеца и тя се върна към яко четене на книги на електронния си четец (прочете трилогията за Мамника, една на Сандерсън от дебелите - 1000 страници) + 3-4 на хартия (пак на Сандерсън)

Така че понякога и да се стигне дъното е неизбежен, макар и шибан процес. От там, с усилие и от само себе си (контрастно си е), ще станат нещата.

Стискам палци и успех! .
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, comics_ross

12 Май 2026 23:22
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145090
А, да! Супер много ми помага с четенето и като дойде поредното гига тръшване болен покрай поредните вирус, бактерия или друга тъпотия - от децата или от вселената на гадостите.
Като съм с температура, хич не ми е до гледане на какъвто и да е екран.

Да ми стане скучно и "да нямам какво да правя" е много хубав и силен вариант да се октрехна пак към четенето.
В грижите за децата и домакинството, това си е лукс, но именно като е някое боледуване и просто ти трябва почивка, ей тогава можеш да си позволиш да ти е скучно.

12 Май 2026 23:40
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145091
Относно децата:

Аз ще дам най-доброто от себе си, пък каквото - такова. Само да не правят зулуми (наркотици), да имат прехрана и да са здрави.
Дали ще са "читанки" - не знам. Брат ми прочете първата си книга художествена литература като стана на 30 (Дракула на Брам Стоукър). В училище не обичаше да чете. Въпреки че майка ни ни купуваше книги-игри и на двама ни, реално само аз ги четях.
Но ей го, човекът после на дърти години почна да чете и малко философия, супер много анатомия и други неща, далеч от фентъзито и научната фантастика.

От моите съученици в техникума, а после и в университета, имаше страшно много, които не обичат да четат книги за кеф. Така че още от тогава разбрах, че това е хоби и предпочитание - не е твърда индикация за интелект или друг тип възвишеност. Както казват и момците тук - има много начини да се усвояват информация, мисли, гледни точки и т.н.

Специално моят синковец - бЯсен, когото познаваш - той още не може да чете думи и макар да съм разочарован, надявам се като му дойде времето, да открие какво иска да чете. Може да е литература, която нямаме вкъщи, а може и да е от нашата. Но и да го мързи, може да е като брат ми и просто да му отнеме 30 години.

При него се старая да му показвам, че АЗ обичам да чета. Така че като имам свободни минутки с него и не правим нещо друго, се напъвам да чета - от електронния четец или книга на хартия. Книгите-игри са най-яки, защото хем по-често и нелинейно прелиствам страниците, кориците и илюстрациите пък привличат вниманието.

Като иска да играем понякога се запъвам и казвам, че единственото нещо, което съм съгласен да правим заедно идния 1 час е да четем книга-игра и точка. Той е такъв, че сам нищо не желае да прави и винаги търси някого за съпреживяване. А пък аз - за мое учудване - съм Любим Родител №1 като сме вкъщи.
Така че като поставя "ултиматум" и специално за него сработва.
Надавам се това да е с ефект на натрупване и да му осигури достатъчно запас от желание да иска сам да чете някоя творба, вместо да друса допамин от екранно време или щуреене.

Старая се да чета изразително, да си преправям гласа за различните персонажи, да правя драматични паузи, да използвам и език на тялото. Яко пънене.
Не е рахтлъкът да си четеш на спокойствие, но пак е забавно, макар и изморително и все пак постига крайна цел, полезна за мен и за него.

Относно "заливането с Интернет допаминово съдържание" и Телефоните. Да, има го и си е опасно и гадно. Патерица е за родители-изтръпняци и/или отчаяни такива. Ясен година и половина се храни само с телефон, защото е мързел за хранене + гигантските му пудути сливици го лишаваха от апетит (син на баща си ....) Така че аз съм бил един от онези родители с дете-зомби на телефон. Да, играе игри на компа (с мен), но в разумни граници.
Истината е, че някои 'лапета и 5 часа да цъкат, после все едно нищо им няма, а други - и от 10 минути после стават освирепели наркоманчета за допамин.
Смислените игри на екран са по-добри от безсмислените. Колкото по-малко бързо или ултра-бързо видео съдържание, толкова по-добре.
И в нашите поколения е имало екранни зомбита, както и алкохолни зомбита, зомбита с други допаминови пороци ....
Така че просто сега нещата са нови, както са били нови и за предишните поколения.
Виждаме се в чудо, както и нашите родители са се виждали в чудо.

Гледам да действам, да не се увличам по крайни гледни точки (родители-пуритани или такива, които си оставят 'лапетата на екранен самотек), но и се пъна да им прощавам, както и да прощавам на мен и на жена ми. Стараем се по-нататък (другите ден, седмица, месец или дори година) да се справим по-добре с тези неща.
И каквото стане.

ПС: За лека нощ на него сме му прочели вече няколко пъти Ана Кадабра, поредицата Малките легенди, а сега сме на поредицата за Кърпена глава. Тези поредици са хем интересни за него, а и за нас също - това също много ни помага.
Имаме и едни книжки с народни приказки на издателство ПАН - майкоооооо, толкова овратително са написани, че са гавра с българския език и от тях буквално ни болят главите и ни се отщява да четем.

13 Май 2026 01:18
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 407
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145092
Аз чета около 20-30 страници на ден, гледам детето да ме вижда често с книга, разказвам и за различни книги. Запасил съм се с над 300 книги за четене, купувани основно през последните 2 години. С темпо от 1-2 книги на месец, ще имам доста занапред. Губя скорост. Преди ми се е случвало книга от 500-600 страници да изчета за два дни - от сутринта до вечерта. Телевизия не гледам от 6 години, чат-пат предавания в тубата, във фб вися защото ми е работа, но вече ми е писнало сериозно от него.
Но любовта към книгите и специално към книгите-игри не избледнява с времето.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, turbobobi

15 Май 2026 16:35 15 Май 2026 16:39 от logus.
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145101
Допреди 3 години имах повече свободно време и го уплътнявах доволно и с четене на книги, и с игране на PC игри. После почнах да се занимавам с комикси и прозорецът за разтуха се ограничи. А и вече съм стар, след 22:00 почна да ми пада батерията.Тази година сигурно ще прочета 30-тина заглавия с КИ и комикси включително, а откъм компютърни игри е още по-зле.
Освен това вече се грижа с една идея повече за себе си, всеки ден или тренирам, или правя дълга разходка с кучетата.
Синът порасна и с него гледаме заедно сериали, почти всяка вечер.
С тези 3 фактора, времето за четене и игране рязко намаля. Това, което правя, е да си налагам 20-30 минути в деня, в които да чета. Да, не е спонтанно като едно време, но е по-добре от нищо.

Относно идните поколения, нещата са зле. Не четат, не искат да четат и не виждат смисъл да четат. GenZ, GenAlfa, все тая. Онзи ден в Солун на КомикКон-а, момчето до мен (на около 25) вика: аз през живота си съм прочел само 1 книга. Масово минават децата пред щанда и все едно е празен - има ли книжно тяло, вече не представлява интерес за тях. Написал съм две бележки с големи букви "FOLLOW ME ON INSTAGRAM AND GET A FREE STICKER" - никой не чете, купуват си по 1 стикер. Другата табелка гласи "1 STICKER - 1 EURO, 3 STICKERS - 2 EURO". Купуват си по 2, дават 2 евро... Даже това не им се чете.
Моите деца също не четат художествена литература, а не е като да нямат избор - самата идея да четат нещо за удоволствие им е непонятна - загубено време.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!

15 Май 2026 18:44
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 206
Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към поколението идиоти) #145102
Аз си признавам откровенно, че съм идиот и вече не чета никакви книги :-)

Едно време четях много и после си казах: "Бе я, ще им чета тъпите книги".

Но вицът за чукчата-писател е много верен, или четеш, или пишеш, ха-ха.

В крайна сметка, времето заминава винаги, книгите не предоставят време.

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, Elan Morin Tedronai

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.088 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

499 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Когато половината ти парти е в друг град (Бюджетна... (6 Мнения)
    • в Общи приказки / Настолни и ролеви игри
    • от ringlas
    • Yesterday 21:18
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (232 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • Yesterday 09:53
    • Омнибусите. (3 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Elan Morin Tedronai
    • 14 Юни 2026 22:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност