• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Любомир Николов
/
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
03 Ян 2023 21:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2506
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“ #141327
На мен ми бяха сред любимите на Колин, респективно от старата вълна. Позабравил съм ги, не знам дали сега бих ги харесал толкова, но поне за тийнейджъри трябва да са супер.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, Radko

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Ян 2023 08:49
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 350
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“ #141329
Като отворих темата, проверих изрично от коя годината са книгите, а именно от 1995 г. Сега съм ги препрочел 15 г. по-късно и първоначално се бях усъмнил в спомените ми за това колко са добри, но бързо се разми съмнението ми. Според мен влизат и в таргет групата след тийн, тъй като все пак са опит за историческо повествование. Също, което пропуснах да отбележа в ревюто са снимките - първата е с изображения от Никифор Русков, втората вече от Ивайло Иванчев, т.е. насочена към по-масовата публика. B)

Би-бийп!

„Мелонският завет“

04 Ян 2023 09:08 04 Ян 2023 09:08 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1258
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“ #141330

Radko писа:
Изчетох двете книги-игри на един дъх и се върнах в младостта си.. С изненада, след като прерових форума, не намерих тема за тях и ето на - създавам я. Пък, който иска да коментира. :)
...

Извинявам се, че малко от нищото се материализираха много мнения в темата, но бях много учуден "къде са" при положение, че си ги спомнях ясно, та се разрових и ги намерих.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, Radko

15 Мар 2026 15:09
Aleks~'s Avatar
Aleks~
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 81
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“ #144897
Отново много добро литературно изпълнение , малко игра и предимно линейна. При Свързаността на двете книги имаше доста разминавания, както с дневника , така и с някой събития и решения. Сянката определено беше по - добрата книга от двете.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

11 Юни 2026 03:17
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“ #145171
Реших да препрочета Конника на Апокалипсиса и Сянката на Сатаната, защото имах бегъл спомен, че навремето ми бяха много приятни. И се оказах прав - двете книги са един от бисерите на Колин и го представят в най-добрата му светлина посредством хубава литература, интересни избори и лека механика - класиката в жанра! Такива майсторски гозби, често убягват в нещата от Новата Вълна, които съм чел (а те все още не са много).

Двете книги ги възприемам по-скоро като една, разделена на две части. Не че не могат да се изиграят поотделно, но едва ли би било така добре, както ако ги избухаш една след друга. Историята е интересна и се развива през 1100 г. по време на Реконквистата, когато испанците се опитват да отблъскат маврите от земите си. Колин много добре описва историческия контекст, споменава и няколко реално съществуващи личности, но истинската магия е в художествената измислица на света и персонажите, които той изгражда с думи. Малкото графство го почувствах като моя земя, която ми е свидна.

Откъм механика имаш няколко показателя за престиж пред различни хора, които трябва да балансираш, както и същественият фактор пари. Именно този баланс пред кой да се мазниш, кога да отстъпваш или пък да държиш на своето е една от най-интересните черти на играта. А играта не е толкова лесна (на лице са кофти дилеми), но не е и затормозяваща. Има варианти, които се въртят около основната сюжетна линия и е възможно понякога да не си наредил добре нещата и да трябва да преиграваш историята, за да отговориш по друг начин на някой. Той Колин си го споменава това в предговора.

Литературата, както казах, много ми харесва. Обичам понякога да има поредици от дълги епизоди без избор и на сърцето ми капеше мед, когато попадах на такива. Някои от мистериите ми се изясниха, други не чак толкова, а някои така си и останаха мистерии - основно това кой е убил баща ми.

Артът в двете книги е дело на двама различни художници - в първата е на Никифор Русков, а във втората на Ивайло Иванчев. Някак си този на Никифор със своята мрачна приказност и религиозни мотиви, според мен се връзва по-добре с атмосферата на книгата. Определено не споделям често срещаното мнение, че неговите илюстрации не са хубави (поне в този случай). А корицата на Конникът на Апокалипсиса за мен е една от най-красивите изобщо.

Двете книги имат и един сериозен недостатък, който обаче с малко гъвкавост и адаптивност се оправя. В прехода между тях не е добре изяснено какво правиш с един нов показател, който се появява в Сянката на Сатаната (престиж пред хората в замъка). Аз започнах с нула и играта се разви добре и интересно така. Повече гъвкавост и адаптивност трябваше да приложа обаче като разбрах, че сюжетът във втората книга изисква да съм направил определени решения в първата, за да се върже. Най-важното е например да откриеш съкровището, защото във втората се приема, че си го направил. Затова се наложи да препрочета първата книга, че я бях минал по различен път.

Като заключение ще кажа, че това е една от най-добрите книги-игри, които съм чел напоследък.

P.S. Говоря за старите оригинални издания на Плеяда, новите преиздания са доста..... хм....

P.P.S. Най-филмарския момент за мен беше, когато
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
трябваше да реша дали да се бия или не с Хуан на погребението на баща му. В дуела има възможност да го убиеш или той да те убие като нито единия вариант не е оферта.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, turbobobi, BERSERK

11 Юни 2026 16:18
BERSERK's Avatar
BERSERK
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 215
„Конникът на апокалипсиса“ и „Сянката на сатаната“ #145173

Литературата, както казах, много ми харесва. Обичам понякога да има поредици от дълги епизоди без избор и на сърцето ми капеше мед, когато попадах на такива.

Това е характерно за книгите на Колин. Човека си беше автор от класа бог да го прости. Същото усещане беше на Гримоар.

…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, snake_fang

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Любомир Николов
/
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Драконовият път: Долината на орките (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Стратове
    • от Efix7
    • Today 19:22
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (12 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от harlequin
    • Today 11:11
    • Чудотворната икона/Тайната на гръцкия огън (19 Мнения)
    • в Книги-игри / Работилница
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 14:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност