• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 13
  • 1
  • 2
  • 3
  • 13
31 Авг 2011 10:21
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27643
кхъм

Кой ще реши дали е "по-добра"?

Занаятчийски основи на писането

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

31 Авг 2011 10:25
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 403
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27644
Аз останах с впечатлението, че тия 6000 са запокриване на разходите по издаването. Извън хонорар на автора. Предполагах, че с Майкъл ще се стигне до споразумение за процент от евентуалната печалба. Останалото може да се реинвестира в нова книга (ако първата има успех).

Начините за групово финансиране не са чак толкова много.

1. Правят се като "дарение" само за слава и някоя друга бройка с автограф. Тук печалби не се търсят. Книгата може и да се подарява или да се пусне на производствена цена. Неудачен дъмпинг, ако ще се възражда жанра.

2. Процедира като при акционерно дружество (не е задължително истинско, много е скъпо).
Намира се или се регистрира фирма, която ще направи нещата законни ( и по-лесни). Сключва се някакво споразумение, например: събраната сума се разделя на дялове и след счетоводно приключване (отчитане на всички приходи и разходи) печалбата се разделя пак на дялове и всеки получава (дивидент) съответстващ на вноската му. Имайте предвид, че с една книга без реинвестиране, това няма да се задвижи правилно. Не е толкова просто.

3. Намирате издателство, което да движи нещата с уговорката да преразпредели печалбата в съответствие с вноските - много съмнително начинание.

П.П. Всъщност тия 6000 са само някаква условна сума тръгнала от облога, съвсем неточна. Колко ще струва зависи от обема, тиража и художника + отстъпките за разпространение.

31 Авг 2011 10:25
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27645

Trip писа: писа:
кхъм

Кой ще реши дали е "по-добра"?

Да, и коя е отсрещната страна, която ще се навие на този облог, че не ми е ясно.

31 Авг 2011 11:19
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1192
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27650
Ха, темата май от добронамерена инициатива, ще се превърне отново в бойно поле. Ами ще се опитам да карам подред:

@ Мишо. Няма инициативен комитет или подобно нещо. Просто всичко тръгна от дискусията в твоята тема. Видяхме че сме поне трима, които имаме желание за подобна инициатива - аз, mitcoiv и vanio_l, питахме Ян и пуснахме инициативата. Може би малко избързахме, че не го обсъдихме първо с теб, но така или иначе и тримата нямахме специфични изисквания - обем, тема и т.н. Може би ако след дни някой влезе с 4000 лв например предполагам ще иска да си наложи условията, но от автора зависи дали ще ги приеме. Относно банкови сметки и т.н. - определено за мен идеята не е добра да се събират предварително парите от мен или от инициативен комитет. Както се казва и аз не бих имал доверие на някой да не вземе да "избяга" с парите. Ако Ян и сайта имат желание може чрез него или чрез сайта да се събират парите за по-голяма сигурност. Идеята ми беше всеки да заяви с каква сума има намерение да участва и когато тя е достатъчна да пристъпим към реалното й събиране. Да, леко е наивно, но аз съм позитивен човек и вярвам, че някой ако е написал че дава 50 лв, няма да се отметне, когато му ги поискат.

@Джордж. Изцяло подкрепям писаното от теб.

@Аnardil Още в първия си коментар в този форум заявих, че съм фен на Майкъл, но преди всичко съм фен на жанра. Затова бях и на премиерата на Асасините, защото подкрепям и Уейн и Ал Торо и т.н. Бих се включил в подобна инициатива и за Любо Николов, че даже и за Върдж (ама там бих бил по пестелив). Лично аз не го правя от болна фенбойщина.

@Бран. И ти си прав за себе си. Много от нещата, които казваш съм съгласен с тях, включително за някои от книгите, но това не ми пречи да съм ентусиаст. Темата тръгна от облога, но както написах - моля да го забравим облога. Той вече не важи.

@Ронин . Не го правим, за да печелим пари. Печалбарството е в раздел "Книжна борса". Смешно е да се надявам, че ще след 1 година ще си възстановя крупна инвестия от 100 лв под формата да кажем на 200 лв. Онзи ден каза, че за теб най реално е 20 човека по 20 лв. Наистина е жалко ако мислиш че това са истинските възможности на форума.

@ Crоwin Даваш хубaви предложения, но само авторът може да каже дали е навит.

В тази връзка. Тъй като към момента инициаторите нямам претенции относно евентуална бъдеща книга, мога да помоля Майкъл да посочи как точно ги вижда нещата по нея - сюжет, обем, какво ще инвестира и как и т.н. Това може да се окаже стимулиращо за някои, които не обичат неясноти.

Много хора ще си кажат "не ме кефи арогантното и заядливо държание на Майкъл". И мен не ме кефят много неща от стилът на комуникиране, но така както не се кефя и на "директния маркетинг" на Уейн, скромността на Ал Торо и т.н. Това не ми пречи да подкрепям и последните двама.

И последно от мен, тъй като прекалих с писането. Пуснах инициативата, защото напоследък форумът се занимава само с кавги, спорове и дрязги, т.е все с деструктивни според мен неща и с почти нищо градивно. Ето това според мен е нещо градивно за жанра. Не искам тази тема да се превръща в бойно поле на критици, автори и т.н. Включвайте се в инициативата или давайте предложения как е по-добре.

Благодаря ви.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

31 Авг 2011 11:23
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 29
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27651

@Ронин . Не го правим, за да печелим пари. Печалбарството е в раздел "Книжна борса". Смешно е да се надявам, че ще след 1 година ще си възстановя крупна инвестия от 100 лв под формата да кажем на 200 лв. Онзи ден каза, че за теб най реално е 20 човека по 20 лв. Наистина е жалко ако мислиш че това са истинските възможности на форума.

По скоро визирах нещо от рода на няколко % печалба, колкото да не е без хич. Но, наистина подцених възможностите на форума, за което съм готов да се извиня, даже го правя :)

31 Авг 2011 11:54
Kromodor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27652
Има доста сайтове за сходни иницативи, с разработени системи. Сигурно някой от вас са попадали на такива.

Може да се взаимства тяхната идея, поне до колкото е приложимо. Идеята е да работи, никой да не се чувства набутан и всички да са щастливи по един или друг начин. Схемата не е устойчива на злоупотреби, особено от правна гледна точка. Там, засега, не разбирам.

* Дава се цел, в чието създаване участва и Авторът. Все пак е добре да се знае какво ще се прави.

* Дава се сума, която трябва да бъде достигната за да се разработи целта.

Всеки участва със сума, която заявава но не дава, на този етап. Ако сумата достигне стойността си - всеки дава, това, което е заявил. Така, че всички изхвърляници трябва да бъдат с покритие.

* Авторът обещава по една бройка (или каквото е договорено) на всеки участник. (За тази цел е добре да има и минимално участие, да не дават по 0,50 ст.)

* Слагат се срокове, прозрачности, неустойки (ала върнати пари), като клаузи.

Идеята е - събират се пари, Авторът се задейства, използва част от парите за разходите, част остават за него, разходите включват бройки за всички участвали.

То заприлича на фючърс ...

Изтеглете "Котаракът и Спасението на Аврея" безплатно
www.legacyofkreya.com
www.legacyofkreya.com/blog
www.facebook.com/legacyofkreya

31 Авг 2011 12:07
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27653

Ro#i# писа: писа:

По скоро визирах нещо от рода на няколко % печалба, колкото да не е без хич. Но, наистина подцених възможностите на форума, за което съм готов да се извиня, даже го правя :)

Тук може би е момента да се уточня. Всички изхождат от логиката и предложенията си, че първо трябва да са ясни всички подробности. Кажете как да ги наложим предварително тези подробности? До момента сме хора с "капитал" 300 от 6000. Можем и в най-дребния детайл да договорим условията, но какво правим след 1 седмица ако някой реши да инвестира 4000 лв, но не му харесват някои от условията и иска нещо по-различно - например % от продажбите и т.н? Да го върнем ли, тъй като ние с "дребния капитал" сме си решили друго предварително? Неразумно. Според мен много по-логично е всеки, който има желание - казва с каква сума се включва и какво иска в замяна при какви условия. Събираме сумата, разбираме се помежду си, обобщаваме исканията си, сядаме на преговри с Мишо - казваме даваме това и това, искаме в замяна това и това. Ако той приме - супер. Ако не - който откъде е. Пробвали сме просто.

Анардил, на фона казаното сега ти би ли се включил при тези условия. Например даваш 100 лв и казваш офертата ми важи ако ... това и това. Не пречи вътре да сме хора, които искат възръщаемост и хора, които не търсим нищо в замяна. Е, разбира се, не очаквам някой с инвестиция от 20 лв да постави условие, че иска 50% от бъдещите продажби :).

Джордж, искрено ме развесели с това с акционерното дружество. Не знам защо ама в България хората си мислчт, че АД-то е нещо "велико" и сложно". Едно обикновено ООД с хубаво написан дружествен договор и правомощия постига същия ефект при разход от 100-200 лв.:)

31 Авг 2011 12:08
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27654
Kromodor, четеш ми мислите. Нещо подобно се опитвах да кажа и аз, но на теб ти се получава по-добре :)

31 Авг 2011 12:10
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 403
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27655
Само така! Значи можело да се мисли и конструктивно. Правило е подходил Kromodor. Обявяват се цели, намерения, отговорности и се действа.

Ама не е фючърс, ами акционерно дружество с предварително записване на дялове :rolleyes:
Фючърси (обвързани сделки с бъдещо плащане) ще може да се правят след като се задейства АД-то.

nixata писа: писа:
Едно обикновено ООД с хубаво написан дружествен договор и правомощия постига същия ефект при разход от 100-200 лв.:)
Абсолютно вярно! Аз казах подход като при АД. Иначе и само с устна уговорка може - ако си имаме доверие.

Какво друго да ви посъветвам освен да прочетете "Пари и гангстери 1 и 2" :lol:

31 Авг 2011 12:41
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27666
Виждам, че се разгаря дискусия, вместо да се върши работа.

Branimer очевидно ми е набрал много, щом е способен на такова излияние. Объркал се е нещо, може би като се поохлади и попремисли, ще си разбере грешката. Но като гледам колко мнения е написал, изглежда като трайно да се е отвратил от мен. Препоръчвам му да се концентрира върху интересната загадка дали Уейн е способен да инвестира в книга-игра на Любо Николов, за която вече се вдигна шум.

Уейн се държи долнопробно, мнението му в тази тема е поредната илюстрация (макар че вероятно малко хора могат да разберат защо). Става ми гадно като го чета, не мога да не си помисля какво ли се случва в главата му. Мислех, че има поне малко достойнство да не се навира където не го канят и уж да се самопредлага за помощ. И се надявам да проумее, че нямам никакъв интерес да правя каквото и да е с него.

Много хора го удрят на свободни съчинения в тази тема, правят се предположения... няма нужда.

nixata, твоя подход е точно каквото не ми харесва при оптимистите - хвърлят се с рогата напред в маратона, на първите 100 метра се задъхват, озръщат се наоколо и питат: Хайде сега кажете какво да правим, че да успеем. Трима души изразявате неясното желание да дадете по 100 лева... крайно недостатъчно, за да ме включите и мен в работата. Вече написах на какъв етап може да се видите с мен по работа.

Anardil е прав, наистина не вярвам, че може да се случи нещо, затова предлагам хората да си пазят нервите.

Няма смисъл да си чешете езиците, а аз занапред ще игнорирам тази тема. Ако случайно се окаже, че има хора, способни да действат, ще се свържат с мен и тогава ще се види дали съм хвалипръцко или става нещо от мен.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

31 Авг 2011 13:28
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27672
Не знам дали съм ти набрал, но не, не съм се отвратил от теб. Просто самата идея и начин на реализация на проекта ме подразниха до крайна степен. Не мисля, че това е начинът.

31 Авг 2011 13:29
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27673
Ако в тези се включват 6000 лева разходите по издаването, разпространението и рекламата на книгата, аз имам друго предложение. Да си ги спестим. Мишо да си каже хонорара за написването. Ако е разумна цената може и да се съберат парите. Пише книгата, дава я в електронен вариант, разпространява се свободно и всеки фен ще може да се наслади. Приносът към възраждането на книгите-игри ще бъде незначителен, но пък и той не веднуж е казвал, че не сика да участва в това начинание.
Така всички са доволни - и Автора и Феновете.
А ако неправилно съм разбрал и тези 6000 лева са само за хонорар, си оставаме само с приказките. Готов съм да се обзаложа, че пари няма да се съберат :) (Не бих се обзаложил само със самия Мишо, който ще даде 6000 лева, само за да спечели :) )

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

31 Авг 2011 13:39
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27675

Branimer писа: писа:
Не знам дали съм ти набрал, но не, не съм се отвратил от теб. Просто самата идея и начин на реализация на проекта ме подразниха до крайна степен. Не мисля, че това е начинът.

Ами точно затова беше хубаво всеки да си каже как вижда според него най-добре да стане реализирането на инициативата. След малко Митко (mitcoiv) ще пусне конкретика, базирана на конструктивния коментар на Кромодор. Надявам се чрез нея да привлечем както хора, които не целят някаква възвръщаемост (аз, mitcoiv, vanio_l), така и хора, които искат нещо обратно в замяна (Anardil, Ronin). Явно първоначалната идея за 100% "благотворителност" следва да еволюира, за да срещне повече сподвижници.

Наистина е по-добре Майкъл да игнорира темата. Докато не съберем парите и не си изчистим условията, които ще поискаме, няма какво да го занимаваме.

31 Авг 2011 13:43
mitcoiv's Avatar
mitcoiv
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27679
Всички, които искат да помогнат финансово за издаването на книга от ММ, могат да го направят в тази дискусия. Пишете с колко се включвате.

Ето едно структурирано изложение:

- цел: заявяване на 6000 лв общо от всички, които искат да участват
- мин участие - 20 лв
- получавате минимум 1 бройка

Парите не се събират предварително. Само се заявяват. След набирането на поне 6000 лв. инициативната група ще се събере да обсъди какво да предложи на автора: условия, какво получават хората дали пари, какво получават феновете, брой екземпляри, срокове, прозрачности, неустойки и т.н.

След груповото обсъждане, преминаваме към преговори с автора

Пишете на nixata (at) abv (dot) bg и mitcoivanov (at) gmail (dot) com за повече информация.

Инициатива за нова книга-игра от Майкъл Майндкрайм

mitcoivanov.com/bg/

31 Авг 2011 14:05
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 47
Архив: Коментари по Инициативата за КИ на Майндкрайм. #27692
Никса, бих се включил в начинанието, когато реша за себе си, че е достатъчно сериозно. С това в никакъв случай не искам да ви обидя на "несериозни" - всъщност ентусиазмът ви радва . Просто кое е сериозно, е субективен въпрос в случая.

Това няма да ми попречи да ви давам акъл, де.

1. Пишете на ей този потребител - lwp. Отне ми малко време да го намеря, но преди време той гореше от нетърпение - малко условно, разбира се - да финансира (сам) издаването на книга на Майндкрайм. Тогава Майкъл го отряза, но сега може да помогне.
2. Не разбирам защо минимумът за участие да е 20 лева (при положение, че книгата ще се продава - вероятно - за 10-12). Сложете минимум 10 примерно, така ще се привлекат разни хора, които биха искали (или имали финансова възможност) просто да си купят книгата. Е, ще я финансират предварително, но - ако се стигне чак до писане, което още е далеч, мисля - Майндкрайм вероятно ще бие темпото на Уейн :mrgreen:.

Също така може да вкарате някаква зависимост между пари и бройки, за който иска - знам, че пак си пробутвам идеята за предварителните продажби, която не е точно върхът на маркетинговата ми мисъл, но на специализиран форум може да сработи :D. Това са само предложения, разбира се, инициативата си е ваша.

Не знам доколко ти допадам, за да ми имаш доверие, но, ако решиш, че имаш нужда от (логистична) помощ, личните съобщения винаги са опция .

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 13
  • 1
  • 2
  • 3
  • 13
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Time to create page: 0.074 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (3 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 21:52
    • Кой какви неща е намерил в нета (665 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от kiril_ps
    • Yesterday 16:34
    • Пролетен базар на книгата 2022 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • Yesterday 12:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg