• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Защо

Защо

• 1
  • 1
15 Дек 2011 00:47
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Topic Author
Защо #39236
Защо се върнах на този форум?
Защото подмятанията на Уейн ми лазеха по нервите и счетох за необходимо до споделя това. Исках да науча какво е мнението на Управата за подобни изпълнения. И понеже често съм чувал, че не може да се чете всичко, реших да им го посоча, за да нямат после оправдания.

Защо трябва да се събират пари, вместо да инвестирам аз в своя книга-игра?
Не трябва, но това са условията на сделката - ако хората искат да напиша книга-игра, трябва и те да участват с нещо. С какво друго биха могли да участват повечето от тях, освен с пари!? Не се сещам.
Самият аз нямам желание да инвестирам в продукт, който после не знам и не искам да се уча как да продавам. На този форум нямам близки хора, няма за кого да се раздавам. Ето защо се договаряме, а не си помагаме.
Искам когато пиша нещо, после да има кой да го чете. В съвременния свят това се постига трудно от сам човек. Имах идеи, потърсих съдружници, не намерих и се отказах от идеите си. Ако Инициативата събере парите, няма да се върна към онези идеи. Те са комерсиални и изискват съдружници.

Защо точно 6 000 лева?
Сумата не можеше да бъде малка, защото не мога да бъда мотивиран от нещо дребно. Да правя пак онова, което съм правил преди 15 години... нямам никакво желание да издам поредната си 31-ва книга-игра от по-малко от 200 страници. Трябва ми предизвикателство.
А защо точно 6 000 наистина не може да бъде обосновано. Но същия въпрос щеше да се зададе и за 5 000, и за 7 000...

Защо хората да дават по повече от 15-30 лева?
Защото пазарът е малък, затова. Да се отпечатат 200 книги ще излезе скъпо, затова не може 200 човека да дадат по 10 лева и с това да се приключи. Освен това аз съм глезльо, обичам лукса. Не искам просто някакви илюстрации, някакво оформление... Писнало ми е от такива компромиси, не искам да се връщам пак към онези години. Прави ми се нещо много хубаво, ако има за кого (защото не съм графоман). Ако няма, здраве да е.
Да, можеше да се събират по 10 лева от човек. Щяха да се съберат 100-150 човека и толкоз. Това нямаше да ме мотивира хич. Смятах ви вече веднъж колко влагам аз в цялата работа. Не ми се иска да влагам 5 пъти повече от всички останали накуп.

Защо да е толкова луксозна книгата?
Виждам, че не съм добре разбран за аксесоарите (мнението на Cesare: "не разбирам докрай амбициите на Майкъл книгата да е на всяка цена мега луксозна, и с купища аксесоари"). Аз все още не виждам продукта, не настоявам да ги има всичките тези неща. Просто изброявах някои хрумвания в изявлението си.
Тази книга ще я пиша аз, но тя е за всички участници. Ще се съобразя с тяхното мнение (в другия случай нямаше да слушам никого, но щях вложа изцяло мои пари, а не само мой труд, после щях да търся печалба). Да видя какъв е интереса към срещата в събота, да видим как върви обещаването на пари... после следват доста дискусии за това кой какво наистина иска. Да, трябва да имам свобода, за да творя. Също така имам съзнанието, че го правя и за участниците в Инициативата, че трябва да се кефим всички накрая. Да, само ние, участниците. Защото ние ще заслужаваме, а кибиците - не. За кибиците мислят маркетинг специалистите на корпорациите, те ги хранят с емоции.
Не искам да правя страт, не искам да правя и жалка пародия на компютърна игра. Това му е готиното да не търсиш печалба - гледаш да го направиш хубаво, а не печелившо. А като знам, че няма да има поправка, няма да залитам в неясни експерименти.

Защо Инициативата е полезна за форума?
Защото раздвижва духовете. Защото новината, че пиша книга-игра ще помага на сайта и форума на всяко събитие да споменават и за Инициативата и да заинтригуват хората и с нея. Да, ще бъде тъпо, ако само с нея го правят.
Казват, че нямало да зариби нови хора, Асасините били по-добри в това отношение. Стига бе! Кого са зарибили Асасините? Колко хора след като са си купили Асасините, после са си купили и Котарака?
Ако се съберат парите, след година ще се появи продукт, който ще е еталон за книга-игра. Ще бъде като Реал Мадрид в сравнение с Болтън. И ще даде теми за разговор.
Сигурно щеше да е по-добре за Възраждането на книгите-игри, ако бях налял пари в издателство и бях пуснал две-три мои книги, както и по една-две на Любо и Джордж (аз имам пари, говоря откровено и държа на думата си). Но... приемете го, не искам да го правя. И няма кой друг. Избирате от това, което може да имате. Изобщо не е сигурно, че Торо ще издаде две книги за Котарака преди аз да издам моята. Не сте в добра позиция да проявявате претенции.

Защо е това лошо отношение към мен?
Защото трудно оставям хората равнодушни и защото не може всеки да ме харесва. Да, на десет човека един ми се изнервя. Някои не ме разбират, с други живеем направо в различни светове... голяма работа.
Има упреци, че се правя на велик пред вас. Така го разбирате, така реагирате. Ако кажа, че всъщност по никакъв начин не ме трогва дали ме величаете или ме презирате, пак ще излезе, че съм самозабравило се копеле. Нямам полезен ход и понеже го зная, не го мисля.
Много хора обявиха сумата за невъзможна, мен за самозабравил се. Сега пък някои от тези хора като виждат напредъка, сменят рязко плочата. А истината е, че съвсем не е сигурно, че Инициативата ще успее. Заявени са 4 800 лева... от тях я се съберат 4, я не. Трябва да бъдат обещани поне 7, за да се съберат 6. Но... факт е, че Инициативата постигна повече, отколкото й предричаха. И в жалките душички на мърморковците започва да се прокрадва завист. Едни долни чувства избуяват. Преди да се появя на форума, имаше напрежение към Никсата. Сега включването ми леко го разтоварва, но като се махна, пак ще му се стовари.

Защо ще си тръгна пак от форума?
Защото нищо от онова, което ме накара да си тръгна преди време, не се е променило към по-добро. Тази общност не е силна и енергична, кибици по душа са огромното мнозинство от вас. Торо не е приказен герой, не може сам да ви носи, няма кой да му помага. Залагате яко на Уейн в отчаянието си...
Нещо, което ме потресе и отчая за вашата общност - след всички вълнения около това, че Колин се завръща, нито един от вас не отиде на онзи фестивал на фантастиката да поговори с него... просто да стане ясно колко грозно е това, което Уейн направи с анонсите. Седите и чакате... като кибици, а поне 30-40% от вас са в София.
От месеци насам единствената по-сериозна активност е посещенията в онова клубче в Дианабад. Но не е сериозно, то няма нищо общо с книгите-игри. Просто се събирате да се забавлявате, но няма нищо общо с книгите-игри. Със същия успех можехте да играете пейнтбол или да пиете в кръчма всяка сряда вечер.

Защо не искам да допринеса за възраждането на книгите-игри?
Защото не вярвам, че е възможно. Те не са елитно забавление за малцина естети. А колкото пъти се замисля за масов продукт като игра, все не стигам до книга-игра. Казах го на Ян преди много месеци - за да се постигне нещо малко в тази ниша, нужни са много качествени хора. Тези хора навсякъде ще получат много по-добри условия, защо да работят за обществото на книгите-игри? Не само футбол се прави с пари.

Айде сега 4 дена бан, че говоря за футбол (Торо rules!) и в неделя ще погледна да видя какво се случва на форума.

Мнението е било редактирано след консултация с потребителя.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Дек 2011 05:18
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Защо #39241
Инициативата наистина постигна много, поне като обещана сума, за което аз лично изпитвам възхищение, а не завист.

Уейн имаше ненужно агресивни изказвания към теб. Като тогавашен модератор изпитвам угризения, че не реагирах. За мен не беше ок. Но си задавах въпроса можеш ли да налагаш контрол на един от основателите на сайта и форума, когато си най-зеления в екипа.

15 Дек 2011 07:24
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Защо #39244
Уейн доколкото ми е известно е сред сегашната управа (собственици), но също така доколкото ми е известно ... няма никакво отношение към основаването на сайта и форума. Ако греша ме поправете.
За успеха на Инициативата - аз лично като твърд фен на ММ съм по-скоро разочарован. Очаквах отдавна да са се събрали парите. Е, реалностите са други за съжаление, но нещата все пак вървят към успех
А на nixata и Митко - просто шапка им свалям на момчетата. След всичката тая помия дето се изля някой по-лабилен като мен щеше да зареже нещата. То не бяха сплетни и подмятания, не беше злословие ... а уж всички сме за книгите игри.
А Майкъл - аз лично предпочитам вместо да се занимаваш с форума и да хабиш нерви - зареди се с добро настроение и се занимавай с книгата. Индикациите са за успешно събиране на сумата - та защо да се губи още месец чакане ;)
Относно срещата - колкото и хора да се съберете - ще сте много много малък процент спрямо участващите в инициативата - та дори и 100% от хората които се видите да ти пожелаят един "вид" книга, то спрямо общият брой на участниците те може да са мижаво малцинство. Та ако е възможно не взимай кардинални решения какво или за какво да пишеш. Направи това, което на теб ти е най на сърце :idea:

15 Дек 2011 21:13
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Защо #39293
А защо книгата е вече започната ?

:)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

15 Дек 2011 22:06
Meloman № 1's Avatar
Meloman № 1
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Защо #39295
Точно така, прав сте, г-н Майндкрайм. Този жанр се нуждае предимно от спонсори. Ако не ме лъже паметта, първо в България се е появила концепцията за колективно участие в историите - на авторите, на героите и на читателите. Само че от нашите не особено начетени управници не можем да очакваме дарения с цел развитие на този тип литература и отблъскване на младите лица на нашата страна от вредните компютърни игри. Явно трябва да се справяме сами. Да, ама не. Защото парите са маслото на издателската машина. На издателите май не им дреме много за ограмотяването на бъдещото поколение и отказват поръчките Ви с цел печалба от други разработки. Не намирам нищо лошо в тази тяхна постъпка, не ги обвинявам, даже ги разбирам. Ала изобщо не ми се иска да бъдат забравени онези велики постижения на такива дръзки в писателстването личности като Вас, г-н Джордж, г-н Уолъмбъри, г-н Уейн, г-н Блонд и другите Ви колеги.

Знайте, че работя за разпространяването на книгите-игри. Даже имам недовършени творби в тази насока. С един приятел ще обединим усилията си доброволно и ще съчиним нещо интригуващо и грабващо. Мисълта за заличаването на тези родни върхове ме отвращава и не ми е минавала през ума. Ще направя всичко възможно, за да бъде и пребъде този стил. И Вие не се отказвайте. Най-хубавото тепърва предстои!

Likey

16 Ян 2012 01:28
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Защо #42227
Efix7, книгата не е започната. Дори не съм мислил по нея. Измислих наполовина една схема за ловуване на дракон, която, обаче, не става за книга-игра.

Този жанр не може да разчита на спонсори. Може да разчита само на носталгията на старите читатели. Така се роди Инициативата и така ще успее.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

16 Ян 2012 18:36
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Защо #42301
Майкъл, защо не се върнеш отново тук. Във форума на Инициативата се водят интересни дискусии, но там дори аз не мога да си намеря мненията. Тъкмо ще можем да обсъдим защо разказите игри не струват :)

16 Ян 2012 18:52
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 150
Защо #42302
Наистина се радвам, че Инициативата бележи успех и се радвам че съм допринесъл за това (макар все още да не съм осребрил приноса си, но и това ще стане в указаните срокове). Не съм, или по-скоро не искам да съм, съгласен единствено с твърдението на Майкъл, че възраждане няма да има, въпреки че може би е прав. Но аз избирам да бъда ентусиаст, вместо реалист в случая.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

16 Ян 2012 19:55
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Защо #42311
Сигурно за стотен път трябва да кажа защо не бих се върнал - защото с Управата говорим на различни езици и си късаме нервите взаимно. И понеже те са силните, нямам голям избор.

Hater

16 Ян 2012 20:23
Meloman № 1's Avatar
Meloman № 1
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Защо #42319
Във форумите няма силен и слаб, а експерт и обикновен потребител, оглеждащ се за съвет. Случаят със забраната за достъп до профила се касае до двустранно допуснати грешки и ако анализирате по-внимателно, със сигурност ще ги откриете.

По темата. Всичко е пари. Без пари няма хляб, а без хляб няма живот. Много автори пишат, за да печелят. С други думи, насилват музите си. Това си зависи и от приоритетите, и от ценностите, и от борбата за оцеляване. Инициативата ще успее, защото обедини доста почитатели, които ще допринесат за този успех. Взаимността в цялата организация е налице.

Likey

16 Ян 2012 20:29
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Защо #42321

Mindcrime писа: писа:
Efix7, книгата не е започната. Дори не съм мислил по нея. Измислих наполовина една схема за ловуване на дракон, която, обаче, не става за книга-игра.

Този жанр не може да разчита на спонсори. Може да разчита само на носталгията на старите читатели. Така се роди Инициативата и така ще успее.

Така ли ? Значи моя грешка, извинявам се. Значи ще я започнеш от нулата. Супер. :)

Жанрът има достатъчно стабилно ядро, което макар и бавно ми се струва, че расте. А парите са нищо пред подобно нещо.

16 Ян 2012 21:22
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Защо #42334
Някои неща могат да се премерят. Не знам защо ти се струва, че някакво ядро расте, Efix7. Това са глупости, които Уейн се опитва да ви внуши след панаирджийските си изпълнения по разни събития. Погледнете се, вижте колко хора се записват на форума, от каква възрастова група, дали сред тях има такива, които за пръв път се сблъскват с книгите-игри...

Hater

16 Ян 2012 22:20
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Защо #42350
Супер. Човешкото познание се гради на сравнението. С теб си общувам много повече ( може би 2-3 пъти ) отколкото с Уейн, така че за негово влияние над мен е трудно да се говори.

Няма да те оборвам с аргументи - предстои ти да пишеш книга - игра и не искам да те затормозявам. Обаче ми хрумна един хубав цитат:

"Никога не се съмнявайте, че една малка група от мислещи и отдадени граждани може да промени света. Всъщност това е единственото нещо, което го е правило."

Маргарeт Мийд

• 1
  • 1
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Защо
Time to create page: 0.062 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Today 19:43
    • Пъстра Никса 2022 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 09:57
    • Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00

За контакти