• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
6 епизода от Пътешествието

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
14 Авг 2014 12:05
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
6 епизода от Пътешествието #94875

Вярвам, че има "паладини", които са такива, просто защото не умеят да бъдат "ловци", има го и обратното. Вярвам, че играта с двата класа е еднакво трудна, победата ми звучи еднакво епично.

За себе си вярвам, че съм като много други хора - докато чакам и се надявам да стане онова, което искам, вземам от живота онова, което ми се предоставя.

Много красиво казано. Любимият ми клас обаче е свещеник - близък до паладина, но все пак с някои тъмни нюанси.

Бранко, изобщо не вярвам на коментарите ти за за запетаите.

А2 - "Минава повече от месец преди тя да го покани на среща" - изпусната запетая след "месец".

Това по кое правило?

"Започват с водка, говорят си за живота, и от време на време разменят закачки с барманката, която познават отдавна" - тук пък такава не трябва да има преди "и".

Това "говорят си за живота" е вмъкната част.

"На езика му е да я попита дали не е започнала да предпочита своя пол" - това е чисто и просто тъпо и не на място, в чисто приятелските отношения между две жени сценката и поводът за нея са си нещо нормално, героят би трябвало да го е осъзнал, вместо за една бройка да изръси простотия.

Смешното е, че аз си го помислих още в един от предните епизоди, когато се споменаваше, че се е изнесла при приятелка. Мъжки слабости :wink:

А4 - "Извинявай, прекалено емоционална съм от известно време насам. Бременна съм" - повторение на "съм"

Нормално - жената е объркана.

Нещо интересно, което ми направи впечатление - по принцип мъжете писатели описват по-трудно женски образи, в тези откъси образът на жената беше представен малко по-добре от мъжкия.

Да добре беше представен женския образ. Но съм забелязал друго - мъжете често създават много силни женски образи. Осезаемо по-силни от мъжките. За справка - Тери Гуудкайнд (Мечът на Истината) и Джордж М. Джордж (Часът на Вещицата / Вампира).

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Авг 2014 12:13
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
6 епизода от Пътешествието #94877
По обстойни коментари по-нататък:

Само в движение да вметна нещо:

"Извинявай, прекалено емоционална съм от известно време насам. Бременна съм"

По-естествено е да се каже "Извинявай, прекалено емоционална съм напоследък. Бременна съм."

Любопитното е тук как говора на автора влияе на говора на героите му. Забелязал съм, че Мишо много често изпозлва това "от известно време насам" в хода на разговор. :-) Така и сега го е вкарал като говор на героинята му. По мое мнение по-голяма част от хората в неофициален разговор биха използвали "напоследък" или "в последно време", но не и "от известно време насам".

Не съм сигурен дали и "чувствителна" не е по-добрата опция от "емоционална".

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

14 Авг 2014 12:32
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
6 епизода от Пътешествието #94881
"- Сигурно е нормално да ти е смешно, ако съм на антибиотици - срязва го тя."
Това трябва да стане:
"- Сигурно е нормално да се радваш, ако съм на антибиотици - срязва го тя."
Така по-ясно изразява какво иска да каже героинята, защото няма как да има нещо смешно в антибиотиците. :unsure:
При това изключвам книгата от номинацията златна Никса 2014 и предлагам да я махнем от гласуването за най-очаквана книга-игра, да сложим бан на Мишо и да пуснем жалба в КЗП.

14 Авг 2014 12:38
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
6 епизода от Пътешествието #94882
Продължавам да не разбирам защо критикувате бременната? Колкото по-объркана свучи, толкова по-добре се е справил ММ :-).

14 Авг 2014 12:40
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
6 епизода от Пътешествието #94883

Ал Торо писа: писа:
"- Сигурно е нормално да ти е смешно, ако съм на антибиотици - срязва го тя."
Това трябва да стане:
"- Сигурно е нормално да се радваш, ако съм на антибиотици - срязва го тя."
Така по-ясно изразява какво иска да каже героинята, защото няма как да има нещо смешно в антибиотиците. :unsure:
При това изключвам книгата от номинацията златна Никса 2014 и предлагам да я махнем от гласуването за най-очаквана книга-игра, да сложим бан на Мишо и да пуснем жалба в КЗП.
Снощи със Сикамор обърнахме внимание на същото изречение в чата. Моето предложение беше "Защото да си на антибиотици е смешно, така ли?"

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

14 Авг 2014 13:25
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
6 епизода от Пътешествието #94884
Това със сутрешната богиня всъщност много ми хареса като израз :-)

14 Авг 2014 13:29
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
6 епизода от Пътешествието #94886
Ами, хмм, текстът ми се вижда доста странен. Не бих го опрделил като слаб, но и със сигурност не е нещо, което да ме грабне, поне на пръв прочит. Е, да - прочетох го цели два пъти. :wink:

Борис остава сам в малкия апартамент, който наскоро е купил със заем и с надеждата да превърнат в дом. - може и така да остане, но на мен далеч по - добре ще ми звучи да го превърнат в дом.

Емилия упорито страни от сериозната тема за връзката им и Борис се съобразява с това. От опит знае, че така им се получава най-добре. - тук остава недоизказано какво точно им се получава добре; почти сигурно е, че в момента явно е добре да не говорят за конкретния проблем, а просто да се забавляват и пият; недоизказаността би могла да породи различни интерпретации;

Той остава загледан във входа, погълнал любимата му... - "погълнал" ми звучи прекалено грубо; ясно, че Борис така въприема случващото се - все едно момичето изчезва завинаги, но все пак...

Минути по-късно получава съобщение от нея: „да отидем у вас?“. Вдига поглед нагоре и я вижда на един от прозорците. Неговият танц на радостта завършва с пирует. - колко време стои пред блока или входа му и какво точно прави там; чака с надеждата тя да се покаже на прозореца и да го викне горе или стои загледан безпаметно във входа, погълнал любимата му?! Цялата ситуация ми е доста мътна да си призная; тя се качва в апартамента, той стои долу и чака, неясно какво, след това тя му праща съобщение, след това пък той наблюдава цялата сцена с приятелката й;

Другата недоволно поклаща глава, но не изглежда да се съгласява или да отстъпва. - на кой етаж са, Борис как успява да ги види, че дори и да разбере определени детайли в позицията на приятелката на Емилия?! Същевременно, ако приемем, че са наблизо - защо Борис или Тя просто не му направи жест с ръка, като си стои на прозореца /да предположим, че ситуацията не е удачна, за да викне да я изчака/, а му пише съобщение?

Не казвам, че подобна ситуация е невъзможна, но липсват определени детайли. Да, мога да си ги добавя сам по време на четенето, но цялата сцена не е обрисувана добре.

- Приятелски огън - отвръща тя. - Имаме разногласия по въпроса дали трябва да спя с теб. Тя смята, че съм слаба и допускам грешки, затова се опитва да се грижи за мен. Не на място ми стои изразът "приятелски огън" и като цяло изразяването на момичето е странно и леко неестествено; мога и като доста претенциозно да го определя;

Почти го правят в таксито. Обхванати от ентусиазъм след дългата раздяла, отдават дължимото на всяко любимо кътче в апартамента... Но на сутринта Борис се събужда сам. - това трябва да е сравнително важен детайл в живота на Борис, който обаче е събран в три изречения; последната вечер с любимата жена, както разбираме по - нататък; не вярвам единствено да са правили секс и да не са си разменили две думи; е...може и така да е;

Сеща се малко късно, че тя не е особено очарована от навика му да вкарва цитати от любими песни в общувания. По - скоро "общуването"?!

Основните проблеми, според мен, са в този епизод - А2. От тук насетне, не знам защо, текстът изведнъж става драстично по - добър. А4 е с класи над предходните. Ама все пак - Кратки изречения, всяко носещо различна, но еднакво безпощадна информация, го разкъсват отвътре като куршуми с кух връх. :-)

Книга - игра на подобна тематика се пише трудно и сега на практика го виждам. :-) Дали дадени обстоятелства са логични за определени читатели или пък не, е строго субективно. За мен пряката реч на героите е неестествена. Лично не съм срещал хора, които да си общуват по този начин. Но това не означава, че такива няма, разбира се. Същото важи и са конкретните им действия в дадени ситуации.

P.S. Всъщност, трябва да се направи уточнението, че това все пак е фикшън, художествена измислица и не се описват реални, минали събития. Труден въпрос е колко достоверно е описано случващото се, съпоставено с житейския опит и преките впечатления от живота на читателя.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

14 Авг 2014 13:32
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
6 епизода от Пътешествието #94887

Рони# Мейдей писа: писа:
Продължавам да не разбирам защо критикувате бременната? Колкото по-объркана свучи, толкова по-добре се е справил ММ :-).

Напълно съм съгласен!

Тук спорът донякъде прилича на този за начина, по който говори 13-годишното момче от "Кладенецът" на Бранко.

Не може да очакваме млада жена, която изпитва силни емоциии и е под стрес да говори като университетски преподавател.

Явно обаче, че горното виждане не се споделя от авторите, тъй като Мишо го изтъкна като недостатък в "Кладенецът", а сега Бранко го посочва в текста на Майкъл... :oops:

14 Авг 2014 13:41
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
6 епизода от Пътешествието #94889

comics_ross писа: писа:

Напълно съм съгласен!

Тук спорът донякъде прилича на този за начина, по който говори 13-годишното момче от "Кладенецът" на Бранко.

Не може да очакваме млада жена, която изпитва силни емоциии и е под стрес да говори като университетски преподавател.

Явно обаче, че горното виждане не се споделя от авторите, тъй като Мишо го изтъкна като недостатък в "Кладенецът", а сега Бранко го посочва в текста на Майкъл... :oops:

Къде съм го посочил? Никъде не съм споменавал нищо относно объркаността й.

14 Авг 2014 13:52
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
6 епизода от Пътешествието #94890

Branimer писа: писа:

comics_ross писа: писа:

Напълно съм съгласен!

Къде съм го посочил? Никъде не съм споменавал нищо относно объркаността й.
Визирам тази ти забележка към текста:

А4 - "Извинявай, прекалено емоционална съм от известно време насам. Бременна съм" - повторение на "съм"
Според мен е нормално да има повторение. Все пак не е авторовата реч, а предаване на диалог, при който често се правят повторения. За справка Никсата, който каза "книга-игра" 5 пъти в рамките на 2 изречения (интервюто за телевизия "Алфа") :unsure: За негово оправдание е редно да отбележим, че той също беше под стрес предвид телевизионната изява... :P

14 Авг 2014 14:01
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
6 епизода от Пътешествието #94891

ze BG писа: писа:
Снощи със Сикамор обърнахме внимание на същото изречение в чата. Моето предложение беше "Защото да си на антибиотици е смешно, така ли?"
Тц, едното показва някаква раздразнителност на тема антибиотици, а другото - обтегнати взаимоотношения. Не че коренът не е еднакъв, поведенчески погледнато.
Anyway, идеята на поста ми беше друга :-)
Струва ми се, че вече съвсем не можете да видите гората от дърветата и повечето забележки са между субективни и дребнави. Не че има лошо де, щом ви е интересно.

А това за повторение на "съм" в две съседни изречения ми е като повторение на "и" или на точка в краищата им :-)

14 Авг 2014 14:24
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
6 епизода от Пътешествието #94892
Ами аз казах в чата, но да напиша и тук - текстът ми хареса. Очаквам с нетърпение "Пътешествието".
После Майкъл попита дали виждаме нещо грубо, което трябва да се оправи (цитирам по памет).
Единствено това изречение с антибиотиците не ми допадаше, посочих го в чата. Останалата част от текста ми харесва.

14 Авг 2014 14:27
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
6 епизода от Пътешествието #94893

Ал Торо писа: писа:

А това за повторение на "съм" в две съседни изречения ми е като повторение на "и" или на точка в краищата им :-)

"и" е съюз. "съм" е глагол. На мен лично ми звучи като всяка друга дума, повтаряща се в две съседни изречения.

14 Авг 2014 14:33
Away
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
6 епизода от Пътешествието #94894
Откъсите се четат леко и приятно, не ми беше нужно да препрочитам някое изречение. Случката успя да хване интереса ми, особено с неочакваната бременност. Предполагам, че с Борис са ползвали предпазни средства :-) , за да е от друг мъж детето.
Липсваше ми малко повече нагнетяване в момента на признанието. Повече описания на жестове, мимики, изражения и т.н.
Това, че литературно текста не блести с художествено приумици в случая е предимство, защото ММ все пак не се занимава с писане професионално. По-добре по-кратък, но ясен текст, отколкото неумели метафори или нелепи асоциации.
В такава една игра, някак си ми бяга каква е целта, какво е нужно да спечелиш. Дано да има предварително зададена цел или задачи.

knigi-igri.bg/shop/

14 Авг 2014 14:46
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
6 епизода от Пътешествието #94895

"и" е съюз. "съм" е глагол. На мен лично ми звучи като всяка друга дума, повтаряща се в две съседни изречения.
Даже да станем по конкретни, спомагателен глагол е. Сигурен съм виждаме всички разликата между повторение на "издевателствам" и "съм", например. Спомагателните глаголи просто са нужна добавка за конструиране на изречения, без да са сами по себе си носител на смисъл и повторението им не е проблем. Е, освен ако не напише някой 4 пъти "беше" в едно изречение, но конкретния пример определено не може да се нарече обективно проблем. Така де, аз точно обясснявах, че няма смисъл от спорове за такива детайли, така че се изнасям от тоя.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Today 19:43
    • Пъстра Никса 2022 (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 09:57
    • Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00

За контакти