• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
6 епизода от Пътешествието

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
14 Авг 2014 14:50
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
6 епизода от Пътешествието #94896
Майкъл сподели, че ще има две възможни цели, които можеш да преследваш. Асен да свърши максимално добре работата си или да натрупаш максимум точки приятелство. И при двете цели не трябва напълно да забравяш за другата. Обмисля и трети вариант в който трупаш максимум точки удоволствие. В общи линии играта ти ще трябва да бъде съобразена с целта, която си си поставил.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Авг 2014 21:17
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
6 епизода от Пътешествието #94900
Това малко ми наподобява на двете книги за викингите, където първо се бориш с по-голям общ резултат, после за максимално слава, мъдрост, сила и енергия. Вероятно това е част от замисъла .... ще видим. :-)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

14 Авг 2014 21:47
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
6 епизода от Пътешествието #94903
Имам чуството, че тази Емилия я познавам отнякъде...

14 Авг 2014 21:50
koleto
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
6 епизода от Пътешествието #94904
На мен лично ми харесаха епизодите, интересна ми беше случката и с удоволствие ще си взема "Пътешествието". Какви са шансовете да го има в ПГ3?

14 Авг 2014 22:22
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Topic Author
6 епизода от Пътешествието #94906
"Пътешествието" беше предвидено за ПГ3 и в началото даже вярвах, че ще бъде готово много преди другите две книги-игри за ПГ3. Но нещата се развиха зле и забавих излизането на сборника.

Най-вероятно "Пътешествието" ще излезе като самостоятелна книга-игра. Много зависи от обема. Мислех, че ще е около 40к думи, сега ги виждам по-скоро като 50-60к. До момента има 12 готови илюстрации на Евгений Йорданов. Може да станат 15 и да се добави корица. Ще го решаваме двамата с Торо, когато предам текст за редактиране.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Авг 2014 23:06
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
6 епизода от Пътешествието #94909
Прочетох мнението на Бранимир, както и това на Лисичков - в тях има доста споделени усещания, както и забележки.

Разбирам, че избраният от мен начин за водене на разказа е предизвикателство за някои читатели, но мисля, че тази тема я минахме с "Отново заедно". Времето е сегашно, понеже всичко се случва точно сега, а не в минал момент, за който авторът разказва. Понеже героят не си ти, разказът се води в трето лице.
Не съм прочел нито една сериозна аргументация защо моят избор да е грешен. Аргументи от сорта "не успях да се вживея" не са сериозни. Вината за подобно невживяване е или моя, защото съм неумел разказвач, или на читателя, защото още е на нивото на книжките на Карл Май.
Вместо това чета, че "кардинален проблем е изборът на глаголно време, което е
използвал авторът, както и гледната точка". Все едно да кажем, че дадена кола не е достатъчно бърза, защото е червена, а не защото ни е страх да натиснем педала, или защото моторът ѝ е слаб.

Мисля, че и двете забележки за запетаите са уместни, затова ще ги оправя.

В продължение на няколко минути Борис стои на улицата, загледан във входа. И двамата не разбират как е възможно. Аз ЗНАМ, че героят ми точно това прави и си има мотивация за това. Но ако редакторите кажат, че и за тях е проблем, ще преработя описанието, за да дообясня защо го прави. Проблемът с това да се обясняваш е, че когато обясняваш очевидни неща, досаждаш на читателя. Аз имам нужда да разбера кое е очевидно за читателя и кое е неразбираемо. Принципно, за тази цел има редактори и тъкмо в такива случаи те доказват колко са полезни.

Ако Лисичков е намерил нещо лошо в долното изречение, ще ми е полезно да обясни какво точно е лошото.

Кратки изречения, всяко носещо различна, но еднакво безпощадна информация, го разкъсват отвътре като куршуми с кух връх.

Може би бих махнал "отвътре". Мда... излишна дума.

И докато Борис губи почва под краката си, тя му разказва как е срещнала човек, обикнала го е, опитали са и тя веднага е забременяла, просто Съдба!

Ронин предложи точка след "просто", Бранимир предложи многоточие.
Авторът използва пунктуацията, за да обясни по-добре как се случва всичко.
Многоточието означава пауза, може би колебание. Тук Емилия рецитира неща, които е прекарала през ума си много пъти, така че няма място за колебание. Не ми харесва "Съдба", обаче. Когато човек натъртва на главната буква в някоя дума, театралничи. А Емилия равнодушно изрежда всичко, което би искала да каже на Борис, за да му обясни случилото се.

Борис е човек, който умее да организира нещата. Представям го и като човек, който не се опитва да възкреси мъртвец. Това не означава, че не изпитва страст и болка. Или че не може да си изпусне нервите.

Не може да очакваме млада жена, която изпитва силни емоциии и е под стрес да говори като университетски преподавател.

Явно обаче, че горното виждане не се споделя от авторите, тъй като Мишо го изтъкна като недостатък в "Кладенецът", а сега Бранко го посочва в текста на Майкъл...

Бях се объркал, че разказването на легендата е авторов текст. Когато осъзнах, че всъщност са думи на 13-годишно момче, оттеглих критиката.

Най-голямата ми изненада е, че никой не коментира изборите на А7 и А8. А поне за мен е логично читателите на книги-игри да обръщат внимание на играта. Дотук видях коментари и забележки предимно за литературната част на публикуваното.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Авг 2014 23:19
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 126
6 епизода от Пътешествието #94911
Признавам, че бях скептичен в очакванията си към "Пътешествието". Текстът обаче ми хареса, литературата е прилична, без някакви фрапантни недостатъци поне за мен, малкото което виждаме от историята ме грабна.
Проблемни ми се видяха само това с богинята на сутрешния секс и куршумите с кух връх. Читателят трябва да се спре насред четенето и да анализира остроумието с богинята на сутрешния секс, за да го зацепи. Твърде сложно и завъртяно ми се вижда. Колкото по-простичко и директно достига до читателя една смешка, толкова по-ефектна е. Проблемът с куршумите е подобен. Човек трябва да прекъсне четенето и да гугълне какви са аджеба тия куршуми с кух връх. Използването им е много на място, но проблемът е в това, че вероятно повечето читатели няма да са чували за тях.
Чакам книгата с нетърпение.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

14 Авг 2014 23:33
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
6 епизода от Пътешествието #94912
Това е проблем, Shin. От една страна, добре е четенето да върви гладко, особено когато става дума за масова литература. От друга страна, тук-там придобивам усещане, че писането се получава добре и вдигам сложността на изразите.

Изречението с куршумите ми харесва много. Искам да има такива изрази в тази книга. Както в "Пътят" на Кормак Маккарти пе порази:
Тя си отиде и студенината на този факт беше нейния последен дар.

А остроумието за богинята има малък шанс да се превърне в лаф.

Няма да замерям хората с такива изречения в частта за изборите, нито във важни за вземането на решение текстове, ама извън това си позволявам волността да вдигна летвата... където мога.

Hater

14 Авг 2014 23:48
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
6 епизода от Пътешествието #94913

Mindcrime писа: писа:
Най-голямата ми изненада е, че никой не коментира изборите на А7 и А8. А поне за мен е логично читателите на книги-игри да обръщат внимание на играта. Дотук видях коментари и забележки предимно за литературната част на публикуваното.

Трудно се коментират подобни избори. В А8 не виждам, какво може да се обсъжда. Твой приятел да ти се обади с подобен вик за помощ и да не откликнеш - не знам, каква свиня трябва да си!

В А7... Пак е трудно, аз съм преживял само една раздяла след дълга (три години) връзка и избрах комбинация между А8 и А9 (в последствие се ожених за притеклото се в нужда другарче). Дали обаче това ще подхожда най-добре на характера на героя? Изборите са малко стрелба в тъмното, може би трябва да си припомня ОЗ, за да направя най-логичния избор от гледна точка на Борис.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

15 Авг 2014 08:36
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
6 епизода от Пътешествието #94915
За изборите ми е интересно дали ви липсва нещо.

Примерно, на А7 липсва възможността Борис да предложи на Асен да си потърсят момичета. Нарочно е. Приемам, че за напиването е нужен приятел, докато при избора "клин клин избива", може да се мине и без Асен.
А възможността да удави мъката в работа я добавих доста по-късно. Ето такова нещо ако липсваше, за мен щеше да е пропуск.

Няма нужда да си припомняш ОЗ. Пиша "Пътешествието" като самостоятелна книга-игра. От ОЗ се пренася само значението на няколко кодови числа.

Изборите в "Пътешествието" често са почти равностойни и въпросът е да прецениш какво се очаква да се промени в показателите на героите при всеки от тях. После да решиш къде да вдигнеш, какво да жертваш... Когато читателят се запознае с Правила за игра и Дневник, би трябвало да може да се досети какво може да му донесе всеки от изборите.

Hater

15 Авг 2014 09:41
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
6 епизода от Пътешествието #94918

Ако Лисичков е намерил нещо лошо в долното изречение, ще ми е полезно да обясни какво точно е лошото.

Кратки изречения, всяко носещо различна, но еднакво безпощадна информация, го разкъсват отвътре като куршуми с кух връх.

Първо, нека уточня, че нямам никакви претенции да имам опит с критикуване на литературен текст. Коментирам просто като читател, какво ми допада и какво не. :-)

Следните думи и изрази са ми странни, малко като военна терминология, която не знам дали има място в конкретния текст:

- Приятелски огън - отвръща тя. - подобно изказване от момиче, на около тридесетина години, ми изглежда леко изкуствено и доста претенциозно.

Кратки изречения, всяко носещо различна, но еднакво безпощадна информация, го разкъсват отвътре като куршуми с кух връх. - специално се разрових за тези т.нар. куршуми дум - дум - en.wikipedia.org/wiki/Expanding_bullet . Знаех, че са забранени за използване, но се оказа, че това е станало още през 1899г. Де да знам - всеки куршум първо разкъсва отвън, а след това и отвътре, след като попадне в тялото, но да - тези специално са известни именно с това, че нанасят прекалено тежки поражения. Намерих и един доклад от 1995г. относно Балканските войни, в който има доклади от военните лекари по тези въпроси - www.promacedonia.org/karnegi/glava5.html .
Странно употребена дума, не ми харесва - прекалено милитаристично звучене има за това повествование. Да не говорим, че дамската аудитория на книгата ще се чуди какви са тия куршуми с кух връх. :-)

Или е започнала с оперативно указание, оставяйки важното за накрая? - отново ми звучи странно; все пак не очаквам общуването им да се изразява в размяна на оперативни указания, не мисля, че са в положение на власт и подчинение или друга подобна връзка; разбира се всичко е възможно и може точно това да е начинът на изразяване и въприемане на комуникацията и общуването на лирическите герои;

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

15 Авг 2014 10:10
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
6 епизода от Пътешествието #94920
За да внеса допълнително объркване - аз от всичко изброено не бих променил почти нищо. Отлично знам какво е куршум с кух връх - en.wikipedia.org/wiki/Hollow-point_bullet Това си е точно куршум, предназначен да нанесе по-големи вътрешни наранявания - все пак, куршумът като влезе в тялото по-скоро го пробива, а този тип куршуми нагнетяват въздуха в отвора на върха си след излитане от цевта и влезли веднъж в тялото го освобождават, разкъсвайки тъкани и вътрешни органи. Не знам доколко са забранени, но миналата година параолимпиеца Оскар Писториус застреля приятелката си именно с такива куршуми. Изразът според мен е използван точно на място и носи добър заряд. Ако изобщо бих променил нещо, то е да го съкратя до "Кратки изречения, разкъсващи го отвътре като куршуми с кух връх", но не е задължително. Дамската аудитория на книгите-игри (не знам доколко такава има изобщо) пък може и да знае какво е това, но независимо дали е жена или мъж, който не знае какво е куршум с кух връх, тъкмо може да се разрови в гугъл да намери. Все пак, книгите не служат само за забавление - от тях се придобива и знание.

Приятелски огън за мен си е чист превод на английския израз friendly fire, нямам проблем с това.

Виж, за оперативните указания съм на едно мнение с Любо.

15 Авг 2014 11:29
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
6 епизода от Пътешествието #94921
Личностни усещания и коментари с опит за обосновка, евентуално може би.

Избрах 6 епизода от Пътешествието (общо 1 464 думи), които за мен са готови да бъдат дадени на редактор.
Доста честото коментираш и то с основание, че не е добре да се пускат нередактирани демоверсии и ако се пуска нещо с цел зарибяване то трябва да е лъснато и полирано като близадска игра с троен пач. Смяташ ли че, щом си обявил, че са демоверсии това те оправдава? Добре ли е да се пускат демота, ако не съдържат „спойлери”?

Епизод А2 не е типичен за книгата. Включвам на места такива разклонения, защото вярвам, че има играчи, които искат да научат повече за героите, дори когато това не им носи точки за победа.

С основание вярваш, аз съм един такъв читател. Макар и да съм лекинко капризен към текстове които не ме „грабват”.

А1
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Когато Емилия „си взема почивка“, проблемите им изглеждат преодолими. Тя отива да живее при своя приятелка, защото „иска да си даде време да помисли за бъдещето“. Почти пет месеца след като са се събрали да живеят заедно, Емилия решава „да проясни съзнанието си“. Използва много и все по-сложни изрази, за да му обясни какво точно прави, но Борис е сигурен, че нито веднъж не чува „напускам те“, нито става дума за „раздяла“, дори временна. Само че на практика тя го напуска и заживяват разделени. Временно.
Борис остава сам в малкия апартамент, който наскоро е купил със заем и с надеждата да превърнат в дом.
Следва избор, който не е логически. Дългата версия не дава знание, което да е полезно за по-добър резултат в тази игра.
◘ Ако избереш дългата версия на случилото се след раздялата ►Епизод А2
◘ Ако предпочетеш късата версия ►Епизод А3

Странно ми е това с почивката в първото изречение. Звучи все едно: Ако заровим проблемите всичко изглежда наред. Звучи също все едно двамата не могат да седна и да поговорят за проблемите си - принципно и аз гледам да ги избягвам и заравям, ама чак до почивки да се стига....
Продължаваме със времето на съжителството. Така както започва изречението с „почти” придобивам усещането, че 5 месеца е ужасяващо дълъг период и направо е невероятно, че мацката е изтраяла толкова преди да драсне. То явно има и други проблеми, ама затова по-натам където се говори за тях. Та въпросът ми е дали не трябва да се замени с „едва пет месеца”. За всеки времето тече различно. За един двуседмична връзка може да е цяла вечност за друг три години да са само миг. Ще е добре да се уточни какво искаш да покажеш на читателя.
Обяснението какво прави и то обширно, мен ме води до мисълта, че се опитват да го разкарат тактично, но Борката явно дебне за нещо в пряк текст, а това че не е разбрал за раздялата „дори временна” ме води на мисълта, че е сляпо влюбен и/или идиот - щом са се разделили след като са живели заедно това си е раздяла. Дали е временно е друг въпрос, ама човека някак не иска или не може да го осмисли. И да реалността е наистина е показана и даже натъртена в следващото изречение, което пак ни връща на идиота.
От Отново заедно бях останал с впечатлението, че Борката работи добре и има добро финансово положение. Колко е „малък” тоя апартамент, та да му се наложи да взима заем? Мацката не се ли е ангажирала да помогне за семейния дом или просто не ѝ е казал, че планира това да е домът им?
За изборът вече казах че предпочитам дългата версия, но ако се наложа да преигравам направо ще пропусна текста. Не знам колко е удачна да има съкратена версия на нещо от което не вадиш допълнителна информация за играта, ако пък изрично е отбелязано че няма такава тотално ми се губи логиката да има второ разклонение. Единствената причина която веждам е авторът да е фен на асасините и да го е страх да не би някой да го обвини, че прави салам от епизоди. Спокойно, една директна препратка не е салам, а просто дава възможност да се разбие голям блок текст.

А2
Минава повече от месец преди тя да го покани на среща. Виждат се в техния любим бар. Започват с водка, говорят си за живота, и от време на време разменят закачки с барманката, която познават отдавна. Емилия упорито страни от сериозната тема за връзката им и Борис се съобразява с това. От опит знае, че така им се получава най-добре. Другото е като да пикаеш срещу вятъра - не е невъзможно, но трябва да си готов да си понесеш последствията и в крайна сметка разбираш, че не си заслужава.
После тя обявява, че ѝ се ходи на клуб. Там няма приказки; пият и танцуват. Минава два след полунощ, когато - леко пияни и разгорещени от танците - се озовават на улицата в приятната юнска нощ. Тя предлага да се разходят до квартирата ѝ.
На раздяла го поглежда замислено, протяга се бавно напред и го целува. Спира нежно, но решително опитите му да я задържи. Той остава загледан във входа, погълнал любимата му...
Минути по-късно получава съобщение от нея: „да отидем у вас?“. Вдига поглед нагоре и я вижда на един от прозорците. Неговият танц на радостта завършва с пирует.
Когато отново поглежда към прозореца, жените са станали две. Обсъждат нещо и изглеждат доста напрегнати. Емилия очевидно се изнервя, започва да жестикулира все по-разпалено. Другата недоволно поклаща глава, но не изглежда да се съгласява или да отстъпва. Емилия се впуска в яростна тирада, размахва често пръст пред лицето на приятелката си, накрая изчезва към вътрешността на стаята. Малко след това стълбището светва.
- Какво беше това преди малко? - пита Борис, когато Емилия се притиска към него.
- Приятелски огън - отвръща тя. - Имаме разногласия по въпроса дали трябва да спя с теб. Тя смята, че съм слаба и допускам грешки, затова се опитва да се грижи за мен.
На езика му е да я попита дали не е започнала да предпочита своя пол, но тъкмо тогава ръката ѝ му доставя категорично опровержение. Почти го правят в таксито. Обхванати от ентусиазъм след дългата раздяла, отдават дължимото на всяко любимо кътче в апартамента... Но на сутринта Борис се събужда сам.
Това е наказанието за онези, които в разгара на нощните удоволствия пропускат да отправят молитва към покровителката на сутрешния секс, упреква се той. Проява на остроумие пред лицето на поражението. Утехата на губещия.
Открива бележка: „Не ме търси. Ще ти се обадя, когато съм готова. Ти си чудесен.“ Толкова иска да бъде чудесен за нея, че решава да я послуша. Вече е забравил за странната сценка на двете приятелки и ще минат няколко седмици, преди животът да му я припомни.
Дълго размишлява дали има някакво тайно послание в това, че бележката започва лошо и завършва добре. Дали първо е казала важното, а после е решила да смекчи удара? Или е започнала с оперативно указание, оставяйки важното за накрая? Обръща реда на изреченията, но отново не може да изтълкува написаното еднозначно. Рационалистът в него му заповядва да престане. Неведнъж, но с променлив успех.
И сега това кратко съобщение, получено седмици след последната им нощ: „Трябва да поговорим. Ела в бара днес в 8. Можеш ли?“ Отговаря с: „Believe in me as I believe in you, tonight“. Сеща се малко късно, че тя не е особено очарована от навика му да вкарва цитати от любими песни в общувания.
Умът му започва да изгражда хипотези с бясна скорост. Мята се в двете крайности. За да се вземе в ръце, Борис решава да се задълбочи в друга дилема, която го занимава от няколко месеца. Пуска „Adore“ и се опитва за пореден път да реши дали му харесва новото звучене на Smashing Pumpkins. Така прекарва времето до срещата.
Отиди на ►Епизод А4

Не знам защо, ама като прочетох, че се закачат с барманката реших, че се канят да правят тройка. Може би е добра идея да се каже нещо от рода на: Отидоха в любимия си бар където бачкаше тяхна обща позната и прекараха следобеда в коктейли, раздумки и бъзик с Валя... Всъщност не знам колко е важна тая обща позната и ако се доверя на Трип може закачките и познатата просто да си заминат като ненужни. Това разбира се го казвам защото не ми се налага на мен да изхвърлям текст, а аз съм повече от многословен както си личи.
Предложението от лекинко подпийнала жена да я придружа да вкъщи, за мен си е покана за нещо повече от придружаване. Виж ако аз предложа да я изпратя и тя се съгласи може да очаквам раздяла на входа.
Това ме води до въпроса, защо се опитва да я задържи, а не да влезе с нея? Гадже му е, прекара ли са си добре. Толкова ли не смее той да поеме инициативата, още повече след като мацката му е пуснала фъндък?
„Минути по-късно” е твърде „фиксирано” като време. Бих предложил да го замениш с „малко по-късно”, така читателя няма да остане с впечатление, че пича кеси половин част загледан в хода като някой друсан наркоман. Защото за мен би било по-странно да отиде на отсрещния тротоар и от там да я дебне. В тая връзка, аз се представям, че се разделят прави на входа. Дали пък да не ги сложиш преди това да седнат на някоя пейка пред блока и Емилия да го остави там? Така ще има възможност да се върже и със „вдигна поглед и я видя на прозореца”. Блоковете в София са доста високи и бая поглед трябва да вдигнеш ако си точно пред входа. То всъщност пише квартира, на аз си представям блок, като се комбинира и с „вход”.
Това за танца и пируета аз го възприех, че буквално пича почва да танцува, което съм го виждал само в комедийните сериали със смях на запис. Ако е метафора въобще не можах да я хвана като такава.
Скандалът ми изглежда доста дълго описан и май наистина е танцувал пича след като пак поглежда нагоре.

- Какво беше това преди малко? - пита Борис, когато Емилия се притиска към него.

Се ми се струва, че хората се притискат в автобусите. Гаджетата и приятелките се гушват/прегръщат.
Следва „приятелски огън” - Мърфи е казал: „За разлика от вражеския, приятелския огън винаги е точен” - та, щом е излязла след приятелски огън значи не е бил приятелски огъня. Всъщност това е един от онези страни изрази които трябва да са в речта не Огнян и то израза не е толкова странен колкото неуместното му използване. Не знам с какво би могъл да го замениш ако решиш да го има: „Опит за „вразумяване””, „Тон в живота”...?
Това като така непринудено го изстреля „дали трябва да спя с теб” ми докара две неща в главата:
1. Смут.
2. Дали тия двете не са лизбийки и „приятелката” да ревнува.
В следващото изречение, виждам, че това може и да е била целта ама: „дали не е започнала да предпочита своя пол” може да е по дървено само ако ползваш „дали не е усетила, че има хомо или бисексуални влечения към представителите на своя пол”. Борката наистина ли би казал това? Вместо да речем „за малко да я питам дали не е врътнала резбата”. Имаше някъде тема за високия стил на изразяване и колко е дървен при неформални диалози. Нарочно ли не ползваш жаргони в текста?
Това за Бонгинята ми хареса, но пак изреченията седят дървено и сухо. Звучи все едно, е преровил сборник с шеги, премислил е коя е подходяща, сверил е с препоръките на автора и тогава решава да я каже.
Знаеш че не съм кометентен в литературата ама:

Вече е забравил за странната сценка на двете приятелки и ще минат няколко седмици, преди животът да му я припомни.
Дълго размишлява дали има някакво тайно послание в това, че бележката започва лошо и завършва добре.

Тука няма ли омешване на времената. Казвата се, че (ще) минават няколоко седмици и после хоп пак връщане в сцената с бележката. Тука незнам дали съм ясен, ама има усещане че подскачам напред назад по времевата линия. Дали това със забравата да не отиде накрая или вече са нали седмиците и той още си мисли за бележката?
За цитата на латиница. И мен ме дразни като се плющят цитати от които не вдявам нищо. Добре де в случая е на сравнително примитивен англииски и дори аз си го преводох, ама сложете една зваздичка от долу как се преважда и евнетуално от коя песен е.
Финалът не епизода е покъртителен! Той наистина ли се „задълбочава” да разбере дали нещо му харесва за слушане!? Съжалявам, ама Огнян пасти да яде със говоренето си в минало свършено бъдеще незапомнено време, пред това дето прави Борката докато никой не го гледа.

А3

Следват два месеца, в които Емилия пожелава да се видят само веднъж. Не обсъждат връзката си, вместо това правят секс. Тя не остава за закуска. Бележката ѝ гласи: „Не ме търси. Ще ти се обадя, когато съм готова.“
И сега това кратко съобщение, получено седмици след последната им нощ: „Трябва да поговорим. Ела в бара днес в 8. Можеш ли?“
Отиди на ►Епизод А4

След фермана който изписах за горното... Той монах ли го раздава или наистина прави секс само веднъж на 2 месеца? Живели са 5 месеца заедно, а вече са разделени от два... Дали още си мисли, че не са се разделили?

А4
Отива с половин час по-рано, а Емилия е вече там. Настанила се е на масата в ъгъла, макар че неизменното предпочитание към местата около бара е едно от многобройните неща, които ги свързват. Течността във високата чаша е... сок?!
- Да не си на антибиотици? - пита Борис с недоверчива усмивка, настанявайки се срещу нея.
- Сигурно е нормално да ти е смешно, ако съм на антибиотици - срязва го тя. Поема дълбоко въздух и продължава: - Извинявай, прекалено емоционална съм от известно време насам. Бременна съм.
Казва го тихо, а в главата му тези думи взривяват света. И докато Борис губи почва под краката си, тя му разказва как е срещнала човек, обикнала го е, опитали са и тя веднага е забременяла, просто Съдба! Сватбата е съвсем скоро, но не би било уместно... Кратки изречения, всяко носещо различна, но еднакво безпощадна информация, го разкъсват отвътре като куршуми с кух връх.
◘ Борис може да се опита да научи от Емилия повече за случилото се ►Епизод А5
◘ Или да приключи тази среща бързо ►Епизод А6

Коментар на автора: Изборът на А4 влияе на показателите на героя, затова епизоди А5 и А6 може да намерите в книгата-игра. И от двата се отива на А7, затова продължавам с него.

На Борката явно не му се получават шегите. Иначе лекарства+ алкохола дават най-веселите комбинации.
Ей тука едно нещо ми прави впечатление и се чудя дали само на мен:

как е срещнала човек, обикнала го е, опитали са и тя веднага е забременяла, просто Съдба!

Не, не става дума за препинателни знаци точки или подчертаване на думи. Думи могат да се подчертават по много начини: „кавички”, курсив, полумчер. това което ми направи впечатление е: „ опитали са и тя веднага е забременяла”. Някак си в главата ми изниква асоциации, че това са го опитвали и с Борката, ама нещо не е ставало.
Всъщност първоначално като казва, че е бременна, реших че пича ще се зарадва и ще реши че е от него ама...
От тука мога да си градя теории за проблемите им: Тя е искала дете, той се пробвал, ама не е ставало, карала го е да ходи на доктор, ама той е мъжкарче и се е дърпал. Накрая все пак го е прикоткала и се е оказало, че е скопец някакъв. Предложила му е изкуствено оплождана ема той се е дърпал --> тя си е намерила друг петел. Затова знае че детето не е от него...

Сватбата е съвсем скоро, но не би било уместно...

- тука асоциацията ми е, че не би било уместно да се срещат и да правят секс зад гърба на бъдещия ѝ съпруг. Въобще не съм си помислял, че ще го кани на сватба, нали Борката все още мисли, че са заедно.
Аз кух връх знам какво е и за какво се ползва и да „отвътре” е неуместно да се ползва.
Ако трябва да се придържам към стереотипа на Барката - заблудена овца в случая, ще мина на епизод 5. Изборът тук е така поставен, че много прилича на предходния: Искаш да чуеш пълната версия или да скипнеш историята. Разликата ми се вижда тънка. При предишния избор нещата така и така са станали и се дава възможност на читателя да пропусне текст. Тук се дава възможност на героя. Читателя нали беше героя в книгите-игри?! Дали пък не може да вдигне едно скандалче и да се поразтовари малко от шока: Бибипана бибипка такава дето ходи да я бибипат бипани бибипи! Да ѝ хвърли някакви пари за обслужването и да я отбибипа? Ако беше Вълко вероятно щях да искам и вариант за кютек, ама все пак Борката е костюмарче. =)

А7
После тя си тръгва. Всичко между тях е приключило. От Емилия остават спомените и една подарена му от нея гривна, която Борис не сваля от лявата си ръка - дракон, който може да бъде увиван около китката в най-различни пози.
Борис харесва украшението и след раздялата решава, че ще го носи до деня, в който отново обикне жена. Дотогава гривната ще му напомня да внимава на кого отдава сърцето и мечтите си. Мелодраматично, но той не се и опитва да го раздава мъжкар.
Вечерта едва започва, а в това състояние не е добра идея да я прекарва сам. За щастие, животът предлага изобилие от възможности.
◘ Ако избереш Борис да се обади на Асен и да му предложи да се напият ►Епизод А8
◘ Може да прибегне до телефона на една похотлива фитнес-инструкторка, която едва ли не насила му го е вкарала в контактите по време на тренировка ►Епизод А9
◘ Или да се опита да организира приятелите си да поиграят на бордови игри за няколко часа ►Епизод А10
◘ Винаги съществува възможността да се опита да удави мъката в работа ►Епизод А11

Коментар на автора: Всеки от горните четири избора се отразява по различен начин на показателите на героя. Епизод А7 е добър пример за това какъв тип избори се налага да прави човек в „Пътешествието“. Ще дам само още един епизод, който отново завършва с избори. Героите имат много показатели, дневникът е с доста таблици, затова всеки избор си има плюсовете и минусите.

Мишо, пробвай да увиеш нещо около китката си в различни пози. Аз се сещам само за едни магнитни герданчета, които могат да застават в различни пози, ама гривна дракон... Виждал ли си такова бижу?
Мелодраматично не знам дали е, ама ми звучи педалско. Да ме прощават гейовете. То бива да не се държиш мъжкарски ама дали неможе да се ъскрати до нещо от рода на: „Борис харесва украшението и решава, че от днес гривната ще му напомня да внимава на кого отдава сърцето си.”?
За изборите: само Асен ли му върши работа на Борката? не го виждам и като пияч Асенски. Има още трима близки авери. Вълко примерно ми изглежда като някой който е готов да жулне кило две мастичка, ако е подкрепена със салатка.
Липсва ми опцията да седне и да поговори с някого насаме, та ако ревне да не е пред всички авери. Принципно може и фитнес инструкторката да я ползва за душевед. Жените някак по лесно възприемат изповеди и това че показваш чувства не ги прави сниизходителни. Организирането на сесии от днес за днес е ужасно мочно занимание. Организирането от днес за ведниж в седмицата също не е лесно занимание, та по тая линия предвиждам епична издънка. Човека обаче играе и херос, та може да се джойне в някой сървър и да понамачка лапетиите там.

А8
Асен не остава очарован от поканата за пиянски запой. Прекарал е тежък ден, уморен е и плановете му за вечерта включват първо да се изтегне пред телевизора за около час, после да вземе освежаващ душ и накрая да прегледа един доклад за социалните проблеми на областта, в която го изпращат на мисия. Цели четиридесет страници, никакъв пълнеж, само факти, анализи, хипотези. И е добре да го прочете тази вечер, да нахвърли бележки по него...
- Разбирам - казва Борис. - Само че... имам огромна нужда да се напия и то точно с теб. Семейните няма да ме разберат.
- Гласът ти е странен - казва Асен. - Пиян ли си?
- Не, не съм пиян. Тя е бременна и не може да пие, не пих и аз. Току-що си тръгна, кога да се напия!?
- Емилия е бременна? - възкликва Асен. - Ще ставаш баща?
Борис въздъхва тежко.
- Емилия ще става майка, някой друг ще става баща, те двамата ще стават съпрузи... как се справям с обясняването на случая? Така... мълчиш, значи успявам. Сега знаеш как се почувствах аз, когато тя ми сервира чудесните новини. Имам нужда от як запой. Искам да вилнея по баровете. С теб! Но ако имаш много работа, зарежи. Като отидем на пътешествието, ще има време за пиене. Или пък като се върнем. Или другото лято. Или в другия живот. - Борис повишава рязко глас: - Как да ти кажа по-ясно, че имам нужда от теб и имам нужда сега!?
◘ Асен може да приеме предложението на приятеля си ►Епизод А12
◘ Да се опита да го убеди да си намерят момичета, вместо да се напиват ►Епизод А13
◘ Или да му откаже, защото е затънал в работа ►Епизод А14

Коментар на автора: И така-нататък, и така-нататък... Който е харесал прочетеното, ще намери всичко от мен в „Пътешествието“.[/quote]

Я, познах за Асен! =)
За това:

- Разбирам - казва Борис. - Само че... имам огромна нужда да се напия и то точно с теб. Семейните няма да ме разберат.

То точно с теб ми зучи все едно иска да напие Асен и после да се възползва от него.
Преди да прочета няколко пъти „Семейните” мислех, че става дума да отиде и да пие с мама и тате на масата. Какво е това пренебрежение към хората със семейство? Оги би трябвало да дебне всяка възможност за да драсне от тъщата. Веско както по-горе посочих даже би го поканил в къщи на домашна скоросмъртница, а и няма да се даде на жената да ги изгони в 4 сутринта.
Циври циври, пък накрая почва да вика. Тука трябва да има проверка колко точки удоволствие е събрал Асен към Борката, щото ако мобилните могат да се тряскат, като нищо би получил сигнал свободно. Подобно нещо ми се е случвало и се бях тръгнал да помагам, ама това е друга история. Накрая на епизода топката логично се прехвърля в Асен, ама това значи ли че от тук насетне започва главата на Асен? Когато играеш с едни герой не трябва ли разказвачът да ти казва как реагират другите?
Ако започва разделът за Асен ми се струва доста добре застъпен прехода, защото в ОЗ беше лекинко нацепен със секирата. Ако обаче продължава историята с борката изборът звучи лекинко тип Сим. Асен ще се съгласи да ти каже нещо интересно или ще те нападне мечка.
Губи ми се малко и логиката защо Асен ще предлага момичета вместо алкохол*, ако не иска да пие е достатъчно да си лиже чашата. Чевекът търси компания, не иска той да те онси до въкиши мъртво къркан, иска ти да го занесеш.
Липсва ми избора да пробва да проведе сеанс по телефона.

В заключение: Голям ферман се получи, надявам се да откриеш нещо полезно в него, тъй като вес пак се старах да има и обосновки, не само „хейтене”.
Успех в дописването и Игрите с теб! =)

*
Някакво журналистическо проучване за платения секс имаше и беше озаглавено: Половин час клатене и никакъв кеф!
Най потресаващото било, когато дамата казала: Ориентирай се към приключване, че времето изтича.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

15 Авг 2014 16:12
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
6 епизода от Пътешествието #94934
Лисичков, аз не искам да критикуваш литературен текст. Достатъчно ми е споделянето на усещане. Особено когато освен споделянето "това и това не ми харесва", има и обяснение точно какво не харесва.

Този текст не е пуснат, за да получи литературна критика. Тази работа ще я вършат Al Toro, Longshot & Anardil. пуснат е, за да добият хората представа какво се задава, а и за да споделят впечатления.

Не мисля, че "приятелски огън" е претенциозен израз. Вече е достатъчно популярен и използван в българския език, за да не се възприема като директен превод на чуждестранен израз. Виж, "оперативно указание" е за редакция.

И докато Борис губи почва под краката си, тя му разказва как е срещнала човек, обикнала го е, опитали са и тя веднага е забременяла, просто Съдба! Сватбата е съвсем скоро, но не би било уместно... Кратки изречения, всяко носещо различна, но еднакво безпощадна информация, го разкъсват отвътре като куршуми с кух връх.

Както вече казах, за мен в последното изречение е задължително да махна думата "отвътре".
Куршумите с кух връх първоначално нанасят поражение, защото те разкъсват при влизане в тялото, както и всички останали куршуми. Веднъж влезли в тялото, те нанасят значително по-сериозни поражения от обикновени куршуми.
Използването на "куршуми с остър връх" в това изречение обяснява на читателя как Борис възприема думите на Емилия. Нараняват го веднъж, когато биват изречени, а по-късно осмислянето им нанася допълнителни, по-сериозни поражения.

Hater

15 Авг 2014 21:17
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
6 епизода от Пътешествието #94941
Когато чета "куршуми с кух връх" веднага става ясно, че автора иска да подчертае колко нараняващи са думите на мадамата, така че го разбирам като някакви по-специални куршуми, които нанасят допълнително или по-тежко поражение. Няма да тръгна да търся какво точно представляват тия куршуми, поне не веднага. Няма нужда да знам с подробности за тях, за да схвана идеята на текста.

Хареса ми ситуацията, грабна ме, главно защото съм преживявал нещо подобно. Не знам дали би било толкова силно въздействието за някой, който не е преживявал такъв екзистенциален шок, но при мен действа. От там нататък как ще се развие: ако аз бях в тази ситуация отговорът е ясен (Асен), по никакъв начин не бих се успокоил от работата си (дори моята работа, в която се срещаш с далеч по-гадни проблеми). Вече какво е решил автора за Борис е отделен въпрос.

Напомня ми за ситуацията, в която Лари Стоун трябва да избира музика, за да си успокои нервите. Просто няма как да избереш, ако не познаваш творчеството на Гънс и Офспринг. Другото е да заложиш на класиката, което май пак не беше правилно решение.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Time to create page: 0.116 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Yesterday 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Yesterday 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • 20 Мар 2023 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg