• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
6 епизода от Пътешествието

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
15 Авг 2014 22:00
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
6 епизода от Пътешествието #94942

xenox писа: писа:

Напомня ми за ситуацията, в която Лари Стоун трябва да избира музика, за да си успокои нервите. Просто няма как да избереш, ако не познаваш творчеството на Гънс и Офспринг. Другото е да заложиш на класиката, което май пак не беше правилно решение.

Напротив, точно Унгарските танци на Брамс бяха най-правилното решение :P

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Авг 2014 01:10
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Topic Author
6 епизода от Пътешествието #94944

Доста честото коментираш и то с основание, че не е добре да се пускат нередактирани демоверсии и ако се пуска нещо с цел зарибяване то трябва да е лъснато и полирано като близадска игра с троен пач. Смяташ ли че, щом си обявил, че са демоверсии това те оправдава? Добре ли е да се пускат демота, ако не съдържат „спойлери”?

Имам проблем с това, че хората пускат неща, които са натракали в момент на вдъхновение, и са публикували около пет минути след това. Хубави са тези моменти на вдъхновение. Но това, което следва след тях, е етап на отлежаване, после редакции... Не ми харесва практиката да бързаш да покажеш някакъв текст на всички, той да е пълен с недомислици, а на направените забележки да отвърнеш: натраках го набързо, много неща ще бъдат полирани и ще станат страхотни, ама сега кажете дали принципно ви кефи.

На такова нещо казвам, че може би бих бил поласкан, ако любим автор ми предостави нещо написано на един дъх. Ама от хора, които драскат нещо веднъж на два-три месеца... не, благодаря.

Тези 6 епизода са редактирани много пъти от мен и просто няма как да станат по-добри, ако не получа чуждо мнение. Този текст ориентрира хората от СКИ що за чудо ще получат.

Не разбирам за какво трябва да се чувствам виновен или оправдан. Аз давам тези епизоди и казвам, че това е най-доброто от мен. Двадесет години по-рано този текст щеше да излезе точно както съм го пуснал тук. Всяко изречение в този текст е четено поне 5-6 пъти от мен, по-скоро 10-15. Нямам оправдание за нито една грешка.

Според мен пусканите демота задължително трябва да бъдат изчистени от спойлъри.

Благодаря за обширните коментари. Беше ми много интересно да ги прочета и да поразмишлявам над тях. Не бих могъл да ги коментирам, понеже... когато двама души седнат да си сверяват часовниците по отношение на разбирания за живота, това обикновено отнема дълги часове приказки.

Ето една дреболия:

От Отново заедно бях останал с впечатлението, че Борката работи добре и има добро финансово положение. Колко е „малък” тоя апартамент, та да му се наложи да взима заем?

Колко хора могат да си купят апартамент на 27 години, без да вземат заем или да получат помощ от родителите си? Например, в днешно време. Малък апартамент в по-приличен квартал би струвал поне 40 000 евро. Борис е на 27, работи от 4-5 години, можем да приемем, че е бил добре платен най-много в последните 3. Да приемем, че добра заплата е 5 000 лева (макар че работата на Борис не предполага толкова висока сума). Човек чудесно може да се справи с харченето на 5 000 лева на месец, така че след три години с такъв доход да няма нито лев спестявания. Разбирам, че изглежда трудно за вярване, но имам много примери около себе си при заплати 3-5 000 на месец чисто.

Предложението от лекинко подпийнала жена да я придружа да вкъщи, за мен си е покана за нещо повече от придружаване.

Моят опит с емоционални жени е различен. Тя би могла да си промени мнението десет пъти по време на разходката, като за някои от смените няма да има нужда от намесата на мъжа до нея. Понякога една случайна фраза или постъпка може да я накара да си смени мнението.

Бихме могли да поговорим за едно-две неща, които са ти по-интересни от останалите, без значение дали като продължение на дискусията в тази тема, или пък на по бира. Но е по-добре да стане след излизане на книгата, понеже редакторската намеса може да промени вижданията ми за някои неща.

Някои коментари в тази тема ще ме накарат да преправя текста, преди да го пусна на редактор. И твоето мнение ще има значим дял в тези преправяния.

Разни дреболии, които могат да бъдат коментирани, без това да отнеме целия уикенд:

На едно място питаш дали няма омешване на времената. За мен няма грешка, има просто авторов анонс за нещо, което ще се случи в бъдещето (и читателят ще прочете за него). Несъгласуваност на времена има, когато напишеш нещо от сорта на: "Докато прави лицеви опори, той се беше изпотил под мишниците." Но не мога да съм категоричен, че при мен няма грешка. За такива проблеми много разчитам на Анардил.

За салама в началото... Не ме е страх от подобни обвинения. Книгата става достатъчно голяма и като обем, и като брой епизоди. Има достатъчно разклонения, така че няколко салама не са проблем. За мен това разклонение има смисъл, съвсем не защото реже дълъг салам на три. Дотук не видях в темата човек на моя акъл. Прави ми впечатление това, но не ме кара да замислям смяна. Все пак, автор съм, имам и его, и сериозно виждане. Ако и редакторите кажат, че е добре да го махна, тогава бих се замислил сериозно.

Нарочно ли не използвам жаргон в текста... не, не е нарочно, но употребата на жаргон често е подвеждаща. Добрият диалог се пише трудно. Ако запишеш нормален разговор и го пренесеш на хартия, ще видиш колко безумно изглежда. Диалози, които при прочит изглеждат добри, трудно биха се провели точно в този си вид в живота. Иска се много опит, за да започне човек да пише диалози, които читателят да приема за истински. Аз го нямам.

Коментарът на Борис за "семейните" се отнася само за техните двама приятели Вълко и Огнян, а не по принцип хората със семейства. Вълко би приел Борис и може би би пил с него, но Борис има предвид, че двамата с Вълко няма да са на една вълна в случая. На мен тези неща са ми ясни. Нормална авторова издънка е да приема, че каквото е ясно за него, е ясно и за читателите му. В случая ситуацията е сложна, изисква разбиране, въпрос на много тънка преценка е кое доколко да обясняваш. Както и кое изобщо да съкратиш, защото чудесно може и без него.

В заключение: Голям ферман се получи, надявам се да откриеш нещо полезно в него, тъй като вес пак се старах да има и обосновки, не само „хейтене”.

Искам да го повторя, за да не остане място за съмнение: беше ми страшно полезно да прочета твоето мнение и съм много благодарен, че си си дал труда да го напишеш. Доста си се постарал. Не виждам "хейт".

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Архив Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Time to create page: 0.054 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg