Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Горното е от Стругацки и има няккаво отношение към темата, понеже засяга въпроса за необходимостта и достатъчността на едно условие. Една от причините да не ми допадат техните книги са именно подобни лирични отклонения, които винаги текат в една посока, малко като в книгите-игри на Любо Николов. Когато си юноша, може да ти харесват (както е верен лафа, че на младини всеки свестен човек е бил поне за малко социалист) подобни разсъждения. С времето усещаш, че са доста едностранчиви.Но знаеш ли, има такова мнение, че за да се върви напред, добротата и честността не са задължителни. За тази цел трябват крака. И ботуши. Може даже немити крака и мръсни ботуши… Прогресът може да се окаже напълно безразличен към понятията доброта и честност, както е бил безразличен досега.
Замислих се какво ми пречи да пиша добре. С лекота се сетих за няколко съществени причини:
1. Липса на теоретична подготовка
Увлечения по история и математика в прогимназията, после математика и физика в гимназията, разни проектантски дисциплини в института... това е добра основа за силно развито логическо мислене, но не и за добро писане.
За щастие, няма образование, което да отхвърля възможността завършилият го да се занимава с писане занапред. Вярвам, че моето образование помага да пиша добри книги-игри, но не точно в литературната им част.
2. Липса на практика
Преди да започна да пиша епизоди от книгата за Инициативата, не бях писал от поне десетина години. Всеки епизод ми върви бавно. Знам, че за да се получи добре, трябва да опиташ по няколко начина и да избереш най-добрия. Понякога осъзнавам, че ми липсва арсенала, за да опитам по няколко начина. Арсеналът идва с практиката.
3. Липса на концентрация
Заради здравословни, емоционални и служебни проблеми, както и заради нуждата да си почвам и да разпускам от време на време, така и не успях да намеря време да посветя десет поредни дни на писане. Не е да не опитвах, но непрекъснато се случваше нещо. И така скоро ще станат три години.
Липсата на концентрация води и до по-слаби образи. Схемата може да се прави с прекъсвания, но паузите в писането водят до проблеми с описанието на героите. По-трудно задържам в себе си образите на героите, по-неясно си представям техните жестове и реплики в отделни ситуации... техните особености стават или нереалистично отличаващи ги от другите, или прекалено незабележими.
Никсата обръща внимание, че героите ми говорят като мен... така се получава, когато не ги виждам ясно. Или говорят както си искат, или като мен... не е добре и подобни забележки ще ми помогнат да оправя грубите места.
4. Липса на редактор
Момчетата от СКИ ще допринесат за по-доброто качество на продукта. Но нито един от тях не е сериозен редактор. Ще отстранят грубите грешки, ще оправят баланса, ще дадат съвети като усърдни читатели... Всичко това го нямах в предишния си период като автор. То ще помогжне за един по-добър продукт. Но добрата литература се постига по-лесно с редактор.
- най-разпространеният проблем, не само относно писане. Има прекалено много фактори, които могат да те разсеят, а и в служебен план доста работодатели изискват все повече от служителите си, изцеждат ги докрай и писането е последното нещо, което ти се прави вечер след работа.5. Липса на време
Всяка от горните 4 причини се дължи донякъде на петата. Не вярвам, че човек може да пише добре вечер, ако преди това е работил добре през деня. Нито пък да пише добре, ако пише само един ден седмично.
6. Липса на мотивация
Не е като да не искам да напиша тези книги. Но и не е като да искам да ги напиша въпреки всичко. В началото зарязах образованието си, за да пиша книги-игри. Ето такъв тип решителност сега липсва, затова нещата вървят бавно.
7. Липса на младежка дързост
Едно време вярвах, че постигам добри резултати. Бях чел по-малко добра литература. Не бях имал възможността да прочета книгите си след години... Високото самочувствие е нож с две остриета и вероятно е изиграло немалка роля за слабите страни в книгите ми. Но то много ми помогна да напиша тези книги.
Има нещо много гнило в това как някои епизоди ги пренаписвам по десетина пъти и пак не съм доволен от резултата. Мисля, че съм минал в другата крайност, което също вреди на доброто писане.
xenox: Еми, талантът, както си го представям, за мен е в голяма степен въпрос на характер. Давам за пример онова с жестомимиката. Неталантливият хипотетичен автор няма да го пропусне, защото умът му някак не може да осмисли този принцип. Ще го пропусне, защото ще си каже "тва са изгъзици, заеби". Ерго, проблем на това да надмогнеш себе си и да си кажеш, окей, предавам се на този модел, позволявам му да ми влезе в главата и да управлява донякъде процеса ми на писане. Подобно запъване пред добри литературни модели за мен е дефиниция на неталантливост.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas