• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Общи приказки
/
Проект за католог с книги-игри

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
12 Апр 2018 03:19 13 Апр 2018 09:03 от Вилорп.
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 29
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127466
Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Ето с това разполагам. В червено заглавията. Събирах книги-игри до 7 клас - 1996-та година. После момичетата ми станаха по-интересни, а цените на всичко - по-недостъпни. Интересът ми се възобнови в последно време, когато бях изненадан колко неща са били избълвани и че има някакви приумици като "стратове" и "мега-стратове". Амбицирал съм се да събера всичко и да разбера кои са мистериозните автори, чиито имена не се знаят и да събера цялото инфо за книги, автори и илюстратори на едно място. И откривам любопитни моменти като това, че в различни издания на "Тайната на светещия мъх", с една и съща корица и издателство, има разлика в "рекламите" и съобщенията до читателите. Затова и предпочитам книжните тела пред скановете. Пък и детството ми мина с книги, не с компютри, друг ми е сантиментът.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Апр 2018 08:58
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Проект за католог с книги-игри #127468
Боб, ще се радвам да разкажеш малко повече за проекта си с издирване на имената на авторите и прочие. Иначе файлът който си прекачил има някакви проблеми и не се показва.

Колкото до светещия мъх той има две издания, като разликата се хваща освен от рекламите вътре така и от шрифта на гръбчето.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

12 Апр 2018 09:28
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Проект за католог с книги-игри #127470
май е на кирилица заглавието и затова не става :)
Инициативата ти е добра, ще ударим едно рамо за всичко - има доста любопитни неща, които може да се извадят :hello:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Bob Moran

12 Апр 2018 10:48
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127471
На една от книгите половината задна корица липсва, другата беше лепена с някакво черно тиксо, тъй че не съм обърнал внимание на шрифта още. Общо взето доста от нещата ми са в този вид – полуразпаднали се, с избелели корици или мокрени. Някои от дълга употреба, други – така съм ги купувал. Разбира се, имам и някои учудващо добре запазени, като нови. Но например и „Загадъчното съкровище на Тибет” от поредицата „Избери своето приключение” има разлика във външния вид между изданията от 1992 и 1997 – по-късното е по-голям формат, а първото – джобен. Това разбирам да имаш пълната колекция – да имаш по едно от различните издания (имам само джобните).

А идеята за нещо като история на жанра се зароди съвсем наскоро, когато с приятел обсъждахме вечния въпрос – колко точно са издадените книги-игри в България. Така и не намерих някакъв подробен и удобен за преглеждане/преброяване списък при едно нормално търсене в Гугъл. След което хванах списъка в Цитаделата и го ъпдейтнах. Имаше някои липсващи или неясноти като де факто една и същата „Двоен агент”/”Опасна мисия”. Или не беше отбелязано, че някои са от български автор, както и името му. Например „Галактически гигант” – видях, че е известно името на автора и за съжаление вече е починал.

Тогава си казах, че аз ще направя най-пълния списък. И ще е нещо като справочник – автори, илюстратори, страници, епизоди, оригинал, ако е преводна. И то като веднъж е почнал, човек тръгва да си мисли и за други неща – да систематизира поджанровете – спортни, уестърн и пр. Също и сюжетните линии. Например миналата година за левче намерих първото издание на „Огнена пустиня” и ми направи впечатление колко много прилича на „Замъка на таласъмите” и „Гората на демона”. Та в тази връзка да опиша различните авторски поредици, стил, тип на геймплея – тук на форума съм мяркал понятия като „линейна” и пр. Също така информацията за авторите да е малко по-подробна, с какво друго са се занимавали, да съдържа снимки. Например, вечерта, когато възникна тази идея, докато се чудехме на една спирка колко са книгите-игри и човекът, с когото бяхме започна да цъка на смартфона си някакво инфо, бяхме шокирани кой е Върджил Дриймънд  Сред авторите има удивителни личности като Любомир Николов, чийто огромен принос за културата трябва да се знае.

Така изкристализира идеята – да си направя нещо като литературна история и справочник за всичко излизало през това „Златно време” на книгите-игри в България. Грехота е при съвременните технологии да няма такова нещо за неотдавнашен период от само 9 години белязал няколко поколения с гигантските си тиражи. Това да е моят принос в историята на книгите-игри. Като дете исках и аз да пиша книги-игри, даже почнах две, а Боб Моран беше псевдонимът, който си бях харесал, но остана неизползван. Сега нямам нито желанието, нито увереността, че ако седна да пиша книга-игра, ще се получи. Има по-добри от мен в тази област и с очевидно по-голямо желание. Запознах се и с по-млади ентусиасти, които не са били съвременници на бума на книгите-игри, обаче, с които за първи път в живота си играх колективно „Кървав меч” и някои изглеждаха по-запалени и от мен.

Но моят принос би могъл да е това. И ако се получи добре – да се издаде като книжица за поколенията. За това и събирам хартиените издания. Като връщане към един отдавнашен и красив период от живота и сбогуване един вид. Човек трябва да се развива, не само да живее с миналото и някакви недоизживяни неща. Понеже колекционирам и книги, стигнах до извода, че в един момент човек трябва да се раздели с колекциите си или част от тях. Иначе се превръща в мания, в плюшкиновство в кашони и в един момент се гътнеш и те изнесат, а „съкровищата” ти ги ринат с лопати – пръсват се на безценица при прекупвачите в най-добрия случай , а в най-лошия дори не отиват за рециклиране, а директно на сметището или в печките. Сигурно така ще направя и с евентуално най-пълната колекция в България като я събера и на нейно място остане тази книжица за поколенията  Стига да напиша нещо де. Не искам да го възприемам като задължение и „работа”, която трябва да се свърши в срок. От такива задължения нищо хубаво не съм видял. Един студент пишещ дипломна работа сигурно по-добре би се справил – има библиотеки, има сканирано всичко. Аз просто искам в моменти на уединение и покой да се обръщам към тази „книжна изба”, пък каквото стане. Ако нямам наследници, на които да им е интересно и да й се радват и ценят – ще бъде продадена в цялостност, заменена, дарена или там каквото съдбата пожелае.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kiril_ps, Der

12 Апр 2018 10:54 12 Апр 2018 13:08 от Bob Moran. Причина: Уточнение
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127472
Word със заглавие на кирилица е. Ще пробвам пак на латиница, ако не стане - ще го прикача по друг начин.

В червено са тези, които имам, в черно - тези, които търся. Като има книги като "Загадъчното съкровище на Тибет", които ги имам в първото им издание, но ги търся и в следващо.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

12 Апр 2018 11:49
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Проект за католог с книги-игри #127473

Bob Moran писа: писа:
Word със заглавие на кирилица е. Ще пробвам пак на латиница, ако не стане - ще го прикача по друг начин.
В чврвено са твзи, които ти липсват, нали?

12 Апр 2018 12:53 12 Апр 2018 13:10 от Bob Moran. Причина: Уточнение
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127475

Monevwww писа: писа:

В чврвено са твзи, които ти липсват, нали?

В червено са книгите, които вече имам. В черно - търсените от мен. Книги като "Загадъчното съкровище на Тибет", които ги имам в първото им издание, ги търся и в следващо.Една малка част е от оригиналната ми колекция, която бе изхвърлена от баба ми в средата на 90-те - 20-на бройки. Останалото съм събрал от есента насам.

12 Апр 2018 13:18
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 78
Проект за католог с книги-игри #127476

Ето повод да се регистрирам най-сетне във форума. „Двоен агент” и „Опасна мисия”, са една и съща книга с две различни заглавия, печатът и на двете е на Веселин Балтийски. Оригиналът е №4 от поредицата SNIPER!:

Здравей и добре дошъл на форума.

От къде е тази информация, че печатът и на двете е на Веселин Балтийски? Някакви допълнителни данни за тези две книжки имаш ли?

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

12 Апр 2018 14:21
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127478
knigi-igri.bg/forums/digitizing/4869-digitalizirani-zaglaviya мисля, че ги разглеждах в скановете. По някаква причина не ми се отварят линковете с въпросните книги да проверя отново, но ако при теб всичко е точно, сам може да видиш какво пише в издателското каре.

12 Апр 2018 14:28
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Проект за католог с книги-игри #127479
Всички линкове съдръжащи архиви в момента не работят.
Иначе в подписа ми има възможно най-пълен списък с книгите игри, може да се съчетае с твоя и де са попълват дупките.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

12 Апр 2018 15:16
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127481
За щастие съм ги свалил двата архива. Ето и на двете пише Веселин Балти
DA002.jpg

OM002.jpg

йски
Прикачени файлове:
DA002.jpg
OM002.jpg

12 Апр 2018 15:18 12 Апр 2018 15:18 от Bob Moran.
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127482
За щастие съм ги свалил двата архива. Ето и на двете пише Веселин Балтийски
DA002-2.jpg

OM002-2.jpg
Прикачени файлове:
DA002-2.jpg
OM002-2.jpg

12 Апр 2018 15:34
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 31
Проект за католог с книги-игри #127484
Сотир Гелев и компания направиха много хубав документален филм за "Дъга" - даже Росен се появява там. Ще е страхотно да има нещо подобно и за книгите-игри...

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво: troshanov.wordpress.com

12 Апр 2018 18:10
Bob Moran's Avatar
Bob Moran
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Topic Author
Проект за католог с книги-игри #127486
Защо не. Аз имам няколко сценария, но игрални. Все трябва да пробвам нещо документално. А и бюджетът не е такъв проблем.

12 Апр 2018 18:24
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Проект за католог с книги-игри #127487
Ако започнеш да правиш нещо подобно, някъде в дебрите на форума има една тема "Отдел Популяризиране" и там някъде имаше нещо като "Хронология" на Новата вълна по месеци и години, кога какво се случва. Вярно, че е непълна и не е продължена, главно защото мен ме нямаше, но може да послужи като добра база за надграждане.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.207 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (20 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от kiril_ps
    • Today 20:18
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 11:21
    • Кой какво слуша в момента (1001 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg