• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива.

• 1
  • ...
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
12 Дек 2021 14:59
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 796
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139421
Значи,
явно става неразбиране:
Сърце от лед (Ледено сърце) и Сърцето на Силата (Волята, Желанието, Повелята... Volent) са две различни неща в книгата.
За да стане по-ясно, пускам следния цитат от епизод 148:

‘Unless we find the Heart and use its power to set things right.’

He turns with a smile almost of delight. ‘Is that why you’ve come here? I fear you’ll be disappointed. The Heart must inevitably fall into the hands of the one who is most ruthless. To seize true power, a man must have a heart of ice. When the powerful do good deeds – I speak of Caesar, Alexander, Napoleon, Mao – they do so inadvertently. The good and honest of the world are always the most impotent.’

knigi-igri.bg/shop/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Дек 2021 15:43 12 Дек 2021 15:43 от Etom.
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139422
2 бройки - ич не ме бройте и няма да ги чакам с нетърпение

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

12 Дек 2021 16:03 12 Дек 2021 16:29 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139423

Etom писа:
2 бройки - ич не ме бройте и няма да ги чакам с нетърпение

Благодаря за непоръчването.

knigi-igri.bg/shop/

12 Дек 2021 18:32
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139424
И аз бих искал бройка от несъществуващият тираж!

12 Дек 2021 22:57
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139428
Не искам две бройки!!!!

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

12 Дек 2021 23:43 13 Дек 2021 00:10 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2005
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139429

Значи,
явно става неразбиране:
Сърце от лед (Ледено сърце) и Сърцето на Силата (Волята, Желанието, Повелята... Volent) са две различни неща в книгата.

He turns with a smile almost of delight. ‘Is that why you’ve come here? I fear you’ll be disappointed. The Heart must inevitably fall into the hands of the one who is most ruthless. To seize true power, a man must have a heart of ice. When the powerful do good deeds – I speak of Caesar, Alexander, Napoleon, Mao – they do so inadvertently. The good and honest of the world are always the most impotent.’

Не стана по-ясно - от цитата не става ясно нито че сърцата са две (което никой не оспорва - макар да имам силни съмнения по въпроса, тъй като в книгата никъде не се споменава Heart of Ice и в синопсиса и увода се говори, че търсиш The Heart, Heart of Volent), нито как реши да преведеш Volent като Силата (Волята, Желанието, Повелята...), нито каквато и да е друга връзка може да се направи в това отношение. Думата я има рядко в речници на английски (все пак се среща), примерно в този на Кеймбридж и Google не присъства, а ако решиш да си по-англичанин от Кеймбридж и да я превеждаш, "Силата" е последното, което значи. Ако решиш да е от френски е форма на "летя" и "т"-то накрая не се чете. Ако решиш да е име, трябва да си решиш откъде е, за да прецениш как да го четеш. Принципно е унгарско, там предполагам само преводачът на книгата е проверил как би се произнесло. Английско име очевидно не е - аз бих заложил, че Морис просто си го е измислил като произволно приятно звучащо име.
Още по стабилен довод, че в книгата се употребява като име, е "Volentine watchers" - ако го преведеш "Силовите пазители" много ще се смея.
Така че, Кире, не ги разбираш, но дай боже това да е най-голямата грешка, свързана с превода на книгата. Силно се надявам да си разбрал поне колко сърца има.

А Der с неговата "проектилна броня" мисля няма какво да се включва даже на тема смислен превод на думи :evil:

13 Дек 2021 06:36
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 506
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139430
Неслучайно поисках снимка, защото изобщо не знам за какво става дума. Помислих, че някой си е направил гавра с Волен Сидеров и го сметнах за тъпо.
Моето е проекто броня, но поне не допускам правописни грешки в преводите си :8

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

13 Дек 2021 09:08 13 Дек 2021 09:31 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139431

Ал Торо писа:

Значи,
явно става неразбиране:

Не стана по-ясно - от цитата не става ясно нито че сърцата са две (което никой не оспорва - макар да имам силни съмнения по въпроса, тъй като в книгата никъде не се споменава Heart of Ice и в синопсиса и увода се говори, че търсиш The Heart, Heart of Volent), нито как реши да преведеш Volent като Силата (Волята, Желанието, Повелята...), нито каквато и да е друга връзка може да се направи в това отношение. Думата я има рядко в речници на английски (все пак се среща), примерно в този на Кеймбридж и Google не присъства, а ако решиш да си по-англичанин от Кеймбридж и да я превеждаш, "Силата" е последното, което значи. Ако решиш да е от френски е форма на "летя" и "т"-то накрая не се чете. Ако решиш да е име, трябва да си решиш откъде е, за да прецениш как да го четеш. Принципно е унгарско, там предполагам само преводачът на книгата е проверил как би се произнесло. Английско име очевидно не е - аз бих заложил, че Морис просто си го е измислил като произволно приятно звучащо име.
Още по стабилен довод, че в книгата се употребява като име, е "Volentine watchers" - ако го преведеш "Силовите пазители" много ще се смея.
Така че, Кире, не ги разбираш, но дай боже това да е най-голямата грешка, свързана с превода на книгата. Силно се надявам да си разбрал поне колко сърца има.

А Der с неговата "проектилна броня" мисля няма какво да се включва даже на тема смислен превод на думи :evil:
Как реших да преведа:
"What does the root word Volent mean?
Latin volent-, volens, present participle of velle to will, wish."
Реших, че латинският език е в сърцевината на смисъла, който влага авторът.
Базирах се на ВОЛЯ (въпреки че Volent е глагол, а не същ.), но прецених, че е по-добре да използвам думата СИЛА, понеже чрез него, сърцето, се постига "true power". Просто не ми звучи добре Сърцето на Волята или пък Сърцето на ВОлент, или Волен :)
Volentine watchers - бих ги превел като Пазители на СИЛАТА (защото волята не ми звучи тук ОК).
Според мен Морис е взел думата от латинския език, но само той може да каже.

Heart of ice - се споменава на две места в книгата. Епизод 148 и Епизод 279.
Реално в книгата, като билогичен или друг физически елемент, Сърце от лед не съществува. Както не съществува и желязно сърце, смело сърце, добро сърце и т.н. Но мисля, че все пак авторът е вложил психологически смисъл в него, а не физически.

Торо,
моля те, преди да ми заявяваш, че "не ги разбираш", първо да провериш нещата. Ако имаш въпроси, ще отговоря. Ако съм сгрешил, ще се поправя. Но ако си подхвърляме подигравки и заяждания...влизаме в режим "Ще ти покажа аз на теб колко си неграмотен".
Преводът ми наистина е аматьорски, даже съм го написал в тази тема. Не твърдя, че съм специалист-лингвист, даже мога да се съглася, че "не ги разбирам" нещата, затова и съм изтрил файла.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

13 Дек 2021 09:51 13 Дек 2021 10:10 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139432
"heart of ice" и в двата епизода се използва не като име на артефакт/термин, а в смисъл, че трябва да си коравосърдечен - мисля че е доста очевидно, от контекста и от това, че е с малки букви, за разлика от Heart of Volent. Виждам в последния ти пост, че сме на едно мнение, за това не те разбирам какво имаш предвид под "Сърце от лед (Ледено сърце) и Сърцето на Силата (Волята, Желанието, Повелята... Volent) са две различни неща в книгата". Няма такова нещо като "Сърце от лед" в книгата, има "сърце от лед" и не в терминологичен смисъл. Да, красив изказ е и е хубаво заглавие - комбинира едновременно емоцията и сетинга на книгата.

Това че ти предполагаш Морис от какъв език е взел думата е просто целене в тъмното при все, че имаш контакт с автора. Защо да не я е взел от френската дума за летене, при все че говорим за долетял космически обект? Това че си го преиначил на "Силата" е просто елементарен преразказ - най-близкото значение е "voluntary", което означава "по собствено желание" и ако трябва да си измисляш име на артефакта, вместо да запазиш оригиналното, по-близко ти е Воля. Ако го преведеш "Силата" - не знам, звучи ми детинско и елементарно. Да, има сила артефакта, ама тук не е идеята да си го прекръщаваме.

Дори авторът да е имал предвид и тази думичка като произход на името, това не означава, че трябва да я преведеш - давам ти пример с Honoric и Честолюб. Страхотно е, че не е просто произволно име, а е стъпило на нещо, но това си се запазва и ако го преведеш като име, без да го побългаряваш. Peter идва от гръцкото Πέτρος, което значи скала, но представи си, Peter Rabbit не са го превели нито Скалното зайче, нито зайчето Камен, нито зайчето Петър. И така се прави.

Volent e прилагателно, Heart of Volent звучи също толкова тъпо колкото Heart of Strong (вместо Strength), да речем. Морис не е неграмотен човек и ако търсеше този смисъл, щеше да го нарече Heart of Volition - това вече би се превело така. За англичаните в този смисъл, за който ти си се захванал, би звучало като Сърцето на Желателно.

Volent - Volentine си е типична комбинация на име-принадлежност (примерно Byzantium - Byzantine).

Сори че влязох с бутоните, ама имах тежка седмица и явно е трябвало да си го изкарам на някой, а и от другата страна поведението не беше по-уважително, така че няма какво да се сърдим. Надявам се поне да съм бил и конструктивен. На 99% съм убеден, че превеждането като име е по-точно от това, което ти си избрал, като вече може да се спори дали "т"-то се произнася - тук съм по-склонен да приема, че се произнася, ако заложим на латинската, вместо на френската връзка. Сърцето е в Сахара, там повечето държави са френскоговорящи като втори официален/задължителен или поне силно разпространен език.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, George-AL

13 Дек 2021 10:05
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1108
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139433

Ал Торо писа:
Сори че влязох с бутоните, ама имах тежка седмица...

Потвърждавам - последния петък Торо overburn-а, не му се сърдете.

P.S. Освен това не знам защо се обсъжда нещо, което не съществува вече...

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

13 Дек 2021 15:36
max7
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139436
И аз не искам две бройки.

13 Дек 2021 18:56
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139437
Торо вече може да си отдъхне и да се отдаде на заслужена почивка, след излизането на ПГ10.
Няма как да питам автора за думата, щото трябваше да крия истинските си мотиви. Калпав играч съм на Върколаци, питайте Неделчо или Зебг.
За съжаление нямам финансова възможност да уредя права или издаване, за което се извинявам на феновете на Дейв.

knigi-igri.bg/shop/

13 Дек 2021 19:50
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139438
Правата са уредени от други хора, а авторът ще се зарадва на смислени въпроси от преводача, за да види, че на книгата му се отделя нужното внимание.

Пиратските ти дни в този проект са вече история, така че е време да се нагодиш И възползваш от новата ситуация.

14 Дек 2021 17:53
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139443
Което пък означава, че ще трябва да възстановиш файла от кошчето. :)

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

14 Дек 2021 19:21
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ледено сърце - виртуална реалност. Инициатива. #139444

Ал Торо писа:
Правата са уредени от други хора, а авторът ще се зарадва на смислени въпроси от преводача, за да види, че на книгата му се отделя нужното внимание.

Пиратските ти дни в този проект са вече история, така че е време да се нагодиш И възползваш от новата ситуация.
Торо,
ще бъда откровен. Аз съм никой. Не съм постигнал нищо в този жанр (даже може да съм повлиял вредно на моменти) и нямам очи да се обърна към Дейв. Просто един калпав-пишман автор, сеирджия, не особено умен и начетен. Само бих навредил на нашата общност (ако има такава), ако се свържа с него. Та аз и английския не го знам добре и може да се изложа брутално.
Трябва лице с по-голям авторитет от мижимурка като мен.
Поздрави.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

• 1
  • ...
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Time to create page: 0.604 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Гримоар - вгледай се в очите на страхa (42 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Der
    • Yesterday 20:39
    • Флууд (5566 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:38
    • Февруарска форумна среща - да се преброим. (7 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:37

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg