• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Интерактивен радио роман

Интерактивен радио роман

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
03 Фев 2020 17:25
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Интерактивен радио роман #134056
Заедно с някои ентусиасти от общността започнахме да правим интерактивен роман по радио "Христо Ботев". Можете да го слушате по радиото всяка неделя от 19:30 или да слушате записите онлайн на тази страница:

bnr.bg/hristobotev/post/101221915

Ще се радваме на коментари и отзиви.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, kiril_ps, Efix7, kolender, Леден Дракон, George-AL, Der, the_arsonist

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Фев 2020 19:02 03 Фев 2020 19:03 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 403
Интерактивен радио роман #134057
Нека да видим как ще потръгне и тогава ще има отзиви. Към момента след нулевата глава съм неутрално-скептичен.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

03 Фев 2020 19:18
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134059
Надявам се да опровергаем скептицизма ти. :)

03 Фев 2020 20:17 03 Фев 2020 20:53 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134061
И аз се надявам. Да уточня. Неутрален съм към идеята, реалитата във всякакъв вид са ми безразлични. Скептичен съм към темата, веднага ми се натрапи асоциацията с една специфична книга игра, позната във форума.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

03 Фев 2020 22:06 03 Фев 2020 23:10 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Интерактивен радио роман #134065
Първо – съжалявам, че с хабя пост, но често давам отзиви и то – точно по-такива поводи, не можах да се въздържа.

.По отношение на моя отзив ще започна думите си, че имах страшно позитивна нагласа. По принцип съм привърженик на идеята, че книгите-игри трябва да се представят по-интерктивно. Нееднократно съм адмирирал усилията на Зе Бг и Нед да представят света в илюстрации, достъпен за най-малките, да се правят настолни игри, също на Виктор – да прав електронна библиотека, както и игри за телефон. Бях един от първите, които поздрвиха Дамян, когато той представи демото на "Мемоарите на краля". Естествено бях много въодушевен, че ще има и книга-игра излъчен по радиото.
Да, ама не както казваше Петко Бочаров. Първо понятието „нулева глава” е подвеждащо, защото човек предполага че става дума за някакво начало, някакво въведение в самата игра. Уви 42 мнути се говори за всичко друго, но самата игра не се играе. Твърде дълго за въведение, особено като се им предвид, че това е чисто време и няма реклами. В книгите –игри има неписано правило Правилата да са не повече от страничка, за да влезе бързо читателят в действието. Както и да е - проявих търпение и изслушах (почти) всичко. Веднага ми направи впечатление, че се разказва много хаотично. Водещият сигурно поне десетин пъти се опита да пренасочи гостите към определена тема. Те обясниха какво е книга-игра, после кои са Пенко Живанов и Снежана Ташева (с това трябваше да се започне), и после повече от половин час се отдели – история на книгите игри и сравнения на старите книги-игри с новите, нещо което може да се побере в 10 минути.. Старите фенове знаят тази информация наизуст, а на новите фенове ако таз информация не им е стегната, бързо ще се отегчат. Изказът на гостите също бе слаб. Не може да кажеш в национален ефир (Хр. Ботев е радио на цяла България) „има един от нашите, мисля, че се казваше Виктор Атанасов, който прави електронна библиотека. Така че има такова животно”! * ** Такива разговори може да се водят в кръчмата, не в „Хр.Ботев”. Съжалявам, но не мога да приема, че в национален ефир можеш да кажеш „Той (водещият) ги слага някъде и им казва: “ ‘Айде сега - оправяйте се!” Нито мисля, че е редно да се говор с някакви изрази „Гейм мастър” по „Хр.Ботев”. Съществуват хора хора, които не се интересуват нито от ролеви игри, нито от книги-игри и такива термини ще бъдат непознати за тях. Все пак целта е да се првлекат нови фенове и езикът трябва да кратък и ясен. Няма нищо лошо да кажеш „водещият” вместо „гейм мастъра”. Също така се удивих колко малко време гостите отделих на идеята, че книгите –игри се възраждат по нов начини – чрез настолни игри, чрез дигитални книги-игри, които са пригодени и за телефон, чрез пдф-файлове в Читанка и въобще, че адуио-книгите са най-естественото нещо в този процес. А не да се говори неуверено в едно изречение, че „[b]има един от нашите, мисля, че се казваше Виктор Атанасов, който прави електронна библиотека. Така че има такова животно”[/b]! Добре, че бе водещият да каже, че това е в духа на концепцията на „Библиотека български риалити романи”.
Мисля, че водещият предаването усети накъде отиват нещата, защото след 10-та минута се отказа да бъде водещ на играта. Това говор много лошо за гостите – те явно са представил идеята по един романтичен начин, а бяха неубедителни във встъплението как ще я реализират.
Направи ми впечатление, че и двамата гости дават изключително дълги отговори, които не са за радио/телевизионно предаване, където се отговаря кратко и ясно. Пример: Водещият пита за литературната част. Роджър Уилко започва да се измъква, че за всеки автор е различно (пределно ясно е, че говорим за някаква условна стойност, еднаква за всички автори). Водещият отново го прекъсва, за да го насочи. И вместо да отговори с едно изречения, например : „Същестувув теория, че в идеалната книга-игра литературата и играта са петдесет на петдесет, но всеки автор дава малко нагоре литературна или малко нагоре игра в зависимост от предпочитанията си” – Роджър започва надълго и нашироко да му обяснява системата на изборите. Ето такива обяснения са никому ненужни.

Пред всичко искам да кажа, че въпреки тежките дум, продължавам да тая надежди за първото Разиграване и въобще за бъдещето на този жанр.Надявам се то да бъде по-добро от представянето на самата идея . Свежа идея, а Снежана има приятен глас. Моите уважения и към двамата Роджър Уилко ми бе любим автор, а с Джейн Ъндед съм играл форумна игра и съм й чел книга за Хари Потър .Считам и двамата за интелигетни хора но мисля, че ако желаят да имат такова бъдеще Роджър Уилко и Джейн Ъндед трябва да изчистят някои грешки и най-вече да придобият увереност (Снежана) и стегнат и ясен израз (и двамата). В противен случай рискуваме една чудесна идея, да се опорочи

*След последните събития не мислех, че нещо може да ме шокира – но ето че има. Този израз ме „хвърли в джаза”
** Кои са нашите, кои с вашите, сигурна ли си, че човекът който дигитализира се казва Виктор Атанасов (какво значи "мисля че се казва" ? Това да не му помниш името говори за неуважение. Ами ако не се казва Виктор Атанасов?) . А за изреченето "няма таков животно" - но комент, дето се вика. Разберете ме правилно - Нямаше да съм възмутен, ко това бе кръчмата и това бе разговор над скарата - но интилигетна хора (и двамата са писала книги), да говорят в една от основните радиостанции - втриса ме

пиша това с риск да си навлека нов бан, защото тук се раздават банове, за негативни коментари. Истината е, че не съм злонамерен, а целя Снежана и Пенко да подобрят представянето си, за да привлекат много нови фенове.
Истината ще ви направи свободни.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm, psicho_lg, Добромир

04 Фев 2020 01:55
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 79
Интерактивен радио роман #134073
Имате ли записи? Точно тогава обикновено стриймвам и няма как да слушам, но бих искал да слушам, а вярвам и някои мои зрители също.

04 Фев 2020 03:30
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134074
Записите ще се качват на страницата, към която съм дала линк.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, George-AL

08 Фев 2020 13:56
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1028
Интерактивен радио роман #134217

Jane Undead писа: писа:
Заедно с някои ентусиасти от общността започнахме да правим интерактивен роман по радио "Христо Ботев". Можете да го слушате по радиото всяка неделя от 19:30 или да слушате записите онлайн на тази страница:

bnr.bg/hristobotev/post/101221915

Ще се радваме на коментари и отзиви.

Страхотна инициатива, Джейн! :)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (5 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

08 Фев 2020 18:05
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134229
Утре в 19:30 започваме от епизод 1. Всъщност, вероятно към 20 ч, защото преди това ще има увод. :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm, George-AL

09 Фев 2020 22:23
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134248
На линкът седи само нулевата глава. Кога е се появи първата?

10 Фев 2020 00:14
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134254
Вероятно днес. :)

11 Фев 2020 13:37 11 Фев 2020 13:45 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134336
Изслушах Първа глава. Оставам неутрален, клонящ към леко разочарован. Разговорът в първите десет минути не разбрах какво общо имаше с "играта". Правилата бяха представени добре. "Играта" - поставям го в кавички, защото нямаше никаква игра, неше абсолютно безинтересна. Водещият-автор чете и дава избори. Водещият на предаването избира (играе) от името на слушателите!? Е какво му е "реалитито"? Двамата си подават реплики и аз ги слушам. От къде да знам дали въобще има някакъв избор?

Приемам, че Снежа може би се беше подготвила за всички разклонения, но слушателя няма как да го разбере. Прилича на водене за носа. Случките и псевдоизборите бяха ей така колкото да ги има. Дали ще ходиш в мола или в парка, дали ше ядеш хамбургер или ще гледаш филм... почна работа и я напусна, защото ти се стори тежка... Накрая излезе, че май няма никакво значение какво си правил слушателите получиха три избора, които ще дадат сюжета на следващия водещ-автор... и той пак ще си чете и ще си "играе" с водещия на предаването.

Предлагам един съвет. Вместо да цъкате разни безсмислени епизоди с псевдоизбори по-добре разкажете интересна и смислена история в рамките на 20, 25 минути. Дайте на слушателите да избират продължението - нещо като интерактивен роман. Използвайте оставащото време накратко да покажете кави възможности са пропуснати при предходния избор.

Къде и как се гласува за продължение. Нищо не намерих.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

11 Фев 2020 21:22 11 Фев 2020 21:44 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Интерактивен радио роман #134343
Ще започна с това което ми хареса - в тази първа глава Снежа е много по-уверена от миналия път и със значително по-ясен и стегнат изказ. Личи си, че се е постарала. Дотук - добре, както казал падналия от десетия етаж, когато стигнал петия.
Сега какво не ми хареса. Първо при положениие, че четиредесет и две минути отделихме миналия път за "нулева глава" 20 минути за ново представяне на Джейн, наново обяснене какво са книги-игри, Правила и т.н. ми се струват излишни, когато можех да побера в пет минути коя е Снежана - ако някой е забравил и в 5 Правилат. Цялото представяне на героя -абсолютно излишно, при положение, че той е представен в епзод 1. Ако нямах голямо уважение към Снежа, никой не би могъл да ме убеди, да изслушам всичките 40 минути, след като минаха първите 15. Уточнения преди самата игра да се правят, след като сме чакали 20/62 минут за нея ми се струва абсурдно. Още в началото на Правилата трябваше да каже, че "Героят си ти и ти взимаш решенията!". Да не говорим, че към вторат част Джейн пак го удари на дълги разказни изречения и имаше съвсем малко "игра"
Нейсе! За играта - такава няма! Започва се с четене на епизод с фиктивен избор (дали ще избереш такси или автобус не влияе на това каква работ ще почнеш или ако вляе - не се разбира ). Предвид че това се води "интерактивно" четене опциите на героя за избор бяха странно орязани. Напрмер играчът поиска да отиде в кръчмата и се оказа, че такъв избор не е предвиден. Ако това бе ролева игра той би могър да отиде в кръчмата, дори среднощ. Така и не разбрах какво е "интерактивното" на това, че един човек чете(за хлебарките) и чат-пат дава по някой избор, който не променя нищо по същество. Водещият предването хич не бе добре подготвен. Прекъсваше Снежа на всяка втора дума и се губеше смисълът от разказа. Направо я съжалих. Изборите не ми се сториха логични, а от типа на Сим. Логичното бе да се пит първо дал иска почтена работа, далавера или да е жиголо, и чак ко избере почтена работа да ходи по баровете. Това едно - второ не му бе дадена възможност на играча да прояви търпение и да си заработи поне пет-шест месеца въпреки тежките условия. Въобще героя бе напъхан в един шаблон и "играта" се движеше лийнено. Тъкво стигнах до един по-интересен избор и го оставиха за другия път! Ако трябваше да се играе персонаж който си търс работ, по-добре Снежана да бе избрала "Седемте живота на Мая" дори там някои избори не са толков фиктивни, въпреки че сюжета е много подобен.
Като цяло им значително подобрение спрямо "нулевата" глава. А както се казваше в стария социлистически виц - "Важна е тенденцията". Но има много какво да се изчиства
П.С. Настоятелно съветвам Снежа, или който ще води играта следващия път да си поговори с водещия предвнето, на тема играта, още преди предаването, за да не се налага да прекъсв водещия играта на всяко изречение.

първи пост за новата седмица

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Nedelcho Bogdanov

12 Фев 2020 03:12
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134351
Ето ви анкетата за продължението:

www.facebook.com/SofianecZaTriMeseca/app...%3A%22F926PzGa%22%7D

Да, Джордж, подготвена бях и за другите избори, така че бяха реални, а не псевдоизбори. Имаше възможност на героя да се случи нещо с по-големи последствия, но водещия не избра тези варианти. Като цяло игра доста консервативно и предпазливо, пък и не мога да го отепам още в началото, нали? Сега можеш да си даваш конструрктивните съвети на другите, аз повече няма да се появявам. Но не съм сигурна дали ще те послушат, както и дали съветите ти ще паснат с плановете на радиото за романа. Десетте минути разговор за представяне на поканения автор в началото също са част от техния план за предаването и не могат да се променят. Не виждам какво ти пречат, честно казано. Не всички познават въпросния автор и някой може да реши да разбере що за птица са поканили. Това е и шанс за автора да говори за другите си проекти си по радиото, което също намирам за ценно. Много ми се искаше ти да си на пангара, за да мога аз да ти казвам какво да правиш, вместо обратното, но явно предпочиташ да седиш отстрани и да даваш акъл. Лошо няма, надявам се някой да те послуша. :)

Да си кажа и аз моята болка - надявах се на по-окуражителни отзиви от общността. Не знам дали разбирате, но това предаване не е само за нас, а и за хората, които не са играли скоро (или изобщо) книги-игри. На тях трябва да им се обясняват неща, които за нас са елементарни, формата на радиото също е силно ограничаващ. А това, че водещия Емо (който е голям симпатяга) в 50% от времето те кара да си забравяш мисълта, когато те прекъсне, изобщо не помага. Да, можеше да се направи и по друг начин, а и по трети. Сигурно още може - можете да си давате съветите на следващите участници, а дали те ще ви послушат, е друга работа. Не знам дали схващате също, че това, което правим в радиото, е силно експериментално. В България поне (доколкото ми е известно) досега не е правено в този формат. Ще кажете - ама то прилича повече на ролева игра, отколкото на книга-игра. Ами сигурно прилича. Ще кажете, че можеше да се направи много по-добре. Ами сигурно може. Но аз нямам откъде да гледам, за да го направя по-добре, всичко се измисля сега, без да има някой много по-опитен, с който да се посъветвам. Пък и да имаше, едва ли ще ми каже как да го направя, по-вероятно беше да почне да ми вади кирливите ризи. Наистина, не можете ли да пробвате да сте малко по-положително настроени? Ако не заради мен, то заради идеята и заради следващите участници. Ако шоуто потръгне добре, колкото и недостатъци да има, ще бъде добра реклама за книгите-игри и за общността. Освен това може и да успеем да направим второ такова, в което да поправим недостатъците на това.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Леден Дракон

12 Фев 2020 09:13 12 Фев 2020 11:20 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134354
Съжалявам, че отзивите не отговарят на очакванията ти. Трябваше да кажеш предварително, че начинанието се нуждае от морална подкрепа и похвали за да си повиши нивото. Споделяш проекта точно в този форум, познаваш повечето от нас и много добре можеш да предвидиш кой как ще реагира. Опитах се да пиша максимално меко критиката. Ти се сърдиш. За мен е все едно, казах вече, че такъв тип проект ми е безразличен и съм скептичен към възможнотите му.

Без да се извинявам за острия тон отговарям на оплакването защо съм силно негативан. Отнася се само за мен и моят предходен пост.
Хрумнала ви е добра, според теб, идея. Изпълнявате я прибързано и според мен лошо. По твоите думи: Започвате нещо, "което никога не е правено", не знаете как се прави, избирате неподходяща медия (ограничениета на радиопредаване) и неподходящ формат. Не сте го проиграли "за репетиция". Избирате безинтересен сюжет. Водещият на предаването не е подготвен и реагира неподходящо. Воденето на самото приключение е размазано в рамките на предаването по един куп причини посочени от теб. Един вид "не знаем какво правим и как се прави, ама дай да пробваме какво ще стане". И го правите в името на обществото. Няма да стане. Развитият социализъм го опита с масова практика на държавно ниво и се провали с гръм и трясък. Избрали сте неподходящ подход.

Можеш да го наричаш както искаш, но за мен това не е книга-игра. Вашето е все едно да събера група хора, да седна с гръб към тях, да им чета от някоя книга и да правя изборите вместо тях, без да имам представа от реакциите им. Не е и ролева игра, пак по същата причина. Прилича на лоша радиопиеса.
Водещият бил играл консервативно?! Нямало как да убеиш героя?! Защо въобще трябва да го убиваш? Защо водещият играе неподготвен? Защо останалите автори не участват "като играчи", да коментират изборите си и да стигат до някакъв консенсус? Щом ще си подавате реплики водещият трябваше поне да е "подготвен" за най-интересния сюжет. Ще кажеш - защото така сме го решили :evil: - друга причина няма.

Казвах, че изборите ти са фиктивни, не само защото останаха нереализирани, а защото са маловажни и незначителни в рамките на сюжета.

Няма да давам повече менения, нямах и намерение да го правя, тъй като останалите автори не проявяват желание да получават похвали точно от този форум.
Пожелавам ви шоуто да потръгне и да има интерес към него. Вкусове всякакви. Хиляди "влогъри" и "инфлуенсъри" събират почитатели с безкрайно по-лоши изпълнения. Така или иначе едва ли точно моето мнение има някакво значение, аз съм извън таргет групата, просушах двете части заради теб.

П.П.

Много ми се искаше ти да си на пангара, за да мога аз да ти казвам какво да правиш, вместо обратното, но явно предпочиташ да седиш отстрани и да даваш акъл.

Това е удар под кръста. Да ти припонмя ли, че ме покани и аз ти отказах. Няма как да съм на твоето място. Контрата: "Като не ти харесва, направи го по-добре" отдавна умря точно в този форум.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Shin, George-AL

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Интерактивен радио роман
Time to create page: 0.068 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Въпроси към Любо Николов (Колин Уолъмбъри) (184 Мнения)
    • в За книгите-игри / Въпроси към автори и художници
    • от Rahvin
    • Today 09:02
    • Код за достъп (3 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Efix7
    • Today 07:58
    • "Конникът на апокалипсиса"/"Сянката... (49 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от gishena
    • Yesterday 15:05

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg