• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Интерактивен радио роман

Интерактивен радио роман

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
12 Фев 2020 12:07
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Интерактивен радио роман #134358
Поне съм завършил Факултета по Журналистика и съм държал изпит по Радио Журналистика, ще Ви кажа за какво става въпрос в тези формати.

Първо, радиото се очаква да се излъчва денонощно, ето защо постоянно или трябва някой да говори или да се пуска музика.

Ако приемем, че музиката така и така ще се пуска от време на време, остава проблемът какво все пак да се говори на слушателите.

И тук идват "журналята" с техните предавания/теми. Ако бяхме в телевизията и говореше някой депутат (или друга известна личност), на този депутат му се полага хонорар и така хем се канят познати лица, хем се хваща аудиторията (и се издържат гостите!). Но в Радиото пари за гости няма, ето защо... водещите на теми канят приятелите си, безплатно. Участвал съм доста път лично като гост на подобни водещи и все път бях канен там по приятелски линии!

В случая или Снежана, или Уилко (предполагам Уилко) е бил познат на Водещия и е получил покана. От тук нататък започват и глупостите..

Бидейки "познати" помежду си (Водещия и гостите му), тук "официалната част" се губи и всички участници забравят изобщо, че говорят в национален ефир.

В този момент става едно т.н. "запълване на времето, в което е ВСЕ ТАЯ какво се говори" и то по конкретните три причини:

1/ Гостите си мислят, че някой ги слуша и започват да се правят на интересни (всъщност никой не слуша радиото извън хората в колите и по селата).

2/ На "Водещият" му е все тая за шибаното предаване и мисли как да си плати заема по жилището и къде да изведе гаджето си за 14 фев. Освен това Водещият на предаването Е НАЯСНО, че утре го чакат поне още 2ма гости (отново "негови приятели и познати") и му е все тая, стига работата му да върви и върши нещо. Искам да кажа, че няма нужда да се вживява и прави на оригинален, а целта е "да тече време", в което да се "симулира дейност". Стига да не се пропагандира тероризъм, всичко е удачно за ефир (според горния тертип на "целта е просто да се губи време").

3/ В същия момент радиото има определен бюджет, а също и вероятно се издържа от реклами. Със сигурност БНР има подобен приход!

ИЗВОД: Запълвайки времето с "глупостите на Снежана", "някой там" прави пари и тия пари отиват пак при "тоя някой". Всички останали лапат мухите, вкл. Водещия, гостите и техните слушателите :-) Е, ако приемем, че Водещия все пак взема заплата за "воденето си", мухите остават само за гостите и слушателите! :-)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm, kiril_ps, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Фев 2020 17:44 12 Фев 2020 17:45 от Jane Undead.
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Интерактивен радио роман #134383
Джордж, ще ти го кажа, щото сме приятели. Заяждаш се. Духа на форума те е хванал и не те пуска.
Не смятам, че качеството на предаването зависи от моралната подкрепа на съфорумците, предполагам, че доста от авторите просто ще си го преместят от единия крачол в другия, защото си имат други неща, които да им повишават самочувствието. И все пак, малко морална подкрепа нямаше да е излишна. Някои от съветите ти са резонни и предполагам, че ще ги вземем впредвид. Ако това ти е мекото, обаче, не мисля, че искам да знам кое е твърдото. Не, не ми обяснявай, моля те. :) Смятам, че нататък ще има по-хубави избори и историята ще стане по-разклонена, като цяло вярвам и в способностите на Роджър и на другите, които съм подбрала. Обаче епизод от 25 минути - не. Всички ще заспят, дори да нямаше музикални паузи на всеки 10.
Между другото, точно това се опитах да ти кажа, с това че исках "ти да си на пангара". Искаше ми се да приемеш, за да видя как ще се справиш ти. Както посочи, обаче, ти ми отказа, така че няма да мога да го видя, за съжаление.
Това, което казва Дамян, предполагам, е вярно. Не съм завършила журналистика, както го представя, не ми се и иска. Така или иначе, проекта върви, въпреки че сигурно го слушат само приятелите и познатите ни. Някакви идеи как да изстискаме максимума от ситуацията?

12 Фев 2020 18:09 12 Фев 2020 18:12 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Интерактивен радио роман #134384
Песимизмът на Ян всъщност е основателен. Но не можете да се оплаквате, че ситуацията е такава (.т.е. можете, но няма смисъл). Може да се стремите да направите най-доброто предвид ситуацията.

Съжалявам, Джордж, няма да се съглася тук. Снежа казва, че вариантите са били предварително подготвени, значи не е неинтерактивно произведение.
Ако на журналиста са били дадени варианти за избор, какъвто е случаят, това е като книга-игра...просто във формат МП3! Но по радиото няма как да излъчите нещо, различно от аудио-книга-игра.

Ако трябва да се отплесна, ролевите игри и книгите игри следват почти един и същ вариант на игра, така че...няма как да не си приличат.
1. Някой (водещият или авторът на книгата) ти описва ситуацията.
2. Играчът решава какво да направи (при ролевите игри) или избира сред достъпните му варианти (при книгите игри), като отчитта ситуацията и общите си цели.
3. В резултат може да се хвърлят зарове, или не (има книги-игри без шанс, както има и ролеви системи без зарове - справки Амбър и много други). От всяко положение тук Водещият (или авторът) преценява какви са последствията и ти ги описва, което променя ситуацията.
4. Играчът решава как да действа, предвид промените в ситуацията и общите си цели - или избира от достъпните варианти, при книгите игри, като се съобразява със същите условия.... :)

Сега, според мен инициативата е хубава. Въпросът е как да направим така, че да привлече вниманието на максимален брой хора.
Обмисляли ли сте да сложите телефони на предаването и първият обадил се читател в рамките на 30 секунди да определя какво действие да се предприеме? Ако не, Водещият предаването избира, както досега.
Да, ще върви по-бавно, но ще привлечете вниманието на доста повече хора... или поне ще знаете, когато никой не ви слуша. Е, никой не е казал, че изборите са адекватни, но кой е казал, че всъщност ни интересува какво ще се случи с героя ;)? Целта на журналистите е да се създава материал, а на нас - да покажем какво са КИ и да накараме хората да се замислят да ги опитат.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, George-AL

12 Фев 2020 19:00 12 Фев 2020 19:24 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 403
Интерактивен радио роман #134385
Jane Undead, както вече казах нямам намерение повече да обяснявам. От постовете ти виждам, че отказваш да схванеш какво пиша. Все пак поласкан съм, че обръщаш внимание само на моите заяждания.

Асен писа: писа:
Съжалявам, Джордж, няма да се съглася тук. Снежа казва, че вариантите са били предварително подготвени, значи не е неинтерактивно произведение.

Сега, според мен инициативата е хубава. Въпросът е как да направим така, че да привлече вниманието на максимален брой хора.

Целта на журналистите е да се създава материал, а на нас - да покажем какво са КИ и да накараме хората да се замислят да ги опитат.

Никой не е казал, че произведението не е било интерактивно. Някой (аз) казах, че беше представено неинтерактивно.

gbm писа: писа:
Приемам, че Снежа може би се беше подготвила за всички разклонения, но слушателя няма как да го разбере. Прилича на водене за носа. .
Имам въпрос към Асен. Представи си плакат на който съм аз, соча с пръст напред (като Чичо Сам) и питам: "А ти изслуша ли записите на предаването!"
Инициативата може и да е хубава, изпълнението е лошо. Ако така ще показват какво са книги-игри едва ли ще спечелят много почитатели.

П.П. Ако искате да знаете аз гласувах за продължение (да си търси почтенна работа). Това е повече подкрепа за предаването от пост на тема "Браво Снеже, славна си". Само защото се скарахме поне още 5 човека ще го прослушат.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

12 Фев 2020 19:10
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134386
Само да вметна, че предаването е на запис и няма как да имаме участие от читателите, освен чрез седмичната анкета.
Чувствай се поласкан, Джордж, но една от причините е, че мненията на Джордж-Ал са доста разхвърляни и ми е трудно да му проследя мисълта. Не ми се провежда разследване, само за да мога да отговоря. Сори.
Асене, Джордж е прав - изслушай предаванията и пак ще си говорим.
Наистина, може би изпълнението не е най-доброто възможно. Аз лично не съм доволна от себе си, по ред причини, които няма да изброявам. Но ето, сега давам трибуната на Роджър, Торо и останалите, надявам се те да се справят много по-добре от мен и който го слуша, да запомни техните изпълнения, а не моето.

12 Фев 2020 20:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1047
Интерактивен радио роман #134387
Щом предаването е на запис, не може ли да се прави монтаж и проблемните места да си изчистват при него?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, George-AL

12 Фев 2020 20:06 12 Фев 2020 20:08 от Stayfun.
Stayfun's Avatar
Stayfun
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 92
Интерактивен радио роман #134389
Здравей Снежи, искам да похваля амбициозният ви проект, като цяло успявам да преслушам предаването чак на запис (макар да имах желание тази неделя да ви слушам лайф, битовизмите ме отнесоха). Веднъж успях да се включа в един от стриймовете на Къртача, което също е вариант, който може да правите по времето на вашия запис поне за някои от четенията.
Поздрави и успех.

Нещо като послепис:
Този проект, ако се случваше през 90те, щеше да предизвика страхотен фурор.

12 Фев 2020 20:12
Coblin's Avatar
Coblin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 146
Интерактивен радио роман #134390
Аз ще кажа съвсем откровено, че не успях да изслушам последния епизод. Опитах се, но наистина не успя да ме привлече по никакъв начин нито историята, нито презентацията, нито нищо. Общо взето едни 5-10 минути ми бяха предостатъчни. Безсмислени избори и доста бедни опити за сатира, която всъщност приличаше повече на дебелашко и просташко надсмиване от хора избиващи собствените си комплекси. Доколкото разбрах поне водещият се забавляваше донякъде, четящата също. И дотам.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, Shin, George-AL, Добромир

12 Фев 2020 21:17 12 Фев 2020 21:19 от Асен.
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134393
ОК, не бях разбрал, че е на запис. Както изглежда - и не само аз, Stayfun също не е разбрал...иначе не знам какво щеше да му пука дали слуша предаването "в момента на излъчването" :).
Добре, тогава очевидно препоръката ми е невъзможна. Но пък ще се присъединя към препоръката на Спас: направете монтаж, който да премахне губещите концентрацията моменти от страна на водещия. Не е нужно при монтажа да се режат само "паразитните вметки".
Имате и възможност за повторения, ако нещо не се получи от първи път...
Разбира се, това ще изисква много по-голямо количество суров материал. Но пък по моя опит съотношение 5:1 в полза на суровия материал е напълно нормално, особено в медии с репутацията на "Христо Ботев" ;)!

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, George-AL

12 Фев 2020 21:23 12 Фев 2020 21:24 от Jane Undead.
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134396
Симулира се, че е на живо, но не е. Вероятно затова не се разбира толкова лесно, че е на запис.
Страхувам се, че в радиото не обръщат голямо внимание на нашия проект. Което ме кара да се замисля над нещата, които написа Дамян. Времето ни за запис не е повече от един час, като цяло се чистят проблемните моменти, но не се задълбава особено. Страхувам се, че няма как да имаме материал 5:1 в полза на суровия вариант.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Асен

12 Фев 2020 21:43
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134397

Jane Undead писа: писа:
Симулира се, че е на живо, но не е. Вероятно затова не се разбира толкова лесно, че е на запис.
Страхувам се, че в радиото не обръщат голямо внимание на нашия проект. Което ме кара да се замисля над нещата, които написа Дамян. Времето ни за запис не е повече от един час, като цяло се чистят проблемните моменти, но не се задълбава особено. Страхувам се, че няма как да имаме материал 5:1 в полза на суровия вариант.

Е, при това положение вероятно сте направили най-доброто с наличните ресурси :)! Проблемът е, че ресурсите не са кой знае какви, за което обаче не носите отговорност...
Говорете с водещия на кафе, покажете му отзивите от темата. Ако той не поиска повече време за запис, няма кой, а е малко вероятно "ХБ" да приемат да работят с направени навън записи, за да ви запишем предварително повече суров материал. Но за 40+ минути предаване един час запис никак не е много ;) .

Напълно си права, че в радиото не смятат вашия проект за нещо специално. Не може и да се очаква да го смятат, докато жанрът няма популярност. И да, това превръща популяризацията на каквото и да е в индивидуализиран за всички ентусиасти Параграф 22, но няма как да се избегне.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

12 Фев 2020 22:49 12 Фев 2020 22:50 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 434
Интерактивен радио роман #134403
Снежи, моят съвет за съжаление е неизпълним! След като в тестето имате карта "Торо", как не сте се сетили да я използвате за първите предавания. Така се прави по принцип. Започваш със звездата, който чрез неговата мрежа дава тласък на начинанието, и след това минавате останалите, като е нормално постепенно еуфорията да спадне нататък. :)
Поздрави

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Shin, George-AL

12 Фев 2020 23:40
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Интерактивен радио роман #134409
Торо трябваше да е с мен в студиото за нулевото предаване, но беше зает да го награждават на Гейм Джем, така че вместо него дойде Роджър. Ако всичко е наред, тази седмица е ред на Роджър (който според мен също е звезда), после е Торо.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

14 Фев 2020 19:35
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 121
Интерактивен радио роман #134469
Тази сутрин изслушах първи епизод.

Главният герой (не че има второстепенни такива) е някакъв никакъв - не много висок, но не и много нисък, не много здрав, но не и много слаб, не много умен, но не и много тъп, не много привлекателен, но не и много грозен... На някаква неопределна възраст - двайсет и нещо - трийсет и без да става ясно от малко градче или от село е. С две думи, героят е супер скучен, безинтересен и незабележим.

Светът си е нашата си сива и скучна софийска реалност. Там също няма нищо което да ме заинтригува като слушател.

История на практика нямаше, а само банални битовизми. Пристигаш на гарата, прибираш се и заспиваш. После отиваш в киното на мола, където гледаш филм, който не те впечатлява, но не те и разочарова. После се хващаш на работа в супермаркет, бачкаш две седмици и напускаш. Почваш нова в рибарски магазин, където бачкаш десет дена и пак напускаш. После решаваш да го раздаваш известно време айляк... И така си мина един месец от престоя на наш Генчо в София, без да му се случи абсолютно нищо, на което по някакъв начин да искаме да станем свидетели. Не се появи дори един герой в цялото това "приключение", с който да влезе в интеракция, въпреки че се спомена, че имал приятели.

За да е интересно една история, трябва да поставиш пред главния герой цел, към която да се стреми и препятствия до нея, които да го изкарват от зоната му на комфорт. Трябва да има конфликт, който слушателя да следи с интерес. Историята трябва да се върти около интересен ярък образ в главната роля, да ни разкрива завладяващ и необикновен свят различен от ежедневния или да проследява необичайни и/или динамични събития и случки, които да приковат интереса на читателя/слушателя. В този случай имаме скучен герой в скучния свят от ежедневието, в който не среща никакви интересни хора и не му се случва нищо извън обичайните битовизми. Дори моите първи няколко месеца в София като студент бяха изпълнени с толкова много вълнуващи събития, перипетии, сблъсък с какви ли не образи и т.н., че ако ги опиша, на фона на "Софиянец за три месеца" ще звучат като приключенията на Билбо Бегинс.

Съжалявам, ако споделените дотук впечатления не звучат окуражително, но и не мисля, че този радио експеримент има нужда от окуражаване. Бих окуражил нещо, в което има потенциал, а в случая не виждам такъв. Познавайки част от творчеството на Уилко не очаквам да вдигне особено много нивото, но с интерес чакам да видя как Торо ще опита да поправи всичко счупено преди него. На мен лично, ако никога не бях чувал за книгите-игри, този експеримент тотално би ми убил любопитството към тях и според мен е много повече вреден, отколкото полезен за развиването на жанра.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, George-AL, Coblin

14 Фев 2020 20:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1028
Интерактивен радио роман #134471

Jane Undead писа: писа:
Торо трябваше да е с мен в студиото за нулевото предаване, но беше зает да го награждават на Гейм Джем, така че вместо него дойде Роджър. Ако всичко е наред, тази седмица е ред на Роджър (който според мен също е звезда), после е Торо.

Много добро решение! Предполагам, че в първия пилотен сезон ще се "стиковате" и ще изчистите всичко, за да направите втория сезон по-добър?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (5 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Интерактивен радио роман
Time to create page: 0.086 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Въпроси към Любо Николов (Колин Уолъмбъри) (184 Мнения)
    • в За книгите-игри / Въпроси към автори и художници
    • от Rahvin
    • Today 09:02
    • Код за достъп (3 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Efix7
    • Today 07:58
    • "Конникът на апокалипсиса"/"Сянката... (49 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от gishena
    • Yesterday 15:05

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg