• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Интерактивен радио роман

Интерактивен радио роман

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
15 Фев 2020 01:04
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 214
Интерактивен радио роман #134475
Не, че някой ме пита, ама що не взехте някоя интересна книга-игра, ами се занимавате с тва скучно нещо?

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Фев 2020 12:39
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 550
Интерактивен радио роман #134479
И мен ме човъркаше тая работа при двестя и нещо издадени и бая неиздадени, защо по - дяволите?

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

16 Фев 2020 01:45
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Интерактивен радио роман #134483
Защо не изчакате поне още 2-3 предавания, преди да го обявите за скучно? Ей така, от кумова срама. Предполагам, че няма да си промените мнението дотогава, защото вече сте си го затвърдили, но поне ще имате повече материал, върху който да си правите "заключения".

16 Фев 2020 06:59
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 445
Интерактивен радио роман #134484
Определение за риалити роман:
Креативно: натурален творчески процес, в който професионални и непрофесионални автори на живо в студиото, при пълна импровизация, сътворяват главите на цял колективен роман.
Това е територията за импровизации и свободно творчество, литературният салон на програма „Христо Ботев“.
„Риалити роман“ не е радиотеатър, радио спектакъл или радио четиво от познатия вид, той е съвършено нов радио литературен жанр.
Защо е риалити? Защото действието, сюжетът, приключението и литературата се конструират на живо, в стори лабораторията на „Риалити романа“ – студио N на БНР.
Щафетата е 10 разказвачи, 10 глави. Един цял колективен роман с непредвидима посока на развитие. Гостът разказва своята глава в рамките на четири говорни модула, предшествани от предварително записана ретроспекция, преразказ, резюме на разказаната история дотук.

Не съм си го измислил аз, така са го дефинирали идеолозите на това нещо по радиото:
www.bnr.bg/hristobotev/rialiti-roman/broadcast
Това би трябвало да обясни на нечетящите критикуващи защо не е подбрана за четене вече написана книга-игра. Също така би трябвало да обясни защо цялата работа е циркаджийска в същността си. В писането нещата не се случват хем спонтанно, импровизирано, хем точно когато си в студиото.

Умел пропагандатор би могъл да използва трибуната, за да разкаже за себе си, за хората около себе си и изобщо за книгите-игри, за Новата вълна. Стига такова радиопредаване да има някаква аудитория, която би могла да се заинтересува от някоя от темите.
Неумелите опити водят дотам да ти умре коня от скука, както убедително ни демонстрира Jane Undead в епизод 1.
Мисля, че е глупаво да не се обърне внимание на изявата на Торо, заради избраната тема или заради слабите първи два епизода.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, gbm, Shin, Rahvin, Добромир

16 Фев 2020 10:31 16 Фев 2020 12:31 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 403
Интерактивен радио роман #134485

Mindcrime писа: писа:
Определение за риалити роман:
...
...
Не съм си го измислил аз, така са го дефинирали идеолозите на това нещо по радиото:
www.bnr.bg/hristobotev/rialiti-roman/broadcast
Това би трябвало да обясни на нечетящите критикуващи защо не е подбрана за четене вече написана книга-игра. Също така би трябвало да обясни защо цялата работа е циркаджийска в същността си. В писането нещата не се случват хем спонтанно, импровизирано, хем точно когато си в студиото.
На същия линк можете да пробвате части от другите експерименти. Аз прехвърлих тук там и не чух нещо много по-различно или по-добро от представеното от Jane Undead. Всички автори, които прослушах са много посредствени оратори. Дори хора, които по мое мнение могат да пишат интересно (Козия) не успяват да разкажат добре историята си. Говорят неясно, губят нишката на разказа, отплесват се да обясняват очевидни неща. Водещият може би си мисли, че помага или освежава предаването, но всъщност пречи.
Останах с впечатлението, че ако изключим първия автор от дадена "серия", останалите участват напълно неподготвени. "Пълна импровизация" - както се казва в определението и като резултат - "пълна скука". Чел съм за хора, които произнасяли дълги речи без да отегчават слушателите си. Значи може, но предполагам освен желаниеза изява трябва талант и/или сериозна подготовка.

Така, че Jane Undead...

1. В България поне (доколкото ми е известно) досега не е правено в този формат...
Ще кажете, че можеше да се направи много по-добре. Ами сигурно може. Но аз нямам откъде да гледам, за да го направя по-добре, всичко се измисля сега, без да има някой много по-опитен, с който да се посъветвам. Пък и да имаше, едва ли ще ми каже как да го направя, по-вероятно беше да почне да ми вади кирливите ризи.

2. Да, Джордж, подготвена бях и за другите избори, така че бяха реални, а не псевдоизбори.

3 .Обаче епизод от 25 минути - не. Всички ще заспят, дори да нямаше музикални паузи на всеки 10.

1. Май вече е правено в този формат. 2. Не е пълна импровизация - както твърди рекламата. 3. Очевидно си разбрала, че в досегашния си вид е отегчително. Тогава защо не показа нещо различно от все същия накъсан разказ, този път уж "интерактивен"?

Завършвам пак с казаното от Mindcrime: "В писането нещата не се случват хем спонтанно, импровизирано, хем точно когато си в студиото." и "Умел пропагандатор би могъл да използва трибуната, за да разкаже за себе си, за хората около себе си и изобщо за книгите-игри, за Новата вълна."

Мисля да се пробвам с поне още две глави. Р. Уилко може да бъде много забавен и реагира бързо. Ал Торо има опит в публични изяви, говори гладко и разбрано и... предполагам (силно се надявм) няма да се появи на "пълна импровизация". Значи ще гласувам поне за още две продължения.

П.П. Току що погледнах в ликът за гласуване. Има проявен голям интерес - цели 11 гласували. Аз съм единия... дано отаналите 10 не са десетте автора :dry:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен, Shin, Добромир

19 Фев 2020 11:15 19 Фев 2020 12:17 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 403
Интерактивен радио роман #134526
Сряда 11:02 - все още няма публикуван записът на глава втора. Няма и възможност за гласуване. Единствената информация, която намирам е от чата: 20:38 the_arsonist: браво, @RogerWilko, добра работа в епизод 2 на радио романа
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Rahvin, George-AL

19 Фев 2020 20:44 19 Фев 2020 20:50 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Интерактивен радио роман #134559
Изслушах с интерес втората глава. Определено напредък има. Да, някои проблеми са заложени в самата система - например твърде много време се отделя в предаването не на играта, а на други неща. Този път обаче разказвача - Роджър - звучеше много по-приятоно и уверено от Джейн със стегнат изказ, с леко чувство на хумор. Като голям бонус отчитам, че този път бе дадена свобода на играча. За пример - в предния епизод Снежана даде избора на Генчо да отиде в дискотеката или да се прибере в общежитието, но не и да се напие вкъщи, както той пожела; също така не му даде възможност да изкара поне прилично време на почтена работа въпреки желанието на играча. Е, тази грешка Роджър не я допуска той даде възможност на играча да прави избори, които не му бяха предложени първоначално. При него играча получи допълнителна опция (след изявено желание) - например да посрещне мацката на обществено място в парк. Това показа, че Пенко се е готвил за разиграване, а не за линейна игра, което ме кара да го уважавам още повече. Не знам дали свободата на изборите даде възможността на водещия предаването да "
"почувства" играта или просто е репетирал, но той не бе толкова зле като миналия път. Веднага ми се наби разликата с миналия път, когато Снежана чете един дълги епизоди-салами с нулеви избори, и ексцентрични описния като това колко хлебарки има в жилището. Този път Родж се опитваше да е възможно най-обран в изказа, шегите -леки, стилът -изчистен и това даде възможност на играча да се аргументира подробно за своите избори - например защо избира като начало парка за възможност за търсенията си. Разбира се неприятно е, че през първата половина водещият предаването отново прекъсваше госта си твърде често, но все пак има прогрес и то значителен.
Да, продължавам да твърдя че това не е интерактивна игра, но поне започва да придобива някакъв смисъл и да прилича на радио-книга-игра. Надявам се напредък който забелязах да продължи. За съжаление като че ли твърде много зависи от водещия - от неговия опит, самоувереност, чувство за хумор и т.н. Желая успех на Торо, но все още оставам доста скептичен.

П.С. Явно е, че приятелите в кръчмата го избъзикаха и го накараха да се хване за аргатин. Аз бих отишъл на срещата по Интернет, току виж ми излезе късмета. Другият вариянт е момичето от парка да ме запознае с някоя приятелка.
----
2 пост за седмицата

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

19 Фев 2020 21:07
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134561
Звучи ми като отново заедно ама без пиенето, мацките и залозите. Тия хора идея нямат какво се търси тия дни.
Търси се материял, голотия, хаоване, наливане и всичко това за без пари.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

01 Мар 2020 20:05 01 Мар 2020 20:18 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Интерактивен радио роман #134766
Изслушах трета глава.
Олеле Боже. Първо – ще ме прощава Сашо, на всяко второ фраза Торо вмъква ааа... аааа...., което е страхотно изнервящо. „ааа тук ще ни трябва пак малко ...аааа помощта на късмета... следващият избор е къде да бъде ааа тази среща”. Побъркващо е. Освен това водещия на предаването прекъсва Торо постоянно, много по-често отколкото прекъсваше Роджър Уилко, което е също дразнещо. Убеден съм, че Сашо не е репетирал разиграване, познавам Торо, знам че може да говори ясно и разбираемо и съм шокиран от изказа му тук - за мен той излъчва неподготвеност и неувереност в себе си.
Второ – в тази глава има зар. В предните две – нямаше! Когато се въвежда една механика, е хубаво тя да бъде за цялата книга-игра, а не за части от нея. Кой ще ме убеди, че в следващата част ще има зар?
Трето – Генчо се сдоби с определени качества – примерно интелигентност (защото е учил шах). Това обаче обикновено в книгите-игри се случва в самото начало на книгата, когато развиваш характера на героя, а не чак в трета глава.
Четвърто - за пореден път, почти една трета от времето (14 минути от 42 м.) минава в говорене за нещо друго, а не за самата игра. И после - поне още 5 минути за интерлюдия на случилото се дотук.
Все повече се убеждавам, че тази радио-книга-игра зависи от водещия, и че цялата работа е недомислена. Механиката на играта, изказа, заровете – всичко се решава от водещия, който се сменя всяка глава. Работата е на парче
Освен това Снежана твърдеше че предаването на е на живо, а се записвало, а и водещия на предаването и Роджър и Торо, твърдят че е на живо. Последно? На живо ли е или не е на живо? Ако е на живо - включвайте и случайни слушатели, които да се обаждат по телефоните. Или разигравайте между 4-5 човека.
Признавам, че очаквах много повече от Торо. Силно съм разочарован. След сегашната трета глава спирам да правя анализи оттук нататък на радио-романа - струва ми се безпредметно.

П.С. Не че им някакво значение, но смятам че щом се е хванал на хорото Генчо ще трябва да играе докрай. Едно че шефката му прекарва наркотици в каймата, а в мафията са парите(пък той за да прави "инвестиции" в мацките трябват пари - букети, хотели, скъпи ресторанти....). Второ - ако сега откаже да използва оръжие, след като знае толкова много могат да го гръмнат. Този шофьор отпред не е случайно сложен, а и чува какво се говори.
Четвърти пост за седмицата

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо

01 Мар 2020 21:38
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134767
Знам че можете да ме баннете за месеци, ама не се ли замисляте сериозно, че с това предаване се нарушава осма точка от правилата на форума? Аз съм сериозен като го казвам.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

01 Мар 2020 22:30 01 Мар 2020 22:31 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1193
Интерактивен радио роман #134770
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
[quote/]Знам че можете да ме баннете за месеци, ама не се ли замисляте сериозно, че с това предаване се нарушава осма точка от правилата на форума? Аз съм сериозен като го казвам.[/quote]

Дори и да има вреда, то няма опция да мине по т. 8. Действията не са "злоумишлени". Това като "йорист" ти го казвам съвсем сериозно.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

02 Мар 2020 00:52
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Интерактивен радио роман #134774

nixata писа: писа:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
[quote/]Знам че можете да ме баннете за месеци, ама не се ли замисляте сериозно, че с това предаване се нарушава осма точка от правилата на форума? Аз съм сериозен като го казвам.

Дори и да има вреда, то няма опция да мине по т. 8. Действията не са "злоумишлени". Това като "йорист" ти го казвам съвсем сериозно.[/quote]

Значи от глупост не се брои... бах мааму Уейн си го представлявам вече бая коварен типаж. :) Има резон в тезата Никса, посипвам си главата с пепел. Щом пък могат нека правят шоу.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Интерактивен радио роман
Time to create page: 0.100 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Въпроси към Любо Николов (Колин Уолъмбъри) (184 Мнения)
    • в За книгите-игри / Въпроси към автори и художници
    • от Rahvin
    • Today 09:02
    • Код за достъп (3 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Efix7
    • Today 07:58
    • "Конникът на апокалипсиса"/"Сянката... (49 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от gishena
    • Yesterday 15:05

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg