• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят

• 1
  • 1
28 Апр 2026 02:30 28 Апр 2026 02:38 от koldKat.
koldKat's Avatar
koldKat
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Topic Author
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #144986
От години играя книги-игри и в един момент ми стана трудно да проследявам всички възможни пътища. Затова направих уеб приложение. Безплатно е, без реклами.

Графът е основното. Всеки епизод, който посещаваш, става възел. Всеки избор – връзка. Така получаваш визуална карта на книгата, докато я изследваш — победи, загуби, цикли, задънени пътища, всичко. Полезно е, за да не повтаряш един и същ губещ път за пети път.

Други неща, които си струва да знаеш:

Парти режим (Party mode) — чети една и съща книга с приятели и виж напредъка си върху общ граф. Подходящо за книжни клубове или сравняване на резултати.
Множество изигравания — можеш да следиш колкото искаш рънове на една книга, всеки със собствен път и край. Победи/загуби/смърт в битка се следят отделно.
Експорт — сваляш ZIP с HTML резюме на изиграванията и картата на епизодите, плюс PNG на графа. Дигитален архив за хоби, което иначе е на хартия.
Публични изигравания — по избор можеш да споделиш завършено изиграване, така че други да видят точния ти път през книгата, маркиран върху графа.
Корици, оценки, ISBN/ISSN — това е пълноценна библиотека, не просто тракер.

Поддържа всякакви книги-игри — не само популярните серии. Ако има номерирани епизоди, ще работи.

Не работи на мобилни устройства. Само на десктоп/лаптоп.

Избери който URL ти е удобен — всички водят до едно и също място:

pathmap.net
bookplay.net
koldkat.net

Пробвай демото без регистрация:

koldkat.net/demo

Ръководство за потребителя:

koldkat.net/guide.html

Ще се радвам на въпроси или предложения. Все още активно го разработвам.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha, dechoto, lagrestin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Апр 2026 10:06 28 Апр 2026 10:15 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1248
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #144987
Здравей и добре дошъл при нас!

Разгледах твоя тракер и трябва да призная, че концепцията е доста специфична. Видях, че си пуснал темата и в големите Reddit канали за Gamebooks и Fighting Fantasy, което е добър ход.

Проектът ми стана любопитен най-малкото заради контраста в представянето му. Текстът ти стои доста „стерилно“ (като генериран), но в същото време в базата данни виждам преобладаващо български заглавия, което веднага издава локалния корен.

Ще ми е интересно да разкажеш малко повече "зад кулисите":

Как стигна точно до тази идея? Повечето хора ползват хартия или ако са дигитални номади - някой от електронните дневници за Самотния вълк и Битки безброй. Какво те предизвика да направиш визуален граф на епизодите?

На какъв технологичен стек е писано приложението? Питам чисто колегиално, тъй като поддръжката на динамични графи с много възли често е предизвикателство.

Защо според теб този инструмент би бил по-удобен за един играч от класическото водене на бележки? На пръв поглед изглежда като доста работа за потребителя, докато играе. Това стеснява кръга от хора, които биха се интересували, до много малко на брой хардкор играчи, обичащи да правят граф на цялата книга.

Виждам, че си вложил усилия в неща като „Парти режим“ и разнообразен експорт, което е интересна добавка. Споменаваш също, че не работи на мобилни устройства - това окончателно решение ли е, или е въпрос на техническо ограничение на графа?

Ще се радвам да споделиш повече за себе си, да разкажеш кои са ти любимите книги-игри и за това накъде мислиш да развиваш проекта. Успех!

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
graph-tracker-4.png
graph-tracker-3.png
graph-tracker-2.png
graph-tracker-1.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: koldKat

28 Апр 2026 13:54
koldKat's Avatar
koldKat
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Topic Author
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #144988
Здрасти, благодаря за подробния отговор!

Ако разбирам правилно какво имаш предвид под „стерилно“ - при мен това е по-скоро съзнателно. Идеята беше да е максимално изчистено и функционално, без да разсейва - не толкова „продукт“, колкото инструмент. В някакъв смисъл е инструмент за нърдове, които обичат да „хакват“ книгите и да ги разглеждат като структура, не само като история.

Идеята дойде много просто - в един момент ми стана трудно да следя какво съм пробвал и какво не. Особено при книги с повече разклонения започвах да се въртя в едни и същи губещи пътища или да си мисля „това май вече съм го минавал“, без да съм сигурен. Хартията помага, но става хаотично, особено ако правиш повече от едно изиграване.

И другото е чисто време - не ми остава особено много за лутане. Искаше ми се да имам „пълната картина“ на книгата, малко както във видеоигрите - като имаш карта, естествено ти идва да откриеш всичко, не просто да стигнеш до края.

Графът дойде като естествено решение - вместо списък от бележки, просто виждаш структурата на книгата. Къде си бил, къде има разклонения, къде има задънени пътища. Не е за всеки, съгласен съм - това е по-скоро за хора, които обичат да „разнищват“ книгата, не просто да я минат веднъж.

Относно „Парти режима“ - той също е доста личен. Играем заедно с едното ми дете - аз чета, той взима решенията. Така се опитвам да събудя в него интерес към четенето и да му покажа, че има и друг тип игри. Оттам дойде идеята да може повече от един човек да участва и да се вижда общият прогрес.

Относно технологията - нищо особено:
Node.js, SQLite (better-sqlite3), vanilla JS (без тежки структури и библиотеки), vis-network за графа.

Идеята беше да е максимално лесно за пускане - без сложни зависимости. Реално приложението може да се събере в много малък пакет и да върви навсякъде, стига да има Node. Даже се събира на флопи - без шега.

За „защо е по-удобно“ - не мисля, че е универсално по-удобно. По-скоро:

* ако играеш по-лежерно -> хартията е по-бърза
* ако ти е интересно да изследваш всички пътища -> графът дава много по-добра картина

Т.е. да - таргетът е по-скоро нишов.

За мобилното - не е окончателно решение. Графът на малък екран става изключително труден за навигация. Вероятно ще има някаква опростена версия, но пълната функционалност трудно ще е удобна на телефон или таблет. Не ми се иска просто да има „нещо“ за мобилни устройства, което ще върши половинчата работа.

Иначе за мен - като малък доста играех книги-игри, буквално докато книгите се разпаднат. После ги бях оставил за дълго време, а наскоро ме удари носталгията и започнах отново.

Относно любимите книги - в момента по-скоро бих се определил като аматьор. Дори не помня кои са ми били любимите книги-игри или автори като дете. Сигурно с времето ще си намеря нови фаворити - може да се окажат и стари такива, но засега нямам конкретен отговор.

Като цяло проектът го направих основно за себе си и за начина, по който аз играя. Реших да го споделя, ако случайно е полезен и на други. Няма комерсиална идея зад него - по-скоро инструмент за хора, които обичат да задълбават (като мен).

За развитието - на този етап го виждам като почти завършен инструмент. По-скоро искам да му дам време да се „утаи“ - да видя как се използва, дали излизат проблеми, какви идеи за подобрения ще се появят, и тогава да реша накъде да го развивам.

Ще се радвам да чуя идеи, критики или предложения — както за това как работи в момента, така и за посоката, в която може да се развие.

Благодаря още веднъж!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

28 Апр 2026 16:42
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1636
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #144989
Като непрограмист, това не ми изглежда използваемо.

Виж, ако направиш програма-тестер, с която да тестваме КИ за грешки и може да пускаме ИИ агенти да я пробват и да откриват проблемни места, може да ми пишеш.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Reiko, Count Monte Kristo

12 Май 2026 02:41 12 Май 2026 02:43 от koldKat.
koldKat's Avatar
koldKat
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Topic Author
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #145077
Със закъснение отговарям, но все пак да уточня:
- проектът е направен като тракер за играчи, а не като инструмент за тестване на книги-игри.
Замисълът му е да помага в проследяването на реални изигравания, пътища и разклонения.
Това, което описваш, е идея за съвсем различен инструмент.

12 Май 2026 14:40 12 Май 2026 15:18 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 149
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #145085
На мен този тракер ми се вижда доста сложен. Не е за всеки, съгласен съм - това е най-големият проблем, това не е за масовият потребител, а е нишово. Според мен ако не си програмист това на практика е неизползваемо. А програмистите сред нас не са толкова много.

Като имам предвид начина ти на изразяване (пък и на начина на разсъждаване) не се сдържам да попитам - имаш ли нещо общо с потребителя qsoft?
Не че имам нещо против, ама просто да съм наясно със себе си.

Иначе - евала че ти се занимава, но не очаквай вълни от ентусиазъм

Ако искам да разгадая всички пътища ще използвам YeD -по-разбираемо е, а не отнема толкова много време.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

12 Май 2026 16:35 12 Май 2026 16:36 от koldKat.
koldKat's Avatar
koldKat
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Topic Author
Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, които наистина ги играят #145086
Да, нишово е и никога не е било мислено за масовия потребител.

Ако за някого yEd, Obsidian, XMind или подобен инструмент е по-удобният вариант, това е напълно разбираемо. Просто тук подходът е различен.

Направих го основно за себе си и го споделих, в случай че се окаже полезно и на други, а не с идеята да става масов продукт.

За qsoft - не, нямам нищо общо.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

• 1
  • 1
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Други инициативи и проекти
/
Time to create page: 0.092 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Отмъщението - Пламен Иванов (29 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:45
    • Авторите на КИ извън интерактивния жанр (190 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Efix7
    • Yesterday 13:12
    • Коментари и въпроси относно Инициативата (513 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност