• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна?

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
14 Май 2014 12:53
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2030
Topic Author
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88807
Става въпрос за тези книжки:
viewtopic.php?f=55&t=3884

Броим ли ги към издадените в БГ книги-игри, имат ли място според вас в каталога за книги-игри или по-скоро ги определяте като нещо различно?

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Май 2014 13:05
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88808
Да, според мен. Имах възможност да разгледам едната. Линейни са и реално всеки грешен избор води до епизод, от който биваш насочен към коректния. Нима това не е техника, която беше застъпена и в част от старите книжки? Честно казано не се различава много от „Звездите с нас“ на Оливър Грин. Само дето няма опасност героят да умре при грешно решение... :wink:

Разликата е, че при тях правилността на даден избор се базира на математическа, а не на житейска логика.

14 Май 2014 14:23
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 489
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88813
Купих си и четирите и прочетох едната. Да - имат допирни точки с книгите-игри, но цялостното усещане, което оставят е за страницата с кръстословици в произволен вестник. Почти липсва предистория, персонажи и мотивация също, а самото развитие на сюжета е смехотворно (за детска книга). Липсват алтернативни пътища. Играта те пита дали искаш да отидеш на епизода Х или У, но ако Х се окаже грешен - отиваш на У и продължаваш без наказание. Аз по-скоро не бих ги включил.

14 Май 2014 15:43
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88823
Може да са в раздела на приказката игра =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

14 Май 2014 21:53
Шангри
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88847
Ще взема да се самоцитирам:

Шангри писа: писа:

Meriadoc писа: писа:
Прочетох Загадъчната пещера. Книга-игра е в класическия смисъл. Всеки избор води към различна страница, а всяка страница има по 2-3 различни символа, които се явяват различните епизоди. Историята е пиратска, съвсем наивна и не особено логична, защото всички затруднения се решават чрез намиране на вярното число, след аритметични пресмятания. Задачите са разнообразни и книгата би била много интересна за определена възрастова аудитория, за възрастен човек - трудно. Оформлението е много добро, цветни страници, хубав гланц и приятен формат. Прочетоха анотациите на четирите книги, изглежда всяка от тях се занимава с конкретен набор умения - аритметика, геометрия, вероятности и т.н. За 5-6 лева книгите са страхотна инвестиция за някой любознателен ученик.

Тя на английски поредицата се нарича Maths Quest, така че в най-добрия случай могат да се нарекат математически книги-игри. Другите също са английски - от различни Puzzle поредици. Просто нашите пак са импровизирали при превода или издателите са решили, че така ще се продават по-добре.

"Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника."

14 Май 2014 22:23
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1133
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88848
Аз бих ги причислил към "Новата вълна" макар и в друга категория - детска категория примерно.

:-)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

15 Май 2014 09:39
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88850
Доколкото разбирам схемата име нещо такова:
--<>--<>--<>--<>--
Затова по-скоро не бих ги причислил към книгите-игри. Моля някой да ме поправи ако бъркам за схемата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

15 Май 2014 14:49
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88864
Ето каква е Схемата :-) :

"Пиратите са нарисували числа по камъните в реката! Само този, който може да сметне (5+7)/3 ще познае правилния път!"
- Ако мислиш, че е 4 мини на страница 20
- Ако мислиш, че е 6 мини на страница 23

23
Грешка! Това не е верният път! Върни се на предишния епизод и направи нов избор!

15 Май 2014 16:02
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88867
Тази схема много прилича на една друга книга от новата вълна :grin:

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

15 Май 2014 16:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88868
Ами не е ли това книга-игра с 95% акцент върху задачите, 5% върху сюжета и преобладаване на математическите задачи над други избори; + изцяло линейна структура.

Или да сложим ново условие за термина книга-игра:
Литературна форма, която се характеризира с цялостен сюжет и възможности за избори на читателя, според които той се развива и завършва по различни начини.

Ако махнем думата "завършва" мисля че горното отговаря.
Ако си говорим за аудитория, guys please, тази книга-игра е за по-възрастни от 25% от книгите-игри на старата вълна :D

Аз съжалих, че гласувах неинформиран, по-интересно ми е следното - според вас на кое ясно, несубективно условие на това един продукт/произведение да се квалифицира "книга-игра" не отговарят тези книжки?

Дотук:
- Мери, Вилорп - линейна е (всички избори са фиктивни - няма реална изменчивост на сюжета), следователно не е "игра" а "псевдоигра"
- Мери - литературно плитка (сюжет, персонажи), следователно не е "книга"

15 Май 2014 16:33
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88871
Интересен въпрос е и дали някой освен мен е чел тия книжки :-)

15 Май 2014 16:39
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88873
Аз им прочетох pdf-ите с извадки по няколко страници и толкова. Знам, че не дават 100% представа.

15 Май 2014 16:55
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #88874
Честно казано не мисля, че трябва да си ги чел, за да добиеш представа какво представляват. В Amazon и на страницата на "Фют" има достатъчно публикувани странички, за да се ориентираш.

В Хеликон разгледах "Тайнствената пещера" с идеята да я купя за племенничките на приятелката ми, но прецених, че децата са прекалено малки и се отказах. Дори и да я бях взел се съмнявам, че бих тръгна да я чета :wink:

Колкото до въпроса, който Торо поставя, аз не се наемам да давам дефинции за това какво трябва да съдържа дадено произведение, за да се категоризира като книга-игра. Сигурен съм обаче, че от тези, за които вие като колекционери давате някакви безумни пари има такива, които ако тръгнем да изреждаме критерии (брой знаци/думи например), няма да ги покрият... :evil:

15 Дек 2014 22:46
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #99506
Купих и четирите книги-игри на Фют да мога да ги разгледам още по-обстойно, а и защото ми се струват готини издания. Имат много приятно оформление, задачите са вписани добре и интересни сами по себе си. Всичките са на тема математика (различни дялове просто). Фют неволно или умишлено са подвели според мен купувачите, за да може да се изиграе, децата трябва да са минали материала за 3-ти и мисля 4-ти клас - проучих набързо, не мога да гарантирам с точност, но съм почти сигурен, че 10+ би било по-близо до истината.
По-интересният въпрос е дали са книги-игри - и е доста тънък. Реално са точно това, което очаквах, вижте на Мери поста по-горе.

Сюжетът е колкото да завоалира и обедини игралните елементи. Дали го има и има ли цялостна история - да, има го, книгите имат литература в микро (отделните ситуации) и макро (цялостен сюжет) план. Дали си личи, че това е просто съвкупност от задачи, които са с добър flavor текст, навързани заедно - отвсякъде. Но това не отменя наличието на сюжет. Кире, flavor е нещо, което носи атмосфера, но е добавено само с тази цел и като цяло произведението може да се ползва успешно и без него (макар да добавя стойност).

Играта - може да се каже, че е почти изцяло праволинейна, като схемата не е ДНК, а е по-скоро стоножка - един правилен път, като грешните разклонения те връщат там, откъдето си дошъл.
Основно са по два избора. Казвам "почти изцяло праволинейна", защото видях поне едно място, на което си избираш на кое от няколко възможни разклонения да отидеш първо. Разбира се, в крайна сметка трябва да минеш през всички тях, както и през всички задачи - няма алтернативни пътища или разклонения, само грешните отговори не са задължителни за посещение. По-същественото е, че с дребни изключения от този тип нямаш избори, а сверяваш отговори.

И тук идва мястото за заключение. Ако ги обявим за книги-игри тези, някой ще предложи сборник със задачи от типа "Две тръби пълнят басейн" и "Една кола тръгва от град към град Б" за сборник с разкази-игри :grin: В много аспекти обаче могат да се приемат и за такива - има някакъв сюжет покрай задачите, вкл. цялостен, има значение какво избираш, макар и чисто като описание, без да има геймплей ефект и т.н. Точно аз обяснявах на няколко автора, че това, което правят, всъщност е книга-игра, въпреки че тръбят как не е такава ("Седемте живота на Мая" и "Сиви"). Тези не бих обявил за такива, но не бих натрапвал мнението си. Според мен доводите, че задачите са от математически тип, че играта е линейна, че сюжетът е плитък и т.н. са слаби доводи против това дали са книги-игри, защото са субективни критерии. Ще използвам един термин, сещането за който най-накрая (току що) ме накара да променя края на поста и да пиша, че това за мен не са книги-игри, вместо да се изкажа неутрално.

Gamification.
Gamification is the use of game thinking and game mechanics in non-game contexts to engage users in solving problems and increase users' self contributions.
Игрални елементи в неигрален контекст (преподаване на математика). Аналогично е с литературата вътре. Геймифицирани учебници по математика.

Just saying. Иначе - всеки сам си решава :-)

20 Юли 2016 14:13 20 Юли 2016 14:18 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
АНКЕТА: Учебните книги-игри на Фют - част от новата вълна? #116410
От две седмици се каня да ви пиша за новите четири книжки на Фют от поредицата "Приключения и загадки". Само съм ги разглеждал в книжарницата, така че може следващата информация да не е 100% акуратна (Спасе, това означава (горе-долу) "точен").

Този път автор е Джон Таунсенд, а въпросите са на тематика "география / природознание / човек и природа" или както се водят тези предмети в момента.
Схемата е абсолютно същата - въпрос с възможни няколко отговора (най-често два) - при грешен отговор просто ти се казва че е грешен и те препраща към правилния. Въпросите са по-скоро насочени към общи понятия, а не към конкретни локации (затова ми бие повече на природознание, а не на география) - какво е синклинала, как се нарича началото на реката и т.н. В "допълнителна информация е дадена много странна група - 14 годишни и 8 годишни. Мисля, че по-скоро за 8-9-10 годишни стават.

Дали са книги-игри - моето мнение си остава същото - това са готини учебни материали, но не са книги-игри - липсва в по-тесен смисъл разкланяща се сюжетна линия (което можем да кажем и за някои доста популярни книги-игри, например за тези, при които негативните избори винаги водят до край или имат чисто точково изражение).

Така или иначе, изглеждат като нещо, което с удоволствие бих купил на децата си - аз съм много "за" подобен вид edutainment (Спасе, комбинация между забавление и образоване).

Съпоставка между тези книги и предните четири на Гроувър (Math's Quest-а) - за съжаление тези ми се струват на пръв поглед по-кофти в няколко отношения:
1) По-слаби са в литературно отношение и с по-лошо вплетени въпроси; Тези на Гроувър са доста креативни;
2) Илюстрациите са по-кофти - в математическите беше избрана някаква приятна детска стилизация, без да блестят с качество - тук имаме някакъв стерилен и натрапчиво некадърен стил - личи си още от кориците;
3) Самите въпроси не са ми толкова интересни - друго си е с математико-логически загадки, а тук директно си те питат дали знаеш някое понятие - няма мислене; Мисля, че можеше да са комбинирани все пак с някаква логика въпросите, която изисква хем да знаеш понятието, хем да измислиш кое ще е в твоя полза в дадена ситуация... Това е доста субективно като критика, обаче.

Ето линк към едната, долу в "Свързани продукти" може да видите останалите: www.fiut.bg/prikljuchenija-i-zagadki-p-t...t-ra-na-zemjata.html

Някой ако ги иска, прибавени към друга поръчка от Крея, мога да ги взема като ходя до борсата тия дни, но ми пишете скоро - с левче отстъпка ще са.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За честта на Зур - мнения и коментари (26 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от ringlas
    • Today 18:08
    • Урок 2: Условно съдържание (2 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • Yesterday 14:11
    • Писане на уеб базирана интерактивна литература с I... (3 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • Yesterday 10:36

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg