• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Магьосникът Сива Звезда

Магьосникът Сива Звезда

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Юни 2019 22:04
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
Topic Author
Магьосникът Сива Звезда #131543
Трето книжно тяло за 2019!

Отварям темата за коментари и ревюта на това издание на български.

На Джо Дивър, без когото...

Always Outnumbered, Never Outgunned

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Юни 2019 08:30
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Магьосникът Сива Звезда #131545
Премиерата се очаква да бъде на Таласъмията!

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

24 Юни 2019 12:20
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Магьосникът Сива Звезда #131555
Получих своето копие на Таласъмия 2019. Благодаря на Вилорп.
Добре се е получило като оформление на корица и вътрешен дизайн.
Страхотна работа е свършена.

knigi-igri.bg/shop/

28 Юни 2019 09:38
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Магьосникът Сива Звезда #131585
Мисля че имам някакво издание на английски,ако някой иска може да постна снимки.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

28 Юни 2019 21:30
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 43
Магьосникът Сива Звезда #131596
Въпрос по правилата, че се оплетох от обяснението за показателя ВОЛЯ. Да поясня, че съм чел само правилата, не съм играл още.

Има 2 варианта за игра, доколкото разбрах.
При стандартния пише, че може ВОЛЯТА да падне до отрицателна стойност или, ако вече е отрицателна, да падне още.
В следващия момент пише, че не можеш да си ползваш магиите и магическия жезъл ако ВОЛЯТА ти е отрицателна. Но как отрицателната стойност може да падне повече ако няма начин да ползвам ВОЛЯ (или мога)? Явно нещо пропускам?

28 Юни 2019 22:28
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Магьосникът Сива Звезда #131597

kolender писа: писа:
Въпрос по правилата, че се оплетох от обяснението за показателя ВОЛЯ. Да поясня, че съм чел само правилата, не съм играл още.

Има 2 варианта за игра, доколкото разбрах.
При стандартния пише, че може ВОЛЯТА да падне до отрицателна стойност или, ако вече е отрицателна, да падне още.
В следващия момент пише, че не можеш да си ползваш магиите и магическия жезъл ако ВОЛЯТА ти е отрицателна. Но как отрицателната стойност може да падне повече ако няма начин да ползвам ВОЛЯ (или мога)? Явно нещо пропускам?

Моето тълкуване на правилата е следното:

Авторът е дал възможност за лесна и трудна игра. При лесната, просто си изваждаш точки ВОЛЯ, без значение какво отрицателно число се получава. При трудната, когато по време на битка или нещо друго твоята ВОЛЯ стигне 0 или отрицателно число, започваш да използваш магиите на принципа "1 точка ВОЛЯ = 2 точки ИЗДРЪЖЛИВОСТ" и вадиш точки от жизнения си показател :)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender

30 Юни 2019 11:53 30 Юни 2019 11:57 от kolender.
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 43
Магьосникът Сива Звезда #131604
Хареса ми след едно изиграване.

Приятно oldschool dungeon crawl приключение. Малко стандартно като постановка, но с добра атмосфера и литература, класическо фентъзи.
Използването на Магическите способности беше интересно. Алхимията на пръв поглед изглежда задължителна, най-малкото заради кесията, която се явява нещо като допълнителна раница. Но трябва да пробвам изиграване без тази способност.
Геймплеят и бойната система са леки и интуитивни, макар че, ако не ви се пише много, може и да се подразните.
Полетата за показателите ИЗДРЪЖЛИВОСТ и ВОЛЯ можеха да са по-големи, за да не се налага да се трие или да се излиза от тях, но не е толкова голям проблем.
Бих се радвал ако беше малко повече наблегнато на взаимоотношенията със спътниците, имаше забавни моменти с тях.
Ще преигравам.

Забелязах един малък пропуск на епизод 59:
В края на епизода я няма стойността за добавената ИЗДРЪЖЛИВОСТ - трябва да е 2.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Der

30 Юни 2019 12:47
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Магьосникът Сива Звезда #131605
Относно загуба на ВОЛЯ под 0 - Моето тълкувание е, че както и да играеш, не можеш да ползваш магии или да атакуваш с жезъл (= -6 БУ), ако нямаш точки ВОЛЯ и това е казано сякаш ясно в правилата, 3 реда преди края на страница 10.
Когато обаче се стигне до загуба на ВОЛЯ, независимо че нямате (а това е доста често, в какви ли не ситуации, например нещо кофти се случва на героя или прави магия без да е питан читателя), тогава може да избирате как да действате - или просто губите надолу под нулата, или за всяка точка, която не ви достига, вместо това губите 2 Издръжливост.
За това приключение бих казал, че е все тая, защото има няколко цедки, при които ако нямате ВОЛЯ, просто ще си загинете или директно, или поради сериозна загуба на издръжливост. Може и да има начин да се заобиколят, но най-общо казано ако си изберете "лесния" вариант, това в общия случай е просто отложена смърт.

Разиграх я два пъти - веднъж с много ниски начални точки и бърза смърт, веднъж с добри такива, при което ако играех честно щях да загина някъде на 75% от книгата, но си я дочетох до край и завърших на около -10 Воля. Доста трудна ми се стори, докато не се наизустят кои са правилните решения в иначе "неинформираните" избори, шансът да се изиграе честно е почти нулев (а дори и тогава ви трябва зар, най-малкото за добри начални показатели), така че я препоръчвам предимно за хора, които искат да разчовъркат навсякъде къде какво има, да прекарат доста време с книгата и да намерят оптималния път. За по-casual играчите бих предложил да приемат, че започват с максимални показатели, пак няма да им е лесно. Относно структурата - не бих я определил като dungeon crawl въобще, по-скоро е предимно линейна с опции за заобикаляне на препятствия/сцени и тук там алтернативни пътища - структура, която позволява доста повече създаването на сюжет, лично на мен ми допада и мисля, че точно в това е предимството на LW пред повечето FF, да речем (FF пък си имат други предимства). Уменията са по-интересни от тези в LW, но сякаш по-лошо приложени в самата книга - започваш само без 2 от 7 и никъде не ми потрябваха въпросните две, които нямах.

Литературно не очаквайте много. Ситуациите и съществата ми бяха интересни, запазен е добрият world building на Дивър; сюжетно обаче няма кой знае какво - героят е метнат в една 350-епизодова гонка; опитът за развитие на персонажи е плачевен, а диалозите между тях са болезнени. Като цяло един spin-off, който съответства доста добре на оригиналните книги и носи същите плюсове и минуси - ако някой ми беше казал, че е на Дивър, нямаше да заподозра, че не е.

Преводът - определено не е по вкуса и представите ми за това как трябва да "звучи" и да се структурира един текст на български и има леки неточности, но пък в тази поредица няма какво да се "счупи" литературно, а и е напълно четивен и Der си заслужава уважение за положения труд.

На епизод 5 е пропусната препратка към 42.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kolender, Der

21 Юли 2019 18:53
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
Магьосникът Сива Звезда #131710
Не си спомням вече оригиналните книги от Самотния вълк, може би трябва да ги препрочета. С тази уговорка, Сива звезда ми допадна като историйка. Стандартно приключение, но подплатено с атмосферичност, идваща от детайлния сетинг. Шиитите, загубеното племе кюрди, странните летящи жаби - потапят в този свят. Дори двамата спътници бяха симпатични. Като игра има добри и лоши неща. Системата ми харесва. По-добра е от на ФФ, където винаги правиш един и същи демидж. С тази табличка има динамика и разнообразие, а и тактически елемент с това, че можеш да прецениш дали да засилиш успешна атака с малко воля. Супер. Само дето съществата, които срещнах бяха доста трудни. Имах 16 бойно умение (а можеш да имаш и 10) и срещнах няколко битки с гадове с по 25 бойно умение. Няколко рунда с тях са достатъчни да изцедят силите и на най-коравия герой или най-нахалния чийтър, който си е отбелязал максимални начални показатели. Балансът е трябвало сериозно да се оправи, понеже разваля хубавата игра. Аз например си записвах всичко, смятах си битките и се забавлявах, докато не ме изнасилиха в още първата трудна битка (а после има още такива). След това вече просто си дочетох книгата, което не е така интересно, ако не попълваш дневник и не се притесняваш какво ще се случи. Приятна книжка. За мазохисти, които търсят предизвикателство и биха я преигравали 100 пъти, докато им случи зара, ще е още по-привлекателна.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Der, Etom

05 Дек 2019 23:04
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Магьосникът Сива Звезда #132925
Хм.. Откъде може да бъде поръчана книгата? Ако изобщо..

06 Дек 2019 07:10
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
Магьосникът Сива Звезда #132926

Nichy писа: писа:
Хм.. Откъде може да бъде поръчана книгата? Ако изобщо..

На панаира ще нося в раницата бройки от Самотния вълк 5 и Сива Звезда (сряда и четвъртък). Ако не ти се чака дотогава, пиши на Монев - и у него има.

06 Дек 2019 11:49
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Магьосникът Сива Звезда #132929
Супер. Нямам проблем да изчакам, друг е въросът дали ще успея да мина през панаира. Кой е Монев и опция ли е да си поръчам от вас книжките?

06 Дек 2019 13:54
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Магьосникът Сива Звезда #132931
Ако поръчваш през Крея. Ще помолим Торо да ти пратим и Сива Звезда

08 Ян 2020 19:16
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Магьосникът Сива Звезда #133455
Класическа фентъзи история...млад магьосник тръгва на обречена мисия, за да спаси света. Озовава се в град пълен с неприятели, бива заловен...спасява се с бягство, намира странни спътници...и тръгва пак да изпълнява мисията си, но опасностите дебнат навсякъде! Играх го както Торо е писал, ако стигна 0 Воля, то почвам да вадя издръжливост. С ниски начални показатели е невъзможно почти. Най-тъпо ми стана ....
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
стигнах края на книгата, останах да се бия с едно гигантско насекомо и станах храна за събратята му, много кофти край :)
Като цяло ми беше интересно.
Браво на ДЕР за труда и да почва превод на следващата, поредицата е доста интересна, сега 5-те начални умения от 7-те мислех, че ще направят нещата лесни...ами възможностите да загинеш и трудните битки и проверки правят книгата трудна.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Der, ThufirHawat

28 Апр 2020 22:46
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Магьосникът Сива Звезда #135513
Книгата по-скоро ми допадна. Наистина е нереално трудна. Беше ми доста интересна, докато не умрях, а това стана някъде на може би на 70% от изиграването. Продължих да си играя и просото се хванах за главата колко още "damage" се изсипа в следващите епизоди на главата на горкия ми магьосник. Казах си .. той нямаше никакъв шанс, дай поне да я доиграя, за да видя какво ще стане нататаък. Историята ми беше интересна, докато избягах от тъмницата с пича и мацката.След това вече ме изгубиха.... Определено като текст и игра според мен е много по-добра от книжките за СВ на Хермес. Дер може да е горд, че е много по-добър преводач от Сим Николов :) Поздравления и за него за превода. Има си неща за доизглаждане, но като цяло се е справил доста добре. Очакваме и втората книжка!

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Асен, Der, lordbulb, Stayfun, Etom

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Магьосникът Сива Звезда
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Вилорп
    • Yesterday 21:00
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (16 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от harlequin
    • Yesterday 11:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Monevwww
    • Yesterday 10:44

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg