• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
21 Сеп 2020 20:54
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
Topic Author
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136451
Коментарна тема за българското издание на книгата...

Always Outnumbered, Never Outgunned

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Сеп 2020 22:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136475
Благодаря за книгата, страхотно изпълнение като оформление и впечатляващо количество положен труд от Der, respect. Поредното издание от "тези, каквито нямаше в старата вълна", като мащаб и изпиване. Много ме кефи как всеки елемент е тематизиран - от заровете и номерата по страниците, през дневниците до стила на илюстрацията и бледите цветове, релефът на корицата, напомнящ бамбукова хартия (или някаква друга старинна, не съм прекалено наясно).

За съдържанието - ще поживеем, ще видим, но каквото и да е то, не би омаловажило цялостното начинание и постижение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, turbobobi, Der

27 Сеп 2020 09:50
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136480
Забелязахме два пропуска:
1. Сложена е кутия пред епизод 3, която не би трябвало да е там, но това не влияе на играта.
2. В Дневника е изпуснат надписа на графа Точки опит, който трябва да се намира в празното поле под Умения.

27 Сеп 2020 10:05
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136481
Може да качите някъде дневниците за хората, които не искат да си драскат книгите - хем ще включите корекцията за опита.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, turbobobi, Der

11 Окт 2020 10:01
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136608
На епизод 20 първият избор в скобите трябва да звучи така: (на 43, ако полето при 20 е зачертано, в противен случай отиди на 45).

На епизод 121 препратката трябва да води към 83.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо

13 Окт 2020 13:14
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136619

Ал Торо писа: писа:
Може да качите някъде дневниците за хората, които не искат да си драскат книгите - хем ще включите корекцията за опита.

Качвам дневниците, иначе аз джиткам в един ексел...

Untitled_2020-10-13.png

Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
Untitled_2020-10-13.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Der

13 Окт 2020 20:57
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136624
из "Дневника на един пъдпъдък"

Жуля си цвекловата ракия и хич не ми дреме на клюна, че видите ли младите разкъсващи скачачи и колорадски бръмбари били образували професионален юниън срещу мене. Ей го на, мечкам си с късия (меч), униформата ми изгладена, уменията все така във форма. Кеф ми Киото, кеф ми Осака, кеф ми Нагазаки.. упс, това беше друго, там една млада бръмбарка, само на самурая да... упс, това не биваше да го казвам!

Та, докъде бях стигнал!? А, да, имам си свободата да бъда какъвто си искам и сам си избирам пътя, не че има кой знае колко разклонения и не че във всяка зона не се повтаря едно и също нещо, но с няколко точки отгоре, но какво пък. и пъдпъдъците имат нужда от своето Диабло.

Малко ми е досадно да преминавам през едни и същи епизоди понякога, но се свиква и след време не им обръщам внимание. Правя си шорткътите и въобще скип всички случайни срещи, щото вече минавам 16 точки ЗАЩИТА. То важното е да съм силен нинджа и останалите да са зад мен. Хлъц! Ей, силна е тази ракия, силна начиии, а гъбеното мезе все не достига...

Това Киото, Осака, Сакай или Хейджо, за мен са като четирите ми пера на главата, всички куестове съм изучил, всички гадини съм избил, независимо, че те така нелогично се respawn-ват, целия опиум съм изпуш... ъъъ конфискувал в полза на градската стража. Така де, аз само на ракия налитам, вервай ми, иначе и ти ще започнеш да виждаш разни демони и зомбита, които честно казано, на всяка друга сутрин си изчезват.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, Der

31 Окт 2020 20:10 31 Окт 2020 22:12 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136791
За тази книга определено трябва да си отделите няколко часа и няма да съжалявате!
След като умирах няколко пъти, най-вече заради лош зар, то успях да стигна до един от двата успешни края :hello: :hello:
Оформлението е повече от добро!
Та в това приключение влизаш в ролята на пъдпъдък, доста фиктивен е сетингът, цялото действие се развива в Древна Япония, но това не е от някакво значение. Като цяло не се залага на сюжет, а повече на игра...и то каква.
Цялото приключение е в духа на класическите RPG-та, само че на хартия. Доколкото съм запознат е същото като Fable lands, като тук има малко повече неща в посока на развитие на герой. Та съгласно изпитаната формула обикаляш и изпълняваш различни куестова, като от всеки печелиш пари, купуваш екипировка, има доста предмети, но има и места,където можеш да си ги оставяш като в сейф. Та обикаляш и Киото, Осака и т.н., екипираш се и вдигаш умения, докато вече не си достатъчно силен, за да може да влезеш в двореца. Веднъж в двореца започваш да изпълняваш нови куестове, които най-накрая ти отключват основната мисия и тръгваш на нея. Умишлено давам без спойлери
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
все пак си носете фенер
, но това не е никак лесно. Битките към края, колкото и да си взел предмети, са доста трудни, отделно ти трябват умения, предмети, въобще лудница...
Та накрая успяваш да се справиш с голямото зло и достигаш до края на приключението!
Ако някой очаква някакъв засукан сюжет - то няма, но все пак историята е приятна. Играта е силната част, но се пригответе за много писане, бойната система е добра, защото в повечето случаи няма лесна битка.

Уникално, някак ретро изживяване! Заслужава си да му се отдели време!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, turbobobi, Der

17 Ное 2020 19:20
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136920
На епизод 306 е изпуснат предпоследният избор, който гласи:
Да се сдобиеш с екипировка (на 329).

29 Ное 2020 15:47 29 Ное 2020 18:13 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136937
Завърших си прочита най-после и аз, на три пъти я изиграх, може би 3 - 5 часа е първо изиграване, следващи преигравания биха станали по-бързо.

В литературно отношение, няма много какво да се каже за Пътят на Пъдпъдъка. Ако някой има заблудени очаквания, то предполагам те ще са бързо разсеяни от предговора, в който авторът разказва как е започнал книгата на 13 години. Не бих я съдил в това отношение, текстът е много простичък и няма някакви неуспешни и дразнещи опити за литературничене. Сюжетът е класически (с тази особеност, че книгата е доста отворена като структура) и е най-праволинеен в края на приключението - имаме си мисия във вражо кралство, злодеи, култове и т.н. Дори и след като завърших книгата не можах да си отговоря на това защо хората са заменени с пъдпъдъци - това не води до абсолютно нищо, тъй като всеки герой, обществото и каквото се сетите е напълно човешко, просто тук-там думата "ръка" е заменена с "крило" и т.н. Няма и някаква комедийна стойност, повествованието всъщност си е в напълно сериозен стил.

Преводът не е по вкуса ми, някои неща ме озадачиха, например имаме "шосе" и "шалтер" в Древна/Средновековна Япония и "проектоброня", което е projectile armor, a Projectile (или в случая немското Projektil) има толкова общо с "Проект", колкото "electric current" с "електриков *** " - звучат подобно, но значат нещо съвсем различно. Така или иначе, положен е голям труд и резултатът е съвсем четивен, респект за което.

Структурата предлага свободно обикаляне по достъпните локации и цикличното им повтаряне. Има и по-линейни пасажи, когато се хванете да изпълнявате някоя задача, особено ако е от основните - като цяло много напомня на компютърна игра със main/side quests + локации за вдигане на опит и събиране на средства + локации за харчене на тези средства за екипировка и умения + вземане на задачи от и около "магазинерите". Трябва да призная, че играта е учудващо издържана - не намерих място, на което да е изпуснат контрола и с безкрайно циклене да можеш да станеш прекалено силен, а трудността върви много читаво ръка за ръка с повишаването на силата на героя. Има прилично разнообразие, бойната система е доста добра и предлага избор кога какво да предприемеш и различен, но балансиран ефект на много умения и магии. Финалната част на основната задача си е готино "бос ниво" и особеностите на противниците там са интересни и предизвикателни. Въобще, авторът се е справил изключително солидно в тази част. Трудността е по-скоро висока и има ситуации, в които ви се налага да поемате рискове, за да можете да прогресирате, а тези рискове могат да доведат до безизходица или смърт, ако нямате късмет. Но това е част от играта, в крайна сметка.

В един момент ми доскуча, когато трябваше да цикля безбожно много, за да си максимизирам шансовете и прескочих някои битки с вече познати противници (стандартно ви трябват около 50-100 за да минете книгата) и дори спрях да отбелязвам злато и опит към края, когато беше видимо, че с много циклене вече мога да си осигуря безкрайно такова (но това е на много късен етап и това далеч не гарантира победа - т.е. когато може да го постигнете, вече не ви е чак толкова необходимо).
Като минуси в играта бих посочил малкото количество на интересни извън-системни избори, както и директните смърти - ясно е, че никой няма да започне такова ангажиращо приключение отначало, само защото е хвърлил кофти зар на някакъв капан.

Като цяло, тази книга е уникална за България - нямаме нещо, което да е толкова ориентирано към "отворен свят" и дълго развитие на героя по ясна схема чрез много циклене на локации. Доколкото знам, от западните Destiny quest и Fabled Lands са подобни. Оформлението и печатът са много добри, направо да ти е кеф да вземеш книгата в ръце, а илюстрациите и корицата може би ще са ужасяващи за някои, но за мен показват интересен стил и ми бяха приятни. Мога да кажа, че "Пътят на Пъдпъдъка" успява в това, в което се опитва да бъде. Аз със сигурност не съм от най-големите фенове на книги-игри с толкова голям превес на играта и минимализъм на литературата, една идея в повече ми дойде цикленето, макар че в началото си беше достатъчно зарибяващо. Ако ви се играе нещо такова на хартия, мисля, че няма да ви разочарова. Обратното - ако сте скептични към този формат, едва ли ще ви изненада със скрити качества, които да ви грабнат.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, ze BG, turbobobi, Der

29 Ное 2020 15:55
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136938
Някои открити пропуски (сигурен съм, че има още доста такива):
177, 246, 247, 248 - оплетени са цветовете
241 - записваш си клас самурай
469 - последното разколонение вероятно е 5-7, интересно е дали си длъжен да си прибавяш +1, ако имаш компас
645 - на 655 можеш да отидеш ако НЕ си страж или жрец
785 - зачертаваш земен жрец, не огнен
786 - зачертаваш огнен жрец, не земен

На много места когато е описано някъде насред текста, че може да се вземе предмет, това не е отбелязано в bold, което е голям проблем за тази книга, защото тя предразполага диагонално четене и препрочитане на епизодите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Der, lagrestin

29 Ное 2020 21:37
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Topic Author
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #136939
Благодаря на Торо за ревюто и откритите грешки! Съгласен съм общо взето с всичко.
"Проектоброня" наистина не е точен превод. Сега видях, че от английски трябва да значи "Метателна броня". Не влияе на играта, но не е точно както съм го написал.
Шосе и шалтер наистина не се вписват в Древна Япония. Под "шосе" разбираме по-скоро асфалтиран път. Шалтер беше така и в оригинал, но може би трябваше да го напиша "лост".
Немско-българският речник ми даде просто това:
Schalter m, - 1. гише, шалтер; 2. електрически ключ, шалтер.

Сега относно откритите грешки...
Където има такива, те са заради мен. Ще ги опиша:
На 177 изборите са кафява (247) и златна (246)
На 248 кафява (247) и златна (246)
На 241 в оригинала го няма, но вероятно е добре да го има. На внимателните играчи не би повлияло.
За 469 важи същото като горе. По-скоро е козметично.
645 също е така в оригинал. Не мога да кажа, дали трябва да се промени. Тук говорим по-скоро за редакция, отколкото техническа грешка, и трябва човек да е чел книгата, за да прецени...
785 накрая трябва да е "Земен жрец"
786 трябва да е "Огнен жрец"

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Efix7, turbobobi, lagrestin

14 Фев 2021 15:48
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #137487
Пускам и тук схемата, за най-оптималния (според мен) път в началото до гриндването с лова.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
123_2021-02-14.jpg

Прикачени файлове:
123_2021-02-14.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, turbobobi

14 Фев 2021 16:25 14 Фев 2021 16:26 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #137488
Такова животно като "най-оптимален" няма ;)

Гледах и аз стрийма на kartacha вчера, за да се подготвям за своя playthrough преди Златната Никса.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Efix7, turbobobi

19 Фев 2021 21:02
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
"Пътят на Пъдпъдъка" - Зимон Вийзе #137523

ringlas писа: писа:
Такова животно като "най-оптимален" няма ;)
Ами да те запозная тогава с това животно, не мисля, че ще те "изяде"...

P.S. Конкретно убийството на Ода не дава по-добри възможности за изиграване на ситуациите до Киото след това.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.184 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (23 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • Today 14:04
    • Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg