• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Ивайло - добрият цар

Ивайло - добрият цар

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
08 Дек 2022 15:40 08 Дек 2022 16:33 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 612
Ивайло - добрият цар #141114
Още малко критика срещу Ивайло.

Е, доиграх играта докрая. КЪм епизод 200 почна "играта" (Вече бях загубил отдавна надежда. Сим ряпа да яде пред салами от по 9 страници в три епизода и фиктивни избори). Тук ударих на камък - жестоки железни сметки. Първо смятате колко отряда сте унищожили нап ротивника, после своите унищожени отряди, после специалните ефекти, после сумирате резултатите на отрядите си, после на противника и едва тогава хвърляте зарове и разигравате рундове. Имайте предвид, че мойтие обяснения са съкратена версия на битките. Обикновено имате 7-8 отделни части на подготвителния етап, после разигравате рундове и накрая смятате знамената. Самите обяснения за знамената са сбутани накрая в края на безкрайните правила, търсих дълго и упорито, докато намеря обясненията за тях.

Е, аз се "изхитрих" и ползвах ефекта на Тервел - като направя отряди със сила 192, а Константин Тих на трудно ниво има 166 и му отнема един отряд битката става безсмислена. Като имам 94 сила срещу ромеи с 28 - нещата са ясни и без зарове.

Питате как постигнах такива резултати, а?;)
Оказах се "лош селски цар" - навсякъде минах с преговори. На тоя обещах да го направя митрополит, на оня раздадох концесии за дърва или желязо, третия дарувах със сто злато, на някой обещах даго направя кефалия, и разбира се годих за щерката на кефалията на Дръстър...натрупах 7 т. боляри и моля ви се болярите пак бяха недоволни! Излязоха ми в гръб! Ха ха, шегата настрана.
Въпросът е че в един момент само трупах крепости и ресурси, трупах, трупах, а не влизах в битка. Натрупах прибизително към 1800 храна и1600 злато (само от Дръстър взех 320 срещу 250 или приблизително това количество). Разправии си имах само в Шумен и Крумова крепост, но и там минах тънко. Накрая рекрутирах една супер армия - болярска конница 7. Копиеносци - още 11 бр и пр.....и това към войските които вече имах.... И битката с Константин Тих става леко безпредметна. На труно ниво той има 166, аз 192.
Предполагам че това съдружие с болярите във втора част ще ми излезе през носа, но в първата направих към 320 точки, а отделно на това, а освен това се оказах с постижения "Цар без Корона" и "Пещерата на Али Баба" . За "Прероденият Иван II Асен" не ми достигна малко - имам 40 пленени знамена, но бойната ми тактика в началото бе 3 и реално не съм я вдигал, защото нямаше нужда, а се искат 7.

И не - не е нормално половината книга да имам само литература (40 страници Правила, За книгата, за сетинга и пр.) когато в Тервел частта преди играта е значително по-малка; после да ме връхлитат салами от 9 страници в 3 епизода (че и от 13 страници в 4 епизода) и към епизод 200 когато съм преполовин книгата изведнъж да почне "Total war" (използвам терминологията на Кирил.); и накрая да обявиш че това е половината действие.

П.С.И тук същия негативен ефект като с Калоян - записвам КД "Щерка" и "Сватба" и те нямат никакъв смисъл докато не дойде втората част. Съобщава ми се, че моя сподвижник Дамян оттук натам ще има страхотно значение, а реално не го използвам - има само една битка. И трябва да чакам втората част.
За Сподвижник номер 1 избрах Стан - намалява страхотон много цената на определени рекрути.

П.П.С. За мен тази игра трябва да почне от епизод 200 (т.е. да се пропусне как Ивайло става предводител), да се махнат излишните текстове, да се опростят сметките и да се добави втората част....тогава тя ще има смисъл. В този си вид - не!

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Дек 2022 16:27 08 Дек 2022 16:40 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 612
Ивайло - добрият цар #141115
епизод 121
Съгласявам се с търговеца на животни да го направя най-големият търговец на добитъък в цялата Овечка земя и записвам 5 точки провизии и 3 хора

съгласявам се с търговеца на платове да му дам собствена сергия в Търновград и получавам 6 т. провизии и 4 храна

съгласявам се да дам няколко парцела земя на третия заселенис широки гори и получавам 3 т- провизии и 2 хора

особено полезен ми е четвъртият - обещавам да го направя доставчик на оръжия за царкщкаат войска и имам 10 т. провизии и 6 хора

последният също е много полезен - обещавам да му заплатя двойно бранните облекла (голяма работа веднъж да стана цар ще имам цялата хазна, а ако не стигнат парите ще наложа нов данък на селяните) и получавам 8 провизии и 5 хора

от епизод 320 имам интересни преходи - договарям се с кефалията да му дам половин талант злато, превземам без бой Пресла и записвам 150 злато и 220 храна -
карам поред - обещавам на Стефан да му дам парцелите които иска, доавям Варна в крепости и 17о злато и 250 Храна така нататък...

дотук не губя отряди всичко става с преговори-

В един момент натрупавм към 1800 храна и 1600 злато* и почвам рекрутиране - бам - 5 болярска кавалерия (до момента имам 2) -350 злато на 400 храна
Бам - 11 отряда копиеснози - 275 на 275 злато-храна (копиеносците са евтини)
бам - 9 отряда лека кавалерия. Бам стрелци .....и после ставам непобедим. Накрая си оставам по 500 т. злато и 530 храна и печеля допълнителни точки за това при оценяването. Накрая като почна със сила 192, като добавя че имам 11 крепости и от тях 9 са подсилени (не подсилих Петрич Кале и Хотел) имам още 135 плс 20 - 155 . Като добавим някъде окоол 42 т. от отношенията ми със селяни, боляри, сърби кумани.....да дори когато извадя Земя, Кожи и пр. пак имам над 300 при оценката

П.С.в Дръстър взимате едно и също количество храна и злато, ако се ожените за щерката или ако не се ожените. Не е честно! Тая щерка зестра няма ли? Защо не получих като бонус още точки за отношения с болярите? Сега не мога да се оженя за Мария, т.е. няма положителен ефект, а има негативен.
И щ може ли във втората игра да направя Слава царица, а не Мария? Откъде накъде пък Мария? Ами ако не искам Мария? С какво щерката на кефалията на Дръстър е толкоз лоша. А тоя пък боляри - направих Дръстър независима хора, и пак му е малко. един бъдещ цар не може да щипне малко дъщеря му.

*(точните сметки записани на лист А4 показвата 1855 храна и 1695 злато, преди да почна да правя крепости и рекрути. Към к към този момент контролирам всички крепости - само при Шумен съм дал битка и съм загубил два отряда, поради наивност. Иначе навсякъде крепостите ми падат в ръцете чрез преговори)

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

01 Май 2023 22:00
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 182
Ивайло - добрият цар #141692
Най - после я прочетох. За мен много добра и много подценена книга.

На първо място много ми хареса самата история, начина по който са представени героите и историческите сведения, вплетени в историята. Личи си, че автора се е консултирал с добри историци и е събрал доста неща за един интересен и не особено познат период от нашата история.

Самата игра на мен също ми хареса. Качествата и тяхното ползване беше много балансирано. Огромен дневник - но добре структуриран. Битките ми бяха забавни и имаше доста добре изградена система за битки на армии и превземане на крепости.

Хареса ми, че с превземането на градове отключваш бойни единици. Имаше все едно мини тактическа игра вградена в книгата свързана с битките , армиите и крепостите. Изключително интересно беше набирането ма съюзници, преобразуването на хората в армия.

Ресурсите също бяха добре измислени и ползването им ми се видя балансирано. Хареса ми това с базовите епизоди от които въртиш различни варианти - за укрепване на крепости, набор на воиски, атаки на крепости и преговори. А можеше и да чакаш за да мине време. Баш като мини страт.

Обема на книгата е огромен. Както и при Тервел са вплетени бая сюжетни линии и герои. Имаш възможност да взимаш и различни съюзници според изборите които правиш. Играта има много възможности за преиграване с различни варианти.

Като правя сравнение с Тервел - историята при Ивайло е на същото добро ниво, даже са използвани много термини от старинния език, което спомага за автентичната атмосфера. Играта обаче е на доста по-високо ниво от Тервел и мен лично ме изкефи доста.

Кодови думи - ползват се постоянно и дори влиаят при оценяването. Може би едно от малкото ми разочарования беше че една от кодовите думи - Щерка не се ползва никъде.

Системата на оценяване също е много сложна и пипната. Като цяло - на мен книгата ми хареса много, автора мился че се справя много добре с историческа тематика поднесена като книга игра

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas, Etom, banskidedo

29 Юни 2025 12:36 29 Юни 2025 13:04 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 104
Ивайло - добрият цар #144017
Здравейте,
предварително искам да се извиня, ако вече има тема за Ивайло. Търсих такава, но не намерих, затова пускам ревюто си тук.

Днес ще коментираме книгата „Ивайло – добрият цар“ на Димитър Петров. Преди всичко искам да изкажа едно поздравление на авторите на историческата тематика. Вече се пишат повече книги-игри засягащи, българската история. От „Асверг. Хрониките на кан Крум“ и „Калоян и златният печат“ до „Тервел. Роденият да побеждава“ и „Ивайло – добрият цар“. Последните две книги-игри са от Димитър Петров и днес ще коментираме „Ивайло…“
Лично за мен автора се е потрудил доста повече от книгата за „Тервел“ и е изчистил доста от слабостите му. Все пак по отношение на недостатъците има какво да се желае. Но да започнем с добрите новини.

Първото което впечатлява в книгата е мащабът. Тя се състои от 641 епизода и това е само първата част. Авторът е загатнал, че ще има втора част. Книгата е разделена на четири дяла. Тъй като сюжета е ясен – вие играете от името на Ивайло Бърдоквата и трябва да ръководите бунта – няма да отделям много внимание за него. Достатъчно е да кажа, че литературата предлага художествено пиршество; че авторът е направил безбройно много исторически консултации; и че книгата видимо има популяризаторска цел.

Механиката си заслужава да се опише по-обстойно –
вие започвате с няколко основни качества – езда, бойни умения, красноречие, лидерство, ловкост, бързина, точност и военна тактика.
Разбира се имате и живот. Всяко едно от тези качества в началото ви е с единица. Вие имате правото да разпределите още 20 точки между тях. Намирам това за добра идея. Така можете да създадете персонаж, който непрестанно да се бие, или пък да решава нещата с ораторско майсторство. Най-добре е да се търси баланс.
Игрови редактор е бил Ал Торо и се вижда че това е дало резултат. По отношение на „Тервел…“ има подобрение в игровият елемент. – там играта бе яка „железница“. Имаше един верен епизод на които трупате точки, един грешен на който не трупате и един много грешен на който губите точки. Този „бъг“ е оправен тук. Въпреки че сюжета е линеен (в това отношение предпочитам „Асверг…“) все пак има сериозен напредък спрямо „Тервел“.

Игровите избори, често ви дават различни възможности, които са сравнително равностойни.

Също така Сашо е оправил един бъг от „Тервел“ където механиката на битките не бе добре балансирана – но за това по-нататък. В първия дял вие сте стремите да натрупате популярност сред селяните, както и да натрупвате кодови думи, които ще ви потрябват впоследствие. След като стигнете даден момент, ще трябва да натрупате провизии и хора, както и определено ниво на военно обучение, а също така да завладявате кулите на малките боляри. В тази част личи равностойността на изборите. Кое е по-добре – да прекратите кавгата за виното, да отсечете чучура на бъчвата и да се сдобиете с 6 провизии и една допълнителна точка за селяни; или да убедите с красноречие селяни и да спечелите 10 провизии, но не и допълнителна точка за селяни?

Всичко това ще правите за определено време. Когато то изтече започвате да обръщате провизиите и отрядите селяни в хора. Използвате определена таблица в която подробно са отразени силата и цената на всеки род войска. Подобно нещо имаше и в „Завръщането на наследника“ на Винсент Були, но тук е много по-добре развито. По тази точка дори „Калоян“ отстъпва, а двете книги имат доста общи неща, като структурирате.Този тип оценка на войските е нещо което ценя. Първоначално можете да наемате само мечоносци, копиеносци, прашкари. Конницата, варягите и обсадната техника ще „отключите“ по-натам.
Интересен подход е да преговаряте с търговци, богомили и пр. Ако да – запишете 8 провизии, 5 хора и кодовата дума „Брони“…и се пригответе да си извадите 7 при оценяването, защото Ивайло се договаря с търговците. Ще се съгласите ли богомилите да имат собствена църква? Това ви носи нови точки в хора и провизии, но си вадите 10 точки от оценката.

Прави впечатление, че колкото по-напред отивате в бунта, игровият момент се подобрява, изборите стават по-равностойни. Първите епизоди ме подразниха със своята линейност, но от даден момент играта рязко се усложни. Вторият дял – тохарците – е преходен между първия и третият. Започвате да трупате злато, храна, както и да развивате отношения с кумани, ромеи, боляри.

Изборите са наистина оригинални
. Имайте предвид, че от даден момент ще се нуждаете от много злато и храна.
Търговците са склонни да ви ги дадат, но тези ресурси вървят с тежки условия. Ще се съгласите ли да получите множество брони и ризници от доставчика, но само ако му заплатите след време двойна цената?
Третият дял („Бунтът“) за мен е най-интересен, той е най-игрови. В нея можете да се развивате като дипломат, като войн или като нещо от двете. Можете да се пазарите с болярите, да се биете с тях, да нахлувате сред съседните народи и да ги плячкосвате.
Няма да ми стигнат думите да опиша всички плюсове. През цялото време дебнете времето ви да не стане 50 или повече
От един момент нататък храната и златото, които печелите стават огромни. Съвсем нормално ще е да печелите по 180 злато и 220 храна и отгоре. Вие ще преговаряте с болярите, за да се присъединят към вас. Ако преговорите не успеят винаги може да се опитате да завладеете Дръстър, Варна, Карвуна и пр. по военен път. И тук трябва да похваля Торо – балансът на битките е оправен.
В „Тервел…“ ако победите в една битка в следващата сте сигурен победител. Тук не е така- личните качества на Ивайло и тези на армията са разделени. Силата на армията се изгражда по сложна система, като има нормално ниво на трудност и високо ниво на трудност.
След всяка битка освен пленени ресурси си отчитате и загубени отряди. А ако решите да наемете отряди не можете просто да се възползвате от златото и храната. Трябва да отчитате колко време е минало от последния ви набор на войници; позволено ви е да наемате максимум три отряда, като крайният ви успех зависи и от шанса; някои крепости „отключват“ възможност за набор на определен вид войски, но трябва да платите за това удоволствие; възможно е да загубите контрол над някоя крепост, ако тя е присъединена с преговори и не изпълнявате обещанията си и пр.;

Всички тези ограничения правят играта много добре балансирана, макар и доста сложна.

Четвъртият дял предполага сблъсък с царската войска. Честно казано този дял ми бе най-скучен в игрова отношение, още повече че е безумно кратък (около 40 епизода) спрямо третия който е близо 300 епизода

И сега след ред позитивни думи идва ред за критиките:

Първата ми сериозна критика е, че авторът не може да проумее, че пише книга-игра, а не художествена книга с исторически мотив. Лично на мен ми бе досадно да чета епизоди по 1-2 страници. Да, има подобрение спрямо „Тервел…“, където имаше епизоди по 6-7 страници, но все още може много да се желае. Книгата става тежка, а стилът не може да се сравнява с „Калоян…“, където имаше доста хумор. Втората ми критика е спрямо линейноста на сюжета.
В „Асверг…“ Ангалот е избегнал този момент, като е избрал подхода на Джордж М. Джордж от „Войната на Понтиак“; избрал е неисторически персонаж, който влияе на исторически събити Димитър Петров обаче залага на историческия подход и това създава една линейност. В съчетание с дългите литературни текстове и сухия стил това доскучава.
Третата ми критика е срещу графа „Подготовка“ започвам на епизод 80 с 5 точки „хора“, 5 т. „провизии“ и 3 „обучение“… и никъде не пише, че се стремя към определена квота. Сдобивам се с 66 хора, 88 провизии и 8 обучение и… греда!
Изведнъж разбирам, че трябва да имам 30 т. хора, 60 провизии и 10 т. обучение, за да продължа нататък. Тази информация ми се „сервира“ едва в епизод 211. Струва ми се, че Димитър Петров можеше да ме подготви, че имам определена квота за обучение. Навремето Майндкрайм пишеше „към края на тази глава ще трябва да имаш поне 20 точки за всеки показател, инак играта свършва за теб.
Четвъртиятт недостатък са неинформираните избори – на 199 имам избор – да тръгна наляво, да тръгна надясно или в средата. Текстът по никакъв начин не подсказва вярното решение. Слава Богу, тези места не са много.
Последният недостатък за пореден път е липсата на илюстрации.
Просто недоумявам. Авторът е отделил място за мащабна карта, цветни приложения на 14 -15 страници, много хубава корица, но не се е сетил да поръча поне 3-4 илюстрации, които да освежат играта. Пак старите номера, добре познати ни от „Тервел….“. Жалко, много жалко....

П.С. Раздадох обещания за монополи на всички търговци, обещах да се оженя за дъщерята на дръстърския болярин, и обещах на богомилите собствена църква. Ще видим какво ще стане, когато дойде втората част. Имам чувството, че селяните ще го д----ат :lol:

С малки съкращения и изменения ревюто е копирана от сайта knigi-igri.net където първо съм го пуснал

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Etom

21 Авг 2025 20:49
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1580
Ивайло - добрият цар #144076
Има тема за книгата, може да се слеят с тази:

knigi-igri.bg/forums/other-new-gamebooks/6225

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

21 Авг 2025 21:03
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивайло - добрият цар #144077
Ранглистата по точки до момента на "Ивайло - добрият цар"

Ivaylo.png

Прикачени файлове:
Ivaylo.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pachev_24, Count Monte Kristo

21 Авг 2025 22:42
Сър Смашър
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Ивайло - добрият цар #144078
Лично на мен ми хареса това,че книгата е обемна и има образователен ефект върху читателя .Наистина все едно чета историческа книга написана от Фани Попова Мутафова или поредицата за Самуил от Димитър Талев(мнението ми е субективно понеже историята ми е любим предмет и съм завършил средно образование историческа паралелка ) .Образите на помощниците на Ивайло и други са живи всеки има своите недостатъци.Също съм фен и на игрите тотал вар
и тук малко критика: независимо колко крепости имам мога да наемам само до 3 отряда за ден (има номер да станат 6 ) същото е и с данъците за един ден мога да вземам доход от 3 крепости .Може да се направи ограничение един отряд на ден но за една крепост и това да те кара да се стремиш за овладееш всички крепости за да вадиш 11 единици на ден .За данъците е хубаво също да се вземет от всички крепости това е логичнио а не както направих за висок резултат да вземам данък по 3 пъти от шестте най-високодоходни крепости а други ги оставям без вземане на данък.Възможно е някой да бие моя ,,рекорд '' понеже не съм атакувал Сърбия за 500 злато .Интересно е ,че можеж да отидеш до Сърбия ,Маджария ,Византийска империя а не можеш да присъединяваш крепости отвъд Хем няма логика .Проходите били охранявани е то тогава как се минава през тях за да нападнеш Византия ?Специалните умения на единиците фаворизират използването на определен вид единици за сметка на останалите .Аз заложих на стрелци (за всеки 3 отряда елиминираш 1 конница на врага) татарски конни стрелци (елиминират двойно повече единици от слабата пехота на врага но само от един вид който си избираш мечоносци ,бойци с брадва или селяни ) болярска кавалерия (унищожава един отряд пехота или стрелци независимо какъв вид са те) .За пълнеж наех куманска конница понеже имаше намаление за нея (събрах 6т популярност сред куманите) В последната битка просто нямаше битка понеже избих или присъединих цялата армия на Константин преди първия рунд (играя на лесно ниво за да не губя армия и съответно точки ) Няма никаква мотивация за игра на трудното ниво .Можеше да се дават точки за всяко пленено знаме така бих играл на трудното за по-висок резултат .Моите ,,трикове'' за постигане на висок резултат : използвам всички тренировки на войската ,спестявам си обучението за красноречие и лидерство за да спестя дни , увещавам богомилите, куманите, войнуците и търговците да ме подкрепят както и жените да насърчат мъжете си да дойдат във войската ,посещавам и първите 4 кули и завършвам с 16 дни (от 14 имаш право на още едно действие което за кула е 2 дни ) вадя 7 стрелци 19 селянина и 1 отряд прашкари (понеже си падам по балеарските прашкари ) при първата битка с татарите правя засада в селото и избивам 2 отряда а още 2 отряда убиват моите стрелци и битката свършва преди да е почнала (на лесно ниво) за втората битка присъединявам още 5 отряда стрелци (с 12 отряда стрелци убивам 4 отряда конница естествено най-силните ) малко бойци с брадва идват също .Нападам посред нощ и избивам още един отряд .За водач използвам Кънчо -той добавя 1 атака на всеки отряд селяни .Втората битка с татарите поне има първи рунд (на лесно ниво) само че поради Кънчо и това ,че съм унищожил много отряди конница силата на татарите е около 20 а моята около 78 и трябва да имаш късмет за да спечелиш без жертви .Подготовката за третата битка протича така : присъединявам всички крепости с преговори без Карвуна ,след това усилвам 4 крепости за 2 дни като за 100 злато и 100 храна усилвам такива крепости които това усилване струва по-скъпо .,след това наемам 6 отряда татарски конни стрелци за ден (ползвам 50% намаление за другите 3 отряда ) едва тогава избивам татарите при Карвуна ,защото след това ми пада популярността при тях и няма да имам намаление при наемане на татарски конни стрелци ,следва още едно двойно усилване и после за останалите 5 крепости използвам куманите за да спестя време и всички крепости са ми усилени (заради резултата а и за книга 2 може да е полезно ) усилените крепости дават и по-висок доход и се почва редуване1 данък от 3те най високодоходоносни крепости 2 данък от следващите 3 високодоходни крепости 3 наемане на болярска конница 6 отряда ( с 50% намаление за 3 отряда) 4 наемане на евтини стрелци 6 отряда 5 наемане на скъпи стрелци 6 отряда 6 наемане на куманска конница и пак наново данък данък боляри стрелци ... ( при събиране на данък пращам по 4 отряда селяни в слаби крепости и получавам по-голям данък ) стигна ли 30 отряда стрелци почвам да наемам селяни за да ги пращам по крепости за по висок данък .третата битка на лесно ниво също приключва преди първия рунд татарите ми избиват всички селяни бия се на равнина и държа реч за да дойдат 4 отряда от противника към мен отделно използвам Ивайло с умение популярен и присъединявам 2 отряда бойци с брадва ,унищожил съм един отряд конница но и без това 30 отряда стрелци избиват всичката конница на опонента (пак на лесно ниво) болярите ми изменят но е полезно да размениш техните първоначални отряди с 5 отряда селяни пехотата и стрелците са избити от 12 отряда болярска кавалерия ,избягвам двубоя с куманина понеже имам 6 популярност сред куманите и хоп 453 точки въпреки минусите от всякакви обещания които съм дал
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Efix7

22 Авг 2025 13:08 22 Авг 2025 13:09 от Etom.
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 365
Ивайло - добрият цар #144080
До Сър Смашър

Колега, коментарът ти е нечетим. Никаква пунктуация не спазваш, мисълта ти е хаотична и изобщо подреди си нещата в главата, преди да пускаш такива чаршафи. Все пак тук е читателски форум, малко уважение към родния си език прояви.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

25 Авг 2025 14:26
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Ивайло - добрият цар #144083
Форметиран текс на Сръ Смашър:

Мнение за книгата и играта
Лично на мен ми хареса, че книгата е обемна и има силен образователен ефект върху читателя. Четейки я, имах усещането, че държа исторически роман, написан от Фани Попова-Мутафова или от Димитър Талев – особено поредицата му за цар Самуил. Разбира се, това е субективно мнение – историята ми е любим предмет, а и съм завършил средно образование в историческа паралелка.
Образите на помощниците на Ивайло и останалите персонажи са живи и реалистични – всеки със своите недостатъци. Това придава автентичност и дълбочина на повествованието.

? Впечатления от игровата механика
Като фен на стратегическите игри, особено от поредицата Total War, оценявам опита за симулация, но имам някои критики:
Ограничения при наемане и данъци
Независимо колко крепости притежавам, мога да наемам само до 3 отряда на ден (има начин да станат 6).
Същото важи и за събирането на данъци – доход се взема само от 3 крепости на ден.
По-логично би било да се въведе ограничение от типа „един отряд на ден на крепост“, което да стимулира овладяването на повече крепости – така бихме могли да наемаме до 11 единици дневно.
Данъците също трябва да се събират от всички крепости, а не както аз направих – вземах по три пъти данък от шестте най-доходоносни, оставяйки останалите без събиране.

Геополитика и логика
Възможно е някой да подобри моя „рекорд“, тъй като не съм атакувал Сърбия за 500 злато.
Интересно е, че можеш да пътуваш до Сърбия, Маджария и Византия, но не можеш да присъединяваш крепости отвъд Хем. Това е нелогично – ако проходите са охранявани, как тогава преминаваш през тях, за да нападнеш Византия?

Баланс на единиците
Специалните умения на единиците фаворизират определени типове:
Стрелци: за всеки 3 отряда елиминират 1 конница.
Татарски конни стрелци: двойно ефективни срещу избран тип слаба пехота (мечоносци, бойци с брадва или селяни).
Болярска кавалерия: унищожава един отряд пехота или стрелци, независимо от вида.
За „пълнеж“ използвах куманска конница – имаше намаление, тъй като събрах 6 точки популярност сред куманите.

⚔️ Стратегия и битки
Първа битка с татарите
Засада в селото – избивам 2 отряда, но губя стрелци и битката приключва преди реален сблъсък (на лесно ниво).

Втора битка
Присъединявам още 5 отряда стрелци – с общо 12 стрелци елиминирам 4 отряда конница.
Нападам през нощта и унищожавам още един отряд.
Водач: Кънчо – добавя +1 атака на всеки отряд селяни.
Силата на татарите е около 20, моята – 78. Победата изисква малко късмет, но е постижима без жертви.
Подготовка за третата битка
Присъединявам всички крепости чрез преговори, с изключение на Карвуна.
Усилвам 4 крепости за 2 дни (100 злато + 100 храна).
Наемам 6 отряда татарски конни стрелци (с 50% намаление за 3).
Побеждавам татарите при Карвуна – след това популярността ми при тях пада.
Усилвам останалите 5 крепости с помощта на куманите – така всички са укрепени и дават по-висок доход.

Финална стратегия
Редувам действия:
Данък от 3-те най-доходоносни крепости
Данък от следващите 3
Наемане на болярска конница (6 отряда, 3 с намаление)
Евтини стрелци (6 отряда)
Скъпи стрелци (6 отряда)
Куманска конница
При събиране на данък пращам по 4 отряда селяни в слаби крепости – така получавам по-голям доход.
След като стигна 30 отряда стрелци, започвам да наемам селяни за данъчна оптимизация.

Трета битка
На лесно ниво – приключва преди първия рунд.
Татарите избиват всички селяни.
Провеждам реч – 4 отряда от противника идват към мен.
Използвам Ивайло с умение „популярен“ – присъединявам 2 отряда бойци с брадва.
30 стрелци елиминират цялата конница на врага.
Болярите ми изменят, но заменям техните отряди с 5 отряда селяни.
Пехотата и стрелците на врага са унищожени от 12 болярски кавалерии.
Избягвам дуела с куманина – имам 6 популярност сред тях.

? Финален резултат: 453 точки, въпреки минусите от обещанията, които съм дал.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

05 Окт 2025 13:50 05 Окт 2025 17:48 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Ивайло - добрият цар #144159
Направих бесен 12 часов маратон през Ивайло, хем голяма част от текст го скипвах.
резултати

6 подсилени крепости по 15 точки - 90 точки (Дръстър, Мадара,Овеч, Варна, Шумен, Крумово кале)
6 неподсилени крепости по 10 точки - 60 точки( Петрич кале, Варна, Карвуна, Преслав, Хотел и Никопол)
Сила на армията - 213
Лични качества на Ивайло - 37
популярност - 18
520 храна и 510 злато делено на 20 - 26 точки от едното и 25, 5 от другото, закръглям нагоре, общо 52 точки
записани кодови доми - животни, кожи, оръжия, брони, земя - вадя по 7 точки за всяка.
област, георги и граница - губя по 10 точки за всяка.

90 плюс 60 - 213плюс 37 плюс 42 19 минус 35 минус 30 равно 470 минус 65 - 405 точки.
Спечелих 6 знамена, но реално имах шанс да са осем. Еднаат битка с тохарците я спечелих в два рунда.

Сега някои трикове за добър резултат:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
като трябва да събирате хора и оръжие в първата част идете най-напред при жените и им кажете, че трябва да пуснат мъжете си защото нямат алтернатива, а после не ги баламосвайте, че ще ги опазите живи. Може да спечелите много. Друготото е да идете при войниците. От самото начало трябва си сложите максимум точки на красноречие, често ще ви трябва това умение. Развивайте го по-всеки повод - красноречие ще ви трябва и пред Куман, и пред войниците, и пред жените, пък и нататък. За сметка на това точност е най-безполезното умение, ще ви потрябва само един пък, ако преговорите с кефалията вървят към провал и искат да плените сина му. В тази ситуация се целете в момъка с червения плащ.
В началото Побързайте да завладеете кулите - оттам може да спечелите много. Стремете се да не се стига до битки и нападнете двете най-големи кули най-напред. имайте предвид, че обикновено се хаби 2 до 3 време за голяма кула, с най-близката можете да се справите за 1 време.
съвета ми е да не се забърквате с богомолите дават много малко ресурс, а отнемат цели 7 точки. Като идете при търговците не се навивайте на оня да му давате дърводобива - и той дава малко ресурс. Вижте по-скоро оръжията и броните, те дават много ресурс. Помнете че за края на тази част ви трябват 10 точки обучение.
Ако имате Ивайло, Езда 3 като начални точки лесно се правят точките - отивате да обучавате другите на езда и обучението хвърчи като вихъра, до този момент имате поне 8 точки, после е лесно. Сложете от самото начало Ивайло на максимум военна тактика (аз почвам с 4 от възможни 5)
Каго отидете в кулата на Добрин имате възможност да запишете кд Ромеи, ако позволите на оттряда от дезертьори да се присъедини. Не го правете, ще загубите малко ресурс, ама в третата част като грабителствате богатите ромейски градове, вашите ромеи ще ви спънат. Кулата се превзема много лесно - не пращайте оттряди, а се промъкнете тихо и нахлуйте с войската.
В третата част сложете Стан за съюзник и купете 10 отряда мечоносци на половин цена. стремете се да преговаряте.
Започнете с Дръстър, обещайте на кефалията автономия ( кд "област") и не се закачайте с дъщеря му. Ако все пак направите излезете и смело поискайте ръката ѝ. Имайте предвид, че с тая сватба не идва никакъв бонус,, а могат да ви отнемат бая точки, затова по-добре не се закачайте със Слава. Проявете характер и не отвръщайте на провокациите.
Оставете си Карвуна за накрая, там има интересна опция да се превземе с бой и да платите на венецианците 100 злато, което ви вдига веднага с 1 отношенията с латините.
като подсилвате крепости има няколко възможности за "промоция" - например ако плати още 100 ресурс, да ви построят още еднаа крепост. Подобни ходове могат да ви спечелят допълнителни точки с куманите, а освен това да не загубите време. При куманите точките се трупат лесно, което е голям плюс, защото като отключите куманската кавалерия можете да купувате евтино.
На едно друго място като наемате бойци пак има "промоция" може да дадете двоен ресурс и да получите двоен брой отряди. Не се стискайте, за последната битка ще ви трябва поне 167 сила, а реално можете да пазарувате само по 3 отряда на ход в третата част. При това крепост от която сте набирал можете да я повторите едва след 4 време и не повече от 3 пъти. Така че има смисъл да платите двойно, но наберете 6 отряда за ход.

и още
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Ако плячкосвате - не нападайте сърби, които са бедни като църковни мишки, а богатите ромеи. С тях приятел няма да станете така или иначе. Рискът е по-голям, но ако сте с голяма армия си струва.
Избягвайте да трупате болярска кавалерия, накрая може да ви извърти гаден номер, ако нямате поне 6 точки за боляри.
Ако сте си осигурил подкрепата на Шумен може да притиснете царската войска там, но ако крепоста е присъединена с преговори стремете се да имате поне 3 точки пред болярите.
Винаги когато имате възможност се възползвайте да купувате татарска конница, много бързо вдига точките на армията ви. Правете точки през болярите, но не приемайте да им свалите Налозите. ще получите 1 точка пред болярите, 1 отряд в допълнение, но максималната му сила е 3. Ще загубите 1 точка популярност от селяните а накрая ще ви отнемат точки за кодова думаНалог. не си струва
Дали да се взема Марина във войскаат и да запишет Жена и Порядки всеки си преценява сам, аз играя без да взимвам жени в армията.
Ако попаднете на Геза го накарайте да разказва историите, дори да са преувеличени, не му оспорвайте разказите.
Златото се харчи като бясно, а се трупа бавно. Накрая имах 1295 храна и 130 злато, та тръгнах да заменям - ако гоните постижението "Али Баба" трябва да имате над 500 ресурси и злато и храна - реално ако исках можех оттук да направя 68 точки, ако не гонех постижението, а аз заменям 2 храна за 1 злато и направих 52 точки. Но пък това ви отключва още едно постижение, освен това може да екипирате още армия, ако имате достатъчно злато. Предполагам, че Ефикс и Петко накрая са останали с малко злато и много храна и не са разменяли храна за злато.

Силни страни

подобрен баланс на битките. Намален литературен текст спрямо Тервел (можеше и още, но нека да не сме максималисти), равностойност на изборите, качествено изградени НИП-ове, интересни "промоции" в третата част. Мащабност на произведението.

Слабости
- битката на армии е прекалено тегава, особено на трудно ниво. Разбирам че целта е била да се внесе баланс спрямо Тервел, но пресмятането на щетите е твърде сложно. Трябва да гледате каква е разликата, колко е шанса и пр. можеше да се направи по-просто с риск леко да се отслаби баланса.
Превземането на крепости е доста по-лесно изчисленията не са така тегави. Реално е доста рисковано да се плячкосва друг народ, защото може да ви избият армията, а за финалното ниво трябва да имат супер много войници

Във втората част читателят не е предупреден, че ще му трябва определена квота от обучение,хора, и провизии. Лесно може да не достигне квотатата от обучение, ако поне ведънъж не отиде да се обучава.

Eдит -и аз съм мнение, че за пленените знамена можеха да се дават точки. Сега ти те трябват само ако гониш постижението "Втори Йоан Асен", но нямат отношение към оформянето на точкуването. Това не е правилно, защото в една трудна битка губиш много хора, реално нямаш интерес да водиш битки, а трябва да се ограничиш до три битки, които са задължителни. Според мен поне 10 точки трябваше да се дават за спечелено знаме, за да компенсират силата на загубените отряди.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

05 Окт 2025 14:35
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивайло - добрият цар #144160
Ранглистата по точки до момента на "Ивайло - добрият цар"

1. Петко Петков 453 т.
2. Ефикс 431 т.
3. ДжоджАл 405 т.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

10 Окт 2025 19:43
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивайло - добрият цар #144169
Ефикс отвръща на удара!

DimitarPetrov-Ivaylo-Ranking.png

Прикачени файлове:
DimitarPetrov-Ivaylo-Ranking.png

11 Окт 2025 19:19 11 Окт 2025 20:06 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Ивайло - добрият цар #144170
Завръщането на Джордж Ал - 516 точки. Ефикс, окачвай нова ранглиста. Сила на войската – 260, Дръстър, Никопол, Шумен, Варна, Крумова крепост (по 15) и Преслав,Карвуна, Хотел,Петрич кале, Овеч - (10) 75 плюс 50
38 качества на Ивайло, 8 популярност (със сърбите съм на -8 популярност и с ромеите на -4, но пък имам 9 селяни и 6 татари), както и143 от ресурси – отнемам си 58 точки заради кодови думи* - 574 минус 58 - 516 точки
* Област, Георги, Граница (по 10), Брони, Оръжия,Богатства, Велик болярин (по 7)
Най-много се печелят от армия и и от ресурси. Имаше вариант да вдигна с още 21 точки, ако ми се бе паднало още един път минаване през 532, но и така не съм недоволен. Минах три пъти през 532 и направих по 6 отряда татарска конница, вместо по 3. Най-трудно е да минете втората битка с тохарците, без да имате много провизии и хора. После става лесно.

11 Окт 2025 20:01
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Ивайло - добрият цар #144171
ДжорджАл излиза на второ място!

DimitarPetrov-Ivaylo-Ranking_2025-10-11.png

Прикачени файлове:
DimitarPetrov-Ivaylo-Ranking_2025-10-11.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pachev_24, Count Monte Kristo

12 Окт 2025 22:05
Сър Смашър
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Ивайло - добрият цар #144174
Inked559502952_1394831012652501_9075169099232915871_n_LI.jpg
Прикачени файлове:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Count Monte Kristo

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Ивайло - добрият цар
Time to create page: 0.308 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2025г.?... (18 Мнения)
    • в Работилница / Анкети
    • от Ал Торо
    • Today 19:22
    • САЩ`94 (14 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Efix7
    • Today 13:47
    • Лед и цвете (4 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Efix7
    • Today 13:46

За контакти