• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Ивайло - добрият цар

Ивайло - добрият цар

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
08 Дек 2022 15:40 08 Дек 2022 16:33 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Ивайло - добрият цар #141114
Още малко критика срещу Ивайло.

Е, доиграх играта докрая. КЪм епизод 200 почна "играта" (Вече бях загубил отдавна надежда. Сим ряпа да яде пред салами от по 9 страници в три епизода и фиктивни избори). Тук ударих на камък - жестоки железни сметки. Първо смятате колко отряда сте унищожили нап ротивника, после своите унищожени отряди, после специалните ефекти, после сумирате резултатите на отрядите си, после на противника и едва тогава хвърляте зарове и разигравате рундове. Имайте предвид, че мойтие обяснения са съкратена версия на битките. Обикновено имате 7-8 отделни части на подготвителния етап, после разигравате рундове и накрая смятате знамената. Самите обяснения за знамената са сбутани накрая в края на безкрайните правила, търсих дълго и упорито, докато намеря обясненията за тях.

Е, аз се "изхитрих" и ползвах ефекта на Тервел - като направя отряди със сила 192, а Константин Тих на трудно ниво има 166 и му отнема един отряд битката става безсмислена. Като имам 94 сила срещу ромеи с 28 - нещата са ясни и без зарове.

Питате как постигнах такива резултати, а?;)
Оказах се "лош селски цар" - навсякъде минах с преговори. На тоя обещах да го направя митрополит, на оня раздадох концесии за дърва или желязо, третия дарувах със сто злато, на някой обещах даго направя кефалия, и разбира се годих за щерката на кефалията на Дръстър...натрупах 7 т. боляри и моля ви се болярите пак бяха недоволни! Излязоха ми в гръб! Ха ха, шегата настрана.
Въпросът е че в един момент само трупах крепости и ресурси, трупах, трупах, а не влизах в битка. Натрупах прибизително към 1800 храна и1600 злато (само от Дръстър взех 320 срещу 250 или приблизително това количество). Разправии си имах само в Шумен и Крумова крепост, но и там минах тънко. Накрая рекрутирах една супер армия - болярска конница 7. Копиеносци - още 11 бр и пр.....и това към войските които вече имах.... И битката с Константин Тих става леко безпредметна. На труно ниво той има 166, аз 192.
Предполагам че това съдружие с болярите във втора част ще ми излезе през носа, но в първата направих към 320 точки, а отделно на това, а освен това се оказах с постижения "Цар без Корона" и "Пещерата на Али Баба" . За "Прероденият Иван II Асен" не ми достигна малко - имам 40 пленени знамена, но бойната ми тактика в началото бе 3 и реално не съм я вдигал, защото нямаше нужда, а се искат 7.

И не - не е нормално половината книга да имам само литература (40 страници Правила, За книгата, за сетинга и пр.) когато в Тервел частта преди играта е значително по-малка; после да ме връхлитат салами от 9 страници в 3 епизода (че и от 13 страници в 4 епизода) и към епизод 200 когато съм преполовин книгата изведнъж да почне "Total war" (използвам терминологията на Кирил.); и накрая да обявиш че това е половината действие.

П.С.И тук същия негативен ефект като с Калоян - записвам КД "Щерка" и "Сватба" и те нямат никакъв смисъл докато не дойде втората част. Съобщава ми се, че моя сподвижник Дамян оттук натам ще има страхотно значение, а реално не го използвам - има само една битка. И трябва да чакам втората част.
За Сподвижник номер 1 избрах Стан - намалява страхотон много цената на определени рекрути.

П.П.С. За мен тази игра трябва да почне от епизод 200 (т.е. да се пропусне как Ивайло става предводител), да се махнат излишните текстове, да се опростят сметките и да се добави втората част....тогава тя ще има смисъл. В този си вид - не!

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Дек 2022 16:27 08 Дек 2022 16:40 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Ивайло - добрият цар #141115
епизод 121
Съгласявам се с търговеца на животни да го направя най-големият търговец на добитъък в цялата Овечка земя и записвам 5 точки провизии и 3 хора

съгласявам се с търговеца на платове да му дам собствена сергия в Търновград и получавам 6 т. провизии и 4 храна

съгласявам се да дам няколко парцела земя на третия заселенис широки гори и получавам 3 т- провизии и 2 хора

особено полезен ми е четвъртият - обещавам да го направя доставчик на оръжия за царкщкаат войска и имам 10 т. провизии и 6 хора

последният също е много полезен - обещавам да му заплатя двойно бранните облекла (голяма работа веднъж да стана цар ще имам цялата хазна, а ако не стигнат парите ще наложа нов данък на селяните) и получавам 8 провизии и 5 хора

от епизод 320 имам интересни преходи - договарям се с кефалията да му дам половин талант злато, превземам без бой Пресла и записвам 150 злато и 220 храна -
карам поред - обещавам на Стефан да му дам парцелите които иска, доавям Варна в крепости и 17о злато и 250 Храна така нататък...

дотук не губя отряди всичко става с преговори-

В един момент натрупавм към 1800 храна и 1600 злато* и почвам рекрутиране - бам - 5 болярска кавалерия (до момента имам 2) -350 злато на 400 храна
Бам - 11 отряда копиеснози - 275 на 275 злато-храна (копиеносците са евтини)
бам - 9 отряда лека кавалерия. Бам стрелци .....и после ставам непобедим. Накрая си оставам по 500 т. злато и 530 храна и печеля допълнителни точки за това при оценяването. Накрая като почна със сила 192, като добавя че имам 11 крепости и от тях 9 са подсилени (не подсилих Петрич Кале и Хотел) имам още 135 плс 20 - 155 . Като добавим някъде окоол 42 т. от отношенията ми със селяни, боляри, сърби кумани.....да дори когато извадя Земя, Кожи и пр. пак имам над 300 при оценката

П.С.в Дръстър взимате едно и също количество храна и злато, ако се ожените за щерката или ако не се ожените. Не е честно! Тая щерка зестра няма ли? Защо не получих като бонус още точки за отношения с болярите? Сега не мога да се оженя за Мария, т.е. няма положителен ефект, а има негативен.
И щ може ли във втората игра да направя Слава царица, а не Мария? Откъде накъде пък Мария? Ами ако не искам Мария? С какво щерката на кефалията на Дръстър е толкоз лоша. А тоя пък боляри - направих Дръстър независима хора, и пак му е малко. един бъдещ цар не може да щипне малко дъщеря му.

*(точните сметки записани на лист А4 показвата 1855 храна и 1695 злато, преди да почна да правя крепости и рекрути. Към к към този момент контролирам всички крепости - само при Шумен съм дал битка и съм загубил два отряда, поради наивност. Иначе навсякъде крепостите ми падат в ръцете чрез преговори)

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Ивайло - добрият цар
Time to create page: 0.043 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Гримоар - вгледай се в очите на страхa (42 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Der
    • Yesterday 20:39
    • Флууд (5566 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:38
    • Февруарска форумна среща - да се преброим. (7 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Ал Торо
    • Yesterday 18:37

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg