• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Поредица "Избери и завърти"

• 1
  • 1
19 Фев 2022 22:12 09 Ное 2025 14:04 от Ал Торо.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 797
Topic Author
Поредица "Избери и завърти" #139762
Новата поредица на Фют книги-игри е "Избери и завърти".
Новото тук е голям компас, който е приложение в книгата и служи за играта като определя фактора късмет (рандоминизатор?).
Изданието е луксозно, голямо. Историята - отиваш в планината да търсиш дядо си, съответно става инцидент с хеликоптера, с който пътуваш и трябва да оцеляваш сам. Има три успешни края! на всяка страница има различни факти и съвети за оцеляването, за планината и т.н., както и каре с интересна информация.

Не мога да кажа, че това ще зариби деца по жанра, но е интересно и нещо различно.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, turbobobi, Stayfun

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Фев 2022 23:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2369
Поредица "Избери и завърти" #139763
Ето и моето видео ревю:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww, turbobobi

16 Дек 2023 12:02 11 Апр 2025 21:26 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Поредица "Избери и завърти" #142199
"Приключение в джунглата" е втората книга-игра от поредицата "Избери и завърти!" ("Spin to Survive") на Емили Хокинс, изд. Фют. Главният герой търси Изгубения град на Бога на Ягуарите, а по пътя го очакват много препятствия - тежък терен, опасни животни, иманяри...

Запазена е формулата - имаме детско приключение с избори в стил "Избери своето приключение", елемент на шанс чрез "Колелото на оцеляването" и в добавка любопитни случаи от реалността и инструкции какво да правите в определена ситуация. Форматът е доста голям, което мен лично ме дразни, защото на "дълбочина" не ми се побира в библиотеката и стърчи. Изданието е пълноцветно и всеки епизод е сцена, в която визуалната част върши поне толкова работа, колкото текста.

Спрямо предната книга, тук сякаш има малко по-интересни сюжетно елементи (имаш някаква цел освен оцеляването и някакъв враг освен природата), но пък съветите за оцеляване са доста по-безинтересни за нашите географски ширини, а и мисля, че дори и относно джуглата можеше да се включат много по-интересни елементи - излишни ми се струват прости съвети какво да правите, ако имате пълна катераческа екипировка (ако я имате, едва ли трите реда в тази книга ще са новост за вас), както и как да си направите пояс от панталони (това съм доста сигурен, че с повечето панталони не би работело - иначе се намират видеа как става и не изглежда толкова зле в тях...). Интересните случки също не бяха прекалено интересни.

Запазени са някои проблеми от предната книга:
- чудно как въобще на някого му е хрумнало да превежда книга-игра за деца на "Вие", а не на "Ти" - супер шантаво и показва, че преводачът не е чел и една книга-игра; беше ми разконцентриращо, а в началото даже се питах повече хора ли сме...
- идеята да се дава избор и кръгчетата, които показват какви са шансовете за успех в различните варианти на същия разтвор е недомислица, която нулира мисленето върху избора и го свежда до познаване на кое е повече около кръгчето - зеленичко или червеничко;

Хареса ми малко по-малко от предното приключение в серията, но и тук считам, че това е една от готините книги-игри, издадена на български. Ще я поиграем с децата, сигурен съм, че ще я поразглеждат и отделно от това. Цената не е малка, но предвид изработката на изданието си изглежда заслужена.

Бих я препоръчал на хора с деца, по мое мнение най-подходяща за възрастовия диапазон 9-12, но ок и за съседните (6-8; 13-17).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Monevwww, turbobobi

24 Ян 2024 11:51 24 Ян 2024 11:53 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Поредица "Избери и завърти" #142362
По Коледа петгодишната ми дъщеря се сдоби с тази книга-игра и вече има доста изигравания. Много ѝ харесва, даже я предпочита пред Малкото таласъмче, което за мен беше изненада.

Книгата изглежда обемна, с твърди корици и добро изпълнение. Това е обаче на пръв поглед, тъй като половината обем е скривалището на "колелото на оцеляването". То представлява нещо като "колелото на късмета" с различни сектори (най-често "успех", "провал" и "завърти пак"), което се върти на почти всеки епизод, за да се провери дали направеният избор е успешен и как продължава приключението. Харесва ми, че така дори при най-добрите (разумни) избори има възможност за провал, както и че в трудни ситуации с късмет може да се намери добро решение.

Накратко историята е следната: главният герой е тийнейджър, който пътува с хеликоптер в Алпите за среща с дядо си, който е фотограф на диви животни. По пътя хеликоптерът получава повреда и героят скача с парашут, попадайки насред планината. Оттам нататък има 3 възможни пътя - надолу към цивилизацията, към лагера на дядото или към разбития хеликоптер. След първоначалния избор, героят в общи линии бива воден за носа от авторите, които му стоварват различни проблеми, за преминаването на които е необходимо малко съобразителност и късмет на колелото. "Епизодите" се състоят обикновено от две съседни страници, като освен основният текст има и допълнителен текст - истински истории или практически съвети. Историите не са свързани с Алпите, а са любопитни истории, обединени от темата студ/планина/кризисна ситуация и стоят малко "пришити" към основния текст, тъй като много често нямат никаква връзка с конкретния епизод. Практическите съвети имат връзка и съдържат полезна информация.
Както казах, петгодишната ми дъщеря доста харесва книгата, но според мен тя е за по-големи деца (поне 6-9 години), които могат да четат и играят сами. Особено съпътстващият текст е свързан с години, метрична система, описание на видовете облаци и т.н., което на тази възраст е трудно, ако не и невъзможно за разбиране. Литературата не е нещо особено, но детето е ок. Изборите - често имам по-добри/различни идеи, но ги няма налични в книгата, за деца е добре. Често и сюжетът се спуска от авторите (например ако тръгнеш към хеликоптера пилотът е в тежко състояние, което при другите два пътя не е така), има и други дребни грешки, но те не са проблемни. Основното, което ми бърка в мозъка, е че обръщението към читателя е на "Вие", вместо "ти". В началото като четох го обръщах на "ти", но често някъде пропусках и ставаше още по-объркващо, затова спрях.

Обемът е малък - 64 страници със сравнително едър шрифт. Всяка страница е цветна, като илюстрациите не са уау, но детето ги харесва.

Като цяло не бих дал 30 лева, за да я имам в колекцията си, но препоръчвам за всеки с малки деца като добра начална стъпка към книгите-игри.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, lordbulb

10 Ное 2024 21:22
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Поредица "Избери и завърти" #143058
Ето и за новата: knigi-igri.bg/component/zoo/item/review-prikliuchenie-s-pirati
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

11 Апр 2025 21:34
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Поредица "Избери и завърти" #143677
Книгите изглежда са изчерпани (явно вървят съвсем добре) и очаквам съвсем скоро, може би на панаира на книгата да видим следващата - тази в космоса.
А на английски за началото на есента се готви петата, в която ми се струва, че оцеляването (в Египет, 1160 BC) отново ще е на задната седалка, а водещото ще е приключението: toppsta.com/books/details/1288794/spin-t...e-the-pharaohs-curse
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin

12 Апр 2025 17:30
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Поредица "Избери и завърти" #143678
Дано поизраснат хора с отношение към книгите игри покрай тези нови (за нас) поредици.

"Код за достъп"
Nerd Zone

12 Апр 2025 17:58 12 Апр 2025 17:58 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Поредица "Избери и завърти" #143680
Дано; от книгите-игри за по-големи деца (9+), тази поредица според мен е най-читава и се радвам как се изчерпват само за няколко месеца след излизането. Предвид че по-ранните имат вече няколко допечатки, може и да са стигнали до сериозно количество деца, освен ако не са в някакъв символичен тираж (но не вярвам, все пак Фют са сериозен играч с добро позициониране в книжарниците).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

09 Ное 2025 14:03
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Поредица "Избери и завърти" #144191
Ревю за новата книга-игра от поредицата - "Проклятието на фараона" - knigi-igri.bg/component/zoo/item/review-prokliatieto-na-faraona.

А ето и за предходната - "Приключение с пирати" - knigi-igri.bg/articles/reviews/item/revi...ikliuchenie-s-pirati

Много приятна поредица се оказа, хубаво е, че я има на български и ме радва как се изчерпват винаги за 2-3 месеца първоначалните тиражи, че и допечатките.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.083 seconds