• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
06 Юни 2025 02:10
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 347
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143949
Документът в онзи си вид е отпреди месец и е на първа редакция, тая част може да е минала пипване и т.н. Инак си абсолютно прав - винаги може да се пипне и подобри, има си мисля и школи - по дословен превод и по свободен такъв. Ама вече сме го подкарали по един начин, та вероятно повече ще е в тоя дух. Писах ЛС за художниците, но основното е да могат да се впишат във времевия срок до края на юли, че книгата да влезе бързо за печат и да не изпуснем сроковете за представяне.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Авг 2025 12:48
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1624
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144073

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pachev_24, Radko, lagrestin

21 Авг 2025 16:04
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 200
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144074
Този път няма как да не похваля Ефикс, но с видеото Дидо се е справил невероятно добре, и не се ебавам, аз ще им дам и 45 лв за "Нинджа", само да излязат всички!!!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

21 Авг 2025 16:17
dechoto's Avatar
dechoto
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 68
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144075
Някой знае ли дали ще бъде пусната за продажба на хартия? В магазина на фикшън фабрик я няма още.

21 Авг 2025 23:14
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144079
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) излиза на пазара до началото на септември (вече има артикул за поръчка във ФФ). Ще бъде представена официално на Булгакона в Пазарджик на 6 септември и на 7 септември на Конвента на книгите-игри край Стара Загора.

Междувременно вече започна работата по Отмъстител! (Книга 1 от „Пътят на тигъра“) - превод, рисунки, скици и карти, корицата е кажи речи готова. Евентуално в началото на 2026 г. ще има развитие.

Благодаря на Ефикс за невероятното видео. И на всички останали, замесени в изданието на тази книга.

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Efix7, dechoto, Etom, lagrestin, Count Monte Kristo

05 Дек 2025 13:35
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144227
Използвам темата, за да продължа с обновления за поредицата от „Пътят на тигъра“, а именно книга 1 „Отмъстител!“. Става въпрос за изцяло нов превод, формат: джобен и цена 35 лв. Книгата предстои да излезе февруари/март 2026 г., като дали към нея или към друго издание, ще има безплатно приложение - голяма цветна карта на света на Орб с отбелязани важните обекти по нея.

Да сумирам готовото: преводът е под редакция/коректура, корицата е завършена (вече), остават малките схеми, карти и илюстрации към изданието.

Междувременно (а и отдавна) е пуснато приложението към поредицата, версия 1.0 от септември 2025 г. , което също ще бъде обновено до нова версия с остранени грешки и т.н. (Може да се свали безплатно Оттук ).

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ringlas, Efix7

06 Дек 2025 04:16
gishena
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144228
Как мога да поръчам хартиеното издание?

06 Дек 2025 05:50 06 Дек 2025 05:52 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144229
Отмъстител! трябва да е готова и налична в края на февруари/ началото на март догодина - по план, Нинджа! е отдавна в продажба.
А как - има няколко интернет платформи, които я предлагат вече, а ако не - може и на лично съобщение при мен.

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin, Count Monte Kristo

09 Дек 2025 10:24
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1162
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144275
Мненията за ценообразуването на книгите-игри и последвалата дискусия е отцепена тук: knigi-igri.bg/forums/common-talks/6496

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

09 Дек 2025 19:42 09 Дек 2025 19:52 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 122
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144286
Днес си закупих Пътят на Тигъра - Нинджа. Ще се опитам да дам балансирано ревю (откъм плюсове и минуси).
Ревю на Пътят на тигъра – Отмъстител
Пътят на Тигъра е една от най-енигматичните поредици. В същото време досега тя не бе издавана от само едно издателство, а бе печатана „на парче“ – първо трета до шеста книга бяха издадени от Еквус Арт през 90-те. В по-ново време пуническите войни" в общността попречиха поредицата да бъде издадена отначало докрай от едно издателство. Досега.

Fiction Fabrick започват с добър старт, издавайки Нинджа и със заявка да издадат и останалите книги от поредицата (Отмъстител се подготвя за пролетта). Проявиха достатъчна смелост, излязоха публично с това как правят процеса и коментираха стъпка по стъпка. Нерядко пускаха в социалните мрежи приложения и демонстрираха как напредват. Уважавам това.
Какво ми хареса в ПнТ – Нинджа? Започвам с корицата.
Ninja_Way_of_the_Tiger_Bulgarian_cover_2025_2025-12-09.jpg

Противно на много критики на мен тя ми допада. Да, може да е правена с AI, но за мен е разчупена. Далеч съм от мисълта, че трябва непременно да се имитират кориците и илюстрациите от 90-те години. Задната корица ми идва една идея претруфена, но братята Христоскови са обяснявали , че нулевата книга е натоварена с една идея повече откъм реклами, а следващите книги ще бъдат по-изчистени. Така този факт не ме притеснява. Признавам, че предпочитах книгата да е в стандартен A 4 формат, но малкия формат също си има своя чар. Вътрешните илюстрации с дело на Тахухи Михайлова. Вярно – стилът е минималистичен, а аз бих предпочел нещо по-реалистично. Далеч е от образността на Емилиян Станкев, Веско Чакъров и пр., но все пак илюстрациите са тематични. Те са доста – близо 20-25, което хич не е малко и макар малко детински определено са симпатични и си имат своя чар. Оценявам високо, че в ерата на компютърния интелект братята са се ангажирали да наемат художник. Хартията е бяла и хубава. Разрядката е стандартна – 1.0. Вдигам палец нагоре – навремето някои издатели правеха шменти-капели и за да надуят цените вдигаха разрядката или правеха по-големи отстояния. Тук такова нещо няма. Отделено е място за Дневник на нинджата, показани са техниките, които се използват. Братята Христоскови са направили и речник – още един палец нагоре от мен. Японските термини са доста ши—ни, а те са си играли да ги превеждат. В началото има и карта на Острова на избилието - а тя е доста полезна.
Какво ме подразни?
Fiction Fabrick показаха, че са работили по подробна карта на света на Орб, както и по приложения (Пантеон на света на Орб). Уви, не ги намерих в книгата, което неприятно ме изненада. Наистина – тази карта не ви е нужна, предвид че цялото действие се развива на острова на изобилието, а виж – на него имате карта. Все пак бе хубаво да имаме и карта на целия Орб, но предполагам че в следващите части ще я има. Но това е дребен кахър.
Определено ме подразни оформлението – Призвание Герой наложиха една добра традиция на всяка страница да има нарисувани зарчета. Така лесно се избягва търсенето на зар – просто разтваряш една страничка и там има зарове. Такова нещо тук няма. Няма дори една таблица с числа отзад, каквато имаше в старите книги-игри. Не че е проблем да намеря в Интернет зарометачка, но това говори за не/уважение спрямо читателя. За мен това е грешка на Любомир Спиридиов. (Хубавото е, обаче че братята Христоскови са написали ясно кой каква роля е играл в процеса – кой е преводач, кой е илюстратор, кой е оформител и пр. Това говори за чувство за лична отговорност) Също така на някои места словореда не е добре структуриран, но това е малка беля. Повече ме подразни факта, че открих някои наистина тромави изречения. Според мен Радо е можел да бъде по-смел и да разделя изреченията, дори да с риск да промени текста на Дейвид Уолтърс. Понеже не искам да се заяждам ще дам един-единствен пример: „Ако можеш по някакъв начин да преодолееш поставения ти от тях контролиращ синджир, тогава по време на битката може да се опиташ да избягаш от това място, въпреки че е обградено от самураи и всеки опит е смъртоносен“. Вече съм коментирал нееднократно, че такива „тежки“ изречения ме дразнят. Това изречение спокойно може да се раздели, например: “Ако може по някакъв начин да предодолееш поставения ти контролиращ синджир, тогава по време на битката може да се опиташ да избягаш. Имай предвид че мястото е обградено от самураи и всеки такъв опит би бил смъртоносен“. Аз съм от школата, според която при превод не е нужно да гониш дословно текста.
Въпреки това категорично няма да се съглася с коментарите на някои хора, че едва ли не целият превод е трагедия и се нуждае от преработване. Има някои изречения, които могат да бъдат разделени на по-прости или да се пипне малко словореда, но ако не сте педанти текста няма да ви пречи. Хора, аз съм чел книги като „Тервел – роденият да побеждава“, „Ивайло – добрият цар“ или пък „Тронът на Алкирия“. А Бога ми, в тях има изречения, които са по цели осем-девет-десет реда. В този смисъл Пътят на тигъра – Нинджа е направо цвете.
Механиката на Уолтърс определено е по-щадяща от тази на останалите книги, където умирате на всяко второ разклонение. Дали това е плюс или минус – оставям всеки да си преценява сам.
Предвид че това е първата книга от тази поредица за това издателство отдавам споменатите по-горе слабости на липса на опит. Вярвам че в следващите книги от поредицата братята ще си вземат бележка и ще вдигнат нивото. Не че Пътят на тигъра-Нинджа е лоша – но едва ли ще стане хит. (Причините са комплексни и не са свързани само с качество на книгата). Смятам обаче, че поредицата заслужава цялостно издаване, адмирирам усилията на братята и обявявам, че ще си купя и Отмъстител.
Самата история няма да я коментирам - тя е семпла, но братята няма как да повлияят на сюсжета написан от Дейвид Уолтърс.
Също така няма да коментирам цената – много се изписа за нея. Според мен човек или е готов да отдели определено количество пари за книги или не е готов. И в двата случая няма какво да се коментира.
Като цяло - Пътят на Тигъра - Нинджа може да не стане хит, но въпреки това е една книжка, която може да бъде чудесна, ако искате да зарибите някого за книгите-игри.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Прикачени файлове:
Ninja_Way_of_the_Tiger_Bulgarian_cover_2025_2025-12-09.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Elan Morin Tedronai, Radko

20 Дек 2025 13:43
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #144364
Ревю на Нинджа! от Цитаделата.ком

Би-бийп!

„Мелонският завет“

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.102 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 21:58
    • Търся поредицата за "Котарака" на Ал Тор... (11 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 20:16
    • Подарявам повтаряща се "Последната врата"... (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 03:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност