• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой представя
/
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
12 Ян 2020 00:15
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 488
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #133509
ThufirHawat, нещо не те разбирам...

Първо написа:

Прочетох я преди три дни. За толкова време не ми избледняват спомените, при теб не знам как стои въпросът.
"Бързо мислене" е наистина неправилно в случая, имам предвид по-скоро забелязването на детайли, които "не пасват" и правилното им тълкуване, съпоставяйки ги с (понякога току-що получената) информация.

Не съм преигравал, но не попаднах на ситуация, при която да няма как да знаеш. Моята грешка беше, че подцених автора и приех, че няма да даде на читателите погрешна информация...и чак като умрях се плеснах по челото и разбрах защо източникът не е бил сигурен.

Браво, ироничен си, намекваш, че опонентът ти може би забравя бързо!
После загатваш, че в елементарен текст като този в книгата има "more than meets the eye". Ще ми е любопитно да дадеш някакъв пример, за да е сигурно, че ще те разбера правилно.
Накрая казваш, че при един прочит на книгата си умрял, което го прави неуспешен.
Загадка за мен остава как така ако авторът предостави невярна информация, на базата на която читателят вземе грешно решение и умре, вината за това е на читателя.

После идва енигматичното:

Не съм я преигравал след успешното изиграване. Преди това не е "преиграване", а "опит да постигнеш едно успешно изиграване".

Първото изречение ме убеждава, че поне веднъж си стигнал до успех в книгата и след това не си опитвал нов прочит.
Значи, прочел си я неизвестно колко пъти с неуспешен край, после един последен път с успешен край, останал си очарован от това как се наместват нещата, когато човек види голямата картина, нарисувана вещо от автора?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Ян 2020 00:31
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #133510
Аха... просто не се изразяваш коректно. Авторът подава информация в авторов текст.
Няма нищо, можеш да бъдеш язвителен и да се перчиш, дори да не можеш да се изразяваш коректно.

За теб може аз да съм подобен на психо и на Дончо от Две могили. Но не видях да се аргументираш някъде защо изборите в книгата да са логични.

Може да си световноизвестен и световнопризнат някъде в някаква област, но все пак на форум за книги-игри аз съм известен, а ти си някакъв анонимник и това, че сте добри познати с ДжорджАл познай къде те поставя!?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

12 Ян 2020 13:34
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 849
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #133513
Предупреждавам всички, моля да се преустановят личностни нападки, нападки за това кой как води спор, които са на крачка да станат личностни, и въпросният спор да не прераства отвъд книгата-игра, по която е темата!

Ефикс е официално предупреден за провокация по точка 4, с оглед прераканията с ММ, натрупани към момента.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

13 Ян 2020 01:41 13 Ян 2020 01:52 от ThufirHawat.
ThufirHawat
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #133541

Mindcrime писа: писа:
ThufirHawat, нещо не те разбирам...

Първо написа:

Прочетох я преди три дни. За толкова време не ми избледняват спомените, при теб не знам как стои въпросът.
"Бързо мислене" е наистина неправилно в случая, имам предвид по-скоро забелязването на детайли, които "не пасват" и правилното им тълкуване, съпоставяйки ги с (понякога току-що получената) информация.

Не съм преигравал, но не попаднах на ситуация, при която да няма как да знаеш. Моята грешка беше, че подцених автора и приех, че няма да даде на читателите погрешна информация...и чак като умрях се плеснах по челото и разбрах защо източникът не е бил сигурен.

Браво, ироничен си, намекваш, че опонентът ти може би забравя бързо!
После загатваш, че в елементарен текст като този в книгата има "more than meets the eye". Ще ми е любопитно да дадеш някакъв пример, за да е сигурно, че ще те разбера правилно.
Ти като какъв се изживяваш, Майндкрайм - рефер на спорове :) ? Защото току-що проверих, че това не съм го писал към теб, а към комиксросс.
Но разбира се, бих ти отговорил. Макар че се заяждаш, поне опитваш да се аргументираш ;) .
Само че какъв повече пример искаш да ти дам? Самият избор, при който умрях, е пример за "нещо повече, отколкото се вижда на пръв поглед" (според англоезичния израз, който си използвал). Горе в спойлърите го има, написал съм и защо е логичен.
След като прегледах книгата - има и други. Например защо

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
дистанцията те пази ефективно срещу този конкретен крокодил - нещо, което научаваш в селото, ако героинята ти е разпитвала.

Ако ти виждаш примери за нелогични избори - дай епизод и цитирай (в спойлъра) защо съответният избор е нелогичен. Пак ще кажа, че такива не срещнах.

Накрая казваш, че при един прочит на книгата си умрял, което го прави неуспешен.

Да. Броя си успешните и неуспешните опити отделно, а "преиграването" започва след първия успешен опит. Първият успешен опит е "изиграване". Представките имат смислово значение в българския език, макар че мнозина го пренебрегват...но това е все едно да пренебрегваш разликата между to take up срещу to take down в английския!

Апропо, вече съм на един неуспешен опит, два успешни (ще рече, един неуспешен и едно преиграване след първото изиграване). След като се разговорихме тук, минах я по още един начин, благодарение на тази тема :lol: .
Критиката ми е само, че няма особен потенциал за преиграване, но това е вярно за доста книги-игри.

Загадка за мен остава как така ако авторът предостави невярна информация, на базата на която читателят вземе грешно решение и умре, вината за това е на читателя.

Помисли още. Ще се сетиш B) !

После идва енигматичното:

Не съм я преигравал след успешното изиграване. Преди това не е "преиграване", а "опит да постигнеш едно успешно изиграване".

Първото изречение ме убеждава, че поне веднъж си стигнал до успех в книгата и след това не си опитвал нов прочит.
Значи, прочел си я неизвестно колко пъти с неуспешен край, после един последен път с успешен край, останал си очарован от това как се наместват нещата, когато човек види голямата картина, нарисувана вещо от автора?
Да, правилно си разбрал концепцията. Вече описах по-горе как ги броя.
"Голямата картина"? Не съм използвал толкова високопарни изрази и,също като теб, моля да не ми се слагат думи в устата!
Харесва ми, че:
1) Сюжетът е вариация на класически, практически изтъркан, сюжетен похват.

"Пътешественик стига до отдалечено място, където върколаците/канибалите/вампирите/уотвър са част от местните жители/всички са такива".

Но благодарение на малко познатия сетинг този факт не става винаги очевиден толкова бързо, че да ти е от полза.
2) Персонажите в книгата се държат логично спрямо мотивациите си. Дали ти си се усетил навреме за това е твой проблем...или, в случая - мой.
3) Авторът не се опитва да ти пробута информацията, която ти трябва. Ако ти трябва и я нямаш...ами сори, оправяй се "на усет". "Също като в живота", както беше писал един български автор на книги-игри, като го питаха защо книгите му включват недолюбваният от някои играчи елемент на шанс. Същият беше включил в една от книгите си оценка "интуиция".

Апропо, снощи говорих с човек от този форум, който е минал книгата при първо изиграване. Явно е възможно.

Аха... просто не се изразяваш коректно. Авторът подава информация в авторов текст.
Да, разликата между "извънигрова" и "вътреигрова" информация съществува, но доста читатели ги смесват, по мои наблюдения. Затова предположих, че авторът ще е опитал да избегне подобни оплаквания - и се прецаках сам.

Няма нищо, можеш да бъдеш язвителен и да се перчиш, дори да не можеш да се изразяваш коректно.

Всъщност да се изразявам коректно е част от работата ми. За нея ми плащат. За писането на форума - не.
Което означава, че ще имаш право да очакваш/изискваш да "се изразявам коректно по твоите стандарти" когато почнеш да ми плащаш да пиша на форума (и преди да си се възмутил - не очаквам да се случи).
Дотогава получавате такива постове, каквито имам времето и нервите да пиша в свободното си време. Реалният ежедневен език не е нито коректен, нито връх на точността.

За теб може аз да съм подобен на психо и на Дончо от Две могили. Но не видях да се аргументираш някъде защо изборите в книгата да са логични.

Напротив. Виж описанието в спойлърнатия ми текст от предишния пост, последващо "пляскането по челото" (което направих аз самият).
Апропо, дано не си се подвел от малката буква - имам предвид потребителя психолг, не намеквам, че си психар! А "Дончо от Туин Пийкс" е просто начин да напиша "рандъм читател".

Може да си световноизвестен и световнопризнат някъде в някаква област, но все пак на форум за книги-игри аз съм известен, а ти си някакъв анонимник

Та я кажи в прав текст - предвид твоята известност (която е леко смесена още от времето, когато спорехте с Колин) какво очакваш? Да приема аргументи, с които не съм съгласен, защото Великият Майндкрайм (ТМ) ги е повторил?
Учтиво казано: ако това очакваш, виж този линк. Явно говориш английски.
www.logicallyfallacious.com/tools/lp/Bo/.../Appeal-to-Authority

и това, че сте добри познати с ДжорджАл познай къде те поставя!?

...предвид предупреждението на админа, ще кажа "само" това (ОК, всъщност се налага да напиша доста повече, отколкото щях да напиша преди поста на Ринглас):

Ако имаш проблеми с Джордж Ал, решавайте си ги без да ме намесвате! Аз не виждам на този форум хора, за които да се притеснявам да кажа, че ги "познавам". Какво, познанството с Джордж Ал да не е "общественопозорящо"? Не мисля. Ако е така - и ти се познаваш с него, явно....самата му поява в темата очевидно предизвиква у теб силни емоции :evil: !
Апропо, намеците, че познанството с някой са "общественопозорящи" не е ли лична нападка срещу съответния някой? Ринглас?

"Добри познати" сме, защото сме играли заедно на друг, ролеви форум (Сивостен). Къде ме поставя това? Знам много добре: сред играчите на ролеви игри! Може да се учудиш колко много сме на този форум...макар че предвид историята на "жанра" книги-игри, това е по-скоро закономерност. А предвид, че историята на Втората вълна "започва" с Ал Торо и света на Крея...всъщност, Майки, не искаш ли и ти да пробваш?
Предложението е напълно сериозно, между другото! А и подозирам, че на живо бихме се разбрали по-бързо.

Но, накратко - "сред ролевите играчи" е място, с което съм ако не горд, то напълно доволен. При това независимо дали съм съгласен с Джордж Ал или с други хора, с които споделяме едно и също хоби. Небесата и интернет архиивът са ми свидетели, че с тях вероятно сме се хапали повече, отколкото с вас! (Или поне е така към 13.01.2020 година...подлежи на промени).

За протокола, същото (по възможност - дума по дума) бих отговорил, ако на някой ролеви или неролеви форум ме питат за "познанството ми" с който и да било играещ книги-игри. Независимо дали съм съгласен с неговите мнения по тукашните теми :hello: !

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
А както може да се види от споровете помежду ни, с Джордж Ал имаме различия и в мненията за ролевите игри...но си е негово право да каже "ами аз така го разбирам". И не, аз няма да му кажа "ама аз играя и водя РИ от 20+ години; правил съм системи от правила за такива само, защото ме е мързяло да обяснявам вече готови системи или защото съм бил на кеф - и после съм водил по тях; пробвал съм това, за което говориш и не ми е вършело работа; водил съм по-дълги кампании, отколкото ти някога си виждал - като цяло, АЗ знам по-добре, а ТИ мълчи и се грей в светлината на моето величие".
Макар че всичко това съм го правил, то не значи, че мнението на Джордж Ал е погрешно. Просто е различно, защото - изненада - може би възприемаме игрите по различен начин. Аз, например, съм типичен хибриден Джони/Спайк играч според класификацията на МтГ ( mtg.gamepedia.com/Player_type#Psychographic_profile )...и когато играя с Тимита/Тамита, обикновено на масата ги чакат скръб, опустошение и големи карти, които няма да успеят никога да свалят!
Значи ли това, че Тимитата бъркат? Не, това е игра и те могат да харесват това, което харесват. Няма никакво съмнение*, че за тях "в грешка" съм аз!
А типологията на играчите, като цяло, (вероятно) е и в основата на разногласията ни за тази книга-игра. Горе съм описал какво харесвам в нея.
Ще забележиш, че никога не съм писал "авторът дава на играчите достатъчно информация, за да е сигурно, че в нито един момент няма да им се наложи да правят "сляп" избор, дори ако не се сетят какво да питат с ограничения брой въпроси, които могат да зададат, или да направят някои не винаги очевидни взаимовръзки". Всъщност, такива игри са ми скучни - независимо дали говоря за РИ или за КИ.
Но това е точно критерият, по който някои от останалите играещи критикуват "Сред обръч от пясък и вода". Предполагам, че за тези, които държат на това, това е валидна критика, която засяга някакви струни в душите им и ги кара да пеят в хора на критиците. За мен не е и ме кара само да си мисля "че кой би искал да играе подобна скука?"

*Буквално няма съмнение - казвала ми го е най-чистата Тами, която някога съм виждал. И да, не приех и нейните критики.

...и ако и след този пост* нещо не си разбрал: не мога да ти помогна!

*Който, несъмнено, е желателно да не се чете с коректорските** очила на носа.

**Ето още една неправилно употребена дума, за която можеш да се заядеш, ако желаеш!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: systemshock, George-AL

13 Ян 2020 03:17
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #133549
ThufirHawat, помислих си още веднъж и не се сетих. Явно сме на различни нива, ти се рееш някъде много високо. Просто нямам капацитет да общувам с теб.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ThufirHawat

13 Ян 2020 10:21 13 Ян 2020 10:22 от ThufirHawat.
ThufirHawat
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #133551

ThufirHawat, помислих си още веднъж и не се сетих. Явно сме на различни нива, ти се рееш някъде много високо. Просто нямам капацитет да общувам с теб.

ОК, щом казваш, тук няма да споря :)!

Фактът, че ти написах това, за което трябва да се "сетиш" два пъти в тази тема, също не помага. Явно няма смисъл от тази измъчена комуникация, или по-скоро опити за такава ;) .

03 Май 2020 13:27
Аврора Бореалис's Avatar
Аврора Бореалис
Асасин
Асасин
Скрий Още
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #135550
Здравейте приятелчета,
надявам се, че сте добре в тези тежки времена, които преживяваме! Едно от малкото предимства на карантината е, че можем да четем книги-игри ;) На зимния панаир на книгата, едно от момчетата зад щанда ми подари „Сред обръч от пясък и вода” на Ромен Бодри. Онзи ден я видях на етажерката си с книги и корицата ми навя спомени за емоционални лета, прекарани на българското черноморие. Веднага се вселих в Манануива, за да изпълним заедно ритуала по съзряване. Приказната атмосфера на книжката ме впечатли веднага, а още повече ме грабна мистиката в историйката. Малко ме поизнерви произволното обикаляне на острови, още повече, че на някои от тях не се случи нищо. После обаче, ми се смръзна кръвчицата! Екшънът и обратите ни преследваха чак до края, а щипката хорър е перфектната съставка на произведението. Макар на пръв поглед книжката да изглежда леко детска, в никакъв случай не бих я дала все още на племенника ми, който е на 13! Не бих искала да рискувам все още крехката му психика и ще го изчакам да порасне още малко. :)
Книгата е приятна изненада за мен и макар да не може да се опре на съвременните български автори на книги игри, ми допадна и ще съм ви благодарна, ако ми препоръчате и някоя друга готина книжка, преведена от чужд автор.
Благодаря ви,
Алекс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, Mindcrime, Асен, kiril_ps, nixata, Monevwww

03 Май 2020 17:43
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #135553
Радвам се, че си все още с нас. Не се съмнявам, че съвсем скоро някой ще ти помогне.
Аз би казал: Катарзис.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

27 Май 2020 19:34
Shamajotsi
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #135695
Не знам доколко има смисъл, при все че май е една от най-популярните книги, но все пак аз много силно бих препоръчал "Герои" на Ерик Берт.

Иначе и аз бях много приятно изненадан от "Сред обръч от пясък и вода" - атмосферата е нещо, което не бях срещал в друга книга-игра.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

21 Юли 2022 11:13
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 586
Сред обръч от пясък и вода - Коментарна #140422
Прочетох я...

Този автор е от франция което обяснява безумието само момиче да пътува с кану из океана... това ми напомни за ей тоя виц.

Един юноша захилен отишъл при баща си стария канибал и рекъл:
- Татко татко дойде една мацка с едно кану, тая вечер ще я печем ли или ще я варим?
Стария канибал се усмихнал благо и рекъл:
- Тая вечер ще ядем майка ти.

Та и там нещата са от тоя род малко. В крайна сметка има някаква игра, ама толкова безсмислена игра по карта не бях виждал.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, nixata

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой представя
/
Time to create page: 0.246 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Продължения на книги-игри, които трябваше да се из... (14 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Вилорп
    • Today 13:11
    • Господарят на душите от Айвън Фогър (26 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Der
    • 23 Сеп 2023 23:07
    • Покана за Булгакон 2023 Пловдив (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от ringlas
    • 23 Сеп 2023 08:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg