• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Зомбокалипсис - от кухнята

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
22 Ное 2012 18:52
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2449
Topic Author
Зомбокалипсис - от кухнята #63998
Предназначение на темата:
Идеята на тази тема е да ви представя предварителна информация, както и след като прочетете книгата-игра в сбоника (опитваме се да избягаме от термин разказ-игра), да задавате въпроси към мен, ако имате такива, да обсъждаме механики и подобни.
Струва ми се неподходящо да се бъркам в темите за ревюта и коментари, от друга страна е приятно да обсъждам с вас и неуважително да не го правя, така че публикувайки в тази тема ще означава, че предпочитате да се включвам в дискусията, а в съседните (за ревюта и за коментари) - че по-скоро искате да обсъдите нещата, без да ви се меся.
По някое време ще я маркираме като съдържаща spoiler-и, но за момента ще я държим изчистена от такива.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Ное 2012 18:53
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Зомбокалипсис - от кухнята #63999
Въведение
Преди седем месеца изкарах мъчително боледуване на маймунския грип. Болестта ме държа две седмици трескав на легло и излязох истински късметлия, че оздравях напълно и без допълнителни усложнения. Вирусът се разпространяваше по въздушен път, бе изключително заразен и по-опасен от всеки друг, познат до момента. Мнозина нямаха моя късмет. В България имаше над десет хиляди жертви, а загиналите в световен мащаб преди разработването на ваксината бяха милиони, като най-тежко засегнати бяха страните от третия свят. Правителствата обявиха, че ваксинирането е задължително за всички, чието здравословно състояние го позволяваше, с изключение, разбира се, на тези, които вече бяха преболедували грипа. С тези ефективни мерки пандемията бе потушена, а след месец на траур светът започна да се връща към своето ежедневие и злощастните събития запъплиха назад по колелото на историята. По това време още никой не подозираше какви последствия щеше да даде тази ваксина по-късно и какви мутации щяха да последват в „умъртвените” вируси.
Когато тръгнах към мола на Стамболийски, новините за обезпокоителни събития вече втори ден гърмяха по медиите (и кой знае колко още преди това бяха покривани), но аз не им бях обърнал внимание. Сирените на линейки и патрулки пищяха прекалено често по улиците. В ума ми се загнезди тягостно чувство, но все пак не се прибрах. Беше сряда, късният следобед и търговската сграда бе сравнително празна. Изядох набързо един събуей с бекон и онази смазващо добра горчица с мед и влязох в Сиелата да видя дали най-после е излязъл „Котаракът и Абаносовият дракон”. Авторът го бавеше вече повече от година, сякаш беше шибаният Джордж Р. Р. Мартин и някой щеше да го чака толкова време. Някъде далеч отвън от долните етажи се чуваха викове. Поредната селска разпра, помислих си. Книгата я нямаше, разбира се, така че се насочих към секцията с настолните игри, да видя дали няма нещо ново. После попаднах на една интересна и добре илюстрирана енциклопедия за рицарите и се зачетох, когато отвън се чуха три глухи гърмежа. Изстрели ли бяха това? Замръзнах с енциклопедията в ръце и се заслушах. Ужасяващ вик огласи помещението. Този път идваше съвсем отблизо. Минута по-късно се престраших и се приближих до входа, защото стената от препълнени етажерки закриваше стъклените витрини и само от там имах видимост навън. В този миг видях как изходните врати на Cinema City се отвориха и двама мъже панически хукнаха към ескалаторите. След тях тичаха още хора, истински хаос цареше сред тълпата. Някакъв мъж застигна едно момиче на около двадесет, което се препъваше в опитите си да бяга с високи токове. Той се нахвърли върху нея и я събори на земята, а отгоре им се метнаха още няколко човека. Стоях в шок и потрес и наблюдавах как тълпата буквално разкъса момичето, а също и един по-възрастен мъж и едно малко момченце. Момченцето до последно пищеше и се бореше да издрапа и да се изплъзне от преследвачите си, които го дърпаха и хапеха за краката. Някъде отвън сирените, сигнализиращи опасност, нададоха жалостив високочестотен вой и подхванаха онази мелодия, която досега само ни бе досаждала при проверките на системата. Именно тя ме изкара от вцепенението. Тръгнах към изхода, но в същия момент двама мъже дотърчаха отляво и пред погледа ми направо отнесоха продавачката, която дотогава стоеше смразена пред книжарницата. От етажерките не виждах какво се случва, но чувах как тя квичи като животно от ужас и болка. Страхът ми попречи да изляза и да побягна или да опитам да ѝ помогна. Просто останах на място, без да мога да предприема каквото и да било. Една единствена мисъл бе обхванала цялото ми съзнание и бе прогонила всичко друго от него. Голяма и червена мисъл, пулсираща, ужасяваща, лигава и злокобна.
„З О М Б И Т А”
Внезапно чух стъпки зад гърба си, нервни тръпки пролазиха по цялото ми тяло и по лицето ми изби пот. Разбира се, не бях сам в книжарницата...

22 Ное 2012 18:56
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Зомбокалипсис - от кухнята #64000
Малко за стила от "Няколко думи от автора"

В пълен контраст с целите ми в първата книга за Котарака („Черният Нарцис”), тук се опитвам да ви предложа повече игра и да създам усещането от четене, близко до това на книгите-игри от 90-те. В комбинация с това реших да проверя дали ще ви хареса в книжен вид популярният от филмовото изкуство „грайндхаус” стил. Книгата-игра е написана лековато и за да ви доставя кеф, като, за да бъде той в най-чистата си форма, умишлено съм намалил някои от по-тежките литературни елементи, като например сериозния сюжет или пък дългите художествени описания. Сами ще забележите, че текстът често е пародиен. Резултатът е динамичен екшън с щипка хумор, няколко кофи кръв и липса на каквато и да е цензура. Удоволствието от писането бе огромно, надявам се и вие да се забавлявате. Предварително се извинявам за шегите от дискриминативен характер, които ви уверявам, че са напълно чистосърдечни, и се надявам да предизвикват усмивки, а не смръщване.

22 Ное 2012 19:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Зомбокалипсис - от кухнята #64001
Няколко думи за системата на игра и gameplay-я въобще:

Заложил съм няколко игрални елемента, които са слабо разпространени или направо изцяло нови за книгите-игри в България. Самата книга-игра е един голям експеримент в много посоки, за да се види кои от нещата ще ви се харесат и кои не. Сами ще се убедите, че е коренно различна от "Черният Нарцис" от базовите елементи, като съотношението екшън+игра vs история, ролята на шанса (тук я има) и т.н.

- за мен лично най-интересният опит е това главният герой да е читателят. Да, знам, чували сте го безброй много пъти, но тук е друго - тук наистина е читателят. С неговата възраст, пол, физически данни и т.н. В началото на играта попълвате кратък тест, на базата на който се определят показателите ви за играта. Не се притеснявайте, разбира се, че играта е така замислена, че да може да се изиграе от всеки, независимо от тези начални оценки; Допълнително, в самата книга отношението и реакциите на вашите спътници зависят от тези ваши показатели, от пола и възръстта ви и т.н.

- Книгата може да се играе с двама играча. Всички сте виждали "Кървав меч", тук нещата обаче са по-особени, защото и двата играча са си читателите и предполагам усещането ще е коренно различно. Тази опция за игра е предвидена за тези от вас, които биха предпочели да седнат да прочетат книгата с приятел и най-вече с гаджето си, знам, че има много такива читатели. Винаги ми се е струвала много привлекателна опция и съм сигурен, че изигралите я ще останат доволни. Разбира се, на места ще ви е доста по-лесно когато сте двама, но пък на други ще е по-трудно, например когато трябва да бързате и да се измъкнете отнякъде.

- Определянето на късмета на групата се базира на dice pool система - добре позната на любителите на настолни игри. Най-общо казано, получавате правото да хвърлите допълнителен зар за всеки от групата, отговарящ на дадено изискване, а целта е да имате даден брой резултати 4 или повече. Тази система е много любопитна като разпределение на шанса и с нея не може никога да сте абсолютно сигурни, че ще се справите, както и почти никога не е сигурно, че ще загубите - просто се накланят везните в една или друга посока. Не се съмнявайте обаче, че изборите ви ще са тези, които ще определят изхода на играта - колкото по-съобразителни сте, толкова по-рядко ще трябва да хвърляте и толкова по-минимален ще е шансът за провал.

22 Ное 2012 19:51
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Зомбокалипсис - от кухнята #64006
Подкрепям с две ръце идеята за зомби хорър, колкото и мейнстрийм да е напоследък. Обаче... От поместените тук откъси става ясно, че не си ограничил особено кървищата и червата, което влиза в известно противоречие с насочената към по-детската аудитория корица. Не се ли опасяваш от излъгани родители/деца и не трябва ли да има едно 18+ някъде?

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

22 Ное 2012 20:09
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Зомбокалипсис - от кухнята #64008
Бих я определил по-скоро към 12+ (18+ е абсурдно, това се слага ако има диск с видео клипове на убийства и изнасилвания на малки кученца към книгата) и такива неща не се слагат по корици на книгите (поне аз колкото съм чел horror--и, не съм виждал, а все пак това ми е любимия жанр). Лично по мой вкус, аз се кефих на далеч по-брутални работи като бях още по-дребен (нищо че после ме беше шубе да се прибирам на тъмно). Наистина не вярвам, че ще повреди нечия детска психика.

Забележката ти обаче е напълно уместна и малко след въведението се приключва играта за тези под 12 години, като ако продължат да четат, поне са предупредени (няколко пъти) за нецензурен език и насилие, което е повече усилия в посока цензуриране от всички други книги, на които съм попадал :)

Разликата между корицата и "Зомбокалипсис" стилово не е никак малка. За излъгани не се притеснявам - корицата трябва да насочи хората, че книгата е яка и като я прочетат да останат със същото мнение. Трябва да се има предвид, че корицата трябва да предава цялостното настроение от трите разказа, а не само от моя.

23 Ное 2012 00:56
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 79
Зомбокалипсис - от кухнята #64017
Надявам се, че "Сиела" и "Молът на Стамболийски" са дали някой лев, че да им стоят имената (или в най-лошия случай са си дали позволение (по-скоро "Сиела") за ползване на името им).

Иначе разказът изглежда, че ще бъде свеж и новаторски, което мен лично ми допада. Наистина обаче имам някакви притеснения, че корицата го дава по-детски, сякаш някой детски анимационен филм, където зомбитата са добрите герои.

Интересно изглежда, без да се слагам някъде, но малко от малко ме тика към това да залягам да пиша, макар че аз намислените си проекти не движа, камо ли да мисля нещо ново...

23 Ное 2012 01:20
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Зомбокалипсис - от кухнята #64018
Радвам се, че ти изглежда добре, дано и като го прочетеш целия да е същото впечатление.
Относно мола и Сиела си мслехме дали не може да се преговаря за някой лев, но така и не намерихме човек, желаещ да поеме инициативата в тази посока. Напрактика още не е съвсем късно да се случи, а реално и нищо е губим като опитаме, така че ако някой мисли, че може да проведе такива преговори, това ще е от голяма полза.
Позволение също нямаме, има disclaimer, че разказът е художествена измислица и всички прилики с бла бла са напълно случайни; така или иначе едва ли ще има проблеми и едва ли ще са кой знае какво, нямат какво да ни вземат, нито защо :)

23 Ное 2012 08:05
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Зомбокалипсис - от кухнята #64020

Ал Торо писа: писа:
... така или иначе едва ли ще има проблеми и едва ли ще са кой знае какво, нямат какво да ни вземат, нито защо :)
Абе турете си една табелка на ГЗ за всеки случай - мола на Ламболийски и издателство "Сирела".

23 Ное 2012 09:25
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Зомбокалипсис - от кухнята #64027
Ламболииски и сирела повече дразни отколкото помага. В повечето комедийни предавания вече се ползват истинските имена на личностите които усмиват. Друг е въпроса, че хора извън софия може и да не знаят нищо за мола и книжарницата.
В американските филми пък има едно правило: ако искаш успешен филм не убивай деца и животни, а това правило тука се нарушава още в началото.
И да разминава ми се текста с корицата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

23 Ное 2012 09:27
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Зомбокалипсис - от кухнята #64028
Книжарници "Сиела" има във всеки по-голям град.

www.ciela.bg/?p=bookshop

23 Ное 2012 09:52
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Зомбокалипсис - от кухнята #64031
Зачетох въведението току що и... нарочно ли е направено да звучи толкова наивно? :(

23 Ное 2012 09:55
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Зомбокалипсис - от кухнята #64032
Аз е радвам, че Торо се е спрял на дайс пуул. Фен съм на тази механика, водил съм дискусии на този форум и този на рпг.бг и не искам да зачеквам темата наново, но не мога да не спомена някои неща:
1. Ако нямате необходимия брох д6, може да използвате каквито са ви под ръка (д20, д10), включително и по-популярните д2, които всеки има в портмонето си.
2. Ако сте Киро, не е необходимо да мятате изобщо. Просто разделете броя на заровете за хвърляне на 2 и готово.
3. Не, не е по-лесно да хвърлите 3 зара и да съберете числата, отколкото да ги разглеждате като дайс пуул. В единия случай имаме сбор от рода на (примерно) 2+3+6, във втория 1+1+0 (пак примерно).

Свалям всичките си шапки на Торо за смелостта да експериментира.

23 Ное 2012 10:08
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Зомбокалипсис - от кухнята #64033
Въведението зомбира доста :-)

Аз лично намирам дайспул система за излишна в разказ-игра, както и изобщо хвърляне на зарчета. Освен ако не са някакви специални зарчета, които се продават заедно с книгата и предизвикват "ууу, шайни" ефект.

Roger, roger!

23 Ное 2012 10:11
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Зомбокалипсис - от кухнята #64034
Или "ууу, шайт" ефекти. Хвърли 1 зар, за да разбереш къде си ухапан. Хвърли 2 зара, за да разбереш дали успяваш да ампутираш крайника навреме (ако не си хвърлил единица за глава преди малко).

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.144 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Коментари и въпроси относно Инициативата (509 Мнения)
    • в Инициативи / Нова книга-игра на М. Майндкрайм
    • от Mindcrime
    • Yesterday 17:10
    • "Луска" Изгубени пътеки част 6-та . (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 09:59
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (534 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 00:17

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност