• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 12
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
30 Мар 2013 21:39
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71276
Всъщност критиката е точна и обоснована. Мен не ме хвана уртикария. Градивното е в това, че авторът ясно би могъл да си припознае някоя от тези критики като вярна и точна. Не всички, но и едно нещо да промени, пак е напредък. Освен това, това не е уъркшоп, а отзиви, тъй че не знам какво би очаквал - предложения конкретно как да се промени разказът ли? Странно. Ако от нещо получавам уртикарии, то е думата хейт.

Занаятчийски основи на писането

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Мар 2013 21:49
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71277
ringlas,
По тази логика вашето не е харесване, а лигаване.

Не е най-голямата издънка, просто някои се скъсаха да го хвалят поради разни свои приумици. Ако не беше толкова прехвален и си беше останал конкурсен разказ, нямаше да има нужда да се изказвам така критично. Иначе най-голямата издънка носи доста неоригиналното заглавие "Зомбокалипсис".

30 Мар 2013 22:13
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 226
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71279
Всъщност доста от определените от vg като "недомислици" неща (имената, броя и мотивацията на кралете и т.н.) вече са били споменавани от други хора. Мисля, че за повечето от тях съм дал мнение дали съм съгласен с тях или не и ако да - как възнамерявам да се поуча от тях. Едното място е темата, в която се обсъждаше конкурсният вариант на разказа:
viewtopic.php?f=117&t=2799&start=20
Другото място е темата, в която в момента пишем, вж. предишните страници:
viewtopic.php?f=119&p=71277#p71277
Иначе тук е мястото за отзиви и коментари - разбира се, че всеки е свободен да изрази мнението си. Vg е свободен да каже какво му харесва или не, също така ringlas е свободен да каже защо не е съгласен с него.
А пък аз - да помисля и да преценя какво мога да подобря в следващите ми произведения.

П.С. Само едно нещо не разбрах:

Ако не беше толкова прехвален и си беше останал конкурсен разказ, нямаше да има нужда да се изказвам така критично.

Т.е., ако хората не го бяха харесали, а го бяха окачествили като посредствен, ти нямаше да го критикуваш? Интересно.

30 Мар 2013 22:44
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1024
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71285

Trip писа: писа:
Всъщност критиката е точна и обоснована.

Trip, всъщност - не е. Точно пък това ти изказване никакво го няма, на фона на иначе логичните ти такива. Но с теб не ми се спори. Така мисля аз след като прочетох мнението. Какво пък намесваш какво очаквам аз? Нищо не очаквам, казвам си мнението на базата на неговото мнение. Така че, кое му е странното? Нали обичаш да се хващаш за думичките? Доволен съм в такъв случай, че съм предал и на теб нерадостното чувство от уртикарията с употреба на Internet жаргон.

Моля, двете ми мнения да ги премести някой във флууд темата.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

30 Мар 2013 22:47
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71286
vg е обосновал недоволството си, даже доста нашироко. Обоснована ли е тогава критиката му? Да.
Сикамор се съгласи, че vg далеч не е сам в някои от критиките си, отделно от това - критиките на vg са доста конкретни и изразяват ясни тези, доказани от текста на самия разказ - примерно това с повтарящия се текст. Точна ли е тогава критиката му? Да.

Та?

30 Мар 2013 22:48
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71288

sycamore_bright писа: писа:

Ако не беше толкова прехвален и си беше останал конкурсен разказ, нямаше да има нужда да се изказвам така критично.

Т.е., ако хората не го бяха харесали, а го бяха окачествили като посредствен, ти нямаше да го критикуваш? Интересно.
Като казвам прехвален, искам да кажа тъкмо това, не просто харесван. Хвалителите прекалиха.

Конкурсен разказ, който аз не харесвам, а други харесват, не е нещо, което трябва да се обсъжда пространно. Подразбира се, че е писан за кратко време, че не гони високи цели, че е един вид упражнение и така нататък.

Но след като е отпечатан без съществени подобрения в комерсиално издание и е обявен от някои за "върха на сладоледа", вече плаче за подробна критика.

(Освен това конкурсната версия хващаше окото с приятно оформление, който ефект в сборника се е загубил напълно.)

30 Мар 2013 23:02
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71294
Преди да продължите, бих желал да се успокоите малко. Всеки си има свое мнение по даден въпрос. Концентрирайте се повече по темата, отколкото един към друг. Препоръчвам ви го, тъй като така ще изхабите по-малко нерви :)

Избери своето приключение

30 Мар 2013 23:06
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71297
@vg: без съществени подобрения? Не мисля. Моето лично мнение е, че разказът спечели изключително много от редакцията на Anardil и Longshot.

Надявам се, че не си си направил труда да напишеш критиката само защото хвалителите са прекалили или защото са имали някакви "приумици" :) Всъщност какви точно трябва да са били тези приумици? :dry:

@SatanicSlayer: абсолютно съм съгласен, че всеки си има свое мнение по даден въпрос. Мисля, че разговорът тече сравнително спокойно и че няма за какво да се притесняваш.

30 Мар 2013 23:19
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71301
Сикамор - ти наистина не търпиш критика, освен ако не е градивна - тоест - хвалебствена - тоест - "браво! супер! Ама ако беше не така, а еди как си щеше да е върха!". По-горе написа, че ще прецениш какво от критиката на vg можеш да използваш. От поведението ти става ясно, че не възнамеряваш да използваш нищо. Когато някой си е отделил от времето, за да прочете нещо твое и ти казва много ясно и много точно защо и какво не му е наред, е най-малкото безочливо да се опитваш да го обърнеш на лични нападки от рода на - а това защото е прехвален, получил съм хвалебствия та затова сега това пишеш. И да, знам, че не си го казал, извинявай - обърках се за пореден път!
Аз все още не съм прочел новата версия на разказа ти. Когато го направя, обаче ше знам да не си губя времето като vg да ти пиша подробно какво и защо не ми харесва. Както ти казах ще постъпвам като Ронин. Ти явно това очакваш. От това писането ти няма да стане по-добро. Имената на кварталите, героите ти и историите ти няма да спрат да ми приличат ужасно на похвата на Робин Хоб. Сетинга няма да спре да ми мяза на Игра на Тронове например и тъй нататък. Предлагам тая да тема да се преименува на "Положителни мнения за Падението на Мрак". Автора с поведението си показва, че това очаква.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

30 Мар 2013 23:27
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71303
A, сикамор не ми звучи толкова невъзприемчив. Някои неща и други хора са му ги казали, така че мисля, че няма как да не ги вземе предвид.

Впрочем, за малко вдъхновение на фентъзи-авторите тук (сиреч, на всички може би?) препоръчвам българска историческа проза, преводите на Илиада, Одисея, Енеида, Изгубеният рай и Смъртта на Артур - а не преводи на фентъзи от последните 10-20 години. В бранша съм и знам какво представляват подобни преводи. Не се водете по тях.

30 Мар 2013 23:34
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71305
Лейдрин, не знам с какво съм те обидил или огорчил, но за пореден път без основание се опитваш да убедиш всички около теб как не разбирам от критика и искам само положителни отзиви за произведението си. Лично на мен тези твои пламенни и пълни с патос обвинения са ми много странни.

От поведението ми става единствено ясно, че благодаря на vg за критиката му и че ще я имам предвид. Нямам никакви лични нападки към него. Във въпросите си не виждам нищо нередно.

Трип: кои произведения от българската историческа проза считаш за вдъхновяващи?

30 Мар 2013 23:38
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71306

sycamore_bright писа: писа:
@vg: без съществени подобрения? Не мисля. Моето лично мнение е, че разказът спечели изключително много от редакцията на Anardil и Longshot.
Кажи толкова какво се е подобрило според теб.
И преди, и сега играта е изградена предимно от слепи избори. И преди, и сега предателството на шестимата крале е абсурдно, както и самият модел със седем крале начело на един град. И преди, и сега в текста има цели страници излишни повторения.

30 Мар 2013 23:40
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71307
Всичко по-горе го препоръчах от гледна точка на изказ, между другото. Първо това да уточня. Иначе имам предвид Антон Дончев най-вече. Вера Мутафчиева, разбира се. Талев. Но Дончев владее много добре високия стил, който освен това не звучи като нещо от 19-и век. За определени конструкции и лексика може и Шекспир да хванат хората, независимо дали в превод на Петров, или на Шурбанов.

30 Мар 2013 23:45
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 598
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71309
Критиката на vg е много точна. Аз също споменах, че имената на героите не си пасват. Другото, което vg е посочил, не го изтъкнах писмено, но си го помислих - каква е тази странна мотивация, крал да се отказва доброволно от кралството си? Реших, че този въпрос може да намери своя отговор в продължението на историята. Въпреки тези леки проблеми, аз оценявам разказа по удоволствието, което ми е предоставил като читател, а то беше голямо. За мен този разказ и Котарака са най-доброто от Новата вълна, което съм прочел до момента, и мисля, че авторът заслужава похвалите, които получава.

31 Мар 2013 00:00
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #71310
vg - много от нещата се подобриха. Изказ, избори, система, логични връзки. Моделът със седем крале звучи наистина странно, съгласен съм. Дискутирахме го - ако не се лъжа - и с Джордж и други читатели, дори и с някои от редакторите. Аз настоях да остане така, тъй като има връзка (както Meriadoc предположи) с продължението на историята. Къде видя слепи избори?

Мотивацията на кралете е обяснена и посочена изрично в самия разказ, виж го отново (сцената при кралицата) или погледни линковете, които посочих по-горе, вече не си спомням с кого дискутирахме това. Фактът, че въпреки това има хора, за които тази мотивация остава неясна, говори, разбира се, че може би не е обяснена достатъчно добре. Ако е така - моя е грешката.

Trip: за Дончев съм абсолютно съгласен. Когато се абстрахирам от обществено-политическите му връзки, наистина се наслаждавам на творбите и по-специално на изказа му.

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 12
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Токораз Исто? Дали си заслужава? (20 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 19:03
    • Мистерията Царичина: Операция „Слънчев лъч“ (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:32
    • Грешни препратки в "Отмъстител" (2 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Пътят на Тигъра
    • от snake_fang
    • Yesterday 00:43

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg